Parijs, voorstelling van de collectie van de Indiër Manish Arora. Het heet "ready to wear" te zijn maar ik betwijfel of er veel dames het daarmee eens zullen zijn.
Eerst even de letterlijke tekst weergeven die bij deze foto kwam: Ajaz plays with a balloon next to a girl sitting outside her tent, at a relief camp for flood victims managed by the Pakistan Marines, in Sukkur, in Pakistan's Sindh province September 30, 2010. REUTERS/Athar Hussain
Hmm, best een leuke foto mr Athar Hussain. Maar om het interessanter te maken, dat is helemaal geen ballonnetje, wel een opgeblazen condoom. Geloof me vrij, ik heb nog ooit heel mijn middelbare school ermee volgehangen voor een feest. Maar ik denk dat ze in Sukkur nog niet aan feesten toe zijn voorlopig.
Aanvulling: Standaard fotografe Katrijn Van Giel die onlangs voor ons de aardbeving in Haiti versloeg meldt mij dat zij daar hetzelfde gezien heeft.
Ondertussen heeft een collega mij ook een mogelijke verklaring gegeven. In bepaalde overlevingspakketten zit standaard een condoom, omdat het kan dienen om schoon water in te bewaren
Het manuscript van het boek Ik Jan Cremer dat zaterdag zou worden geveild, is niet verkocht. Dat heeft het veilinghuis Adams Amsterdam Auctions bekendgemaakt.
De verwachting was dat het 227 pagina's tellende manuscript tussen de 200.000 en 250.000 euro zou opbrengen. Er is echter geen bod uitgebracht toen werd ingezet op 200.000 euro.
Piet van Winden van het veilinghuis is teleurgesteld dat het manuscript niet is verkocht. 'We leven blijkbaar in een land met krenterige mensen die erfgoed niet op waarde weten te schatten', aldus Van Winden. Hij had gehoopt dat het Letterkundig Museum in Den Haag het manuscript zou kopen met financiële steun van derden.
Het Rijksmuseum in Amsterdam verwierf onlangs het originele omslagontwerp van het boek. Het museum beschouwt het boek Ik Jan Cremer uit 1964 als een icoon van de Nederlandse cultuurgeschiedenis.
Het duurste manuscript dat in Nederland werd geveild was het boek De Avonden van Gerard Reve dat ooit 160.000 gulden opbracht. (anp/mvdb)
BRUSSEL - In het negende album van 'De Schorpioen' is de ontknoping stilaan in zicht. Tekenaar Enrico Marini en scenarist Stephen Desberg vertellen waarom hun verhaal na tien jaar nog niet af is.
In De Schorpioen probeert het gelijknamige hoofdpersonage uit de klauwen van de paus en diens privémilitie te blijven. Door zijn zwierige tekenstijl tilt de Italiaans-Zwitserse wonderboy Enrico Marini (41) zo'n populaire vondst uit boven het pulpniveau en verovert hij er een steeds ruimer publiek mee.
Het is ruim tien jaar geleden dat hij met de scenarist Stephen Desberg (56) besloot werk te maken van een nieuw project. 'We kenden elkaar al van een vorige samenwerking, het westerntweeluik Ster van de woestijn', vertelt Desberg, ook bekend van I.R.$., Cassio en Empire U.S.A. 'Het klikte, en dus wilden we opnieuw samenwerken, maar dan wel met iets lichters, in de stijl van het feuilleton populaire.'
Zo werd De Schorpioen geboren: een mantel-en-degenstrip over een rokkenjagende avonturier en oplichter die het leven van de lichte kant bekijkt. 'Ik wilde een Zorro-achtig personage dat wat had van Arsène Lupin, de gentleman-inbreker,' zegt Marini. 'Omdat de meeste historische strips al gesitueerd waren aan het Franse hof en vanwege mijn Italiaanse roots kozen we als setting het achttiende-eeuwse Rome.' De rode draad van het verhaal is de band die lijkt te bestaan tussen De Schorpioen en de terreurpaus Trebaldi, die uit is op de absolute macht. De Schorpioen probeert uit te vlooien wie zijn vader is, maar hij moet daarvoor nogal wat hindernissen overwinnen.
'De Schorpioen' bestaat intussen tien jaar en na het negende album, 'Het masker van de waarheid', weten we nog steeds niet hoe de vork in de steel zit. Houden jullie de lezers niet te lang aan het lijntje?
Desberg: 'Het is lang, maar we naderen nu toch het einde. In deel 10 zullen we weten wie de vader van De Schorpioen is. Maar dat wordt niet het einde van de reeks, het is alleen een keerpunt. We zullen uitkomen op een zestiental albums.'
'We kenden van in het begin de grote lijnen van het verhaal, maar we hebben daar toen geen aantal albums willen opkleven. Ook al omdat Enrico nooit eerder een lange serie had gemaakt en ik niet wist of hij dat aankon. Doordat het publiek volgde, kregen we de zekerheid dat de reeks kon doorgaan. We kennen de sleutelmomenten, maar hoe we dat uitwerken, bekijken we op het moment zelf.'
Marini: 'Er zijn ook altijd personages die meer aandacht claimen dan we voorzien hadden, omdat ze tot leven komen,. Zo is de echtgenote van De Schorpioen, Marie-Ange, zelfs een personage dat we op een bepaald moment hebben toegevoegd.'
Desberg: 'Ik denk niet dat we het publiek aan het lijntje houden. Het is vooral de vraag of de lezers onze personages boeiend vinden. Spelen ze het spel mee of niet? Ik heb de indruk van wel.'
Jullie wilden van 'De Schorpioen' een lichtvoetig feuilleton maken. Maar toch is het verhaal behoorlijk complex. Hoe komt dat?
Desberg: 'Er zijn al zo veel verhalen verteld, dat het moeilijk is om origineel te zijn in een kort bestek. Een antwoord op die uitdaging is de personages uitdiepen en aandacht besteden aan details, tonen dat de relaties tussen de personages complex zijn. Dat is een risico, maar wellicht toch een reden voor het succes van De Schorpioen.'
Drie sterke, adembenemende vrouwen spelen een belangrijke rol in 'De Schorpioen'. Zijn zij nodig voor een goed verhaal of zijn ze er omdat sexy dames en vrijscènes goed verkopen?
Marini: 'Het is een noodzaak voor de tekenaar, want ze zijn aangenaam om te tekenen. Maar ze zijn ook nodig voor de serie, want het is eigen aan het genre. De Schorpioen moet met drie vrouwen tegelijk omgaan, en ontmoet tussendoor dan ook nog allerlei leuke dames. Niet simpel, vooral niet als zijn hoofd er niet naar staat, zoals in dit album.' (lacht)
Desberg: 'Liefdesaffaires zijn erg belangrijk, maar jaloerse reacties zijn dat evenzeer. Het is juist interessant dat er een relatie groeit en dat Marie-Ange plots opduikt, wat dan weer jaloezie veroorzaakt, enzovoort.'
Marini: 'Het tonen op zich blijft in De Schorpioen toch soft. In De adelaars van Rome, een van mijn andere series, ligt dat wel even anders. Maar mooie vrouwen alleen maar gebruiken om de lege ruimtes op te vullen, is dom. De vrouwen die ik teken, zijn in de eerste plaats personages: ze hebben karakter en zijn voor mij even belangrijk als de held.'
'De Schorpioen 9: Het masker van de waarheid' is uit bij Dargaud en kost 6,50 euro.
TIENEN - De Halloweentocht in Bos zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 23 oktober 2010 met een eerste vertrek om 19:30 uur. Er komt een limiet op het aantal deelnemers. Er rijden busjes tussen de parkeerplaats in Rommersom en de start un Bost.
Jean-Claude Winnen, voorzitter Hallo-Bost: 'Onze tocht is de jongste jaren explosief gegroeid qua deelnemersaantallen, om de tocht dit jaar in goede banen te leiden hebben we beslist om met een maximaal aantal deelnemers te werken op ons parcours, dit om de veiligheid van onze deelnemers en figuranten niet in het gedrang te brengen. Uit onze mindere punten van verleden jaar hebben we zeer zeker onze lessen getrokken, er is dit jaar veel, laat ons zeggen heel veel te beleven op ons parcours.'
Het parcours betreft een volledig afgesloten en parkeervrij parcours (parcours zal enkel toegankelijk zijn voor dienst- & hulpvoertuigen.). De hulppost wordt opnieuw verzorgd door Rode kruis Vlaanderen afdeling Tienen. Sanitair is voorzien ongeveer in het midden van de tocht. Shuttlediensten verzorgd door JATienen.
Medewerkende verenigingen en firmas zijn :
· Strange People (Bolderberg)
· De Jeugd Ontwaakt (Bost)
· KLJ Hakendover (Hakendover)
· Elvira Events (Scheldewindeke)
· De Ridders van de Gruun Rat (Zoutleeuw)
· Inwoners van Bost (versieren van huizen)
· Hallo-Bost (standen van de eigen vereniging)
· JATienen.
· Rode Kruis afdeling Tienen.
Winnen :'Deelnemers die met de wagen naar Bost komen vragen we om gebruik te maken van de carpoolparking aan het op en afrittencomplex van de E40 (afrit 25), vanop deze parking zijn er gratis shuttle diensten tot aan het vertrek voorzien, volledig verzorgd door JATienen. Zij brengen je op een veilige manier tot aan de start en na de tocht terug naar je wagen. Ook dit jaar zijn er twee buitenkassas, één gewone en één fast-row (voor tickets in voorverkoop). Deze voorverkoop vindt plaats zowel via lokale verkooppunten als via online verkoop .
' De eerste groep zal vertrekken om 19u30. Bezoekers worden via een 4km lang parcours geleid waar er hen heel veel (ongevaarlijke) griezelanimatie te wachten staat. Dit jaar komt men ogen te kort. Zo maakt men dit jaar onder andere kennis met onze eigen doodgravers, de Prins der duisternis. Tijdens de tocht krijgt elke deelnemer een gratis jenever en een gratis soepje aangeboden. Na de tocht kan iedereen bekomen bij een drankje en een dansje bij de lokale drankgelegenheden, waar overal vanaf 20u het feest zal losbarsten. (R. Billen)
Met de medewerking van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM Vlaams-Brabant) werden de plannen voor de Feed Food Health-bedrijvenzone in Tienen gepresenteerd aan Chinese investeerders.
De provincie Vlaams-Brabant nam deel aan een economische missie naar China. Tienen was daarbij vertegenwoordigd. De organisatie van een seminarie over de Tiense voedingsindustrie en de 'business to business' ontmoetingen resulteerden in contacten met een vijftal kandidaten om gezonde voedingsproducten in China in te voeren.
Vertegenwoordigers van de provincie, de VOKAs van Leuven en Halle-Vilvoorde, een 15-tal bedrijven, de KU Leuven en de VU Brussel, onder leiding van Jean-Luc Dehaene, op handelsmissie naar China.
Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor economie . 'We werden door Chengdu, een stad in het zuidwesten met twaalf miljoen inwoners, ontvangen. De burgemeester stelde de opening van een special shop met Vlaams-Brabantse producten in het vooruitzicht. Onze chocolade zal daarin niet ontbreken. Hij suggereerde ook een samenwerking op vlak van logistiek om goederen van Chengdu te transporteren naar Europa.'
'We konden vaststellen dat diverse Belgische bedrijven zoals Barco en LMS het in China wel degelijk goed doen. Het kleine consultingbedrijf Ibits uit Attenrode, een van de deelnemende bedrijven, tekende in Suzhou een akkoord met het Singapoors staatsbedrijf Ascendas', zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.
Ook de deelnemende bedrijven uit diverse sectorenwaren waren achteraf best tevreden. Sommigen wilden hun technologie exporteren naar China en hadden hierover goede contacten. (R. Billen)
1. Laat je niet misleiden door het internet Als je 'plastische chirurgie' intikt op Google, verschijnen er meteen een aantal aantrekkelijke websites. Maar een mooie site garandeert geen mooie resultaten. En ook positieve commentaren op internetfora zijn niet altijd even betrouwbaar: soms zijn het de klinieken zelf die mensen betalen om over die 'fantastische ervaringen' te schrijven.
2. Kies voor mond-op-mond Als je een operatie overweegt, durf er dan over te praten met vrienden of collega's. Misschien kennen zij wel iemand die hetzelfde heeft gedaan, bij een goede -- of net heel slechte -- arts. Als die andere 'klant' lelijke littekens heeft, dan weet je dat je beter op zoek gaat naar een andere dokter.
3. Wat zegt de huisarts? Bespreek met je huisarts wat je van plan bent. Wie weet kent hij nog wel patiënten die voor dezelfde -- of een betere -- plastisch chirurg hebben gekozen. Hij weet dan ook wat bij hen de resultaten waren, op korte én lange termijn. En hij kan achteraf bijspringen in de nazorg.
4. Check je chirurg Als het Riziv-nummer van je chirurg eindigt op 210, dan weet je zeker dat hij een specialisatie voor plastische chirurgie heeft gevolgd. Als daar bovendien nog de letters FCCP achterstaan, dan zit je zeker goed. Dat staat voor 'fellow of the collegium chirurgicum plasticum' en het wil zeggen dat hij met verve afgestudeerd is. Op de website van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische Chirurgen (www.bspras.org) kan je nagaan of je te maken hebt met een erkend plastisch chirurg.
5. Kijk en vergelijk Als je op zoek bent naar een nieuwe zetel, kijk je toch ook rond in verschillende winkels? Gek genoeg blijkt zo'n zetel voor sommige mensen belangrijker dan hun eigen lijf, want ze stappen wél naar de eerste de beste plastisch chirurg. Voer dus ook hiervoor een vergelijkend onderzoek.
6. Weg met de koopjes! Voor de aankoop van een zetel zijn koopjes prima, maar voor je lichaam geldt dat zeker niet. Twee borsten voor de prijs van één? Of een gratis spuit botox bij een neuscorrectie? Loop maar snel weg als je zulke aanbiedingen hoort. Vergeet nooit dat het om medische ingrepen gaat. Als je het gevoel hebt een klant te zijn in plaats van een patiënt, zit het verkeerd.
7. Stel vragen Stem pas in met een operatie als álles duidelijk is. En denk op voorhand goed na over wat je allemaal moet weten. Aan elke operatie zijn risico's verbonden, vraag dus wat de mogelijke complicaties zijn. En vooral: hoe ze die zullen oplossen.
8. Zoek naar de klik Voel je je niet op je gemak bij je plastisch chirurg? Neemt hij te weinig tijd en gaat hij snel over de zaken heen? Ga dan op zoek naar een andere. Het moet klikken, want jouw lot -- en dat van je lichaam -- ligt in zijn handen. Sta er ook op om op voorhand je eigen chirurg te ontmoeten, niet zijn vervanger of assistent.
9. Lees de kleine lettertjes Als er een medische oorzaak is -- een borstvergroting wegens rugpijn, bijvoorbeeld -- kan het ziekenfonds of de hospitalisatieverzekering bijspringen in de kosten. Maar lees goed wat de voorwaarden daarvoor precies zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
10. Pas op voor exotische chirurgie Een reisje naar de Seychellen, inclusief goedkope facelift? Het klinkt misschien aanlokkelijk, maar je doet het toch liever niet. Misschien kom je wel terecht bij een totaal onbekwame chirurg. Maar zelfs áls hij goed werk levert, kunnen er toch nog complicaties optreden. En bij wie moet je dan gaan klagen?
Waarom is het zo belangrijk dat borstkanker vroeg opgespoord wordt?
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Vlaanderen. Eén derde van alle kankers bij de vrouw zijn borstkankers. De meeste van die tumoren komen voor bij vrouwen ouder dan 50 jaar.
Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is er meestal een minder ingrijpende operatie en behandeling nodig. Ook de kans op volledige genezing is in dat geval aanzienlijk groter.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bevolkingsonderzoek met een screeningsmammografie toelaat om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek kan borstkanker gevonden worden lang voor u het kan voelen.
Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker geeft vrouwen van 50 tot en met 69 jaar de mogelijkheid om de 2 jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Het onderzoek is gratis, vrouwen hoeven geen remgeld te betalen.
Hoe betrouwbaar is het resultaat?
De screeningsmammografie is momenteel de beste manier om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Op de röntgenfotos is kunnen radiologen in de borst afwijkingen zien die nog niet gevoeld kunnen worden met de hand.
Zoals elk onderzoek heeft ook de mammografie haar beperkingen. Hoewel de onderzoeken en beoordelingen met de grootste zorg gebeuren, is het toch mogelijk dat bepaalde kankers niet worden gevonden. Dat is ook zo bij een gewone mammografie al dan niet samen met een echografie. Ongeveer 10% tot 15% van de borstkankers wordt niet ontdekt omdat ze niet zichtbaar zijn op een mammografie. In de periode tussen twee opeenvolgende mammografieën moet u dus alert blijven voor veranderingen in de borst.
Voor een zo groot mogelijke betrouwbaarheid is het nodig het onderzoek om de twee jaar te herhalen. Bij vroegtijdige opsporing van borstkanker zijn veel afwijkingen immers nog heel klein. Een afwijking kan vaak slechts worden waargenomen door fotos is van verschillende tijdstippen te vergelijken.
Een andere mogelijke beperking is dat er afwijkingen kunnen gevonden worden waarvan de vrouw nooit last zou ondervinden wanneer ze niet ontdekt waren en die voor haar niet levensbedreigend zijn. Hierdoor zal de vrouw ten onrechte onderzoeken en eventueel behandelingen moeten ondergaan.
Soms gebeurt het dat er afwijkingen op de fotos te zien die niet op kanker wijzen maar waarbij de radiologen verschillen van mening of er al dan niet bijkomend onderzoek nodig is. Dan gebeurt een beslissende beoordeling door een derde radioloog. Het feit dat een 3de lezing nodig was, wordt steeds meegedeeld aan de arts en de radioloog zodat ze in specifieke gevallen toch kunnen beslissen tot verder onderzoek.
Het komt er dus op aan om een goed evenwicht te vinden tussen voldoende kankers opsporen en niet teveel onnodig vrouwen ongerust maken.
Waarom is het bevolkingsonderzoek enkel voor 50- tot en met 69-jarigen?
In Vlaanderen worden iets minder dan 5 van de 10 borstkankers ontdekt bij vrouwen van 50 tot 70 jaar. Voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar wordt mammografie beschouwd als het beste middel om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Vroeg betekent voordat de vrouw klachten heeft of veranderingen aanwezig zijn die op borstkanker kunnen wijzen.
In Vlaanderen worden ongeveer 2,5 van de 10 borstkankers ontdekt bij vrouwen jonger dan 50 jaar, en dan voornamelijk bij vrouwen vanaf 40 jaar. Bij vrouwen jonger dan 50 jaar is röntgenonderzoek minder geschikt voor vroege opsporing in het kader van een bevolkingsonderzoek, omdat er dan nog vaak veel klierweefsel in de borsten zit. Dat maakt de röntgenfotos is moeilijker te beoordelen bij vrouwen zonder klachten. Het borstweefsel is bij deze groep ook nog gevoeliger voor straling.
Er is onvoldoende bewijskracht dat borstkankerscreening van vrouwen van 40 tot 49 jaar voordelig is. Bij deze groep kunnen de nadelen van borstkankerscreening groter zijn dan de voordelen. Vrouwen kunnen zich in overleg met hun arts wel individueel laten onderzoeken.
In Vlaanderen worden ongeveer 3 van de 10 borstkankers ontdekt bij vrouwen ouder dan 70 jaar. Over de effecten van een opsporingsprogramma voor deze leeftijdsgroep spreken de resultaten van wetenschappelijke studies elkaar tegen. Bij vrouwen ouder dan 69 jaar is niet aangetoond dat de voordelen belangrijker zijn dan de nadelen. Vrouwen kunnen zich in overleg met hun arts wel individueel laten onderzoeken.
In Zichem wordt gestopt om op een pleintje met kiosk een sigaretje te roken en de sfeer van de Witte te proeven. Alles verwijst er naar de schrijver Ernest Claes en zijn boeken. De kerk is oud en plomp en kan ons niet bekoren.
GESCHIEDENIS
Omstreeks 1000 was het grondgebied van het huidige Hageland verdeeld over vier rechtsgebieden: het graafschap Leuven, het graafschap Aarschot, de heerdij Diest en het graafschap Brunengeruz. In 1212 moet Zichem reeds een hele agglomeratie geweest zijn, want de Brabantse hertog Hendrik I vermeldt het als één van de vroeger gestichte steden, hetgeen betekende dat ze een eigen bestuur hadden.
In 1386 verstevigde de heer Reinier van Schoonvorst de Jonge de wallen en bouwde de burcht. Binnen de muren bevond zich een lakenhalle die het verhandelen van het laken moest verbeteren. De Zichemse economie steunde toen op deze lakennijverheid, en op veeteelt. De stad had drie toegangspoorten: de Driessepoort in het zuidwesten, de Diestersepoort in het zuidoosten en de Dijkerpoort in het noorden. De grote gracht die rond de stad vloeide, werd gevolgd door de Demer. De oude Demer belette invallen uit het noorden. De vestingen waren 35 tot 40 meter breed. Tussen de oevers van de grachten en deze wallen was een strook grond van 10 meter. Binnen de stadsmuren bevond zich dan de burcht, zodat het geheel een betrouwbare en veilige vesting vormde. Zichem zelf geraakte omstreeks 1440 in verval. De bevolking, die in 1437 nog 2400 mensen telde, viel terug tot 750. Vele Zichemnaars trokken weg, de streek werd geteisterd door overstromingen en ziekten.
In februari 1578 beleefde Zichem de zwaarste dagen uit haar geschiedenis. Alexander Farnese liet zijn soldaten in de richting van Diest vertrekken om uit te rusten. Toen ze in Rillaar aankwamen, vernam Farnese, dat de stad Zichem (het bolwerk van Oranje), eigendom van Willem, de leider van de"geuzen" zich verzette tegen de overgave. Farnese beval dat Zichem moest vallen vóór de legers naar Diest trokken. Hij beloofde dat bij weigering van overgave, er geen levende ziel zou overblijven. Zichem weigerde zich over te geven. De commandant van de stad; de Antwerpenaar Jan van Lier antwoordde: Wij hebben alles om ons te verdedigen, en zullen niet buigen voor de troepenmacht. Het verzet moest dan maar gewapenderhand gebroken worden. Farnese stelde zijn troepen op aan de Driessepoort en viel tegen de middag aan. Maar hij stuitte op hevig verzet, geraakte toch de stad binnen en moordde het grootste deel van de bezetters uit. Vrouwen en kinderen werden gespaard.
Een 200-tal soldaten van het Zichemse garizoen konden aan de moordpartij ontsnappen en zich verschansen in de burcht, waarvoor ze een aarden wal hadden opgetrokken. Die werd door de soldaten en Farnese zelf afgegraven. 150 soldaten trachten de Demer over te steken, maar werden door de achtervolgende Spanjaarden afgemaakt. De burcht werd door de Spanjaarden ingenomen, en gedurende de ganse nacht werden de Zichemnaars op wreedaardige wijze vermoord. Sommige bronnen vertellen dat de soldaten met een hamer gedood werden en daarna twee aan twee in de Demer geworpen.
Waarom Farnese zo gewelddadig optrad in Zichem, is niet helemaal duidelijk. Voor of na de plundering van Zichem heeft hij nooit zo brutaal opgetreden. Was het een voorbeeld voor de andere steden die zich wilden verzetten? Diest en Zoutleeuw wilden het lot van Zichem niet ondergaan en gaven zich gewillig over aan de Spanjaarden. In 1578 brak ook nog een pestepidemie uit, alsof de slachting nog niet genoeg was geweest.
Datzelfde jaar viel een bende baanstropers Zichem binnen; ze mishandelden de bewoners en plunderden de stad. In 1580 teisterde een aardbeving onze contreien, met als gevolg dat een deel van de burchttorens instortte. Toen vielen ook nog eens de geuzen de stad binnen en richttten tal van verwoestingen aan. Onder getier en gezang hielden zij de mensen te gek en te spot.
In 1583 heroverden de Spanjaarden de stad, de vluchtende geuzen brandden de Heilige-Geestmolen af en Godefriedus van Thienwinckel, pastoor van Zichem, keerde na een ballingschap van drie jaar terug naar zijn parochie, en vond zijn kerk vol stro, vuiligheid en stukgeslagen beelden. In 1584 werden de mensen door belastingen en afpersingen uitgebuit. Velen stierven van ontbering bij gebrek aan voedsel. Enkele leefden van kruiden en geronnen kaas. In 1599 veroverden de geuzen nogmaals de stad, stalen 200 koeien en paarden en brandden de stad af.
Deze eeuw van oorlog, ellende en epidemieën betekende de doodsteek voor de Zichemse economie. In 1577 waren er nog 274 gezinnen, in 1592 bleven er nog 26 over. Godefriedus van Thienwinckel heeft dit alles gedurende zijn herdersambt van 38 jaar beschreven in 't Latijn. Hij was het die als eerste de Mariaviering op gang bracht en aan het hoofd van zijn parochianen naar de heuvel van de mirakelen trok, om er te bidden en steun af te smeken voor zijn pelgrims, slachtoffers van hervormingen, geuzen en plunderende soldeniers.
Een voordracht over een waardig levenseinde. Voor iedereen die vragen heeft over levenseinde en euthanasie, en graag een heldere uitleg wil. Waarover gaat het als we praten over levenseinde, euthanasie en palliatieve zorg ? Professor Distelmans vertaalt de theorie vanuit zijn ervaring naar een toegankelijk betoog voor een breed publiek.
U krijgt ook de kans om te praten met de consulenten van het Centrum Morele Dienstverlening in Tienen. Zij staan u graag bij met deskundig advies en hulp bij de praktische richtlijnen.
Zoals steeds is er een drankje inbegrepen na de lezing.
Meer informatie :
tvk.vzw@scarlet.beDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
, 016/81 31 66 of 0472/78 30 09
Met steun van HVV Vlaams-Brabant & IMD Vlaams-Brabant
HOEGAARDEN - Het OCMW gaat met andere organisaties zondag op stap met als thema de Armoede in Hoegaarden.
De werelddag van de armoede, 17 oktober 2010, gaat in Hoegaarden gepaard met een wandeling die start aan het gemeentehuis om 14uur, gekoppeld aan het ophangen van geknoopte lakens. Na de wandeling wacht in het Paenhuys een drankje en een hapje. Je krijgt er ook meer informatie over de dag van de armoede, het jaar tegen de armoede en wat het betekent om in armoede te moeten leven. Melodie Coosemans, vrijwilliger bij de BOM (Bezorgd Om Mensen, Tienen) geeft uitleg bij hun werking: wie er bij hen terecht kan, waarvoor deze mensen een beroep kunnen doen op hun werking.
Personeelsleden van het OCMW lichten toe op welke manier het OCMW het hele jaar aan armoede probeert te werken. - Financiële hulpverlening: leeflonen, voorschotten op uitkeringen of pensioenen, tussenkomst in medische of farmaceutische kosten. De sociaal assistenten begeleiden ook mensen bij het beheren van hun budget.
- Het OCMW van Hoegaarden beschikt over noodwoningen. In bepaalde noodsituaties kan men hier terecht gedurende 5 maanden.
- Er wordt ook gewerkt aan sociale tewerkstelling: wanneer mensen een leefloon krijgen en niet in orde zijn met de sociale zekerheid, kan het OCMW hen tewerkstellen (in de eigen diensten of bij een andere organisatie) tot ze zichzelf in orde kunnen stellen met de sociale zekerheid.
- Huistaakbegeleiding: voor kansarme kinderen die nood hebben aan ondersteuning bij het maken van hun huiswerk. Er kunnen maximum zes kinderen deelnemen aan dit project. De leerkrachten en directies van de Hoegaardse scholen beslissen wie er gebruik van kan maken.
- Project Buren voor Mekaar: vrijwilligers helpen mensen in hun buurt of houden hen gezelschap. Het project richt zich in de eerste plaats op mensen die dreigen te vereenzamen, die minder aansluiting vinden bij de huidige maatschappij. Vooral ouderen en mensen in armoede horen tot de doelgroep van Buren voor Mekaar.
- De sociale dienst probeert via groepswerking écht iets aan de spiraal van armoede en uitsluiting te doen: een jaarlijkse uitstap met heel wat gezinnen, gezamenlijk gezond en goedkoop leren koken.
- Er is een budget voor culturele activiteiten: socio-culturele participatie. Met deze maatregel kan het OCMW stimuleren tot deelname aan sportclubs, jeugdbewegingen of culturele activiteiten: er is een financiële tussenkomst, waardoor het lidgeld geen drempel mag vormen om deel te nemen. (R Billen)
TIENEN - Toerisme Tienen organiseert voor individuelen een bezoek aan de Tiense suikerraffinaderij. Donderdag 11 november wordt een Zoete Dag.
Het bezoek begint om 9.45 uur aan de Streekshop, Grote Markt 6 ivoor een wandeling onder begeleiding van een stadsgids naar de Tiense Suikerraffinaderij. De rondleiding in de raffinaderij, onder begeleiding van de suikergidsen, start om 11uur.
Na een vrij middagmaal kan je vanaf 15 uur kennismaken met het Suikermuseum. Het toegangsticket voor het Suikermuseum blijft ook andere dagen geldig en is niet op naam.
Het programma kan ook in omgekeerde volgorde worden gevolgd: eerst het Suikermuseum om 10.15 uur. Na het vrije middagmaal start de wandeling aan de Streekshop naar de Tiense Suikerraffinaderij om 14 uur. De rondleiding in de raffinaderij start dan om 15 uur.
Deelnemen kan vanaf 6 jaar (kinderen moeten steeds begeleid worden door een volwassene) en kost 6 euro per persoon (alles inbegrepen, met uitzondering van het middagmaal). Inschrijven is verplicht en kan in de Streekshop, Grote Markt 6 in Tienen, tel 016 80 57 38 (elke dag, behalve op maandag, van 10.00 tot 17.00 uur). (R. Billen)
Het decreet van het Vlaamse Gewest zegt niets over het aantal, noch waar deze rookmelders moeten worden geplaatst.
De Stichting Brandwonden geeft volgende aanbevelingen:
Waar?
- Minstens één rookmelder op elke verdieping
- Een rookmelder op de gang of in de traphal waar de slaapkamers op uit komen
- in elke slaapkamer als de deuren s nachts dichtgaan
- voor een verhoogde veiligheid ook in de zitkamer en de andere kamers (behalve de keuken), en bovenaan de trap die naar de kelder leidt
- Het beste is om alle ruimten, waar u doorheen moet als u uw huis bij brand ontvlucht, te voorzien van rookmelders.
Rookmelders moeten niet worden aangebracht op plaatsen:
- waar sterke luchtstroming plaats vindt, zoals in de directe nabijheid van een rooster voor ventilatie/luchtverwarming
- waar het veel warmer is dan de rest van de ruimte, zoals boven een radiator of een ander verwarmingstoestel.
- waar waterdampen of dampen van bakken en braden kunnen hangen, zoals dichtbij de deur van een douche/badkamer of keuken.
Hoe?
- Bevestig een rookmelder steeds tegen het plafond, want rook stijgt.
- Bij voorkeur in het midden van het plafond - in ieder geval op minstens 30 cm van een hoek of rand van het plafond.
- U kan hem ook boven aan een muur hangen, maar dan tussen 30 en 15 cm van het plafond en minstens 30 cm van een hoek.
Onderhoud en testen
- Test tenminste 1 keer per maand uw rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien.
- Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met uw stofzuiger.
- Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kan de batterij niet vervangen, maar moet het hele toestel vervangen worden.
- Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.