TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
13-01-2012
Stormbeelden
Spectaculaire stormbeelden
Zwaar stormweer houdt Europa dezer dagen in stevig in zijn greep. Onder meer de kust van Engeland, Schotland en Cantabrië (in Noord-Spanje) kreeg het hard te verduren. De golven klommen metershoog boven de golfbrekers en dat leverde spectaculaire beelden op. De komende dagen houdt het stormweer verder aan.
Duurste appartement te huur voor 125.000 euro per maand
Wie in New York op grote voet wil leven, moet sowieso de portemonnee stevig opentrekken, en al zeker als je de 'Astor Suite' huurt. Voor dit ultraluxueuze appartement in het Astor Hotel bedraagt de maandelijkse huurprijs namelijk een slordige 125.000 euro.
Sinds het vorige week op de markt kwam, is het uitgeroepen tot de duurste suite van New York. Hiermee stoot dit chique huurappartement de suite in het Waldorf-Astoria, waar je 113.000 euro per maand moest betalen, van de troon.
Indien je je intrek neemt in de duurste verblijfplaats van The Big Apple mag je het letterlijk breed laten hangen want je hebt maar liefst 470 vierkante meter woonruimte tot jouw beschikking. (kve)
Een schitterend privé-eiland compleet met luxevilla voor de kust van Florida zoekt een koper. Het kan jouw paradijsje worden voor negen miljoen euro.
East Sister Rock Island ligt op een koraalrif in het hart van de populaire Florida Keys. Vanop het eiland geniet je van sublieme vergezichten in volkomen afzondering. De unieke plek geeft jou de mogelijkheid om je terug te trekken in je eigen wereldje ver van de hectiek van het normale aardse bestaan. Vind je het toch wat eenzaam dan ben je met de boot binnen de drie minuten terug in de drukte van de Florida keys.
De luxevilla, in de prijs begrepen, beschikt over drie slaapkamers, twee badkamers en uitgebreide terrassen. Negen gasten kunnen er gelijktijdig logeren. Snorkelen, diepzeeduiken en vissen zijn mogelijke activiteiten.
Het eiland behoort momenteel toe aan Robert en Elena Williford die het eiland kochten in 1995. Nu de vier kinderen het huis uit zijn, spenderen ze er aanzienlijk minder tijd en hebben ze besloten het te verkopen. Het vastgoed is nog maar tien dagen op de markt en kon al rekenen op flink wat interesse volgens de makelaar. (kve)
Een citroen heeft veel meer in zijn mars dan je misschien wel denkt. In plaats van deze krachtige citrusvrucht enkel te gebruiken in eten of een tas thee of op de rand van je cocktailglas, kan je er nog zoveel meer mee doen. Hier volgen dan ook een aantal ongebruikelijke gebruiken van citroensap om je huis en was op te frissen, maar ook om je huid, nagels en haar nieuw leven in blazen in dit winterse seizoen.
Voor we eraan beginnen eerst nog een tip! Rol verse citroenen altijd eerst even over een vlak oppervlak, gebruik makend van je handpalm. Op die manier zal je efficiënter sap verkrijgen.
Katerwater
Zwaar nachtje gehad? Drink dan een tas warm water of thee met citroensap. Het zal je niet alleen hydrateren, het zal ook de pH-levels in je lichaam herstellen en je een boost van vitamine C bezorgen die je verloren bent tijdens het pintelieren.
Heldere vingernagels
Zien je nagels er maar dof uit? Pers dan een citroen in een kommetje, reinig je nagels eerst goed en drenk ze vervolgens in het sap gedurende een tweetal minuten. Wil je ook ineens wat kracht toevoegen aan je nagels? Dan kan je een eetlepel olijfolie toevoegen aan het citroensap.
Conserveermiddel
Dit trucje gaat al heel lang mee en je zal het misschien wel al eens gehoord hebben. Gesneden fruit en groenten als appels, peren, avocado's en aardappelen kan je beschermen van het bruin worden door er gewoon wat citroensap op te sprenkelen. Ook slappe sla kan je nieuw leven inblazen door het een uurtje in een kom met water te leggen waar je het sap van citroen aan toevoegt.
Spoeddeodorant
Zweterig geurtje, maar nergens een deo te bespeuren? Ook in deze situatie kan citroen je dag redden! Snij een citroen in twee en wrijf ermee onder je oksels. Het citroenzuur zal onmiddellijk de geurveroorzakende bacteriën aanpakken.
Luchtverfrisser
Niet alleen okselgeur kan bestreden worden met citroen, ook dominante geuren als look, vis, en het vieze vuilbakaroma krijgen geen kans als je het slim aanpakt met citroen. Gebruik een gesneden citroen of versgeperst sap om slechte geuren in je frigo of microgolf te bestrijden en reinig ook je veelgebruikte snijplank met citrus. Je kan het ook toevoegen aan het kookwater van sterk geurend voedsel als kool. Voor een complete luchtverfrissing kan je citroenschillen laten sudderen op je kookvuur.
Anti-insect
Heel wat insecten zijn zeer gevoelig voor geuren. Denk maar aan spinnen, mieren, vliegen en kakkerlakken. Pers citroensap op vensterbanken, deurdrempels, plinten en kleine gleufjes waarlangs insecten je huis kunnen binnensluipen. Je kan ook citroensap toevoegen aan je kuisproducten voor nog meer insectafstotende actie.
Huidverlichting
Er liggen nog geen harde bewijzen op tafel, maar het kan nooit kwaad het eens te proberen natuurlijk. Bijwerkingen zijn uitgesloten! Last van sproetjes of bruine ouderdomsvlekjes? Maak er dan een dagelijks gebruik van om watjes te drenken in citroensap en te doppen op de zones met vlekjes of sproetjes.
Ruitenwasser
Geef kalk en andere rommel op je ramen geen kans. Voor het zware werk kan je de spons best in puur citroensap drenken. Anders zijn enkele eetlepels toevoegen aan water in een spuitfles voldoende. Werk ten slotte nog af met krantenpapier voor vlekkeloze en streepvrije ramen.
Vlekkenkampioen
Wijn, bessen, olijfolie... zo goed als elke substantie die vlekken kan achterlaten op textiel kan behandeld worden met citroen. Duurzame materialen kan je aanpakken door citroensap te vermengen met zout en goed te wrijven. Voor delicate stoffen is het beter de vlekken te verzadigen met citroensap en vervolg te wassen.
Keelpijn
Gorgelen met een theelepel citroensap opgelost in een bodempje warm water. Dit zal gezwollen weefsel helpen krimpen en bacteriën doden. Uiteraard blijft ook de old school tas thee met een lepel honing en een lepel citroensap een winnaar in de bestrijding van keelpijn.
Metabolismebooster
Elke ochtend een glaasje lauw water met een halve citroen ontvet je maag en maakt je metabolisme wakker. Bovendien kan je het ook gewoon toevoegen aan je fles water want het smaakt verfrissend.
Roos
Het zal de oorzaak van je schilfertjes niet bestrijden maar met citroensap kan je wel vermijden dat ze zichtbaar worden en je kledij terroriseren. Masseer daarom citroen in op je hoofdhuid, laat 10 minuutjes inwerken en was daarna zoals gebruikelijk je haar.
Antiplakrijst
Met slechts een paar druppeltjes citroensap in je pot met sudderende losse rijst, kan je vermijden dat er een laag blijft kleven. Het zal je opruimwerk aanzienlijk vergemakkelijken.
Highlights
Voor natuurlijke schakeringen in je haar kan je ook citroensap gebruiken. Je kan het rechtstreeks aanbrengen op de lokken die jij graag wilt verlichten of je kan voor een overall effect gaan door een verdund mengsel van een half kopje citroensap en een half kopje water over je haar te spuiten. Vervolgens zet je je rustig in het zonnetje voor een uurtje of twee en het resultaat komt vanzelf. De intensiteit zal wel variëren naargelang je haartype.
Witter dan wit
Niet alleen bij vlekken kan je citroensap gebruiken, het werkt namelijk ook als natuurlijk alternatief voor het bleken van was. Een kwartje van een kopje citroensap toevoegen aan je wasmachine is al genoeg. Voor een maximaal effect is het goed de was te laten drogen in de zon.
Gezichtsverzorging
Geen last van sproetjes maar wel fan van een frisse huid? Door zout en citroen te mengen kan je een natuurlijk middeltje creëren om dode huidcellen te verwijderen (exfoliatie). Om olieachtige zones te bestrijden kan je citroensap aanbrengen op watjes en zachtjes over je hele gezicht wrijven. Het zal je poriën verfijnen.
Jeuk
Ook wanneer je last hebt van vreselijke jeuk kan citroensap een wondermiddeltje zijn. Of het nu uitslag is of een insectenbeet... het aanbrengen van puur citroensap zal de jeuk verzachten en helpen vermijden dat alles verder uitzaait.
Bij ons was de maansverduistering maar heel gedeeltelijk en vrij kort, maar bijvoorbeeld in het Verre Oosten was het fenomeen veel vollediger en spectaculairder. Ook in andere delen van de wereld was de (gedeeltelijke of volledige) maansverduistering te zien. Een greep uit het rijke aanbod.
Co-stichter Microsoft bedenkt vliegtuig dat raketten lanceert
Co-stichter Paul Allen van softwaregigant Microsoft heeft plannen onthuld voor een vliegtuig dat een meertrapsraket kan meevoeren en die op negen kilometer van de aarde kan loslaten. De 36 meter lange raket zou dan naar een lage baan vliegen, met tot 6,1 ton vracht of zelfs met mensen aan boord.
Het vliegtuig zou zes motoren van een Boeing 747 gebruiken, nieuwe composietmaterialen omvatten, een vleugelwijdte van 116 meter hebben en meer dan 500 ton stuwkracht ontwikkelen. De startbaan zou 3,65 km lang moeten zijn. Een eerste vlucht zou al binnen vijf jaar mogelijk zijn. Het vliegtuig wordt gebouwd in een speciale hangar op de Mojave Air and Space Port in Californië waar ook het SpaceShipOne is vervaardigd.
"Amerika aan de top"
"Dit kan Amerika aan de top houden van de exploratie van de ruimte", zei Allen op een persconferentie. Het systeem zou kostenvriendelijk zijn, meer veiligheid bieden en meer flexibiliteit en hergebruik dan de huidige lanceringen van op de grond. hln
De gezondheid van de Europeanen wordt bedreigd door de snelle opmars van 'supermicroben', die zelfs de sterkste antibiotica niet kunnen bestrijden. Jaarlijks sterven daardoor ongeveer 25.000 Europeanen. Dat staat te lezen in een rapport van de Europese Commissie en het Europese centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC). De commissie heeft dan ook een actieplan gelanceerd om met de supermicroben de strijd aan te binden.
De microbe kost de lidstaten jaalijks zo'n 1,5 miljard euro aan gezondheidszorg en verlies aan productiviteit. John Dalli, Europees commissaris voor Gezondheid, wil dan ook dat EU-lidstaten "alle middelen inzetten om aan de dreiging het hoofd te bieden". Volgens ECDC-directeur Mark Sprenger is de supermicrobe een van de ergste bedreigingen van de Europese volksgezondheid.
Zuid- en Oost-Europa
Vooral de ziekenhuisbacterie MRSA en de klebsiella pneumoniae (foto) worden gevreesd. Die veroorzaken longontstekingen en afwijkingen aan de bloedsomloop en urinewegen. Ze komen hoofdzakelijk voor in Zuid- en Oost-Europa, vooral in Italië, Griekenland en Hongarije. De resistentie is er soms vijftig procent. De microben kunnen zich ook heel snel verspreiden, aldus Sprenger.
EU-commissaris Dalli vindt dat dokters minder snel antibiotica moeten voorschrijven, want dat heeft de resistentie bevorderd. Dat kan uiteindelijk leiden tot langere behandelingen, maar ook tot extra complicaties en in extreme gevallen zelfs de dood. Antibiotica wordt bovendien in de helft van de gevallen verkeerd voorgeschreven, aldus het ECDC.
"We kunnen nieuwe antibiotica blijven ontwikkelen, maar als artsen verkeerd voorschrijven, haalt dat niets uit", stelt hij. Ook dierenartsen gaan in de fout. Die antibiotica komen dan via de voedselketen bij de mens terecht.
Niet duur
De Europese Commissie is nu van plan om met de farmaceutische industrie een overeenkomst te sluiten voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en meer wetenschappelijk onderzoek. De resistente microben bestrijden is volgens Dalli geen kostelijke operatie, al noemde hij geen bedragen. De EU pompte de voorbije jaren al ruim 600 miljoen euro in het onderzoek naar de resistentie van bacteriën tegen antibiotica.
De focus ligt nu op een correct gebruik van antibiotica en de preventie van infecties en hun verspreiding. De Commissie mikt tegelijkertijd op strengere wettelijke kaders voor het afdwingen van preventie en controle op infecties bij dieren. (adha) hln
Van een Europees onderzoek naar de ziekenhuisbacterie, onder leiding van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, werden gisteren de resultaten bekendgemaakt in Brussel. De ziekenhuisbacterie MRSA zou zich zo sterk hebben aangepast aan het ziekenhuis dat hij buiten deze omgeving moeilijker kan overleven. Toch blijft hij een resistente bedreiging voor de gezondheid van patiënten.
MRSA is de afkorting voor Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus. De staphylococcus aureus is een huidbacterie die bij ongeveer 30 procent van alle mensen terug te vinden is, bijvoorbeeld in de neusholte of slijmvliezen. Dragers worden dan ook aangespoord met een arts te overleggen vooraleer ze ziekenhuisbezoeken doen om kans op besmetting te voorkomen.
De symptomen zijn niet altijd hetzelfde en zelfs niet noodzakelijk zichtbaar, wat de diagnose bemoeilijkt. De gevolgen van een besmetting kunnen gaan van huid- en wondinfecties tot urineweginfecties en longontstekingen.
Korte geschiedenis
Sinds 1960 komt MRSA al voor in ziekenhuizen en het is pas sinds de jaren '90 dat de resistente bacterie ook daarbuiten opduikt. De laatste jaren veelal in de sector van de veehouderij. De ongevoeligheid voor meticilline en andere antibiotica begon eveneens in 1960, een jaar nadat het antibioticum meticilline op de markt kwam. Langzamerhand heeft de resistentie zich nog verder opgebouwd, waardoor infecties met MRSA moeilijker behandelbaar zijn. Antibiotica die wel werkt is doorgaans een stuk duurder en veroorzaakt veel meer bijwerkingen.
Antibioticagebruik
MRSA is niet 'ontsnapt' uit het ziekenhuis, maar werd binnengebracht in veehouderijen door het gebruik van antibiotica. Het uitroeien ervan zou volgens de wetenschappers onmogelijk zijn. Wiskundig onderzoek toont aan dat intensieve contacten tussen boerderijen de besmetting in stand houden, zelfs al zou de bacterie slechts in kleine mate voorkomen.
Ziekenhuisbacterie
Uit het Europees onderzoek blijkt dat de MRSA-stam die voorkomt in ziekenhuizen zich zodanig heeft aangepast aan het ziekenhuis, dat hij intern zeer moeilijk te bestrijden is, maar zich daarbuiten nauwelijks nog verspreidt. De resistentie voor meerder soorten antibiotica is misschien gestegen, maar de groei van MRSA is aanzienlijk vertraagd. Daartegenover is de variant die buiten ziekenhuizen voorkomt een stuk minder resistent, maar deze MRSA-stam vertoont dan weer een normale groei.
Onverwoestbaar
Ook al hebben heel wat ziekenhuizen de bacterie goed in de hand, hij is genetisch flexibel en past zich dan ook makkelijk aan onder nieuwe omstandigheden. MRSA blijft dus een risico want een oplossing is nog steeds niet gevonden.
Leidend onderzoeker en microbioloog Ad Fluit stelt dat isolatie van patiënten en een voorzichtige of zelfs terughoudende omgang met antibiotica de enige maatregelen zijn die kunnen worden genomen om de bacterie binnen de perken te houden. Daarnaast blijft hygiëne de sleutel tot het voorkomen van besmettingen. (lf) hln
Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat muizen grotendeels beschermt tegen een dodelijke vorm van het ebola-virus, zo heeft de BBC bericht op gezag van het wetenschappelijke vakblad Proceedings of National Academy of Sciences. Het is een eerste middel dat op langere termijn houdbaar en daardoor ook bruikbaarder is.
Ebola is in meer dan 90 procent van de gevallen dodelijk. Patiënten worden bijzonder misselijk, krijgen koorts en zware interne bloedingen, terwijl organen uitvallen. De ziekte wordt overgedragen via lichaamsstoffen, maar kan zich ook verspreiden door de lucht. De ziekte werd in 1976 ontdekt, toen een uitbraak van het virus in Congo het leven kostte aan 280 van 318 besmette mensen.
Er werd al onderzoek gedaan naar een vaccin tegen ebola, waarbij een afgezwakte versie van het virus zelf werd ingespoten. Probleem was echter dat het nauwelijks houdbaar was.
Het nieuw gevonden vaccin bevat een synthetisch viraal eiwit, dat het virus kan herkennen en dat langer te bewaren is door het te drogen en te bevriezen, aldus Charles Arntzen van de Arizona State University. De nieuwe entstof bleek 80 procent van met de dodelijke stam ingespoten muizen te beschermen.
De onderzoekers hopen het middel nu verder te kunnen ontwikkelen, zodat het ook voor mensen bruikbaar wordt. (belga/vsv)
De Japanse vloot walvisjagers is opnieuw vertrokken richting Antarctica. De schepen verlieten eerder vandaag de haven van Shimonoseki in het zuidwesten van Japan. De meldt de Australische krant The Herald Sun.
Drie schepen, geleid door de Yushin Maru van 720 ton, zijn uit de haven van Shimonoseki in het zuidwesten van Japan vertrokken. Ze varen richting Antarctica, waar ze tegen maart 2012 900 dwergvinvissen en gewone vinvissen willen vangen en doden. Dat doet het Aziatische land al jaren onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.
Veel is er niet geweten over de exacte koers van de vloot. "Omwille van de veiligheid kunnen we de exacte timing, koers en operationele plannen niet bekend maken", zei Shinji Hiruma, een verantwoordelijke van het landelijke agentschap voor de visserij.
Vorig jaar moest de vloot al in februari terugkeren naar het Japanse vasteland. De dierenorganisatie Sea Shepherd deed namelijk al het mogelijke om de walvisjagers te dwarsbomen. Ook dit jaar zijn ze dat van plan. Paul Watson, de leider van Sea Shepherd, stuurde dit bericht de wereld in: "De Nisshin Maru zet koers naar het Zuiden. De Cetecean Death Star (Nisshin Maru, nvdr.) en een klein leger van private 'storm troopers' en van de Japanse Kustwacht zijn begonnen met hun missie om beschermde walvissoorten te terroriseren. Sea Shepherd zal hen opwachten." (sg) hln