TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
07-11-2011
925 miljoen hebben honger
Aarde anno 2011: 925 miljoen hebben honger, 1,5 miljard zijn te dik
Voor het eerst sterven wereldwijd meer mensen omdat ze te veel eten dan dat er sterven omdat ze niet genoeg eten hebben. Goed nieuws is dat niet, want 925 miljoen mensen op onze planeet lijden hongersnood, en met de stijgende voedselprijzen gaat dat er niet beter op worden.
Maar ondertussen zijn er ook al anderhalf miljard mensen op aarde die aan overgewicht lijden. Dat staat in het World Disaster Report van het Rode Kruis.
Honger wordt ook nog altijd steeds meer een Afrikaans probleem, terwijl overgewicht zich situeert in Europa, de Verenigde Staten en het Midden Oosten. Ook in Azië zijn er steeds meer mensen met overgewicht.
Volgende maand zal onze planeet 7 miljard mensen tellen. (mvl) hln
Wereldwijde honger neemt toe door beursspeculaties
De wereldwijde hongersnood is door beursspeculaties op levensmiddelen volgens de Duitse katholieke hulporganisatie Misereor alleen maar toegenomen. Halfweg de jaren negentig waren er 850 miljoen hongerlijders, intussen zijn het er vermoedelijk 950 miljoen, zei Misereor-adviseur voor landbouw Benjamin Luig in Berlijn met het oog op de Wereldvoedseldag van 16 oktober.
Een van de hoofdoorzaken zijn beursspeculaties in gronden en voeding. Als daardoor de prijzen voor levensmiddelen stijgen, wordt dat in de armste regio's zoals in grote delen van Afrika voor vele mensen levensbedreigend. Want daar geven gezinnen tot tachtig procent van hun inkomsten uit aan eten.
De Duitse beursexpert Dirk Müller eist strengere regelgevingen op de financiële markt. "De investeringen in levensmiddelen, in primaire voedingsmiddelen zijn in een periode van tien jaar explosief toegenomen", zei hij. Maar het opkopen van die primaire levensmiddelen door winstgerichte fondsen gaan aan de behoeften van de bevolking voorbij - de beursspeculanten kopen aandelen in levensmiddelen en rekenen er op ze later weer voor een hogere prijs te verkopen, zei Müller.
De geoloog van het aartsbisdom Lubumbashi, Placide Mukebo wa Kabulo, bericht over een massale grondverkoop in zijn geboorteland, de Democratische Republiek Congo, door buitenlandse grootinvesteerders uit landen als China of Israël. Daardoor worden duizenden kleine boeren van hun land verdreven, waardoor de lokale landbouw teniet wordt gedaan. Ook daardoor is de honger en de armoede in zijn land toegenomen. (belga/adb)
Volgens de Amerikaanse krant de Washington Post zijn de VS in de Hoorn van Afrika en het Arabisch Schiereiland bezig met de bouw van geheime basissen voor drones. Dat zijn onbemande vliegtuigjes met raketten. De bouw kadert in de strijd tegen al-Qaidagroeperingen in onder meer Jemen en Somalië, heeft de krant vernomen van Amerikaanse overheidsfunctionarissen.
Er zou een basis gebouwd worden in Ethiopië en een op de Seychellen. hln
De Amerikaanse onbemande vliegtuigen, de zogeheten drones, zijn door een computervirus getroffen. Hoe het virus de zwaarbeveiligde Amerikaanse defensiie-apparatuur is kunnen binnensluipen, is voorlopig nog een raadsel.
"Het klopt dat er problemen zijn, maar die hebben voorlopig geen invloed op de buitenlandse missies", vertelde een betrouwbare bron aan het Amerikaanse technologie-tijdschrift Wired. "Enkele pogingen om het virus onschadelijk te maken zijn tot nu toe mislukt", geeft de bron verder nog mee.
De zogeheten drones worden bestuurd van een legerbasis in Nevada. De onbemande vliegtuigjes werden al ingezet in Irak en Afghanistan en worden nu vooral in Pakistan ingezet, waar ze precisie-bombardementen uitvoeren op al-Qaïda en talibanbolwerken. Vorige week kwam Anwar al-Awlaki, leider van al-Qaïda in Jemen, nog om door zo'n bombardement. (hlnsydney/sps) hln
Britse politici bespreken een plan om over te stappen op de Centraal Europese Tijdzone. De Britse klokken lopen dan gelijk met die in veel Europese landen. Het zou in Groot-Brittannië 's avonds een uur langer licht blijven, maar 's ochtends ook een uur langer donker.
Verzet van Schotten Het plan om de overgang te onderzoeken was ingediend door het conservatieve parlementslid Rebecca Harris. Premier David Cameron heeft interesse in het idee, zei hij vandaag tegen media in de marge van een bezoek aan Australië. Maar hij benadrukte dat de semi-zelfstandige gebieden Schotland, Wales en Noord-Ierland moeten instemmen.
Veiligheid en welzijn boven Manchester
Schotland verzet zich echter. De noordelijkste delen zouden 's morgens pas rond 9 à 10 uur de zon zien. "Dat heeft enorme gevolgen voor de veiligheid en het welzijn van iedereen die noordelijker woont dan Manchester", zei het Schots-nationalisische parlementslid Angus MacNeil.
De Britten hadden de klok al eens een uur vooruit gezet in 1968 en 1971, bij wijze van proef. Dat is later teruggedraaid wegens klachten uit Schotland en Noord-Engeland. (afp/lb)
Het Vlaams-Brabantse Hoeilaart is de bosrijkste gemeente van Vlaanderen. De druivengemeente telt 1.142 hectare bos, of zowat 56 procent van de totale oppervlakte. Dat blijkt uit gegevens van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie.
Hoeilaart wordt in de lijst gevolgd door Zutendaal (1.731 hectare of 54 procent van de totale oppervlakte van de gemeente), As (49 procent), Oud-Heverlee (43 procent) en Meeuwen-Gruitrode (40 procent).
Waalse gemeenten
De nationale rangschikking wordt evenwel volledig door Waalse gemeenten beheerst. Martelange blijkt de bosrijkste gemeente van België te zijn, met 2.515 hectare bos of 85 procent van de oppervlakte. Het gaat daarmee Vresse-sur-Semois (78 procent), Baelen (78 procent), Bouillon (76 procent) en Viroinval (74 procent) vooraf. Hoeilaart prijkt in de nationale ranglijst pas op de 32ste plaats en moet ook de bosrijkste gemeente van het Brussels gewest (Watermaal-Bosvoorde, 60 procent) laten voorgaan.
Berekening
Uit de cijfers blijkt ook dat in totaal een kwart (23 procent) van ons land met bos bedekt is. Viervijfde van bosoppervlakte bevindt zich in Wallonië.
De gegevens hebben betrekking op de toestand op 1 januari 2011. Ze werden berekend op basis van regionale bosinventarissen en van kadastergegevens. (belga/sg)
Het aantal ingeschreven helikopters in België is op vijf jaar tijd met bijna 40 procent toegenomen, tot meer dan 200 in 2010. Daardoor is echter ook de geluidsoverlast toegenomen. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) wil het opstijgen en landen op open terrein aan banden leggen. Dat staat in Het Nieuwsblad.
Opstijgen en landen buiten een lucht- of helihaven is in principe toegelaten, op voorwaarde dat het slechts uitzonderlijk gebeurt. "Maar het woord uitzonderlijk wordt de jongste tijd nogal ruim geïnterpreteerd", zegt Jan Pauwels, woordvoerder van Etienne Schouppe. De staatssecretaris werkt daarom aan een nieuw ministerieel besluit. "Wie nog wil opstijgen of landen in zijn tuin of luchtdopen wil organiseren, zal daar eerst schriftelijk toestemming voor moeten vragen bij het Directoraat-Generaal Luchtvaart. Op die manier proberen we het luchtverkeer beter onder controle te krijgen", aldus nog de woordvoerder.
België heeft momenteel 53 permanente helihavens. (belga/sps)
Frankrijk en Oostenrijk topbestemmingen komend winterseizoen
Ook het komende winterseizoen trekken de Belgen weer volop naar Frankrijk en Oostenrijk op skivakantie. De twee landen gelden al enige tijd als vaste waarden, aldus Hans Vanhaelemeesch van touroperator Jetair. Ook bij Thomas Cook scoren de twee landen traditioneel zeer goed.
Op de derde plaats voor skivakanties staat Duitsland, gevolgd door Zwitserland en Italië. "Zwitserland heeft dit jaar wel wat aan populariteit ingeboet. De Zwitserse frank staat sterk ten opzichte van de euro, waardoor het er wat duurder is geworden", zo luidt het bij Jetair. Die trend wordt bevestigd door touroperator Thomas Cook.
"Zwitserland is inderdaad duurder geworden, en dan vooral voor het vertier ter plaatse", weet Baptiste Van Outryve. "Opmerkelijk is wel dat de goedkopere skibestemmingen beter aan het scoren zijn. Met name Tsjechië is erg aan het opkomen."
Iets minder skivakanties
Globaal bekeken worden er iets minder skivakanties geboekt in vergelijking met het vorige seizoen, zo zegt Vanhaelemeesch. "Dat komt omdat in 2011 de krokusvakantie niet samenviel met die van de buurlanden. Daardoor waren de reizen iets goedkoper. Komend winterseizoen is dat wel het geval, waardoor we op een normale, maar iets duurdere prijs zitten." Bij Thomas Cook verwachten ze uiteindelijk evenveel boekingen als vorig seizoen. Wel kan het zijn dat er iets later geboekt wordt.
Bij de zonnige bestemmingen staat Spanje, dat het momenteel ook nog erg goed doet, deze winter afgetekend op de eerste plaats. Tenerife is dan ook de meest geboekte bestemming door de Belgen, meent Jetair. Bij beide touroperators doen zowel Egypte als Tunesië en Turkije het erg goed. (belga/dea)
De Taj Mahal kan binnen vijf jaar instorten als de Indiase regering niet snel ingrijpt. De houten fundamenten van het 358 jaar oude mausoleum zijn volledig verrot.
Het grafmonument steunt op grote mahonie-eiken balken die in de bodem van de Yamuna-rivier zijn geplaatst. Maar de rivier in het noorden van India droogt stilaan uit door vervuiling en ontbossing, waardoor de fundamenten opdrogen en de balken uit elkaar vallen.
"Als de regering niet ingrijpt, stort de Taj Mahal binnen twee à vijf jaar in", zegt Ramshankar Katheria, een parlementslid uit Agra die zich inzet voor het behoud van het architecturale hoogstandje. "Toen de Taj Mahal gebouwd werd, hadden de bouwers nooit verwacht dat de rivier zou uitdrogen. Als de rivier sterft, dan kan ook de Taj Mahal niet overleven."
De Taj Mahal werd in 1631 opgericht door de Indiase grootmogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn overleden echtgenote. Aan het mausoleum werd zeventien jaar gewerkt. Elk jaar bezoeken ongeveer vier miljoen mensen het bouwwerk. (hlnsydney/sps)
Londen gaat een spectaculaire kabelbaan boven de Thames bouwen. Niet alleen voor de toeristen, maar ook de Londenaren die snel van Greenwich Peninsula naar de Royal Victoria Docks willen oversteken.
De kabelbaan wordt 1,1 km lang en voorzien van 34 gondels. Een ritje zou vijf minuten duren en per uur kunnen dan 2.500 passagiers vervoerd worden, meldt het AD. Het prestigeproject zou moeten klaar zijn op het moment dat Londen gaststad is voor de Olympische spelen in 2012.
De kabelbaan is vooral bedoeld om de economie van East London te stimuleren. Toerisme speelt daarbij een rol, maar het is toch vooral ook een project dat woningbouw en werkgelegenheid moet bevorderen. (kve) hln
Drijvend wandelpad op Thames nieuwste attractie in Londen
Burgemeester Boris Johnson heeft trots de plannen voor een drijvend wandelpad op de Thames bekendgemaakt. De nieuwe attractie moet klaar zijn voor de Olympische Spelen in 2012 zodat bezoekers er tijdens het sportevent gebruik kunnen van maken.
Het moet gezegd, het concept van het 'River Park' oogt fantastisch. De eerste beelden laten een twaalf meter breed drijvend pad zien dat zich over een kilometer uitstrekt op het water. Schitterende paviljoenen die de rijkdom van Londen illustreren, fleuren de wandelweg op.
De zuidkant van de Thames beschikt reeds over een aangename wandelweg die beroemde trekpleisters zoals het Tate Modern en het National Theathre met elkaar verbindt. Door ook de noordkant, waar de beroemde St. Paul's Cathedral gelegen is, te voorzien van een pad zal de verwachte stroom bezoekers tijdens de Olympische Spelen in goede banen kunnen geleid worden. Maar ook na de passage van het sportevent zal het 'waterpark' menig toerist naar de Thames lokken. (kve) hln
New York durft innoveren. Na het succesvolle herstrureringsproject 'High Line', een park dat het traject beslaat van een ongebruikte verhoogde spoorweglijn, smeedt The Big Apple nu plannen voor een ondergrondse groene oase.
Tramterminal
Dit nieuwe park zal zich bevinden in een verlaten tramterminal. Het project is voorlopig 'Low Line' gedoopt. Uiteraard heeft niemand iets aan een ondergronds park waar het steeds donker is maar het gebruik van kunstlicht blijkt niet echt ideaal. Daarom willen de ontwerpers met behulp van optische vezels en spiegels het zonlicht ondergronds introduceren.
Veel New Yorkers zijn alvast erg enthousiast over het plan, dat nog wel moet worden goedgekeurd. (kve) hln
Een stotteraar komt op een dag bij V&D en hij zoekt een baan. De baas dacht er net aan dat hij toch een gehandicapte aan moest nemen. Dus hij zegt tegen de man: "Goed, je mag een dagje in de zaak proefdraaien." Na een uurtje gaat de baas kijken en ziet de stotteraar bezig met een klant, die hij zo te zien een hengel heeft verkocht. De stotteraar zegt tegen de klant: · "J.ja, m.m.m.aar, als je g.gaat v.v.vissen, hoehoe zie je dan, d.dat je beebeet hebt?" · "O ja, natuurlijk, een dobber! Geef er maar een paar." · Zegt de stotteraar:"En als h.het n.nou gagaat reregenen?" · "Ja, natuurlijk", zegt de klant, "geef maar zo'n grote visparaplu". · "En gaga j.je dadan m.met je kont in het gragras z.zitten?" · "Je hebt gelijk, ik neem ook zo'n vouwstoel", zegt de klant. · " Mamaar óp hehet wawater vavang je h.het meemeeste!", zegt de stotteraar. · "Doe me dan ook maar zo'n roeiboot", zegt de klant. · "Wouwou j.je zelf gagaan roeiroeien d.dan?" vraagt de stotteraar. · "Oké, vooruit, doe me dan ook maar meteen zo'n buitenboortmotortje." Uiteindelijk rekent de klant voor 2795,25 Euro aan spullen af en vertrekt. De baas gaat naar zijn nieuwe verkoper toe en zegt: "Fantastisch, zoiets heb ik nog nooit gezien. Hoe doe je dat?" Zegt de stotteraar: "Dadat w.weet ik ook nieniet.
Hijhij kw.kwam eieigenlijk voor mamaandververband voor zijn vrouw, maar i.ik zei: "A.als je n.nou totoch n.niet kan neuneuken, wawaarom g.ga je d.dan niet vivissen?"