TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
03-03-2010
Chinees eet gras
Chinese man overleeft al twee jaar op gras
en voelt zich beter dan ooit
De 50-jarige Chinees Li Sanju leeft al twee jaar op gras en bladeren. En de man voelt zich naar eigen zeggen kerngezond.
De 50-jarige Li Sanju uit Niuwei ziet er, ondanks zijn aparte eetpatroon, hetzelfde uit als zijn dorpsgenoten. Eén minpuntje: de man ruikt heel sterk naar gras.
'Ik zag een tv-programma waarop iemand zei dat een mens meer dan tien dagen alleen op water kon leven, zonder te eten. Toen dacht ik, laat ik proberen te leven van natuurlijke zaken rondom mijn huis', aldus Li tegen China News Network.
Eerst probeerde hij het gras uit de weide waar ook dieren grazen. Maar dat vond hij te bitter smaken en hij werd een beetje ziek. 'Wellicht door alle pesticiden.' De planten en het gras in de bergen bij zijn huis vond hij wel smaken. Eerst voegde hij daar nog rijst aan toe. Maar uiteindelijk ging hij helemaal over op het groene voer. 'Iemand bood me onlangs 1.000 euro om een stuk varkensvlees te eten, maar dat heb ik geweigerd. Ik denk dat ik hartstikke ziek word van vet eten. Ik had altijd gezondheidsproblemen, maar daar ben ik helemaal van af.' Dokters in China raden overigens niemand aan om het dieet van Li te volgen. mtm (telegraaf)
Luchtvaart wil vanaf 2020 CO2-uitstoot laten stagneren
De luchtvaartsector wil vanaf 2020 enkel nog CO2-neutraal groeien. Dat maakte sectororganisatie IATA vandaag bekend in Kuala Lumpur. "Na 2020 zou de uitstoot van broeikasgassen in de luchtvaartindustrie niet meer mogen toenemen, ook niet bij een groeiende vraag", aldus IATA-topman Giovanni Bisignani. "De luchtvaart is de eerste globaal opererende sector, die zo'n dappere belofte maakt."
3 procent Volgens IATA is de luchtvaartsector verantwoordelijk voor zo'n 3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dit jaar zou de uitstoot door de sector met 6,5 procent dalen, tot 623 miljoen ton, deels als gevolg van de recessie en deels als gevolg van energiebesparende maatregelen.
Drie liter kerosine De bedoeling van alle 226 IATA-leden (samen goed voor zo'n 93 procent van het internationale luchtverkeer) is om tot 2020 elk jaar 1,5 procent brandstofefficiënte maatregelen te nemen, vooral door de vernieuwing van hun vloot. De nieuwste toestellen zouden volgens IATA per 100 passagiers slechts drie liter kerosine per kilometer verbruiken, wat overeenkomt met de uitstoot van een kleine wagen.
Biodiesel
Daarnaast kan ook biodiesel de uitstoot met 80 procent verminderen, verwacht Bisignani. IATA heeft als doelstelling om binnen acht jaar tien procent biobrandstoffen in te zetten. De organisatie verwacht hiervoor wel meer overheidsinvesteringen voor de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen. Zo'n 18 procent van de kerosine gaat daarnaast verloren als gevolg van gebrekkige infrastructuur en dus wachttijden voor vliegtuigen.
Kokosnootolie
Virgin Atlantic is in februari vorig jaar gestart met een mix van kerosine en 20 procent kokosnoot- en palmolie, met succes. Air New Zealand deed op zijn beurt in december een test met een vliegtuig op een mengsel van biodiesel uit de jatropha-plant. (belga/lpb)
Artsen willen organen al strippen voor dood patiënt
Artsen van het Rotterdamse Erasmus Medische Centrum komen met een een controversieel voorstel: ze willen bij een een stervende orgaandonor op de intensive care één of beide nieren al wegnemen nog voor die overlijdt meldt De Telegraaf. De dokters denken dat er op deze manier in Nederland meer en betere nieren voor transplantatie beschikbaar kunnen komen. Bovendien wordt volgens de artsen op die manier "de wens van de patiënt om te doneren beter gehonoreerd", en kan "de begeleiding van het stervensproces van de donor hierdoor in alle rust plaatsvinden".
Uren
Klinisch ethicus en hoofdonderzoeker E.J.O. Kompanje en de arts-onderzoeker Y.J. de Groot, werkzaam op de intensivecareafdeling voor volwassenen van het Erasmus MC, lanceren vandaag hun idee in het Nederlandse artsentijdschrift Medisch Contact. Volgens hen zou met het uitnemen van de nier kunnen worden begonnen zodra is besloten om de behandeling stop te zetten. In wezen leeft de patiënt op dat moment dan nog, alhoewel de dood volgens de twee artsen meestal daarna binnen enkele uren intreedt. (tlg/mvl
Naakt fietsen is in Nieuw-Zeeland geen probleem. Een rechtbank maakte vandaag een vonnis ongedaan tegen een bouwvakker die vorig jaar poedelnaakt op zijn fiets reed.
Een autobestuurder verwittigde de politie, die de man aanhield. In eerste instantie werd hij tot een boete van omgerekend 100 euro veroordeeld. De rechter in beroep oordeelde anders en vond dat er niets aanstootgevend is aan naakt fietsen.
Geen vuile was:
"Het is een kwestie van levensstijl", zei fietser Nick Lowe (40) in een kranteninterview. "Ik voel me nu eenmaal niet goed in mijn vel met kleren aan. Ik loop thuis naakt rond, ik maai mijn gras af in mijn blootje en onderhoud ook de rest van mijn tuin in mijn adamskostuum. Waarom een hoop vuile was produceren als dat niet nodig is? " (belga/lb)
De voorbij winter was de koudste sinds 1996. Dat blijkt uit waarnemingen van het KMI. De gemiddelde temperatuur lag op 1,8 graden Celsius. We moeten terug tot de winter van 1995-1996 om lagere temperaturen te vinden. De winter (die nu toch wel echt achter de rug is) werd ook gekenmerkt door bijzonder veel sneeuw. De voorbije maanden waren er 31 sneeuwdagen. Het gemiddelde is 14 dagen al hadden we de voorbije jaren ook heel wat winters met nauwelijks of geen sneeuw. Sinds het begin van de waarnemingen in ons land, scheen er nooit minder zon in februari. De afgelopen maand was de somberste februarimaand ooit.
Wie er altijd al van droomde om de Ryanairstewardessen eens zonder dat blauwe pakje te zien: jammer maar helaas, u bent grandioos te laat.
Twaalf sexy stewardessen gingen uit de kleren voor een fotoshoot ten voordele van het goede doel, wat resulteerde in de 'Ryanair Cabinepersoneel Liefdadigheidskalender 2010'. Maar de 11.000 exemplaren zijn intussen allemaal uitverkocht.
Dat bracht welgeteld 110.000 euro op, een bedrag dat Ryanairtopman Michael O'Leary overhandigde aan de Britse liefdadigheidsorganisatie 'KIDS', die zich inzet voor gehandicapte kinderen.
Het is al de derde keer dat Ryanair zo'n kalender op de markt brengt. De kritiek dat de luchtvaartmaatschappij lustobjecten maakt van haar personeel, pareerde het Ierse bedrijf door te zeggen dat maar liefst achthonderd stewardessen zich kandidaat hadden gesteld. (kba)
LEUVEN (BELGA) - De vorsers van de KU Leuven ontdekten een eiwit dat het proces van de ziekte versnelt en waartegen een remmer bestaat.
Dit opent nieuwe perspectieven in het onderzoek naar een therapie voor deze veel voorkomende hersenaandoening. Parkinson zorgt voor bewegings- en coördinatieproblemen. Vaak treden ook spierstijfheid en trillingen op. Andere symptomen zijn een verhoogde speekselproductie, tragere spraak en een maskergelaat'. Oorzaak is het afsterven van zenuwcellen die dopamine produceren. Die boodschapperstof stuurt onze bewegingen.
Het was al bekend dat de samenklontering van het eiwit alfa-synucleïne bij parkinson een sleutelrol speelt. Tijdens het ziekteproces wordt het eiwit onoplosbaar en slaat het neer in zenuwcellen. Het wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in de hersenen van patiënten.
De Leuvense onderzoekers ontdekten dat een bepaald enzym, FKBP 12, de samenklontering versnelt en zo de ziekte bevordert. Een bestaande remmer van FKBP-eiwitten, die al gebruikt wordt om afstotingsverschijnselen na transplantatie tegen te gaan, bleek ook werkzaam te zijn tegen de klontering van alfa-synucleïne in zenuwcellen. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Neuroscience.
Parkinson is ongeneeslijk en de problemen nemen toe met de tijd. Er zijn wel medicijnen die de symptomen onderdrukken, zoals dopaminevervangers. Bij sommige patiënten worden elektroden ingeplant. Bewegingstherapie helpt ook. (De standaart).
Vliegtuig van Ryanair maakt noodlanding in Charleroi
Door een technisch probleem is een vlucht van Ryanair van Eindhoven naar Madrid naar Charleroi afgeleid, zo is van een woordvoerder van de luchthaven BSCA vernomen. De 146 passagiers vertrekken rond 14 uur met een ander vliegtuig naar hun bestemming.
Het vliegtuig was rond 9.30 uur op de luchthaven van Eindhoven opgestegen. Kort daarna stelde de piloot een technisch probleem vast en vroeg hij of hij in Charleroi kon landen. Door de aard van het incident en het aantal passagiers werd alarm geslagen en werd het interne en externe noodplan in werking gesteld, waarbij ploegen zich stand-by hielden. Het vliegtuig landde zonder problemen. De passagiers stapten uit en het toestel werd aan een eerste onderzoek onderworpen, dat negatief bleek. Er werd beslist tot een tweede nazicht en de 146 reizigers werden naar een andere vliegtuig gebracht, dat om 14 uur naar Madrid vertrekt, zei BSCA. (belga/dea)
Deze winter trokken we met ons gezin richting Krügerpark. Na een lange nachtvlucht viel ons als eerste de metamorfose op die de luchthaven onderging. Waar voetbal al niet goed voor is! Omdat safari gelijkstaat met vroeg opstaan, laadden we eerst onze batterijen op zo'n 400 kilometer ten noorden van Johannesburg, in het lieflijke Tzaneen waar we dé ontdekking van onze vakantie deden: Kings Walden.
Hier richtte een tof koppel uit Antwerpen een klein paradijsje in op een uitzonderlijke plek. Schitterende kamers, prachtig zwembad, culinair hoogstandje en topbediening, dit allemaal tegen een erg democratische prijs. De dag na aankomst deden we een 'canopy'-toer met de drie kinderen, pure fun! We zoefden tussen de toppen van de bomen boven watervallen en valleien van de vlakbij gelegen Magoebaskloof, waar je trouwens ook kunt raften.
Ook de tweede avond genoten we weer van de mediterrane keuken, lekkere wijnen en een wonderschone zonsondergang van op het panoramaterras, waar een sublieme boom de blikvanger is. Logisch dat je deze terugvindt in het logo van dit pareltje! De volgende morgen waren we helemaal klaar voor onze safaritocht, Krüger ligt op minder dan twee uur rijden. Een openbaring! (Philippe De Cleene)
Tienen - Natuurpunt viert 85 vrijwilligers uit de Oost-Brabantse afdelingen.
Aan meer dan 85 vrijwilligers uit 85 reservatenprojecten in Oost Brabant werd door Willy Ibens, directeur van Natuurpunt, Lieven De Schamphelaere, voorzitter Natuurpunt Beheer en gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts, een erkentlijkheidscertificaat GeefomNatuur uitgereikt . Dat gebeurde tijdens het symposium GeefomNatuur dat in Heverlee plaats vond. Raymond Billen
TIENEN - Goed nieuws voor de Tiense jeugd: wie met de fiets naar school gaat, kan een premie tot vijftig euro aanvragen. Op die manier wil de stad de fiets als vervoermiddel promoten. De premie is wel enkel voor de jongeren die dit jaar een fiets kochten of lieten herstellen. (IBO)
Volgens aartsbisschop Léonard zullen bij het einde der tijden immers alle mensen verrijzen? Jozef Vranckx, Turnhout
Hij kijkt ernaar uit, meldt lezer Vranckx aan de Winkel. 'Mijn overgrootouders ontmoeten', mijmert hij. 'Napoleon, en wie weet wie nog meer.' Ja, wie nog meer? Wie mag straks bij het einde der tijden bij Sint-Pieter op het appel komen: enkel wie rooms-katholiek is gedoopt, of ook protestantse en orthodoxe dopelingen? En hoe zit het dan met mensen die lang voor de komst van Christus leefden en dus nooit de keuze hadden om zich al dan niet te laten dopen?
'God sluit niemand uit, mevrouw', zegt Eric de Beukelaer, woordvoerder van de Belgische bisschoppen. 'Álle mensen, ja wellicht zelfs alle schepselen zullen verrijzen aan het einde der tijden.' Hetzelfde antwoord bij Jürgen Mettepenningen, theoloog aan de KU Leuven. 'Of je gelooft of niet en of je al dan niet gedoopt bent, maakt met betrekking tot de verrijzenis niet uit. De Katechismus van de Katholieke Kerk stelt onder nummer 998: Wie zal verrijzen? Alle mensen die gestorven zijn'.
Het wordt straks dus druk aan de hemelpoort, meneer Vranckx: minimaal zult u zich er in het gezelschap bevinden van dik honderd miljard soortgenoten, want dat is het geschatte aantal mensen dat gestorven is sinds de moderne mens Homo sapiens tweehonderdduizend jaar geleden opstond uit de Afrikaanse savanne.
Die schatting is gebaseerd op een combinatie van (pre)historische gegevens over bevolkingsaantallen doorheen de tijd. Voor de prehistorie zijn die gebaseerd op de maximale hoeveelheid volk die met de toenmalige levenswijze (jagen en verzamelen) kon in leven blijven - dat wordt afgeleid uit de bevolkingsdichtheid van hedendaagse jager-verzamelaars zoals de Khoisan ('bosjesmannen') - en van het percentage van het aardoppervlak dat in vroeger tijden bewoond was, wat wordt afgeleid uit archeologische vondsten.
Uit latere perioden van de menselijke geschiedenis zijn preciezere bevolkingsaantallen overgeleverd. De Chinezen hielden al volkstellingen, en dat deden ook de Romeinen - denkt u maar aan de volkstelling van koning Herodes, waarvan ook het evangelie gewag maakt. Onder meer uit die gegevens weten we dat er aan het begin van onze jaartelling naar schatting 300 miljoen mensen op aarde waren. Rond 1650 was er hooguit een half miljard mensen op aarde.
De aanvankelijk trage groei van de wereldbevolking ging over in een snelle groei rond 1750, en in een héél snelle groei rond 1950. Die plotse groeispurten zijn te danken aan de landbouwrevolutie, de industriële revolutie en de opkomst van de geneeskunde. Aan de vooravond van de landbouwrevolutie moet de wereldbevolking amper vijf tot tien miljoen zielen hebben geteld.
Maar hoeveel mensen in totaal hebben er al die jaren op aarde geleefd? Om dat te becijferen zijn behalve bevolkingsaantallen ook geboortecijfers nodig en gegevens over de levensduur, allemaal cijfers waar tamelijk wat speling op zit, net als op de geschatte bevolkingsaantallen overigens. Een gerespecteerde schatting komt van demograaf Carl Haub van het Population Reference Bureau in Washington. Hij begint vijftigduizend jaar geleden te tellen, dus zo'n honderdvijftigduizend jaar na het verschijnen van Homo sapiens op aarde. Haub poneert een bevolkingsomvang van vijf miljoen, achtduizend jaar voor Christus, en van 300 miljoen aan het begin van onze jaartelling. Voorts houdt hij rekening met geboortecijfers van 80 op 1000 per jaar tot het jaar nul, 60/1000 per jaar tot 1750, en 24/1000 per jaar tussen 1750 en 1998. Alles bij elkaar komt Haub op 110 miljard mensen die ooit geleefd hebben, de nú levende zeven miljard inbegrepen.
Als de aarde zoals sommigen voorspellen al in 2012 zal vergaan, is dat het aantal mensen dat voor bijbelse opstanding in aanmerking komt, meneer Vranckx. In het andere geval kunnen het er een smak meer zijn - hoevéél meer is lastig te zeggen omdat het evangelie geen datum zet op de eindtijd. Die zal zoals u weet komen 'als een dief in de nacht'.
Het voorbije weekend is weer een van de toestellen van de Belgische luchtmacht beschadigd geraakt. Technici botsten met een Airbus A330 tijdens het taxiën tegen een hangarmuur. De staart raakte zwaar beschadigd.
Voorlopig is vliegen met de Airbus niet mogelijk, aldus luitenant-kolonel Peter Lepez. "Het waren mensen van Lufthansa Technics die het toestel naar de hangar brachten om er nieuwe bestickering op aan te brengen", benadrukt hij.
Volgens Lepez, crisismanager op de militaire luchthaven van Melsbroek, komen er door het ongeval geen militaire opdrachten in gevaar. "De beschadigde Airbus is een reservetoestel dat we leasen van de firma High Fly. Er is nog altijd een A330 operationeel. Bovendien zegt het leasecontract dat High Fly ons nu een ander reservetoestel ter beschikking moet stellen." (belga/adv)
ALLOCHTONE VROUWEN EN SEKS: TUSSEN TRADITIE EN EMANCIPATIE
Auteur: Griet Plets
Moslims hebben een dubbele moraal als het over seks gaat. 'Verwacht iemand een buitenechtelijk kind, dan doet iedereen vaak - tegen beter weten in - alsof zijn neus bloedt.' Bijna de helft van alle abortussen in ons land gebeurt bij allochtone vrouwen. Omdat ze slecht voorgelicht zijn of anticonceptie vaak te duur is, maar ook omdat ze onder normen gebukt gaan waaraan ze allang niet meer voldoen. 'Veel meisjes hebben seksuele ervaring, maar ze horen bij hun huwelijk wel maagd te zijn. Dus is een operatie of zelfs abortus vaak de enige uitweg.' De Standaard vroeg tien allochtone vrouwen naar hun ervaringen met seks.
'Veertig tot vijftig procent?' Drita, een Albanese uit Kosovo, is verbaasd als ze hoort dat bijna de helft van alle abortussen in België bij allochtone vrouwen gebeurt - maar niet omdat ze dat percentage hoog vindt. Samen met de negen andere vrouwen rond de tafel vormt Drita een team van interculturele bemiddelaars: vrouwen van vreemde origine die andere allochtone vrouwen begeleiden als ze naar de dokter, een oudercontact of de rechtbank moeten (zie inzet).
Bij drie leveranciers van Apple zijn vorig jaar elf te jonge kinderen aan het werk gezet om producten als de iPod, de iPhone en Mac-computers te maken. Dat heeft Apple zelf bekendgemaakt na een controle bij ruim honderd fabrieken.
"Apple heeft drie fabrieken ontdekt die vijftienjarige arbeiders hebben ingezet in landen waar de minimumleeftijd voor arbeid zestien jaar is", schrijft Apple in een rapport. De arbeiders waren op het moment van de controle niet langer in dienst.
De kinderarbeid is niet de enige overtreding die Apple heeft vastgesteld. Het vond nog drie gevallen waar documenten werden vervalst om kinderarbeid te verdoezelen en meer dan zestig vestigingen waar werknemers te veel moesten werken. Voorts betaalden 24 partners van Apple minder dan het minimumloon en gaven er 57 niet alle afgesproken voordelen.
Het bedrijf beëindigt zijn samenwerking met minstens één leverancier na herhaalde inbreuken en onvoldoende maatregelen om de problemen aan te pakken.
Het Amerikaanse bedrijf noemt geen namen van bedrijven. Het bezocht vestigingen in China, Taiwan, Thailand, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea, Tsjechië, de Filippijnen en de Verenigde Staten. bron: ZDNet