TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
25-03-2011
Kerncentrales
"Kerncentrales staan ontwikkeling groene energie in de weg"
De kern- en steenkoolcentrales moeten verdwijnen, want ze staan de ontwikkeling van hernieuwbare energie in de weg. Dat zegt de milieuorganisatie Greenpeace, die vandaag een rapport over de energievoorziening in Europa heeft voorgesteld. In sommige Europese landen worden windmolens al stilgelegd als er te veel elektriciteit wordt geproduceerd. Kerncentrales kunnen niet stopgezet worden en krijgen daarom voorrang.
Greenpeace berekende al dat het mogelijk is om tegen 2050 bijna 100 procent hernieuwbare energie te leveren in Europa. Het nieuwe rapport legt uit hoe het Europese elektriciteitsnetwerk kan worden aangepast om dat doel te bereiken.
Tegen 2030 zou voor 98 miljard euro moeten worden geïnvesteerd in het netwerk. Dat volstaat volgens Greenpeace om tegen dan de elektriciteitsvoorziening non-stop te verzekeren met voor 68 procent hernieuwbare energie.
Twee mogelijkheden Daarna is de kostprijs afhankelijk van het gekozen scenario. Greenpeace ziet twee mogelijkheden: ofwel verbinden we het Europese netwerk met Noord-Afrika, om te profiteren van de zonne- en windenergie die daar kan worden opgewekt; ofwel produceren we de energie dicht bij grote steden en plaatsen met zware industrie. De eerste optie vergt meer investeringen, maar levert goedkopere energie op. De tweede optie kost minder, maar het produceren van elektriciteit is duurder.
De hoge kosten zullen worden gecompenseerd door grote opbrengsten, en ook de consument wordt er beter van, zegt Jan Vande Putte van Greenpeace. België kan volgens Vande Putte overigens een actieve rol spelen, want ons land vormt een kruispunt in het Europese netwerk.
De globale capaciteit van windenergie is vorig jaar met 22,5 pct gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Global Wind Energy Council (GWEC).
De capaciteit van windenergie steeg in 2010 met 35,8 gigawatt tot een wereldwijd totaal van 194,4 gigawatt. De sector was vorig jaar goed voor investeringen ter waarde van 47,3 miljard euro.
Toch is de stijging een pak minder groot dan het jaar voordien. De markt daalde met 7 pct. Dat is volgens de GWEC het gevolg van de financiële crisis die leidde tot een teleurstellend jaar in de VS en een vertraging van de groei in Europa.
China boert goed China deed het vorig jaar dan weer wel opmerkelijk goed. Het land was in 2010 goed voor bijna de helft van de nieuwe installaties en steekt wat dat betreft de totaal geïnstalleerde capaciteit van de VS voorbij.
"Windenergie groeit op dit moment snel buiten de traditionele rijkere markten", zegt de GWEC. Die verwacht dat die tendens zich in de toekomst zal doorzetten. "We zien bemoedigende tekenen in Latijns-Amerika, vooral in Brazilië en Mexico, en in Afrika." µ
België Europees vijftiende In Europa werd vorig jaar 7,5 pct minder windenergie geïnstalleerd dan in 2009, "ondanks een groei van 50 pct van de offshore markt in landen als Groot-Brittannië, Denemarken en België".
In ons land kwam er vorig jaar 350 megawatt bij, wat België op een totaal brengt van 911 megawatt. Ons land moet daarmee onder meer Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië en Nederland laten voorgaan en staat binnen Europa op de vijftiende plaats.
Koffiedik kan gebruikt worden om biobrandstof te produceren. Dat is het resultaat van een experiment van de Universiteit van São Paulo in Brazilië.
Brazilië is 's werelds grootste koffieproducent en de op een na grootste koffieconsument. Dat leidt tot een enorme hoeveelheid afval, dat tot nog toe nooit gebruikt werd.
Het proces dat ingenieurs van de Universiteit van São Paulo ontwikkelden, haalt olie uit het koffiedik. Daarbij gebruiken ze ethanol als oplosmiddel. Vervolgens wordt de olie in contact met een alkalische katalysator die een chemische reactie (transesterificatie) in gang zet. Die reactie leidt tot biodiesel.
"We vinden deze methode geschikt voor kleine landbouwgemeenschappen die zo hun eigen biobrandstof kunnen maken voor hun machines", zegt Denise Moreira dos Santos, die het onderzoek leidt. "Als je dit op industriële schaal wil produceren, dan zul je de bevolking moeten sensibiliseren om dit afval gescheiden te houden."
Tijdens een bezoek aan een verpleeghuis vroeg ik aan de directeur wat het criterium is om een patiënt opgenomen te krijgen.
Wel zei de directeur, we vullen een badkuip met water, dan krijgt de patiënt een theelepel, een theekop en een emmer. Dan vragen we hem/haar om de badkuip leeg te maken. Oh, ik snap het zei ik, een normaal persoon gebruikt de emmer omdat die groter is dan een theelepel of een theekop.
Nee, zei de directeur, een normaal persoon zou de stop uit de badkuip trekken. Wilt U een bed bij het raam of in het midden?
Albert Vandersteen speelt bijna zestig jaar poppenkast
TIENEN - Al bijna zestig jaar, waarvan 45 jaar in het stadspark, speelt Albert Vandersteen (85) in het poppentheater Tijl.
Berke is een bezig bijtje. Hij is cafébaas aan de Oude Leuvensestraat, heeft daar ook zijn poppentheatermuseum met 250 poppen, organiseert De Tijd van Toen, schrijft operettes en speelt poppenkast. Ook was hij tot voor enkele jaren de organisator van de jaarlijkse Folklorestoet in Tienen, maar Berke haakte daarvoor af. 'Ik was er te oud voor', lacht hij.
'Poppenkast blijf ik wel spelen tot aan mijn dood', geeft hij overtuigd te verstaan. 'Ik beleef te veel plezier aan die jonge gasten, die toch zo enthousiast kunnen meeleven met een sprookje.' Geregeld komen klassen op bezoek in zijn museum. Zijn oudste handpoppen zijn veldwachter Klopstok, koning Patat, Kwibus en Tijl, naar wie het museum en de poppenkast zijn genoemd.
Berke en zijn sprookjes blijven succes hebben bij het jonge volk. Bij de opvoering van De Gelaarsde Kat zondag aanstaande, in het lokaal in het stadspark, zijn hij en zijn vrouw Maria en dochter Liliane aan hun vierde keer toe. 'Het jonge volk blijft maar komen. Telkens zitten ze daar met zo'n tachtig.'
Of Berke en zijn familie de tekst aflezen of improviseren? 'Eigenlijk geen van beide. We kennen de tekst van alles wat we opvoeren zo goed als van buiten en veelal bewerken we hem wel voor het publiek dat we verwachten. We zouden een casette kunnen gebruiken, maar dan verliezen we bij opvoeringen het contact met ons jonge publiek. Je moet als poppenspeler gevat kunnen reageren als er iets wordt geroepen uit de zaal.'
Van draadpoppen moet Berke niet weten. 'Ik ben de handpoppen nu eenmaal gewoon, al van toen ik begon met poppenkast.' Op verplaatsing in andere gemeenten speelt Berke niet meer. 'Die tijd is voor mij voorbij.'
De Gelaarsde Kat: zondag 27maart, 15uur in het stadspark (Broekstraat). Kinderen 3euro, volwassenen 4euro.
jawadde, als ge op het OCMW werkt krijgt ge iets te lezen!!!!!!!!!!!! Sommigen zijn écht niet te doen!!! Lachen geblazen...."aan de Vlaamse Dienst voor Huisvesting" - Het betere schrijfwerk. Hier volgt een bloemlezing van verschrijvingen, gehaald uit brieven, verstuurd naar de dienst huisvesting van eenVlaamse stad. (Echt gebeurd!!)
Hiermede wil ik U vragen of U onze afwatering eens in handen wil nemen. Wij verzoeken meer gas, daar ik op 5 maart een zoon heb bijgeboren, wat met door de drukte geheel door het hoofd isgeschoten. Mijn moeder werd door de tand des tijds gedwongen bij mij te komen wonen. Mijn gezin telt vierledematen. Daar mijn vrouw een zoon ter aarde heeft geschonken, zitten we van alles zonder. Mijn vrouw moet hete zitbaden gebruiken, als de kachel brandt moet ze het daarop doen. Bij een ontploffing heeft mijn zus haar man en haar hele inboedel verloren. Door omstandigheden moet ik mij meerdere keren per week wassen, daar ik alles in het donker moet doen verzoek ik U of ge me een eindje tegemoet wil komen. Wij moeten dringend een andermans woning, wegens ziekte van mijn vrouw heb ik tijdelijk een ander gehad. Ik ben zuinig, want ik ben niet zomaar iemand die gas laat ontsnappen. Mijnheer, toen ik een kachel had deed ik vaak een hoop op de kachel, maar nu moet ik alles op het gasfornuis doen. Wij zitten zo krap dat de buren naast ons griep hebben en ons door de muren aansteken, als ge eens poolshoogte komt nemen kunt ge ook de koorts krijgen. Aan de ene kant is mijn vrouw in verwachting en aan de andere kant regent het binnen. De W.C. is bouwvallig en zodoende kunnen we daar niet langer huizen. Als het hard waait, zijn we met levensgevaar verbonden. Ik heb reumatiek en een kind van vijf jaar. U moet er iets aan doen. Ik heb vier dochters open en bloot op zolder liggen, komt U eens kijken? Even leg ik mij bij U neder om U enkele letters toe te dienen. Ik zit uit nood in een onverklaarbare woning. Ik moet elke dag bevallen en daarom wordt mijn woning te klein. Ruim zes jaar ben ik getrouwd met een kind van zes jaar. De W.C. is lek aangezien we met dertien wonen. Wilt U naar mijn bovenkamer laten kijken, want die zit vol nare beesten. Ik heb zo'n last van mieren in mijn fundamenten. Het vocht dringt door de muren van mijn schoonmoeder die helemaal al beschimmeld en verrot is. Mijn man ligt met brongieters en mijn borsten piepen ook al. Ik lig al twee weken in bed met igias, ik hoop dat ik het goed schrijf, anders denkt ge nog dat het een Poolse violist is. Wij kunnen de was niet drogen, mijn vrouw zit al veertien dagen met haar ondergoed omhoog en niemand die komt kijken. Het vijfde kind is op komst en staat voor de deur. Mijn buurman stinkt naar gas, ik denk dat hij een gat heeft. Ik wil mijn gat dichten, ik heb er last van. Ik ben verstoten van de W.C. Denkt U eens in, Burgemeester, U en Uw hele gezin, schijtend op een emmer, met een eerbiedige verontschuldiging richt ik mij hiervoor tot Uw edelachtbaarheid. Weleerwaarde Burgemeester (...) hiermede kom ik U een aanzoek doen om Uw welwillende goedheid. Mijn woning wordt te klein want ik krijg ieder jaar een kind bij. Daar moet U iets aan doen, want ik ben niet bij machte. Mijn vochtontwikkeling in mijn huiskamer is niet meer uit te houden. Ik heb een lekhaasje op zolder die naar beneden is gekomen. De hond blaft de hele avond en met de kat is het hetzelfde geval.
In het Tiroolse Stubaital ruist, klatert en dondert het. De pas aangelegde en bekroonde WildeWasserWeg is een wandelpad met een missie, want de overheid lonkt naar de waterkracht van dit outdoorparadijs.
Samen met het Zillertal en het Ötztal vormt het Stubaital één van de drie grote zijvalleien van de rivier de Inn. Vanuit Innsbruck is het amper een kwartier rijden tot de ingang van de vallei en dan nog eens twintig minuten naar de Gletscherbahn aan de voet van de 3.500 meter hoge hoofdkam. Ondanks de toegankelijkheid wordt het Stubaital omgeven door vrijwel ongerepte natuur, in een opmerkelijk evenwicht met het internationaal gepromote gletsjerskigebied het grootste van Oostenrijk. Het hoofdriviertje de Ruetz wordt gevoed vanuit een amfitheater van vergletsjerde drieduizenders, waar tientallen stroompjes een dicht stelsel van watervallen vormen. De gletsjers en rotswanden van de Stubaier Alpen maken het gebied tot een serieus trekking- en klimparadijs, met liefst 130 via ferrata's of Klettersteigroutes. De comfortabele berghutten liggen op relatief korte wandelafstand van elkaar en behoren tot de oudste in Tirol. De kroon op de wandeltaart is het langeafstandspad Stubaier Höhenweg, waarvan de delen met de mooiste waterlandschappen sinds kort met elkaar verbonden zijn door de WildeWasserWeg.
Wie het hooggebergte in actie wil zien, is in Stubai aan het juiste adres.
Indrukwekkende gletsjerstromen Op de u-vormige Stubaier Höhenweg kijk je als bergwandelaar aan tegen zeven pittige trekkingdagen. Het WildeWasserpad neemt je mee naar het hoogste gedeelte, ver boven de boomgrens, waar morenen en gletsjerstromen je een indruk geven van de gigantische krachten van het hooggebergte. We nemen de proef op de som en trekken van de Dresdner Hütte, waar een wegwijzer Duitsers met heimwee vertelt dat Dresden op 589 kilometer stappen ligt, naar de iets nabijere Sulzenauer Hütte aan de voet van de Zuckerhütl. Met 3505 meter is dat de hoogste berg van de Stubaier Alpen. De verijsde wand, vlakbij de Italiaanse grens, is al vanaf de vallei-ingang te zien en doet ons meteen likkebaarden. Zuckerhütl betekent dan ook zoiets als suikertop: de hele Stubaier hoofdkam lijkt wel op chocoladetaart met slagroompunten en bestaat uit een krans van bijna 20 fraaie gletsjers ferners worden die hier genoemd.
Het Rinnenseemeer met in de achtergrond de kammen van de Seespitzen.
Levenslijn voor ongetemd water De Stubaier Höhenweg is de moeder van de Alpiene trekkings in Oostenrijk en staat als zwaar te boek door steile passages waar je je met karabiners moet zekeren aan in de rots vastgeklonken staalkabels. Flink zompig en glad is het er af en toe. Ook ervaren bergwandelaars halen hier het onderste uit de kan. De route loopt bijna permanent boven de 2200 meter en voert gedeeltelijk door Landschaftsschutzgebiet. Beschermd, maar zonder de garanties van een nationaal park.
Want al vormt het Stubaital een prachtig overgangsgebied tussen de grillige noordelijke Kalkalpen en de hogere Alpenhoofdkam uit kristallijn gesteente, toch zit een status als nationaal park er niet in. De Tiroler staatsenergiemaatschappij koestert al decennialang plannen om in Stubaital waterkrachtcentrales te bouwen. Van de bronnen tot de valleimonding zijn de waterlopen in Stubai voorlopig nog in hun natuurlijke staat stilaan een unicum in de dichtbevolkte Alpendalen. Omdat de druk toeneemt, staken de Stubaier berggidsen de handen uit de mouwen voor de WildeWasserWeg. Ze legden het pad aan met schop en blote handen: goed voor twintig kilometer heropgewaardeerd bergpad en nieuw aangelegde wandelroute. Een levenslijn voor wild water die het Stubaital in 2010 een finaleplaats opleverde in de strijd om de EDEN (European Destinations of Excellence) Award voor duurzaam watertoerisme, een initiatief van de Europese Commissie. Het idee om bestaand watergebruik voor landbouw en energieopwekking te integreren in de doelstellingen, gaf de doorslag. Een zachte ecoaanpak dus, die de beste garanties biedt om de grote waterprojecten op afstand te houden.
Fulpmes is een uitstekende uitvalsbasis voor skiërs.
Glibberen en molenwieken Berggids Peter neemt ons mee op de breed glooiende Sulzenaugletsjer. De WildeWasserWeg biedt vanop de bergpas Peiljoch tussen de Dresdner- en Sulzenauhutten een fenomenaal panorama op de gletsjers, maar aan dat uitzicht wordt geknabbeld. Peter schat dat de gletsjer dit jaar minstens twintig meter prijs moest geven. Vanop de Peiljoch ziet het oppervlak eruit als een gerimpeld olifantenvel, nu wandelen we over een vuilwit, licht hellend ijsplateau dooraderd met blauwe erosiespleten. Murmelende smeltstroompjes doen hun ondermijnende werk. Peter slaat twee wandelstokken in de ijskap, gooit er een klimtouw omheen en grijnst dat hij vrijwilligers zoekt om in een tien meter diepe ijsspleet af te dalen. Water dondert in een ijzige saffierkleurige spelonk onder de gletsjer. Dit is een onderdeel van de WildeWasserWegervaring dat je enkel kunt wagen met een ten ijs beslagen gids. Het gletsjersmelten voelt wat dubbel: het gaat traag, de gletsjers zijn groot en al dat smeltwater draagt bij tot extra waterspektakel. Ik hou het er maar op dat wie het hooggebergte in actie wil zien, in Stubai aan het juiste adres is. Dat vindt ook de Tiroolse fotograaf, outdoorfanaat en slackliner Heinz Zak, die een verbluffend fotoboek wijdde aan de natuur van de Stubaier Alpen. Slacklines, strak gespannen looplijnen, vind je overal in het Stubaital: aan de hutten en onderweg langs de wandelpaden. Molenwiekend om in evenwicht te blijven na amper drie passen, stel ik me voor dat ik niet twintig centimeter boven de grond maar vijfhonderd meter hoog naast Heinz sta te balanceren. Toch maar niet.
Als het stijl en glad wordt, kan je maar beter goed vastgeklonken zijn.
Water kijken met het hele gezin Gelukkig hoef je geen halve alpinist te zijn om van al het moois te kunnen genieten in dit wildwaterpark met natuurlijke pretattracties. Wie wat minder goed ter been is, kan de WildeWasserWeg ervaren tijdens kortere wandelingen van een half tot twee uur, bijvoorbeeld naar de leuke uitzichtplateaus aan de schuimende Grawawaterval. Die toegankelijkheid is leuk voor kinderen en zelfs kinderwagens en rolstoelgebruikers kunnen terecht op delen van het pad. Het Stubaital wil zich immers vooral profileren als familiebestemming. Aan de Schlickalm, een skigebiedje waar ook het trailhead ligt van de Höhenweg, bouwde de gemeente Fulpmes een fraai doe- en natuurparcours, waar je zonder halsbrekende toeren samen met je alpinistjes-in-de-dop alles ontdekt over Alpenfauna en -flora. Je staat er in een wip dankzij de kabelbaan naar de Kreuzjoch, van waaruit je een uitzicht heb op de loodrechte Ochsenwand. Die is dan wél weer enkel voor de echte klettersteigers.
We kijken vanop het terras van de gezellige Sulzenauhut uit over het diepe dal waarin de Sulzenaubach en de twee rivieren van het Grünautal zich bulderend in de diepte storten. Het verval bedraagt bijna driehonderd meter. Achter de dalkom met haar meanderende rivierenlinten en zeldzame wollegrastapijt ligt de afgrond waarachter de Sulzenaubach via de Grawafall in het eigenlijke Stubaital uitmondt. Dit is het kerngebied van de WildeWasserWeg. Een marmot fluit, we zien hem rustig zitten op een rots, amper vijftig meter verder. De nakende herfst kleurt de bosbessenstruiken vuurrood, een lichtshow die af en toe nog feller wordt onder de zon die plots door het lage wolkendek priemt. 's Avonds strekken we lekker de benen in het Tiroler restaurantje Ski-Alm. Bij een smeuïige Topfennocken met kaas en een glaasje Lärchenschnaps gestookt uit lariksnaalden moet ik denken aan het excentrieke credo dat hier geldt: Stubai, besser als Dubai. Zolang de gletsjers maar voor wild water blijven zorgen, vind ik het eigenlijk niet eens zo gek.
Toerisme reikt landbouw de hand.
Ski in Stubai Naar de Stubaier Gletscher, het grootste gletsjerski- en snowboardgebied in Oostenrijk, komen tussen oktober en juni een slordige 1,2 miljoen wintersporters goed voor 6 miljoen overnachtingen en 90 procent van alle bezoekers. Als skibestemming trekt het Stubaital vooral no-nonsensewintersportliefhebbers, gezinnen met kinderen en iedereen die geen zin heeft in de glamour en het gehos van Sölden in het nabijgelegen Ötztal. Vooral de goede bereikbaarheid en uitstekende ski-infrastructuur en overnachtingsmogelijkheden worden op prijs gesteld. In drie Stubaier dorpen Fulpmes, Mieders en Neustift, met toegankelijke skigebiedjes als Schlick 2000, zit je nooit ver van je vriendelijke hotel vandaan. Wie het hogerop zoekt, neemt vanaf de voet van de 3332 meter hoge Schaufelspitze de gondellift naar het uitzichtpunt Top of Tyrol, de entree van een gletsjerskigebied van 110 kilometer blauwe, rode en zwarte pistes. Het ijspanorama over de Ötztaler Alpen krijg je er gratis bij. Naast het restaurant Jochdole, het hoogste in Oostenrijk, staat op het gletsjerijs een reusachtige vergulde troon. Der Gast ist König in het Stubaital.
Chirurg achtervolgt dieven blootsvoets door centrum
In Tienen hebben ze hun lokale helden gevierd. Drie inwoners die het voorbije jaar lijf en leden riskeerden om criminelen te klissen, werden door de politie bedankt met een oorkonde.
Hisco Robijn mocht als eerste de bloemen in ontvangst komen nemen. Hij werkt als chirurg in het Heilig Hartziekenhuis van Tienen en betrapte in februari vorig jaar twee jonge Noord-Afrikanen die (Hisco Robijn, Bert Willems en Nancy Vander Auwera mochten een oorkonde ontvangen)
in de kleedkamer van de artsen aan het rondneuzen waren. Robijn aarzelde niet en zette de achtervolging in, hoewel hij daar niet echt op gekleed was. In zijn groene chirurgenplunje en op crocs sprintte hij naar beneden, waar de receptionist van het ziekenhuis hem de verkeerde kant op stuurde. Pas op de parking van het ziekenhuis kreeg Robijn de twee in het vizier. Hij rende hen achterna, richting stadscentrum. Onderweg gooiden de twee dieven de gestolen spullen weg. Robijn kreeg zo onder meer zijn eigen portefeuille naar het hoofd geslingerd. In een poging zijn snelheid op te drijven, zwierde hij zijn crocs uit en zette hij de achtervolging blootsvoets verder. Met succes: even verderop had hij een van de twee dieven te pakken. Robijn moest enkele rake klappen incasseren, maar kon de man toch in bedwang houden tot de politie ter plaatse kwam.
'Dankzij dokter Robijn hebben we de twee daders kunnen arresteren', zegt korpschef Pierre Schippers. 'Uit onderzoek bleek dat ze minstens twaalf inbraken gepleegd hadden.'
Gauwdieven betrapt In april kon de politie opnieuw een dievenbende oprollen dankzij de tussenkomst van een alerte burger. Elektricien Bert Willems was aan de slag in een kledingwinkel in de Nieuwstraat in Tienen, toen een vrouw voor 1.000euro kleren kwam kopen. De uitbater herinnerde zich dat de vrouw eerder al eens betaald had met een gestolen bankkaart en vroeg Willems om de vrouw discreet te volgen. Als een volleerd undercoveragent schaduwde Willems de vrouw en haar echtgenoot. Hij zag hoe ze in een andere kledingwinkel hetzelfde trucje uithaalden en kon even later ook hun nummerplaat noteren. 'Op die manier was het voor ons makkelijk om de twee te arresteren', zegt korpschef Schippers. 'Het echtpaar was verantwoordelijk voor een lange reeks gauwdiefstallen.'
Lang strafblad Laatste in het rijtje is Nancy Vander Auwera. Zij werk in taverne Het Gulden Hoofd in Tienen en woont ook vlak bij de zaak. Toen ze in december na haar shift rond 4uur in haar bed kroop, schrok ze opeens wakker van een piepende deur in de taverne. Ze ging naar het raam en zag hoe een man allerlei spullen in een wagen aan het laden was. Nancy trommelde de politie op, die de man kon oppakken. 'Het bleek een notoir crimineel met een lang strafblad', zegt Schippers. 'De baas van Nancy doet er misschien goed aan om die piepende deur niet te herstellen.'
Dankzij de heldhaftige burgers kan de politie van de zone Tienen-Hoegaarden dit jaar de beste cijfers voorleggen van het arrondissement Leuven. 'Zo'n 25procent van de 202 inbraken die in 2010 gepleegd werden, werd opgelost', zegt Schippers. 'Dat is drie keer zoveel als het gemiddelde in het arrondissement.'
Vrouwen worden om niets kwaad ! Mijn vrouw en ik zaten in de zetel terwijl ik zapte met de TV afstandbediening. Ze vroeg: Wat is er op de TV?
Stof, zei ik. Toen is de ruzie begonnen... ---------------------------
Mijn vrouw gaf een tip voor wat ze wenste voor haar volgende verjaardag. Ze zei: ik wil een nieuwe en hij moet van 0 naar 100 gaan in 3 seconden.
Ik kocht voor haar een weegschaal. Toen is de ruzie begonnen... ---------------------------
Mijn vrouw bekeek zich in de spiegel en was niet tevreden met wat ze daar zag. Ik voel me verschrikkelijk, ik vind me oud, dik en lelijk. Ik heb het werkelijk nodig dat je me onmiddellijk een compliment maakt.
Ik antwoordde: Je zicht is uitstekend. Toen is de ruzie begonnen... ---------------------------
Mijn vrouw en ik waren op een samenkomst van oud leerlingen van haar school. Een van de aanwezige mannen was kompleet dronken en nam het ene glas na het andere. Ik vroeg mijn vrouw of ze hem kende. Zeker wel, zei ze zuchtend, wij zijn lang een koppel geweest en toen we uit elkaar gingen is hij beginnen te drinken en is nooit meer gestopt.
Ik zei: Wie had ooit gedacht dat hij dat nu nog aan het vieren zou zijn. Toen is de ruzie begonnen... ---------------------------
In de supermarkt vroeg ik mijn vrouw of we de aanbieding van 2 kratjes bier voor 15 euro zouden nemen. Ze zei nee en zonder mijn advies te vragen kocht ze een pot revitaliserende crème van 15 euro.
Ik zei haar dat een kratje bier me veel meer dan de crème zou helpen om haar mooi te vinden. Toen is de ruzie begonnen... ----------------------------
Enkele dagen geleden vroeg ik mijn vrouw waar we heen zouden gaan voor onze huwelijksverjaardag. Ergens waar ik lang niet meer geweest ben, antwoordde ze.
Ik stelde toen voor om naar de keuken te gaan. Toen is de ruzie begonnen... Vrouwen.... Om niets worden ze kwaad . ....
Wie energiezuinig bouwt, zou van de banken een hogere lening moeten krijgen. Dat vindt Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche (SP.A). De banken zijn niet afkerig van haar voorstel.
Energiezuinig bouwen zorgt ervoor dat mensen later een veel lagere verwarmingsfactuur hebben, stelt Van den Bossche. Dat leidt ertoe dat ze dus een hogere bouwlening kunnen afbetalen. Maar de banken houden daar nu onvoldoende rekening mee. Daarom is ze een overleg hierover met de banken gestart.
'Wij zijn het idee van de minister gunstig gezind', beklemtoont gedelegeerd bestuurder Michel Vermaerke van de bankenkoepel Febelfin. Maar de banken vragen wel dat de overheid dan een objectieve berekeningswijze bepaalt om de energiebesparing te bepalen. 'Wij kunnen daarvoor toch moeilijk afgaan op de commerciële informatie? De overheid zou een manier kunnen bepalen die de banken hiervoor kunnen hanteren en die ook gemeenschappelijk is voor het hele land. We kunnen moeilijk aparte normen hebben in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en straks misschien nog voor een vierde gewest.'
Vermaerke beklemtoont ook dat hij alleen rekening wil houden met een hogere afbetalingscapaciteit. 'Wij verstrekken geen leningen op basis van een mogelijke latere meerwaarde van een groene woning.'
Van den Bossche beklemtoonde gisteren ook dat de nieuwe woningen in Vlaanderen jaar na jaar energiezuiniger zijn. Meer dan de helft ervan doet zelfs een stuk beter dan de verplichte normen. 'De Vlaming is zich bewust van de voordelen van energiezuinig bouwen', stelt Van den Bossche. En dat is belangrijk, want 'de woningen die we nu bouwen zullen er binnen vijftig jaar nog staan.'
Energiefacturen zijn een ingewikkeld kluwen van allerlei tarieven en heffingen. We maken u wegwijs in de verschillende posten, en in de soorten tarieven die energieleveranciers hanteren.
1. De drie posten van uw energiefactuur
Het totaalbedrag van uw energiefactuur bestaat uit drie componenten: de energieprijs, de nettarieven (distributie- en transportkosten) en de heffingen (taksen en toeslagen). Deze drie posten staan ook zo apart vermeld op uw factuur.
Energieprijs
Dit is het bedrag dat U betaalt aan uw energieleverancier. Het wordt berekend op basis van de verbruikte energie. De energieprijs wordt vrij bepaald door elke leverancier. Deze post bedraagt ongeveer 50 % van het totaalbedrag van uw factuur.
Wat maakt hier deel van uit?
Het jaarlijks abonnement
De kWh-prijs
Enkel voor elektriciteit: de kosten die de leverancier maakt om te voldoen aan de door de overheid opgelegde aankopen van 'groenestroomcertificaten'en 'warmtekrachtkoppelingcertificaten'. Dit bedrag wordt opgenomen onder de term 'Bijdrage voor hernieuwbare energie + WKK'.
Nettarieven
Dit is het bedrag dat U betaalt voor transport en distributie van de energie.
Dit bedrag wordt bepaald door de netbeheerder en door de energieleverancier aan hem overgemaakt.
De nettarieven van de betrokken netbeheerder worden goedgekeurd door de Commissie voor Elektriciteit en Gas (CREG) en zijn dezelfde voor elke energieleverancier in zijn gebied. In principe zijn deze nettarieven vast gelegd voor een volledig kalenderjaar.
Het bedrag voor distributie- en transportkosten wordt berekend op basis van uw verbruik
Heffingen
Het is een bedrag dat wordt vastgelegd door de overheid en dat door de energieleverancier moet worden teruggestort.
Voor elektriciteit afkomstig van dezelfde bron (100% 'groene' energie, fossiele energie, ...) is dit bedrag gelijk voor alle leveranciers.
Dit bedrag wordt berekend op basis van uw verbruik
Conclusie
Om offertes van elektriciteit en gas (van leveranciers, groepsaankopen, ) met elkaar te vergelijken moet u zich enkel op de 'energieprijs' baseren en niet op het totaalbedrag. De twee andere componenten worden immers niet door de energieleveranciers zelf bepaald; en het is mogelijk dat de offerte nog niet de meest recente opgelegde tarieven voor 'nettarieven' en 'heffingen' bevatten.
2. Welke tarieven bieden energieleveranciers aan?
Tot op heden bestaan er 3 soorten energietarieven: een variabele prijs ('Variabel' genoemd in onze vergelijkingstabel), een vaste energieprijs ('Semi-vast' in de vergelijkingstabel), en een vaste 'All-in' prijs ('Vast' in de vergelijkingstabel).
Variabele energieprijs
Bij een formule met een variabele prijs kunnen de 3 componenten van uw factuur wijzigen tijdens de duur van uw contract.
De eerste component, de energieprijs, wordt bepaald aan de hand van een indexatieformule (prijsformule met indexatieparameters). Op het einde van de facturatieperiode berekent de leverancier de te factureren energieprijs op basis van de gemiddelde waarde van de indexatieparameters over de facturatieperiode. Uw energieprijs evolueert dus samen met de prijsschommelingen op de energiemarkt (o.a. brandstofprijzen).
De twee andere posten - nettarieven en heffingen - kunnen gedurende de looptijd van uw contract en na goedkeuring van de overheid en/of de CREG wijzigen. In ieder geval factureert uw leverancier U altijd de goedgekeurde tarieven die gelden tijdens de facturatieperiode.
Vaste energieprijs
Heeft u een vaste prijs, dan kan de energieprijs niet gewijzigd worden tijdens de hele duur van uw contract. U bent dus beschermd tegen mogelijke toekomstige prijsschommelingen op de energiemarkt (o.a. brandstofprijzen). Het tarief wordt bepaald op het moment van het ondertekenen van uw nieuw contract of op het moment van de verlenging van uw lopende contract.
Opgelet: voor dit type prijs, en enkel voor elektriciteit (niet voor gas) wordt de 'Bijdrage voor hernieuwbare energie + WKK' per kalenderjaar vastgelegd, waardoor uw energieprijs toch enigszins wijzigt als uw factuur een volgend kalenderjaar ingaat.
De twee andere posten - nettarieven en heffingen - kunnen gedurende de looptijd van uw contract en na goedkeuring van de overheid en/of de CREG wel wijzigen. In ieder geval factureert uw leverancier U altijd de goedgekeurde tarieven die gelden tijdens de facturatieperiode.
Vaste 'All-in' prijs
In deze formule blijven de drie componenten van uw factuur vast tijdens de hele duur van uw contract. U bent dus beschermd tegen alle mogelijke toekomstige prijsveranderingen. Het 'All-in'-tarief is bepaald op het moment van het ondertekenen van uw nieuw contract of op het moment van de verlenging van uw huidig contract.
Opgelet: Dat u vaste voorschotbedragen betaalt, betekent niet noodzakelijk dat uw contract een vaste prijs heeft. Voorschotbedragen zijn slechts voorafbetalingen op uw eindafrekening, om te vermijden dat u in één keer het volledige bedrag moet betalen.
TC-baas bij Businessclub: 'Slimme chemie kan verschil maken.'
De Tiense Businessclub hield haar zevende economisch congres. Frank Coenen van Tessenderlo Chemie was gastspreker: 'Verspilling blijft aan de orde van de dag.'
De Tiense Businessclub 2000 werkt aan de economische ontwikkeling van de hele regio Hageland. De club organiseerde haar zevende economisch congres onder het thema Zal de Europese economie in 2020 groen zijn of niet. Ruim vijfhonderd belangstellende zakenmensen, vertegenwoordigers van sociale organisaties en onderwijsmensen woonden het congres bij.
Tien jaar geleden werd voor het eerst gesproken over een vaag project rond gezonde voeding: FFH016. Deze maand wordt de eerste steen gelegd van de innovatieve bedrijvenzone Food Port. Tienen wil zich helemaal profileren als centrum van functionele voeding.
De Businessclub deed een beroep op Frank Coenen, CEO Tessenderlo Group die een referaat hield over een ode aan de verandering en een panel deskundigen. Wij staan voor een explosie van de wereldbevolking, aldus Coenen. Er zal een groeiende vraag ontstaan naar producten, maar grondstoffen zijn niet eindig. Slimme chemie kan het verschil maken. Verspilling is wereldwijd nog steeds aan de orde van de dag.
'Petroleum is geen brandstof'
Hij vindt het doodjammer dat petroleum hoofdzakelijk gebruikt wordt als brandstof, terwijl er veel andere dingen eerst mee kunnen gemaakt worden die achteraf kunnen gerecycleerd worden tot brandstof. Het is slechts een voorbeeld uit zovele.
Professor Joep Konings van de faculteit Economie aan de KU Leuven wijst op de ongebreidelde groei in landen als China en India, waar bedrijven werken zonder een bekommernis rond het milieu. Een zware en oneerlijke concurrentie voor westerse bedrijven. Voor Christ Joris, voorzitter Agoria en Flanders Investment & Trade houdt innovatie een risico in. Voor haar is groene economie duurzame economie. Die moet respect hebben voor mensen, voor milieu èn voor aandeelhouders. Algemeen directeur Hans Bruynickx van het HIVA meent dat het de hoogste tijd wordt om te stoppen met een bedienings- en tewerkstellingsoverheid.
Allicht het bekendste gezicht in het panel is Geert Noels, oprichter en chief economist van Econopolis NV. Wij leven in een wereld die gebukt gaat door onevenwichten. Het is een grote uitdaging om dat te herstellen. Het aantal welvaartsziekten in de westerse wereld is zeer groot. In landen met veel obesitas is het overmatig energieverbruik ook groot. Volgens Noels is er in Vlaanderen veel entrepreneurship aanwezig. Onze grootste handicap is evenwel de inefficiëntie van de overheid. Dat is onder meer een van de redenen van onze loonhandicap. (R. Billen)
Duizend windmolentjes tegen windturbines Goetsenhoven
Kabouters plaatsten enkele duizenden molentjes op verschillende plaatsen in Tienen en Hoegaarden. Dat is een protest tegen de komst van windturbines op de grens van Goetsenhoven en Outgaarden. Een deel van de turbines moet komen op grond van het OCMW van Tienen.
Het Actiecomité Geen Windturbines in Outgaarden deelt mee: 'We stellen met zeer veel genoegen vast dat het in zijn strijd tegen de voorgenomen plaatsing van zeven windturbines in Outgaarden de steun heeft gekregen van welwillende Groene Kabouters. Die zijn voor hernieuwbare energie, maar ze blijken het met de inwoners van Hoegaarden/Outgaarden en Goetshoven eens te zijn, dat het geplande windturbinepark absurd is. Op verschillende plaatsen in die gemeenten zijn vannacht 3000 witte windmolentjes opgedoken.'
Met hun ludieke actie willen de Groene Kabouters er aan herinneren dat het, in tegenstelling tot deze lieve windmolenparkjes, bij de plannen van Electrawinds gaat om mastodonten van turbines, van 150 meter hoog, dat is anderhalve keer het Atomium. De molentjes staan o.a. aan de rtonde in Altenaken, de invalsweg E40 naar Hoegaarden, de muziekkiosk op het gemeenteplein van Hoegaarden, het gemeentehuis van Hoegaarden, de Hannuitse Steenweg in Tienen. Op de foto: molentjes aan de Pitsaerstraat in Goetsenhoven
Vorige week heeft het Actiecomité aan het gemeentebestuur van Hoegaarden zon 530 bezwaarschiften afgegeven tegen de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning SV/2011/0001van Electrawinds nv voor de plaatsing van zeven windturbines op percelen gelegen langs de E40 in Outgaarden.
Een aantal van de windturbines zou op grond komen van het OCMW van Tienen, dat daardoor belanghebbende partij is in dit dossier.
Zowat 20.000 werknemers in de bouw zullen een groene job hebben
De evolutie van duurzaam bouwen zorgt ervoor dat tussen 2010 en 2020 in de bouw gemiddeld 20.000 werknemers een groene job zullen hebben: 13.000 in de gebouwenmarkt, 6.000 voor infrastructuurwerken en 2.500 voor werken rond hernieuwbare energie. Dat valt te horen tijdens het BouwForum, dat de Confederatie Bouw jaarlijks organiseert bij de start van bouwbeurs Batibouw.
De bouwsector moet volgens de Confederatie Bouw in stijgende mate rekening houden met aspecten van duurzaam bouwen. De aannemers zien de de behoefte aan arbeidskrachten het meest toenemen bij plaatsers van isolatie en installateurs van verwarming.
"Bestaande groene jobs behouden en nieuwe groene jobs creëren, dat is de uitdaging voor de toekomst", zegt de Confederatie, die meent dat er nood is aan nieuwe bewustmakingscampagnes, opleidingen en informatieverstrekking. "Financiële en fiscale stimuli moeten minstens behouden blijven en liefst zelfs verhoogd en uitgebreid worden om de doorbraak van duurzaam bouwen mogelijk te maken."
Verdubbeling van markt
De aannemers blijken zich vooral te richten op aspecten van duurzaam bouwen die te maken hebben met isolatie en energie-efficiëntie. Ook de verwerking en het hergebruik van afvalstoffen scoren hoog. Modulair bouwen of koolstofarme materialen vinden dan weer minder ingang.
In de toekomst zien aannemers de lage-energiebouw en het gebruik van superzuinige installaties het meest stijgen, kort gevolgd door thermische superisolatie. Voor die aspecten zien ze de markt verdubbelen tegen 2020.
Sinds de oprichting van het meldpunt voor bouwblunders van de Federale Overheidsdienst Economie, in maart vorig jaar, zijn er bij de dienst ruim 1.200 klachten binnen gelopen. De meeste klachten gaan over constructiefouten, faillissementen en het niet (correct) uitvoeren van de bestelde werken.
Bouwen of verbouwen, voor veel Belgen met een baksteen in de maag is het een droom. Af en toe wordt die droom echter een nachtmerrie, wanneer ze in aanraking komen met een onbetrouwbare aannemer, geconfronteerd worden met een faillissement of met constructiefouten.
Nadat een tv-programma heel wat misstanden aan het licht had gebracht, richtte de FOD Economie vorig jaar een meldpunt voor bouwblunders op. Een werkgroep behandelt de klachten zelf of stuurt de klagers door naar de relevante dienst, zoals de Verzoeningscommissie Bouw, of naar de rechtbank. De FOD Economie controleert de betrokken aannemers op registratie en de juiste vaardigheden. In dat verband zijn sinds de oprichting van het meldpunt 22 processen-verbaal opgesteld.
Om kandidaat-bouwers en -verbouwers nog beter te informeren verspreidt de FOD Economie nu ook een brochure met nuttige tips en informatie om bouwproblemen te voorkomen. Zo wordt bouwers aangeraden altijd een schriftelijke bevestiging te vragen, voorzichtig te zijn met contante betalingen en referenties van firma's na te gaan.
Voldoende licht in huis krijgen is iets waar we almaar meer mee bezig zijn. Het liefst maken we zoveel mogelijk gebruik van het natuurlijke licht in de leefruimtes waar we overdag zitten. Ruimtes waar je vooral s' avonds vertoeft zijn dan weer voldoende voorzien van kunstlicht. Langzamerhand vervangen spaarlampen en led-verlichting de oude gloeilampen, een energiebewuste omschakeling. Daarnaast krijgen we met slimme ingrepen het daglicht ook in raamloze vertrekken.
Je kan natuurlijk het makkelijkst energie besparen op verlichting wanneer het licht dat je gebruikt gratis is. Natuurlijk daglicht biedt een groot potentieel als je het op een optimale manier in het huis kan brengen. Heel wat producenten spelen in op deze vraag van de markt en brengen producten en oplossingen uit die vaak op een stijlvolle en ingenieuze wijze het gebruik van daglicht in de woning verbeteren. Bovendien blijkt dat natuurlijk licht een positieve werking heeft op het menselijk lichaam. Als bewoner haal je er energie uit en voel je een boost in je productiviteit en comfort.
Gekende manieren om daglicht in de woning te halen zijn een lichtkoepel of dakvlakvensters. Beide technieken zorgen voor een onderbreking van het dakoppervlak om via die weg het daglicht in de woning te brengen. Waar een lichtkoepel als voornaam doel heeft een grote lichtinval te creëren, heeft een dakvlakvenster nog een meerwaarde aangezien het ook een uitzicht biedt vanuit de zolderkamer. Beide oplossingen worden trouwens nadrukkelijk ontwikkeld met het oog op het behoud van goede isolatiewaardes in de woning. Een stapje verder dan een lichtkoepel is de zogenaamde lichtstraat, die een deel van de woning bijna omvormt tot een indoor veranda en zo zorgt voor heel wat lichtinval.
Verder zijn er meer creatieve oplossing die natuurlijk wel in het totaalbeeld van de woning moeten passen. Een patio of atrium is eigenlijk een ruimte die de oude Romeinen al gebruikten om licht in de woning te krijgen, al dan niet met een open dak. Bij voorkeur leg je deze open ruimte met grote dakopening natuurlijk aan zonder daarbij een isolatielek te creëren, maar het principe laat duidelijk toe een grote hoeveelheid daglicht in de woning te brengen. Tenslotte zijn er ook heel wat speciale systemen die via het gebruik van spiegels en reflecterend materiaal het daglicht de woning in brengen, en geïnstalleerd kunnen worden als ware het kunstlichtbronnen.
De overstap naar LED verlichting
Binnenkort verdwijnt de gloeilamp van de markt. Er zijn al meer dan waardige alternatieven met onder meer de spaarlamp en led-verlichting. Het is wel duidelijk dat de verlichtingsmarkt een stabiele overgang maakt naar de integratie van led verlichting in de woning. Led verlichting heeft een beduidend lager verbruik en een veel langere gemiddelde levensduur dan ander oplossingen. Bovendien kan er creatief worden omgesprongen met led verlichting omwille van het uitgebreid kleurenpallet dat ze kunnen creëren.
Een verlichtingsplan
Uit een studie blijkt dat aspirant-(ver)bouwers almaar meer aandacht besteden aan hun kunstverlichting. Vaak wordt informatie gevraagd bij de architect of komt er zelfs een lichtadviseur langs om een lichtplan op te stellen. Op die manier kan op voorhand uitgestippeld worden hoe men optimaal gebruik maakt van het daglicht, en dit verder aanvult met kunstlicht in de kamers waar het nodig is. Gekoppeld aan de trend van een lichtplan is ook het stijgende gebruik van dimschakelaars en bewegingsdetectors. Beide technieken bieden zowel een creatief en sferisch voordeel als een nuttige energiebesparing.
De Amerikaanse president Barack Obama en onze Koning Albert wonen een demonstratie bij van een tele-tijdmachine die 100 jaar in de toekomst kan kijken.
Allebei willen ze de machine uitproberen, en mogen ze de machine 1 vraag stellen.
Barack Obama begint: 'Waar staat Amerika binnen 100 jaar?'
De machine ratelt, rinkelt,... print uiteindelijk een document af.
Obama leest het volgende:
"Het land is in goede handen van een republikeinse President, er is nog weinig misdaad, de Taliban is verslagen, Noord-Korea is een democratie. De economie is in goede doen, er zijn geen problemen."
Koning Albert denkt: "Mm, niet slecht die machine" en waagt zijn beurt.
Hij vraagt: "Waar staat België binnen 100 jaar?"
De machine treedt in werking, ratelt, rinkelt en print uiteindelijk een document af.
Albert neemt het document, .. gevolgd door een akelige stilte.
Obama vraagt dan : "Wel, wat voorspelt hij ?
Lees het eens voor .."
Albert stamelt: " Hmm..Ik kan 't niet lezen ! Is in het Arabisch !! "