TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
28-03-2011
Ganzen in Oostkustpolders
Recordaantallen ganzen in Oostkustpolders
Er zijn afgelopen week recordaantallen ganzen geteld in de Oostkustpolders, dat zijn de polders geleden tussen Knokke en Oostende. Door de sneeuw en de vriestemperaturen zakken veel overwinterende ganzen verder af naar het zuiden. Maar het is niet allemaal goed nieuws: de ganzen die in Frankrijk terecht komen, vliegen hun dood tegemoet. In dat land geldt namelijk geen jachtverbod.
De Oostkustpolders zijn een van de belangrijkste overwintergebieden voor wilde ganzen. Maar de aantallen die daar deze week werden geteld zijn ongezien. Naar schatting trokken, 60.000 tot 80.000 ganzen van Nederland en Denemarken naar België, zo zegt professor Eckhart Kuijken (UGent). Het gaat voornamelijk om kolganzen maar ook om enkele duizenden brandganzen.
Uitzonderlijk veel "De overwinterende kolganzen uit Noord-Rusland en West-Siberië halen tussen de 55.000 en 70.000 exemplaren, wat redelijk uitzonderlijk is." Wellicht is het dichtvriezen van meren, hun slaapplaatsen, in Noord-Nederland een oorzaak.
"Daarnaast zijn zeer uitzonderlijk ruim 4.500 brandganzen uit Nova Zembla (Siberië) geteld, normaal zijn er dat een paar honderd."
Rietgans beschermen Van de meest bijzondere soort, de zeldzame kleine rietgans, verblijven in de polders ongeveer de helft van de circa 60.000 die op Spitsbergen broeden.
"De aantallen zijn eerder een normaal wintermaximum, maar er zitten nog grote groepen in Nederland en Denemarken en we dragen een verantwoordelijkheid in het overleven van de soort."
Frans probleem Sommige vogels trekken nog verder zuidwaarts, richting Frankrijk waar geen jachtverbod geldt. Vogelbeschermingsorganisaties roepen op om massaal brieven te sturen naar prefecten om de jacht in Frankrijk aan banden te leggen.
De voorbije week zijn 140.000 kraanvogels over ons land getrokken. Normaal trekken kraanvogels enkel over het oostelijk deel van ons land, maar door de aanhoudende oostenwind van de voorbije dagen werden de vogels in elke provincie opgemerkt. Dat meldt Dominique Verbelen van Natuurpunt.
De voorbije week werden in ons land 139.926 overtrekkende kraanvogels geteld. "Vandaag was een topdag met meldingen uit alle provincies van het land", zegt Verbelen.
"De trek kwam pas rond 15 uur op gang en zette zich door tot na schemerduister. Om 20.10 uur vloog een trompetterende groep over Opglabbeek."
Limburg het populairst Limburg scoorde best met 25.305 overtrekkende exemplaren, gevolgd door Vlaams-Brabant met 7.212 vogels.
Met 6.340 exemplaren waren de bezinkingsputten van Tienen een toplocatie, gevolgd door Kinrooi (4.300). In de andere provincies werden kleinere aantallen gemeld.
Melancholisch getrompetter Kraanvogels trekken in maart en april van overwinteringsgebieden in onder meer Laguna de Gallocanta in Spanje en Lac du Der in Frankrijk naar broedgebieden in Zweden en Rusland. Kraanvogels vormen bij het trekken grote groepen en vliegen in gestrekte linies of in V-formaties. Ze verraden zich meestal door een melancholisch getrompetter.Ook voor de komende dagen wordt nog kraanvogeltrek voorspeld.
De groendienst van de Stad Gent schenkt voor de tweede keer wilde kippen uit de parken weg aan dierenliefhebbers. De stad wil op die manier de overlast van kraaiende hanen en scharrelende kippen inperken en hun aantallen verminderen.
"Kippen scharrelen in verschillende parken en plantsoenen, in spoorwegbermen en zelfs op het dorpsplein van Oostakker", aldus milieuschepen Tom Balthazar (sp.a). "Aangezien de zwerfkippen volop eieren leggen en broeden in het wild, stijgt hun aantal zienderogen. Bovendien wordt niet iedereen graag in alle vroegte gewekt door het gekraai van een haan of apprecieert niet iedereen het gescharrel van een zwervende kip in zijn tuin."
De wilde kippen en hanen worden al enkele jaren gevangen en vroeger liet men die inslapen. Voor het tweede jaar worden de hennen echter ter adoptie aan Gentse dierenliefhebbers aangeboden. Vorig jaar kregen ruim tweehonderd kippen een nieuwe thuis, dit jaar mikt men op honderd dieren.
Iedereen die thuis een beschutte en omheinde plek heeft, kan vanaf zaterdag tot 26 januari op Gentinfo (09-210.10.10) twee kippen reserveren. Die kunnen op vrijdag 28 januari afgehaald worden.
"Na ontvangst wordt aan de nieuwe eigenaar gevraagd om een overeenkomst voor adoptie te ondertekenen, waarin hij op zijn verantwoordelijkheden wordt gewezen. Hij krijgt ook een brief met verzorgingstips mee die hem op weg helpen om de kippen een fantastische nieuwe thuis te bezorgen", luidt het.
Jeugdhuis Bunker organiseert Kaas- en Wijnavond ten voordele van Kom op tegen Kanker
Na het gigantische succes van de vorige jaren organiseert JH Bunker op zaterdag 9 april opnieuw een Kaas- en Wijnavond ten voordele van Kom Op Tegen Kanker in zaal Glazuur te Glabbeek.
De initiatiefnemers heten iedereen van harte welkom op zaterdag 9 april en hopen met deze actie zeker zoveel geld in te zamelen als vorig jaar. Er is keuze uit een uitgebreide kaas- of vleesschotel (13). Deze schotels kan men de avond zelf ook afhalen en dit vanaf 17u in zaal Glazuur. Voor diegene die er de avond zelf niet kunnen bij zijn, maar toch hun steentje willen bijdragen zijn er steunkaarten (vrije gift).
Opgedragen aan Frie Vorig jaar verzamelde een aantal vrijwilligers van het jeugdhuis ongeveer 8.000 euro voor het goede doel. Jammer genoeg zal het jeugdhuis het dit jaar zonder initiatiefneemster en de drijvende kracht achter de vorige twee edities moeten stellen. Frie Fets, een trouw bunkerlid en webcorrespondent van deze krant, verloor immers vorig jaar haar strijd tegen deze zware ziekte. Frie had dit project zeer graag verder gezet en daarom draagt het jeugdhuis deze 3de editie op aan haar!
Kaarten zijn te koop bij Hilde Buvé (hilde.buve@skynet.be of 0497/261710), Joris Taes , Jonas Fets, Elke Brouwers, Jasmien Luyten, JH Bunker en dit tot en met 3 april.
In Taiwan is een drankblikje ontwikkeld uit polymelkzuur, een biologisch afbreekbare stof. Dat staat vandaag in de Britse krant The Observer. Het blikje isoleert en kraakt net als metaal als het ingedrukt wordt.
Eén ton aluminium recycleren bespaart 36 vaten olie. Maar uit Amerikaans onderzoek (2008) bleek dat slechts een vijfde van het geproduceerde aluminium gerecycleerd wordt. Om de afvalberg aan drankblikjes in te perken en de recyclagekosten uit te schakelen, ontwikkelden twee Taiwanese bedrijven een organisch, biologisch afbreekbaar drankblikje.
De 'Tin Can' is gemaakt van polymelkzuur (PLA) dat wordt geëxtraheerd uit maïs. Het blikje isoleert drankjes tot 43 graden en maakt hetzelfde geluid als aluminium als het verpletterd wordt. Extra handig is het dopje in plaats van afbreekbaar lipje aan de bovenkant van het blik.
Hoewel ledverlichting bijzonder energiezuinig is, is ze niet altijd even milieuvriendelijk. Uit nieuw onderzoek blijkt dat sommige producten giftige stoffen bevatten zoals lood en arsenicum.
"Leds worden naar voren geschoven als de nieuwe generatie verlichting", zegt Oladele Ogunseitan van het departement Volksgezondheid en Preventie aan de universiteit van Californië. "Maar naarmate we beter producten zoeken die de natuurlijke rijkdom minder uitputten of minder bijdragen aan de klimaatverandering, moeten we waakzaam blijven voor de gevaren op het vlak van giftige stoffen."
Het onderzoeksteam plette en vermaalde een aantal van de lichtjes die in kerstverlichting, verkeerssignalisatie en remlichten van auto's gebruikt worden, en maten de hoeveelheid giftige stoffen die daarbij vrijkomt. De resultaten verschillen erg naargelang van de onderzochte ledvariant, maar sommige types blijken acht maal de in Californië toegelaten hoeveelheid lood te bevatten. Intensieve leds bleken meestal meer giftige stoffen te bevatten. Witte leds bevatten het minste lood, maar scoorden wel hoger wat betreft nikkel. Sommige ledlichtjes bleken veel koper te bevatten, wat niet meteen giftig is maar wel een ecologische bedreiging kan vormen voor vissen en waterwegen.
Brandweerlui Volgens Ogunseitan zijn de hoeveelheden die bij een gebroken led vrijkomen niet groot genoeg om meteen tot kanker te kunnen leiden, maar zijn ze wel significant voor personen die er vaak aan blootgesteld worden. Consumenten lopen dus niet meteen gevaar, maar vooral personen die regelmatig met de stoffen in aanraking kunnen komen, zoals arbeiders aan de productielijnen van de leds. Ook politiediensten en brandweerlui komen vaker in aanraking met gebroken verlichting.
Wie thuis met gebroken ledverlichting te maken krijgt, beschermt zichzelf best bij het opruimen, zegt Ogunseitan. Hij raadt aan een maskertje en handschoenen te dragen, en een aparte borstel te gebruiken.
De wetenschappers raden ook de overheid aan om de verlichting niet bij het gewoon afval te deponeren, maar apart te verwerken. Er moeten ook strengere wetten komen die producenten verplichten om de hoeveelheid giftige stoffen in hun producten te verminderen, zegt Ogunseitan.
IJsland wil enorme kabel om stroom te verkopen in Europa
Op IJsland is veel geothermische activiteit
IJsland wil de langste elektrische onderwaterkabel ter wereld aanleggen om zijn energie afkomstig uit de vele vulkanische activiteit aan de man wil brengen in Europa. Dat heeft een verantwoordelijke van de IJslandse energiegroep Landsvirkjun aangegeven.
"Vorig jaar werd met het project gestart, en de onderzoeksfase zou tegen eind 2011 afgerond moeten zijn. Dan moeten we meer weten over de haalbaarheid", zegt Ragna Sara Jonsdottir, de woordvoerster van Landsvirkjun. Ze verwacht dat de definitieve beslissing over het project over vier of vijf jaar zal vallen.
IJsland zoekt al langer een manier om zijn enorme energiepotentieel - dat bestaat uit geothermische en hydrothermische energie afkomstig van de vulkanische activiteit op het eiland - te benutten. "We bestuderen de mogelijke afnemers. Potentiële kopers zijn het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Nederland en Duitsland", luidt het.
De kabel zou tussen 1.200 en 1.900 kilometer lang zijn en zou zowat vijf terawattuur moeten kunnen exporteren.
De Belg is niet bereid om meer te betalen voor een ecologische wagen. Dat blijkt vandaag uit een studie van autoverhuurder Europcar bij 6.000 mensen uit zeven Europese landen, van wie ruim 500 Belgen. Economische redenen en de vrees voor de steeds meer dichtslibbende stedelijke wegen motiveren de Belg het meest om voor niet-gemotoriseerde transportmiddelen te kiezen, zo blijkt.
Negen op de tien ondervraagde Belgen zeggen hun rijgewoonten om economische redenen veranderd te hebben. De totaalkost voor het gebruik van een wagen is in ons land volgens Europcar dan ook de hoogste van heel Europa (30 procent duurder dan het Europese gemiddelde). Toch blijft de Belg van alle Europeanen het meest gehecht aan zijn auto.
Hoewel het aantal Belgen dat bereid is minstens een van de wagens van zijn gezin weg te doen, lichtjes is gestegen vergeleken met 2009 (4 procentpunt), blijft de gemiddelde Belg (28 pct) aanzienlijk onder het Europees gemiddelde (39 pct). En net als in 2009 verklaren zeven op de tien Belgen volgens Europcar het te waarderen een eigen wagen te bezitten.
België haalt doelstelling duurzame energie tegen 2020
Europa slaagt erin tegen 2020 20,7 procent van de energiebehoefte duurzaam te produceren. Ook ons land zou het vooropgestelde doel van 13 procent halen. Dat blijkt uit een analyse door het European Wind Energy Association (EWEA) van de actieplannen voor duurzame energie die de 27 EU-lidstaten moesten indienen bij de Europese Commissie.
"Alle actieplannen samen beschouwd, leren ons dat in Europa tegen 2020 20,7 procent van de energieconsumptie duurzaam geproduceerd zal worden", zegt Justin Wilkes, beleidsdirecteur van EWEA. Vijfentwintig lidstaten lijken hun nationale doelstellingen te halen, waarvan 10 lidstaten dat ruimschoots zullen doen. Enkel Luxemburg en Italië zouden niet slagen in hun nationale opzet zonder samenwerkingsmechanismen.
Zweden zal de kroon spannen, met een aandeel van 50,2 procent hernieuwbare energie tegen 2020. Hekkensluiter Luxemburg daarentegen zal het vooropgestelde doel van 11 procent niet halen, en zal maar 8,9 procent verwezenlijken, verwacht EWEA.
De belangenbehartiger van de windenergiesector verwacht dat windenergie voor 14 procent zal instaan voor de totale Europese elektriciteitsbehoefte. Daarnaast voorspelt EAWA dat hydro-energie goed zal zijn voor 10,5 procent van de elektriciteitsvraag, biomassa voor 6,6 procent en zonne-energie voor 2,7 procent.
Ierland zal tegen 2020 het land zijn met de grootste windenergieproductie, goed voor 36,4 procent van de totale elektriciteitsvraag. Op de tweede plaats komt Denemarken, voegt EWEA er nog aan toe.
"Kerncentrales staan ontwikkeling groene energie in de weg"
De kern- en steenkoolcentrales moeten verdwijnen, want ze staan de ontwikkeling van hernieuwbare energie in de weg. Dat zegt de milieuorganisatie Greenpeace, die vandaag een rapport over de energievoorziening in Europa heeft voorgesteld. In sommige Europese landen worden windmolens al stilgelegd als er te veel elektriciteit wordt geproduceerd. Kerncentrales kunnen niet stopgezet worden en krijgen daarom voorrang.
Greenpeace berekende al dat het mogelijk is om tegen 2050 bijna 100 procent hernieuwbare energie te leveren in Europa. Het nieuwe rapport legt uit hoe het Europese elektriciteitsnetwerk kan worden aangepast om dat doel te bereiken.
Tegen 2030 zou voor 98 miljard euro moeten worden geïnvesteerd in het netwerk. Dat volstaat volgens Greenpeace om tegen dan de elektriciteitsvoorziening non-stop te verzekeren met voor 68 procent hernieuwbare energie.
Twee mogelijkheden Daarna is de kostprijs afhankelijk van het gekozen scenario. Greenpeace ziet twee mogelijkheden: ofwel verbinden we het Europese netwerk met Noord-Afrika, om te profiteren van de zonne- en windenergie die daar kan worden opgewekt; ofwel produceren we de energie dicht bij grote steden en plaatsen met zware industrie. De eerste optie vergt meer investeringen, maar levert goedkopere energie op. De tweede optie kost minder, maar het produceren van elektriciteit is duurder.
De hoge kosten zullen worden gecompenseerd door grote opbrengsten, en ook de consument wordt er beter van, zegt Jan Vande Putte van Greenpeace. België kan volgens Vande Putte overigens een actieve rol spelen, want ons land vormt een kruispunt in het Europese netwerk.
De globale capaciteit van windenergie is vorig jaar met 22,5 pct gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Global Wind Energy Council (GWEC).
De capaciteit van windenergie steeg in 2010 met 35,8 gigawatt tot een wereldwijd totaal van 194,4 gigawatt. De sector was vorig jaar goed voor investeringen ter waarde van 47,3 miljard euro.
Toch is de stijging een pak minder groot dan het jaar voordien. De markt daalde met 7 pct. Dat is volgens de GWEC het gevolg van de financiële crisis die leidde tot een teleurstellend jaar in de VS en een vertraging van de groei in Europa.
China boert goed China deed het vorig jaar dan weer wel opmerkelijk goed. Het land was in 2010 goed voor bijna de helft van de nieuwe installaties en steekt wat dat betreft de totaal geïnstalleerde capaciteit van de VS voorbij.
"Windenergie groeit op dit moment snel buiten de traditionele rijkere markten", zegt de GWEC. Die verwacht dat die tendens zich in de toekomst zal doorzetten. "We zien bemoedigende tekenen in Latijns-Amerika, vooral in Brazilië en Mexico, en in Afrika." µ
België Europees vijftiende In Europa werd vorig jaar 7,5 pct minder windenergie geïnstalleerd dan in 2009, "ondanks een groei van 50 pct van de offshore markt in landen als Groot-Brittannië, Denemarken en België".
In ons land kwam er vorig jaar 350 megawatt bij, wat België op een totaal brengt van 911 megawatt. Ons land moet daarmee onder meer Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië en Nederland laten voorgaan en staat binnen Europa op de vijftiende plaats.
Koffiedik kan gebruikt worden om biobrandstof te produceren. Dat is het resultaat van een experiment van de Universiteit van São Paulo in Brazilië.
Brazilië is 's werelds grootste koffieproducent en de op een na grootste koffieconsument. Dat leidt tot een enorme hoeveelheid afval, dat tot nog toe nooit gebruikt werd.
Het proces dat ingenieurs van de Universiteit van São Paulo ontwikkelden, haalt olie uit het koffiedik. Daarbij gebruiken ze ethanol als oplosmiddel. Vervolgens wordt de olie in contact met een alkalische katalysator die een chemische reactie (transesterificatie) in gang zet. Die reactie leidt tot biodiesel.
"We vinden deze methode geschikt voor kleine landbouwgemeenschappen die zo hun eigen biobrandstof kunnen maken voor hun machines", zegt Denise Moreira dos Santos, die het onderzoek leidt. "Als je dit op industriële schaal wil produceren, dan zul je de bevolking moeten sensibiliseren om dit afval gescheiden te houden."
Tijdens een bezoek aan een verpleeghuis vroeg ik aan de directeur wat het criterium is om een patiënt opgenomen te krijgen.
Wel zei de directeur, we vullen een badkuip met water, dan krijgt de patiënt een theelepel, een theekop en een emmer. Dan vragen we hem/haar om de badkuip leeg te maken. Oh, ik snap het zei ik, een normaal persoon gebruikt de emmer omdat die groter is dan een theelepel of een theekop.
Nee, zei de directeur, een normaal persoon zou de stop uit de badkuip trekken. Wilt U een bed bij het raam of in het midden?
Albert Vandersteen speelt bijna zestig jaar poppenkast
TIENEN - Al bijna zestig jaar, waarvan 45 jaar in het stadspark, speelt Albert Vandersteen (85) in het poppentheater Tijl.
Berke is een bezig bijtje. Hij is cafébaas aan de Oude Leuvensestraat, heeft daar ook zijn poppentheatermuseum met 250 poppen, organiseert De Tijd van Toen, schrijft operettes en speelt poppenkast. Ook was hij tot voor enkele jaren de organisator van de jaarlijkse Folklorestoet in Tienen, maar Berke haakte daarvoor af. 'Ik was er te oud voor', lacht hij.
'Poppenkast blijf ik wel spelen tot aan mijn dood', geeft hij overtuigd te verstaan. 'Ik beleef te veel plezier aan die jonge gasten, die toch zo enthousiast kunnen meeleven met een sprookje.' Geregeld komen klassen op bezoek in zijn museum. Zijn oudste handpoppen zijn veldwachter Klopstok, koning Patat, Kwibus en Tijl, naar wie het museum en de poppenkast zijn genoemd.
Berke en zijn sprookjes blijven succes hebben bij het jonge volk. Bij de opvoering van De Gelaarsde Kat zondag aanstaande, in het lokaal in het stadspark, zijn hij en zijn vrouw Maria en dochter Liliane aan hun vierde keer toe. 'Het jonge volk blijft maar komen. Telkens zitten ze daar met zo'n tachtig.'
Of Berke en zijn familie de tekst aflezen of improviseren? 'Eigenlijk geen van beide. We kennen de tekst van alles wat we opvoeren zo goed als van buiten en veelal bewerken we hem wel voor het publiek dat we verwachten. We zouden een casette kunnen gebruiken, maar dan verliezen we bij opvoeringen het contact met ons jonge publiek. Je moet als poppenspeler gevat kunnen reageren als er iets wordt geroepen uit de zaal.'
Van draadpoppen moet Berke niet weten. 'Ik ben de handpoppen nu eenmaal gewoon, al van toen ik begon met poppenkast.' Op verplaatsing in andere gemeenten speelt Berke niet meer. 'Die tijd is voor mij voorbij.'
De Gelaarsde Kat: zondag 27maart, 15uur in het stadspark (Broekstraat). Kinderen 3euro, volwassenen 4euro.
jawadde, als ge op het OCMW werkt krijgt ge iets te lezen!!!!!!!!!!!! Sommigen zijn écht niet te doen!!! Lachen geblazen...."aan de Vlaamse Dienst voor Huisvesting" - Het betere schrijfwerk. Hier volgt een bloemlezing van verschrijvingen, gehaald uit brieven, verstuurd naar de dienst huisvesting van eenVlaamse stad. (Echt gebeurd!!)
Hiermede wil ik U vragen of U onze afwatering eens in handen wil nemen. Wij verzoeken meer gas, daar ik op 5 maart een zoon heb bijgeboren, wat met door de drukte geheel door het hoofd isgeschoten. Mijn moeder werd door de tand des tijds gedwongen bij mij te komen wonen. Mijn gezin telt vierledematen. Daar mijn vrouw een zoon ter aarde heeft geschonken, zitten we van alles zonder. Mijn vrouw moet hete zitbaden gebruiken, als de kachel brandt moet ze het daarop doen. Bij een ontploffing heeft mijn zus haar man en haar hele inboedel verloren. Door omstandigheden moet ik mij meerdere keren per week wassen, daar ik alles in het donker moet doen verzoek ik U of ge me een eindje tegemoet wil komen. Wij moeten dringend een andermans woning, wegens ziekte van mijn vrouw heb ik tijdelijk een ander gehad. Ik ben zuinig, want ik ben niet zomaar iemand die gas laat ontsnappen. Mijnheer, toen ik een kachel had deed ik vaak een hoop op de kachel, maar nu moet ik alles op het gasfornuis doen. Wij zitten zo krap dat de buren naast ons griep hebben en ons door de muren aansteken, als ge eens poolshoogte komt nemen kunt ge ook de koorts krijgen. Aan de ene kant is mijn vrouw in verwachting en aan de andere kant regent het binnen. De W.C. is bouwvallig en zodoende kunnen we daar niet langer huizen. Als het hard waait, zijn we met levensgevaar verbonden. Ik heb reumatiek en een kind van vijf jaar. U moet er iets aan doen. Ik heb vier dochters open en bloot op zolder liggen, komt U eens kijken? Even leg ik mij bij U neder om U enkele letters toe te dienen. Ik zit uit nood in een onverklaarbare woning. Ik moet elke dag bevallen en daarom wordt mijn woning te klein. Ruim zes jaar ben ik getrouwd met een kind van zes jaar. De W.C. is lek aangezien we met dertien wonen. Wilt U naar mijn bovenkamer laten kijken, want die zit vol nare beesten. Ik heb zo'n last van mieren in mijn fundamenten. Het vocht dringt door de muren van mijn schoonmoeder die helemaal al beschimmeld en verrot is. Mijn man ligt met brongieters en mijn borsten piepen ook al. Ik lig al twee weken in bed met igias, ik hoop dat ik het goed schrijf, anders denkt ge nog dat het een Poolse violist is. Wij kunnen de was niet drogen, mijn vrouw zit al veertien dagen met haar ondergoed omhoog en niemand die komt kijken. Het vijfde kind is op komst en staat voor de deur. Mijn buurman stinkt naar gas, ik denk dat hij een gat heeft. Ik wil mijn gat dichten, ik heb er last van. Ik ben verstoten van de W.C. Denkt U eens in, Burgemeester, U en Uw hele gezin, schijtend op een emmer, met een eerbiedige verontschuldiging richt ik mij hiervoor tot Uw edelachtbaarheid. Weleerwaarde Burgemeester (...) hiermede kom ik U een aanzoek doen om Uw welwillende goedheid. Mijn woning wordt te klein want ik krijg ieder jaar een kind bij. Daar moet U iets aan doen, want ik ben niet bij machte. Mijn vochtontwikkeling in mijn huiskamer is niet meer uit te houden. Ik heb een lekhaasje op zolder die naar beneden is gekomen. De hond blaft de hele avond en met de kat is het hetzelfde geval.