Wie de meeste kans wil maken op een goedkoop ticket, kan nog altijd het best vroeg boeken. Prijzen voor vliegtickets veranderen namelijk continu. Ook kan een ticket op de website van een luchtvaartmaatschappij goedkoper zijn dan via een reisbureau of boekingssite.
De Nederlandse Consumentenbond deed onderzoek naar de prijzen van vliegtickets. Volgens de bond ontstaan er onder andere prijsverschillen doordat aanbieders van tickets zelf ook toeslagen op de prijs doen zoals reserveringskosten of een 'customer service fee'. Dat komt omdat luchtvaartmaatschappijen geen vergoeding meer aan de tussenpersonen geven. Een vlucht in combinatie met een hotel kan juist weer goedkoper zijn.
Prijsklassen
De prijsverschillen beginnen al bij de maatschappijen die proberen aan elke vlucht zo veel mogelijk geld te verdienen. De maatschappijen delen de vluchten van tevoren virtueel in in verschillende prijsklassen, alhoewel de stoelen identiek zijn, aldus de Consumentenbond. "Maar ze worden tegen verschillende prijzen verkocht."
Dat doen de maatschappijen op basis van gegevens uit het verleden over hoe snel de vlucht doorgaans vol zit op een bepaald tijdstip en specifieke bestemming. Daarbij treden de wetten van vraag en aanbod in werking. De maatschappijen kijken daarbij ook naar elkaars prijzen en passen die van zichzelf daar zo nodig op aan, weet de bond.
En de ticketvoorwaarden beïnvloeden de prijs: hoe meer flexibiliteit qua wijziging of annulering, hoe hoger de prijs.
Voorwaarden
Verder rept de Consumentenbond van "opmerkelijke en onredelijke" bepalingen in de voorwaarden van vliegtickets. Zo kunnen maatschappijen vertrektijden wijzigen of de vlucht schrappen. "Je krijgt dan hoogstens de ticketprijs terug." Een maatschappij als Ryanair vraagt 40 euro voor het printen van de instapkaart als mensen die thuis niet hebben geprint. (anp/kve) hln
In het Amerikaanse Atlanta heeft een vliegtuig tijdens het landen vuur gevat. Het ging om een klein brandje en alle 43 passagiers van het toestel van maatschappij Delta konden tijdig worden geëvacueerd. Niemand raakte gewond. De brand was ook snel onder controle.
Oververhit
De luchtvaartautoriteiten vermoeden dat een of meerdere banden van het vliegtuig tijdens het landen ontploft zijn, waardoor er brand ontstond aan de onderkant van het toestel. Volgens een woordvoerder van de maatschappij zouden de remmen van het toestel oververhit zijn geraakt bij het landingsmanoeuvre. (belga/kve)
Tachtigtal rolstoelpatiënten trekt C-130 voort in Melsbroek
Op de militaire luchthaven van Melsbroek werd zondagmiddag een nieuwe wereldrecord gevestigd. Daar trokken 84 mensen in een rolstoel een 67 ton zware C-130 honderd meter verder. Het wereldrecord werd scherp gesteld tijdens de 'Indian Day', de traditionele motorrally van de 15e Wing, en zal gehomologeerd worden door het Guinness Book of World Records.
De 'Indian Day' is een evenement voor het goede doel op de luchtmachtbasis van Melsbroek. Het evenement is vernoemd naar het indianenhoofd dat symbool staat voor de 15e Wing. (belga/tma)
De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair keert voorlopig niet terug naar de luchthaven van Oostende. Dat heeft algemeen directeur van de luchthaven Gino Vanspauwen gezegd. Hiermee valt een wens van onder meer het stadsbestuur van Brugge in duigen.
Vanspauwen gaf ook nog aan dat het aantrekken van nieuwe klanten een belangrijke uitdaging blijft voor de Oostendse luchthaven. "We klimmen uit het dal maar het gaat langzaam. We hebben nood aan een nieuwe klant na het verlies van MK Airlines begin 2010. Ons doel is om opnieuw richting 120.000 ton te gaan de volgende jaren", aldus Vanspauwen.
Duurzaamheid moet een kernwaarde worden binnen de organisatie. "We willen duurzame maatschappijen aantrekken. Het is niet ons doel om de vuilbak van West-Europa te zijn. Om echter op de duurzaamheidstabel nog te stijgen, moeten we investeren in gebouwen. Het huidige luchthavengebouw is zeer energieverslindend." (belga/kve) HLN
Singapore Airlines wil een eigen prijsvechter oprichten. Die lagekostenmaatschappij zal zich niet alleen richten op vluchten op de korte afstand, zoals gebruikelijk is bij prijsvechters, maar wil zich ook in het langeafstandsverkeer mengen. Dat maakte Singapore Airlines bekend.
De nieuwe airline zou binnen een jaar operationeel moeten zijn. Op welke routes de maatschappij gaat vliegen of onder welke naam is nog niet bekend. Wel dat de dochter los zal opereren van het moederbedrijf.
Singapore Airlines denkt het succes van lagekostenmaatschappijen door te kunnen voeren op de lange afstand. Net als eerder binnen Europa ziet het bedrijf dat de opkomst van goedkope maatschappijen in Azië extra vraag naar vliegen creëert. "Hetzelfde verwachten wij voor vluchten op de lange afstand." (anp/kve) HLN
Trijntje kwam op zaterdagavond voor de eerste maal met haar vriend thuis.
Ze gingen met hun beiden gelijk door de trap op naar haar slaapkamer. Een kwartiertje later kwam de jongen alleen de living in en daar zat de ouwe Gerrit in zijn zetel,> gluurde over de krant en vroeg hem: "Waar is Trijntje?.
Oh ze heeft hoofdpijn en ik heb haar een asperientje gegeven en haar in het bed gestopt". "Dat is goed" zei Gerrit : "maar wil je dan wel je rits van je medicijnkastje even dchtdoen".
Schildpad weer op de been door wiel van speelgoedauto
Tijdens haar winterslaap werd Tuly de schildpad aangevallen door een rat. Het knaagdier beet een poot af van de arme Tuly, maar daar hebben ze in de 'schilpaddenfarm' van haar baasje nu een spreekwoordelijke mouw aan gepast.
.
De ontbrekende poot van de 45-jarige schildpad werd vervangen door het wiel van een speelgoedtractor. Het chassis werd met behulp van Velcro aan het pantser van het dier bevestigd. "Dat pantser was vervaarlijk aan het afslijten doordat het over de grond sleepte", aldus schildpaddenvriend Philip Chubb uit het Engels Norwich. "Vandaar dit 'plan B' om Tuly een meer comfortabel bestaan te bezorgen".
In haar nopjes En Tuly heeft het uitstekend naar haar zin met haar hulpwieltje. Nu is ze met voorsprong de snelste van al haar soortrgenoten op de schildpaddenfarm van Eleanor, de dochter van Philip Chubb. "Het belangrijkste is, dat Tuly nu haar evenwicht heeft teruggevonden en dat haar schild niet meer afslijt.
Ze wordt nu zeker 90 jaar", aldus Eleanor. (eb) HLN
Een rijdende telefooncel of een rijdende kip? Het kan allemaal tijdens de 24e Art Car Parade in het Amerikaanse Houston (Texas). Meer dan 250 wagens passeren de revue voor de duizenden toeschouwers die elk jaar van over de hele wereld naar Houston afzakken voor het spektakel. Mtm De Standaard
Ne schonen oude dag........ Oud mogen worden is een zegen, maar t zijn de jaren die wegen. Het geheugen laat het weten, men begint alles te vergeten. t Gehoor, 't gezicht is aangetast, en iedere beweging zorgt voor last! Slapen zoals voorheen, vergeet dit maar meteen. Want slapeloze nachten, dat staat u te wachten!
En, medicijnen die worden voorgeschreven, dat is voor gans uw verder leven. Begin maar iedere morgen, met u goed te verzorgen! U mag ook niet vergeten, wat u niet meer mag eten. En voor het drinken, wat zal het zijn? Altijd en alleen nog vogelwijn!
Over de vermoeidheid spreek ik niet, het volstaat dat u ons goed beziet! Trappen werden vroeger op en af gelopen, nu is het eerder op en af gekropen! Reizen, feesten, t was een lust. Nu zoekt men alleen nog rust! Winkelen of wandelen, gaan of lang recht blijven staan, is ook al uit den boze, t zorgt voor pijn, t is artrose!
Dit alles en nog meer Zorgt voor last en dat doet zeer! Dit noemt men de schone ouden dag Laat mij even toe dat ik eens lach
Anker van piratenkapitein Zwartbaard voor Amerikaanse kust boven water gehaald
Het anker van het vermoedelijke vlaggenschip van de piratenkapitein Zwartbaard is vrijdag voor de kust van North Carolina in het zuiden van de Verenigde Staten boven water gehaald. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. De autoriteiten hopen dat het anker en het wrak toeristen naar North Carolina zullen lokken.
Het anker is een onderdeel van de Queen Anne's Revenge, die in 1718, vijf maanden voor de dood van de kapitein, voor de kust van North Carolina op een zandbank vastliep. Het anker lag 6 meter onder water en is het op twee na grootste artefact uit het wrak, dat in 1996 ontdekt werd.
Het anker kon op geen beter moment boven water gehaald worden. Op 11 juni start namelijk een grote tentoonstelling over het schip, dat overigens net zoals zijn beruchte kapitein, een rol speelt in de nieuwste "Pirates of the Caribbean: On Stranger Times".
Edward
De echte naam van Zwartbaard was waarschijnlijk Edward Teach, hoewel in sommige bronnen ook melding gemaakt wordt van de naam Edward Drummond. Van 1716 tot 1718 zeilde hij onder zeeroversvlag in het Caribische zeegebied, tussen en langs de oostkust van Noord-Amerika. Tijdens een rooftocht van achttien maanden kaapte hij minstens 20 schepen.
Volgens de overlevering was Zwartbaard een angstaanjagende verschijning met een lange, zwarte baard en droeg hij altijd wapens bij zich. In een gevecht stopte hij brandende lonten tussen zijn baard. In 1717 kreeg hij het bevel over de Queen Anne's Revenge. (afp/mvl) HLN
De nieuwste superheld in de stripwereld is niemand minder dan Vladimir Poetin. In de strip 'Super Putin, A Man Like Any Other' van de Russische striptekenaar Sergei Kalenik moet de premier van Rusland de wereld van de ondergang redden.
In de strip is Poetin een meester in de gevechtskunsten die wordt bijgestaan door sidekick Dmitri Medvedev, de huidige president van Rusland.
Er zit wel een beetje waarheid in de strip, want de echte Poetin heeft een zwarte gordel in judo en bestuurt gevechtsvliegtuigen alsof het een lieve lust is. Mtm De Standaard
Een sigaretje na de picknick of na een concert in Central Park: het behoort definitief tot het verleden. In New Yorkse parken en op stranden geldt sinds vandaag een algemeen rookverbod. Wie toch nog met een (rokende) sigaret betrapt wordt, moet minstens 50 dollar betalen. In speciale gevallen kan dat zelfs oplopen tot 250 dollar.
Het strikte rookverbod treft ongeveer 1.700 parken en 20 kilometer strand. Ook Times Square en Herald Square behoren tot het gebied. In de bistro's daar mag dus niet meer worden gerookt. Uithangborden in Central Park informeren al enkele weken dat het vanaf 23 mei gedaan is met de rook. Hoewel er gisteren nog enkele sigaretten te zien waren, is het aantal actieve rokers in parken al jaren een uitzondering.
Propere parken
Het stadsbestuur had begin februari na maandenlange debatten de strikte regeling voorgesteld. "Het verbod helpt ons om de parken nog schoner te maken", klonk het bij het bestuur. Studies hebben gezegd dat passief roken onder de blote hemel, wanneer men zich op een kleine meter van de roker bevindt, even gevaarlijk is als passief roken in een gesloten ruimte.
"Totalitaire maatschappij"
Het verbod kent ook tegenstanders: "Wij zijn op weg naar een totalitaire maatschappij, als New Yorkers verplicht worden zich aan zulke regels te onderwerpen", zei Manhattans gemeenteraadslid Robert Jackson. Jackson is zelf marathonloper en niet-roker. (dpa/adha) hln