SXDF-NB1006-2 12,91 miljard jaar van ons verwijderd
Japanse wetenschappers hebben het verst verwijderde sterrenstelsel ontdekt. Dat heeft het Subaru Observatorium in Hilo op het eiland Hawaï meegedeeld. Er komt ook een publicatie in het wetenschappelijke vakblad The Astrophysical Journal.
Het team rond Takatoshi Shibuya van de Japanse Graduate University for Advanced Studies stootte met de Subaru- en Keck-telescoop op Hawai op een sterrenstelsel dat 12,91 miljard lichtjaar van ons is verwijderd en dat dus uit de "dark ages" van het universum stamt. De astronomen hadden gericht naar verre sterrensystemen gezocht vanwege hun interesse voor de "kosmische dageraad", toen in het jonge universum het licht van de eerste sterren en sterrenstelsels weer te zien was.
Oerknal
Na de Oerknal 13,7 miljard jaar geleden hing in de jonge kosmos een ondoorzichtige sluier van elektrisch neutraal waterstofgas. Die periode staat bekend als de "dark ages" van het heelal. Het licht van de eerste sterren en sterrenstelsels dunde die nevel uit, waarbij die ioniseerde en waardoor het universum langzaam aan weer doorzichtig werd.
Zes procent
Zowat uit die tijd dateert het door de Japanners gevonden sterrenstelsel met de welluidende naam SXDF-NB1006-2. Zijn licht heeft er een slordige 12,91 miljard jaar over gedaan om ons te bereiken. Het sterrenstelsel stamt dus uit een tijd dat de kosmos zowat zes procent van zijn huidige leeftijd had. Uit hun waarnemingen besluiten de onderzoekers dat toen, zowat 750 miljoen jaar na de Big Bang, nog 80 procent van het waterstofgas neutraal was. Het aandeel van neutraal waterstofgas was toen duidelijk hoger dan nu. (HLN)
Onderzoekers aan de University of California in Los Angeles hebben een nieuw soort zonnecel ontwikkeld die op glas kan worden aangebracht. Zo zouden ruiten in de toekomst energie kunnen opwekken. Ook op de campus in Berkeley komen ze met een doorbraak in de productie van zonnepanelen.
In een artikel in het wetenschappelijk magazine Advanced Materials doen de onderzoekers van het Yang Yang Laboratorium hun plannen uit de doeken. Het is niet de eerste keer dat wordt geprobeerd om glazen oppervlaktes zonne-energie te laten opwekken, maar deze keer zouden de zonnecellen makkelijk in massaproductie kunnen gaan.
De nieuwe cellen worden 'geprint' op rollen polymeer, die dan op het glas aangebracht kunnen worden. Zo kan 60 procent van het natuurlijke licht worden doorgelaten, en de rest gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Naast ruiten van huizen of auto's, zouden ook de glazen panelen voor smartphones hiermee kunnen worden uitgerust.
Goedkopere materialen
Niet alleen in Los Angeles wordt gewerkt aan een nieuwe generatie zonnecellen, ook op de campus van de University of California in Berkeley wisten ze een doorbraak te versieren waardoor zonnepanelen goedkoper kunnen worden. Een van de duurste onderdelen van zo'n paneel is de halfgeleider, aangezien er niet veel materialen daarvoor gebruikt kunnen worden. In Berkeley denken ze die gebruikte materialen, voornamelijk silicium, te kunnen vervangen door goedkopere materialen. (HLN)
Nog maar net bekomen van Suikerrock, of 'Tienen Feest' alweer. Op vrijdag 3 augustus '12 is er op de Kalkmarkt een openlucht dansfeest met discomuziek, schlagers en evergreens. De stembanden worden op zaterdag 4 augustus '12 gesmeerd tijdens 'Tienen Zingt'. De toegang is gratis.
Vanaf het moment dat de deuren opengingen stroomden de fans van Mika het plein al op. Dat er voor de Libanees-Britse popster nog 5 andere bands kwamen was voor hun geen probleem. De rest van de massa volgde niet veel later, en voor we het wisten stond de hele markt vol. Zelfs een regenbui kon de pret niet bederven. De beats van LMFAO deden de festivalgangers echt losbarsten en niet veel later bracht Mika zijn fans in de zevende hemel. Een fotoreportage. (krisvandesande)
Australische fotograaf Lincoln Harrison trok naar Lake Eppalock in Victoria om de sterren vast te leggen in een sessie die maar liefst 15 uur in beslag nam. Achteraf creëerde hij deze prachtige 'Startrails' door de beelden over elkaar te leggen.
De beelden tonen de indrukwekkende spiralen die gevormd worden door de sterren en de rotatie van de aarde. Ze doen bovendien ook denken aan de sterrijke nachtschilderijen van de impressionist Vincent van Gogh. Amateur
Geloof het of niet, maar de 37-jarige Lincoln Harrison is nog maar sinds oktober 2010 in de fotografie gedoken nadat hij wat kleren had gefotografeerd die hij op eBay wou verkopen. Niet veel later kreeg hij de kriebel te pakken en kocht hij een reeks lenzen voor zijn Nikon D3100.
Voor meer spectaculaire 'Startrails' kan u terecht op Harrisons website: lincolnharrison.com.
Nieuwe leefbare planeet bevindt zich voor onze neus
Astronomen hebben een nieuwe planeet ontdekt waarop leven mogelijk is. Bovendien bevindt die planeet zich op 'overzichtelijke' afstand van de Aarde. "Er hoeven geen duizend jaren voorbij te gaan om te horen 'Hoe gaat het ginder?' en nog eens duizend jaren om te horen 'Prima, en ginds?'", aldus professor Steven Vogt aan news.com.au.
"De planeet ligt niet in onze achtertuin maar vlak voor onze neus", stelt Vogt. Daarmee bedoelt de wetenschapper: op 22 lichtjaren van de Aarde. Het gaat om de fameuze planeet Gliese 581g die de professor inmiddels herdoopte naar de naam van zijn vrouw: 'Zarmina's World'. De nieuwste studie van Vogts team verschijnt vandaag in het vaktijdschrift 'Astronomisch Naschrischten' en wil een antwoord bieden op de vele kritieken die Vogt kreeg na zijn eerste onthullingen bijna twee jaar geleden.
De planeet is twee keer zo groot als de Aarde. Wetenschappers van de University of California, Santa Cruz, en van het Carnegie Institution of Washington ontdekten haar. Ze werd bekend als 'Superaarde', omdat ze een gasrijke atmosfeer heeft die de kans op de aanwezigheid van vloeistof - en dus op leven - verhoogt. Of die vloeistof bevroren is en zich onder de bodem bevindt dan wel vrijelijk over de planeet vloeit, is nog niet duidelijk.
De temperaturen op de planeet zijn van die aard dat leven er alleszins mogelijk zou zijn. Maar hoe de planeetbodem er precies uitziet, dat kan het team van professor Vogt voorlopig ook nog niet zeggen.
Gliese 581g bevindt zich in 'Goldilocks Zone', een gebied niet ver van de Aarde dat niet te warm en niet te koud is. Net goed om leven toe te laten. Volgens Vogt zouden we, na het ontdekken van buitenaards leven op de planeet, een antwoord van onze tegenvoeters kunnen verwachten binnen de 44 jaar. "Over een paar honderd jaar zouden we beelden van een iPhone of Android-toestel kunnen ontvangen en kunnen luisteren naar hoe zij klinken en kijken hoe ze leven vanuit een ruimtetuig", beweert Vogt. "Er moet alleszins leven zijn daar."
Zoals gezegd kreeg Vogt veel kritiek voor zijn bevindingen, vooral van een Zwitsers team die bekend zijn als 'HARPS' (High Accuracy Radial Velocity Planet). Zij deden de studies van Vogt af als "nonsens". Professor Steven Vogt slaat nu terug met de bewering dat HARPS bewust feiten achterhield die niet in hun wetenschappelijke kraam pasten.
Uit China bereikten ons duizelingwekkende beelden nu de 'Aizhai Extra Rarge Suspension Bridge' officieel in gebruik is genomen.
De kabelbrug in Jishou hangt op 335 hoogte en is 1.176 meter lang. De brug overspant de Dehangvallei en verbindt twee tunnels. Om 's nachts voldoende verlicht te zijn, werden er 1.888 lampen op bevestigd. hln