TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
07-02-2012
Rusthuizen
Wij houden niet van rusthuizen
Eén op twee Belgen staat ronduit negatief tegenover rusthuizen, vooral omdat je niet kan leven zoals je wil en zowel vrijheid als beslissingsrecht verliest. Ook hebben we schrik van het wegvallen van de privacy en vrezen we eenzaam te zijn. Nog eens dertig procent heeft een neutrale houding tegenover rusthuizen. Dat blijkt uit een online onderzoek bij 1.331 Belgen tussen 20 en 88 jaar
Toch verwacht ruim 3 op 4 er uiteindelijk terecht te komen. Ze verwachten een prettige omgeving (88 procent), die aanvoelt als thuis (78 procent) en waar lekker te eten valt (60 procent). De medische zorgen zijn voor driekwart even belangrijk als de wellness. Ongeveer iedereen (97 procent) wil zelf kunnen beslissen over zijn of haar levenseinde.
Maar daar wordt in het regeerakkoord niet echt rekening mee gehouden. De zorg is te sterk gereguleerd door de overheid, te behoudsgezind, te katholiek, diffuus omdat verschillende bestuursniveaus bevoegd zijn en onrechtvaardig georganiseerd, zo zegt Erwin Devriendt, algemeen directeur van Solidariteit voor het Gezin. Er werden tien werkpunten voor toekomstige ouderenzorg naar de politiek gestuurd. (belga/edp)
Het internationale ijsfestival in de Chinese stad Harbin is ieder jaar weer iets om naar uit te kijken. Deze editie start officieel op 5 januari maar deze fotoreeks geeft toch al een eerste impressie van de impressionante sculpturen. hln
"Hersenschade kan leiden tot nieuwe persoonlijkheid"
Letsels van de frontale hersenkwabben als gevolg van een tumor, beroerte, hersenbloeding, infectie, trauma of dementie kunnen leiden tot een zogenaamd 'frontaal syndroom'. Mensen die hieraan lijden, hebben moeite met doelgerichte handelingen. Verlies van impulscontrole komt vaak voor, tot zelfs een complete persoonlijkheidsverandering. Dat staat te lezen in het gezondheidsmagazine 'Bodytalk'.
Het tijdschrift geeft het voorbeeld van een 26-jarige rugbyspeler uit Wales. Die maakte een ongelukkige salto, waarbij hij een letsel opliep in het deel van de hersenen dat meteen achter het voorhoofd zit. De man -voorheen een echte macho- bleek toen hij weer bij zijn positieven kwam compleet veranderd. Dat was onder meer het geval met zijn seksuele geaardheid. Hij brak met zijn vriendin en leeft nu samen met een man.
"Als mensen op zeer korte tijd radicale gedragsveranderingen ondergaan, is hersenonderzoek steeds aangewezen", zegt professor Peter Mariën. Zo ontpopte een brave stiefvader van middelbare leeftijd zich tot een notoir pedofiel met een obsessie voor kinderpornografie. Er werd een grote, frontaal gelokaliseerde hersentumor gevonden. Het pedofiele gedrag verdween nadat de tumor weggehaald was.
Ander mogelijk gevolg is een spraakmotorische aandoening, die echter soms zo beperkt is dat de omgeving het spraakgebrek niet opmerkt en alleen iets vreemds hoort dat als een ander accent geïnterpreteerd wordt. Zo werd een Brit op een ochtend wakker met een accent dat op het Russisch leek, terwijl hij die taal niet machtig is en nooit gesproken heeft. Sinds de ontdekking in 1907 zijn er wereldwijd hooguit een 80-tal gevallen bekend van dit 'foreign accent syndrome'. (belga/svm)
Voor heel wat mensen is hun hond een trouwe vriend die goed luistert en bevelen opvolgt. Onderzoekers wilden wel eens weten of dat goede gedrag aangeboren is of veeleer een gevolg van conditionering. Het antwoord blijkt niet eenduidig te zijn, want zowel het instinct als de opvoeding spelen een rol.
Onderzoekers van de universiteit van Florida wilden graag een beter inzicht krijgen in de reacties van een hond op menselijke gebaren en commando's. Daarom voerden ze een aantal experimenten uit, zowel met gedomesticeerde honden als met viervoeters die in een asiel verbleven.
Bedelen
In het belangrijkste experiment moesten de honden kiezen bij wie ze om eten wilden bedelen: ofwel bij een persoon van wie het gezicht of de ogen verborgen waren, ofwel bij iemand die aandachtig naar hen keek. Hetzelfde experiment werd ook uitgevoerd bij wolven, die tot dezelfde hondenfamilie behoren. Zo wilde men nagaan of er een soort van genetische barrière is die ervoor zorgt dat wolven niet op dezelfde manier kunnen reageren als honden.
Vaardigheid
De wetenschappers stelden vast dat de honden kozen om te bedelen bij de persoon die hen aandacht schonk, wat aantoont dat "ze in staat zijn om zich te gedragen in overeenstemming met de menselijke aandacht". Aangezien ook de wolven zo reageerden, is die vaardigheid niet afhankelijk van het contact met mensen, maar misschien veeleer aangeboren.
Commando
Daarentegen is het wel zo dat de huisdieren beter reageerden op commando's als ze merkten dat ze de volledige aandacht van hun opdrachtgever kregen. Bij de honden uit het asiel was dat niet het geval. Dat toont aan dat het gezelschap en de verzorging van mensen ervoor zorgt dat honden de opdrachten beter verstaan. "Het gaat hier evenwel niet om natuur versus opvoeding", zegt onderzoeksleidster Udell. "Het zal altijd de combinatie van de twee zijn die de hond duidelijk maakt wat zijn baasje wil."
Werk
Volgens Udell kan je aan de hand van deze resultaten de hond van je dromen opleiden. "Honden worden niet geboren als de beste vriend van een mens", zegt ze. "De ervaringen die ze hebben en de omgeving waarin ze leven, hebben een grote invloed op hun gedrag. Als je een hond wil die goed reageert op jouw commando's, dan moet je daar veel tijd en werk in steken." (lbs) hln
Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley zijn erin geslaagd om door middel van de hersenactiviteit te meten een film te creëeren die toont wat mensen kijken. Dat meldt de website van de Engelse krant The Telegraph.
De onderzoekers lieten mensen naar een film kijken terwijl ze hun hersenactiviteit maten. Dat deden ze door fMRI-scanners de bloedstromen in de hersenen te laten volgen. Daarna analyseerden ze hoe het visuele centrum van het brein reageerde op de film. Vervolgens wisten ze een computerprogramma te ontwikkelen dat kan gokken waar een persoon naar kijkt.
YouTube
Het programma scant een reeks willekeurige YouTube-filmpjes en haalt daaruit de beelden die het meeste lijken op de computergok. Deze beelden worden dan samengevoegd tot een vloeiende film, waardoor een vaag beeld ontstaat. Hieruit kunnen de onderzoekers afleiden waar een onderzochte persoon naar keek.
Comapatiënten
Volgens professor Jack Gallant, een onderzoeker van het team, is het nog niet mogelijk om gedachten te lezen, maar wel waar iemand naar kijkt. Hierdoor kan het in de toekomst mogelijk worden om dromen of herinneringen op beeld te krijgen. Ook zouden gedachten van comapatiënten beter ingeschat kunnen worden. (sg) hln
De Amerikaanse informaticareus IBM voorziet tegen 2017 de komst van toestellen die gedachten kunnen lezen, en zelfs mensen kunnen herkennen aan de hand van die gedachten.
"Van Houdini tot Luke Skywalker over X-Men, gedachten lezen is altijd al een van de grootste wensen van scifi-amateurs geweest, een wens die weldra werkelijkheid kan worden", zegt IBM in zijn jaarlijkse voorspellingen voor de toekomstige technologie over vijf jaar.
"De onderzoekers van IBM maken deel uit van degenen die de manier bestuderen om je hersenen aan uw elektronische apparatuur te koppelen, of dat nu je computer of smartphone is", luidt het.
Toepassingen
Een van die toepassingen bijvoorbeeld is dat een telefoongebruiker door enkel te denken aan een persoon zijn toestel het overeenkomstige nummer vormt. Paswoorden, zo verzekert het bedrijf, zullen vervangen worden door biometrische identificatie, gezichts- of stemherkenning.
"Stel je voor je kan in alle veiligheid geld uit de muur halen door enkel maar je naam te zeggen of in een kleine sensor te kijken die je netvlies herkent, voorspelt IBM. (belga/sam)
K.U.Leuven-biologen hebben ontdekt dat de oorzaak van zwermvorming bij woestijnsprinkhanen zich situeert in het actief worden van het eiwit PKA (proteïne kinase A). PKA is ook betrokken bij menselijk leren, angst en depressie. "Deze bevindingen tonen aan hoe doorheen de evolutie sinds de gemeenschappelijke voorouder van mensen en insecten belangrijke regulatieprocessen bewaard zijn gebleven", aldus biologe Heleen Verlinden.
Woestijnsprinkhanen leiden doorgaans een verborgen en eenzaam bestaan. Als in een periode van droogte de vegetatie afneemt, worden de sprinkhanen gedwongen om zich te verzamelen rondom de resterende voedselbronnen. In een aantal gevallen voelen ze zich dan aangetrokken tot mekaar en vormen enorme zwermen met zelfs tot 40 miljard insecten. Wanneer een dergelijke zwerm neerstrijkt in landbouwgebied zijn de gevolgen dramatisch.
De Leuvense biologen ontdekten samen met onderzoekers van de universiteit van Cambridge voor het eerst welk mechanisme aan de basis ligt van deze opmerkelijke gedragsverandering. Het blijkt een eiwit te zijn dat zich bevindt in het zenuwstelsel van de sprinkhanen. Door deze moleculaire oorzaak te ontrafelen zullen methodes ontwikkeld kunnen worden om sprinkhanenzwermen te vermijden. (belga/sg)
Wetenschappers hebben met de gigantische deeltjesversneller, ter hoogte van Genève, een nieuw deeltje gevonden, zo meldt de BBC.
Met het laten botsen van protonen in de enorme cyclotron LHC stootten onderzoekers op een nieuw deeltje dat de naam Chi_b (3P) kreeg. Het is de eerste duidelijke observatie van een nieuw deeltje sinds de installatie van het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek CERN in 2009 opstartte.
Chi_b (3P) moet de onderzoekers helpen beter de krachten te begrijpen die de materie aaneenhouden, meldt de BBC over de nog niet (in vakbladen) gepubliceerde ontdekking. Het nieuw deeltje bestaat immers uit een "beauty quark" en een "beauty anti-quark die het deeltje bijeenhouden.
De LHC speurt vooral naar het verondersteld bestaande maar nog niet waargenomen Higgs boson deeltje dat het sluitstuk moet vormen van het Standaard Model omtrent de fundamenten van de materie. Ontdekkingen zoals van Chi_b (3P) zijn een belangrijke stap in de zoektocht naar het mysterieuze deeltje. Enkele dagen geleden zeiden onderzoekers dat ze Higgs boson op het spoor zijn. (belga/gb)
Plannen voor drijvend Silicon Valley voor Californische kust
Meestal ontstonden nieuwe bedrijfjes in Silicon Valley in een garage. De nieuwe start-up Blueseed heeft echter grotere plannen. Het bedrijf wil een groot schip voor de Californische kust leggen om buitenlandse ondernemers onderdak te geven. Daardoor is het visum-probleem meteen van de baan. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite The Huffington Post.
Volgens Blueseed is de huidige immigratiewetgeving zo streng dat er zonder twijfel veelbelovende ondernemers niet in de Verenigde Staten mogen werken. "Wij zijn ervan overtuigd dat hierdoor een groot potentieel onaangeroerd blijft, en veel jobs niet kunnen gecreëerd worden", klinkt het bij Max Marty, mede-oprichter van Blueseed.
Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft zich al eens uitgesproken over het probleem. Hij wil de wetgeving zo snel mogelijk aanpassen. "Beloftevolle buitenlanders die hier studeren, moeten ook hier aan de slag kunnen. Het is niet de bedoeling dat wij betalen om hen op te leiden, en andere landen kunnen profiteren van de bedrijven die ze oprichten."
Internationale wateren
Dat probleem wil het bedrijf uit Sunnyvale, midden in Silicon Valley, oplossen door een schip voor de Californische kust te stallen. Dat schip zou dan in internationale wateren liggen, zo'n 20 kilometer ten zuidwesten van San Francisco. Dat is maar een korte boottocht van het centrum van de technologiewereld.
Ook de ontwerpen van het schip zijn reeds klaar. Zo zouden er 1.000 mensen op kunnen leven en werken, op voorwaarde dat ze daarvoor 1.200 dollar (920 euro) per maand voor willen neertellen. Ferrydiensten kunnen de ondernemers vervolgens naar het vasteland brengen, of vice versa. "Diensten zoals Skype waren dan wel een grote stap voor videoconferenties, maar om een bedrijf uit de grond te stampen is menselijk contact nodig", aldus Blueseed-topman Dario Mutabdzija.
Geld
Ook de mensen op het vasteland zouden van dit project kunnen profiteren. De 1.000 opvarenden moeten namelijk van eten, drinken en andere levensmiddelen voorzien worden. Hiervoor zou beroep gedaan worden op de inwoners van Half Moon Bay en San Francisco.
Voorlopig worden de plannen van Blueseed echter nog niet in de praktijk uitgewerkt. Daarvoor moet het bedrijf in de volgende 18 maanden tussen de tien en dertig miljoen dollar verzamelen. Aan het hoofd van die zoektocht staat echter Peter Thiel, de oprichter van internetbetaaldienst PayPal. Het doel is vervolgens om tegen het einde van 2013 operationeel te zijn. (sg) hln
Het smeltende poolijs doet ijsberen naar drastische middelen grijpen om te overleven. Ze doden en eten soortgenoten. Dat blijkt de laatste tijd steeds vaker voor te komen.
Een fotografe maakte schokkende beelden van een ijsbeer die een jong soortgenootje meesleept. Op de achtergrond kijkt een andere ijsbeer toe, mogelijk de moeder van het jong. Eerst dacht fotografe Jenny Ross nog dat de ijsbeer een zeehond gevangen had. Helaas is dit voorbeeld van kannibalisme geen alleenstaand geval. Volgens Ross zijn er steeds vaker meldingen van ijsberen die elkaar aanvallen en opeten.
Het was wel al geweten dat ijsberen elkaar doden en soms zelfs opeten. Maar dat gedrag is duidelijk aan het toenemen. "Naarmate de oppervlakte ijs vermindert, hebben de dieren ook minder toegang tot zeehonden als prooi. Daardoor daalt ook hun succes tijdens de jacht", aldus Ross. In de maanden na de zomer bereikt de ijsmassa een dieptepunt en mannelijke ijsberen richten zich daarom vaker op ijsbeerjongen.
Sommige ijsberen moeten haast wanhopig worden, want op het land vinden ze niet veel alternatieven. Zo zoeken ze naar menselijk afval en voedsel. En ze jagen zelfs op zeevogels en hun eieren. Het vreemde gedrag zal alleen maar toenemen als het poolijs blijft smelten. (gb)
De Drie Koningen waren met meer en kwamen uit China
De Drie Koningen kwamen uit China en waren met meer dan drie. Dat blijkt uit een Syrisch manuscript uit de achtste eeuw dat zich in deVaticaanse archieven bevindt. Het werd bestudeerd door bijbelspecialist Brent Landau van de universiteit van Oklahoma, meldt The Times.
Het evangelie van Mattheüs, de enige bijbelse bron over dit onderwerp, zegt dat de Wijzen die Jezus na zijn geboorte bezochten in Betlehem magiërs uit het Oosten waren zonder hun aantal of herkomst te preciseren. De traditie sprak later van drie wijzen, kroonde hen tot koningen en liet hen uit Perzië komen.
Magiërs
Het door Landau ontdekt Syrisch manuscript spreekt niet van drie wijzen maar van een groot aantal magiërs. Ook kwamen zij niet uit Perzië maar uit Shir, een land dat vandaag de dag geïdentificeerd wordt met China.
Waarde
Volgens Brent Landau, specialist in apocriefe teksten, heeft het Syrisch manuscript echter niet dezelfde waarde als het evangelie van Mattheüs. Het Syrisch, afgeleid van het Aramees, was de taal van de Assyrische kerk van het Oosten die in de zevende- en achtste eeuw geëvangeliseerd heeft tot in China. (belga/sam)
Dit is het grootste insect ter wereld ooit gefotografeerd
De reuzenweta is een krekelachtig insect met een vleugelspanwijdte tot bijna 18 centimeter. Het beestje komt bijna uitsluitend in Nieuw-Zeeland voor. Het is ook daar dat de bekende entomoloog Mark Moffett dit exemplaar vond en fotografeerde. Meteen het grootste insect ter wereld waarvan ooit een foto werd genomen.
Na twee dagen zoeken aan het Little Barrier Island in Nieuw-Zeeland had de 53-jarige Moffett al prijs. Oorspronkelijk werd de weta aangetroffen op Nieuw-Zeeland zelf, maar daar is het insect zo goed als uitgestorven door toedoen van ratten, ingevoerd door Europeanen. Moffett vond de weta in een boom, zette hem op zijn hand en voedde hem een wortel. 'Haar' eigenlijk, want het betreft een wijfje.
Moffett zei dat de weta ongeveer zoveel woog als drie muizen. Na de 'fotoshoot' liet hij haar meteen weer gaan. "Ze genoot zo van de wortel dat ze vergat dat ze op mijn hand zat. Ze knabbelde maar." Omdat het beestje met uitsterven wordt bedreigd, nam Moffett geen risico op een indigestie en liet hij de reuzenweta de wortel niet helemaal opeten. (jv) hln
Zwaar stormweer houdt Europa dezer dagen in stevig in zijn greep. Onder meer de kust van Engeland, Schotland en Cantabrië (in Noord-Spanje) kreeg het hard te verduren. De golven klommen metershoog boven de golfbrekers en dat leverde spectaculaire beelden op. De komende dagen houdt het stormweer verder aan.