Vergeet vliegtuigen of treinen want volgens de New Yorkse Architect Tiago Barros zijn gigantische wolken het transportmiddel van de toekomst. Zijn 'Passing Cloud' is een enorme nylon ballon, die zich laat meevoeren met de wind. Op die manier wordt reizen opnieuw een echte belevenis want je weet nooit van tevoren wanneer je ergens zal toekomen. De wind bepaalt de eindbestemming.
Snelheid
Het ontwerp met de zeppelin als inspiratie bestaat uit een stalen constructie die met wit nylon wordt overspannen. Reizigers beklimmen de 'Passing Cloud' met behulp van een ladder en dan laat de wolk zich meevoeren met de wind. Het milieuvriendelijke transportmiddel stoot geen schadelijke stoffen uit.
Volgens de architect is de wereld dringend toe aan een nieuwe manier van reizen. "Het moet opnieuw een belevenis worden waarbij snelheid geen enkele rol speelt", verklaart Tiago Barros. "The journey becomes your destiny", besluit hij. (kve)
Neutrino's wel of niet sneller dan het licht? Test moet uitsluitsel brengen
Er is een nieuwe test aan de gang om na te gaan of neutrino's wel degelijk sneller dan het licht kunnen reizen, zo heeft adjunct-directeur Stavros Kasavenas van het Franse Instituut voor Kern- en Deeltjesfysica (IN2P3) vandaag gezegd.
Op 22 september maakte het internationaal Opera-onderzoeksteam bij het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek CERN bekend bij herhaling in proeven te hebben vastgesteld dat neutrino's, die subatomaire ongeladen elementaire deeltjes zijn, vanuit Genéve 730 km hadden afgelegd aan 6 km per seconde sneller dan het licht (bijna 300.000 km per seconde). Dit nieuws sloeg in als een bom want het werd onmogelijk geacht. Het zou ook de hele fysica, met inbegrip van de theorievorming van Albert Einstein, op zijn kop zetten.
Test duurt tot 6 november
De "enkele dagen geleden gestarte" test van het IN2P3 duurt tot 6 november en omvat een nieuwe methode om de deeltjes vanuit het CERN in Genève doorheen de aardkorst naar het ondergrondse Italiaanse laboratorium Gran Sasso te sturen.
De nieuwe methode wil een antwoord bieden op critici die de onverwachte vondst aan een "statistisch effect" toeschreven. De onderzoekers gebruiken nu een nieuwe bundel protonen om de neutrino's voort te brengen, die naar Italië reizen. Bij aankomst worden ze één na één gemeten.
Mogelijk is deze test sluitend. Maar het meest waarschijnlijk is dat het een proef is voor een "heel belangrijke test" vanaf april en die mogelijk een maand duurt. (belga/mvdb)
De Spaanse toerismesector heeft dit jaar een van de beste zomers ooit gedraaid. In de maanden juli, augustus en september kwamen er bijna 21 miljoen buitenlandse toeristen naar het Zuid-Europese land; een stijging van 8,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Spaanse ministerie van Toerisme bekendgemaakt.
In de eerste 9 maanden van dit jaar kwamen er bijna 46 miljoen toeristen naar Spanje, een toename van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. De meeste toeristen kwamen uit Groot-Brittannië, maar ook uit Duitsland, Nederland en Frankrijk kwamen er veel.
Spanje profiteerde vooral van de onrust in Noord-Afrikaanse landen zoals Tunesië en Egypte en het economische herstel in Duitsland. De grootste stijging van het aantal buitenlandse toeristen was op de Canarische Eilanden. Van januari tot en met september kwamen daar 7,4 miljoen vakantiegangers, een toename van bijna 20 procent. (afp/kve)
Wie eens wat anders wil met eindejaar, kan kerst en/of Nieuwjaar vieren in het Hoge Noorden. Het aanbod is de jongste jaren enorm gestegen.
Een klassieker is Kerstmis vieren in Rovaniemi in Fins Lapland. Met touroperator Gallia verblijf je er van 23 tot 26 december. Naast een speurtocht naar de kerstman staat er ook sneeuwpret op het programma, zoals tochtjes met een sneeuwscooter, een kickslede, een tobogan, ijsvissen, ijsgolfen en sneeuwhockey. Uiteraard mag ook een bezoek aan een huskyboerderij niet ontbreken. Op 24 december is het aanschuiven voor een Fins kerstmenu. Verblijf in een viersterrenhotel in halfpension, met vluchten en activiteiten, kost per volwassene 1.725 euro. Kinderen van 4 tot 11 jaar betalen 1.199 euro.
Wil je toch liever kerst en Nieuwjaar in familiekring vieren, dan kan je met Gallia een trip boeken van 27 tot 30 december in Muonio. Daar duurt de poolnacht van begin december tot midden januari. Hoogtepunten zijn een huskysafari en een lunch in een ijsrestaurant. Prijs 1.410 euro per volwassene, vluchten, halfpension en uitstappen incluis.
Van 29 december tot 3 januari kan je met Laplandreizen inchecken in het Harriniva Hotel op de Fins-Zweedse grens. Hier heerst het ver-weg-van-alles-gevoel in combinatie met een comfortabel hotel, een relaxerende sauna, uitgebreid tafelen in een heerlijk restaurant of een avondje keuvelen in de pub. Maar Harriniva staat vooral synoniem voor op-en-top winterse Laplandbeleving: sneeuwscooter- en huskysafari?s begeleid door Vlaamse gidsen. Prijzen op aanvraag.
IJsland
Met North and Away kan je nieuwjaar vieren in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. IJslanders vieren dat met grote vreugdevuren en spectaculair vuurwerk. Tijdens een excursie per superjeep naar de Zuidkust op nieuwsjaarsdag ga je op zoek naar het noorderlicht. Vier dagen kosten vanaf 1.075 euro per persoon, vluchten incluis. hln
De bietencampagne draait op volle toeren. Wil jij het productieproces van de Tiense suiker van nabij volgen, dan kan dit tijdens de 'Zoete dag'.
vrij 11/11/11 van 09:30 tot 17:00
We verzamelen om 09.45 uur aan de Streekshop voor een wandeling onder begeleiding van een stadsgids naar de Tiense Suikerraffinaderij. De rondleiding in de raffinaderij, onder begeleiding van de suikergidsen, start om 11.00 uur.
Na een vrij middagmaal kan je vanaf 15.00 uur in het Suikermuseum kennismaken met de wondere wereld van suiker en de minder gekende facetten van die onontbeerlijke natuurlijke zoetigheid. Bezocht je dit interactieve museum al eens of zijn je benen moe van het trappen lopen in de fabriek? Geen nood, het toegangsticket voor het Suikermuseum blijft geldig en is niet op naam!
Het programma kan ook in omgekeerde volgorde worden gevolgd. In dit geval bezoeken we eerst het Suikermuseum om 10.15 uur. Na het vrije middagmaal start de wandeling aan de Streekshop naar de Tiense Suikerraffinaderij om 14.00 uur. De rondleiding in de raffinaderij start dan om 15.00 uur.
Inschrijven is verplicht en kan in de Streekshop, Grote Markt 6 in Tienen Plaats: Streekshop, Grote Markt 4, 3300 Tienen Wat: Recreatie, Cultureel erfgoed Excursies, Groepsbezoeken, en Reizen
Organisator: dienst toerisme van de stad Tienen i.s.m. de Tiense Suikeraffinaderij www.uitinvlaanderen.be
E-Mail: toerisme@tienen.be
Wanneer: 2011-11-11
Prijs: Deelnemen kan vanaf 6 jaar (kinderen moeten steeds begeleid worden d oor een volwassene) en kost 6 euro per persoon (alles inbegrepen, met uitzondering van het middagmaal). Het Nieuwsblad
Indignados-hippiess protesteren naakt tegen graaicultuur
Het wereldwijde Indignados-protest heeft afgelopen weekend grote indruk gemaakt. Er worden zelfs al vergelijkingen gemaakt met de revolutie van Mei '68 en dan zijn de hippies natuurlijk op het appel. In Berlijn pakten die moderne hippies uit met een opmerkelijke actie. Enkele vermetelingen sliepen in tentjes voor de Reichstag en trotseerden naakt de ochtendlijke koude om tegen de graaicultuur te protesteren. Dat leverde taferelen op die inderdaad doen denken aan langvervlogen tijden.
Bolsjojtheater in Moskou heropent na 6 jaar restauratie
Het beroemde Bolsjojtheater in Moskou gaat na zes jaar van restauratie weer open. De laatste voorstelling was in de zomer van 2005 toen het theater hals over kop werd gesloten omdat de staat van het gebouw gevaarlijk slecht was geworden. Het opknappen heeft bijna 600 miljoen euro gekost.
In aanwezigheid van president Vladimir Medvedev en circa 1.740 andere genodigden uit het Kremlin wordt het schitterende pand weer in gebruik genomen met een opera- en balletvoorstelling. Die staat onder leiding van muzikaal directeur Vasily Sinajski.
Het Bolsjojtheater stamt uit de 18e eeuw en opende voor het eerst zijn deuren open op 28 maart 1776. (afp/kve)
Een weekendje in een luxueuze gevangenis? Het kan in Roermond, in Nederlands-Limburg, waar een voormalige gevangenis is omgetoverd tot een stijlvol hotel. De 105 cellen werden verbouwd tot 36 riante kamers en suites met alle comfort en een strak design. Water en brood zijn vervangen door culinair genot. Het Arresthuis is 150 jaar oud en werd compleet gerestaureerd, maar zowel binnen als buiten blijft de geschiedenis van het pand levendig.
Een weekendje kost 82,5 euro per persoon. Inclusief een rijkelijk ontbijtbuffet, ontvangst met bubbels en gebruik van fitness en sauna. En een nacht in een wel heel comfortabel viersterrencachot. Afstand Brussel-Roermond: 150 km. hln
Waarom naakt zijn goed is voor je huid (en je zelfvertrouwen)
Hoewel een bezoekje aan een naaktstrand voor veel mensen nog steeds een taboe is, is het nochtans erg goed voor je huid. Volgens nieuwe onderzoeksresultaten zijn naturisten zich namelijk meer bewust van de behoeftes van hun huid.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Comfort Pure, in samenwerking met dermatoloog Ariel Haus. Zij stelden vast dat naturisten veel meer zorg dragen voor hun lichaam.
Zacht
Zo brengt bijna de helft van hen elke dag zonnecrème aan en checkt 82 procent zijn huid regelmatig op afwijking. Verder gebruiken de meeste naturisten ook wasverzachters, terwijl slechts één derde van de 'geklede' mensen wil dat hun kledij zacht op de huid valt.
Zelfzeker
Bovendien gaf 54 procent van de naturisten ook aan dat ze zelfzeker zijn over het uiterlijk en het aanvoelen van hun huid. Bij de andere groep gaf slechts één op de tien ondervraagden aan dat ze veel zelfvertrouwen hebben.
Dr. Ariel Haus: "De resultaten tonen aan dat naturisten zich over het algemeen beter bewust zijn van de gevoeligheid van hun huid en dat ze die beter weten te beschermen. Wanneer je huid blootgesteld wordt aan de lucht, krijgt het een natuurlijke peeling, waardoor de natuurlijke oliën bewaard blijven."
Lippen
Zeker bij de huidige temperaturen is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan je huid. Zo moet je bijvoorbeeld je lippen goed hydrateren, want bij de overgang van warm naar koud hebben die de neiging om uit te drogen en te scheuren. (lbs)
Pas op voor je vrienden, ze menen het goed, maaaar....!!!!
Een fervent "benjee springer" gaat met vakantie naar Marokko. Daar ziet hij een mooie minaret en beslist om er een sprong uit te voeren. Hij gaat naar de souk en koopt er de nodige spullen: 25 meter speciale elastiek, een karabijnhaak en een lederen harnas. Die middag springt hij voor een groot publiek. Hij veert terug omhoog op 50 centimeter van de grond. Iedereen is enthousiast. De dag nadien beslist de lokale sportvedette, Mohammed bijgenaamd Momo, de sprong ook te proberen en gaat eveneens naar de souk om hetzelfde materiaal te kopen. Op de middag springt Momo van het minaret en...stort te pletter !! De lokale politie onderzoekt het geval en komt terecht bij de handelaar in de souk. Men vraagt hem wat hij aan Momo heeft verkocht. Het antwoord van de handelaar:
"Hij mij vragen 25 meter elastiek, een karabijnhaak en een lederen harnas. Omdat zijn vader goede vriend is van de familie, ikke aan Momo 5 meter gratis elastiek bijgegeven".....
Virgin heeft akkoord voor commerciële ruimtevlucht met wetenschappers
Virgin Galactic, het onderdeel van de Virgin-groep die commerciële ruimtevluchten aanbiedt, heeft plannen voor een commerciële ruimtevlucht met wetenschappers. Het bedrijf van Richard Branson zegt dat het een contract heeft met het Southwest Research Institute (SwRI) om zeker twee wetenschappers naar de ruimte te sturen. De vlucht zou 200.000 dollar per persoon kosten.
Volgens Virgin Galactic heeft de onderzoeksinstelling in kwestie al een betaling gedaan voor de twee vluchten en heeft het een optie genomen op zes bijkomende vluchten. Bedoeling is dat de vluchten worden uitgevoerd met de SpaceShip Two en dat er naast de twee piloten zes betalende passagiers meereizen, zo verduidelijkt Virgin Galactic.
De wetenschappers van SwRI zullen tijdens de ruimtereis wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Het is wel nog niet duidelijk wanneer de vluchten zullen uitgevoerd worden. Virgin Galactic is ook nog niet gestart met het programma met testvluchten. (afp/adb)
Industrieel afval als brandstof voor vliegtuigen Virgin Atlantic
Richard Branson, topman van vliegtuigmaatschappij Virgin Atlantic, houdt ervan om altijd weer te vernieuwen. Nu wil de rijke Brit zijn toestellen laten vliegen op industrieel afval in plaats van kerosine. Testvluchten zouden binnen de 18 maanden al kunnen beginnen. Dat meldt de website van het Environmental News Network.
Virgin Atlantic verwacht dat de eerste commerciële vlucht op industrieel afval in 2014 zal plaatsvinden. De nieuwe brandstof, uitgevonden door het Nieuw-Zeelandse LanzaTech en het Zweedse Biofuels, zou de helft minder koolstofdioxide uitstoten dan normale kerosine.
Ethanol
Als bron voor de brandstof zou gas dat opgevangen wordt in staalfabrieken gebruikt worden. Dat gas wordt omgezet in ethanol, waarvan dan weer brandstof voor vliegtuigen gemaakt kan worden. LanzaTech verwacht dat 65 procent van alle staalfabrieken in de wereld het gas zou kunnen leveren.
Experimenteren
Virgin was ook al de eerste vliegtuigmaatschappij die experimenteerde met biobrandstof. De maatschappij schat dat vliegen op industrieel afval de koolstofuitstoot tegen 2020 kan laten dalen met 30 procent. (sg) hln
Nieuwe zonne-energiecentrale kan 's nachts blijven draaien
De Spaanse koning Juan Carlos I en sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan, kroonprins van Abu Dhabi, hebben in de buurt van Sevilla de nieuwe zonne-energiecentrale Gemasolar officieel in gebruik genomen. Het unieke aan de centrale is dat ze de energie die door het zonlicht gegenereerd wordt gedurende 15 uur kan opslaan en dus dag en nacht kan werken.
De zonne-energiecentrale bestaat uit een 140 meter hoge toren die omringd is door 2.600 spiegels. De spiegels vangen de zonnestralen op en sturen het geconcentreerde zonlicht naar twee grote zouttanken op de toren. Een temperatuur van 900 graden Celsius doet het zout smelten en water koken waarvan de stoom dan weer turbines doet aandrijven.
"De opgeslagen energie kan 15 uur lang elektriciteit opwekken zonder dat de zon schijnt. Zo kan de centrale gedurende de nacht blijven werken", zegt Enrique Sendagorta van energiebedrijd Torresol, dat de centrale bouwde. "Hernieuwbare energie krijgt vaak af te rekenen met het feit dat de mens de elementen niet kan controleren. Als er geen wind is, kunnen windturbines bijvoorbeeld geen elektriciteit opwekken. Met deze centrale slagen we daar wel in."
Dat precies de streek rond Sevilla is gekozen voor de centrale is geen toeval. Er is plaats genoeg voor 2.600 spiegels, maar vooral: het is een van de warmste plekken van Europa. Er zijn maar weinig gelijkaardige centrales in de wereld. Die van Torresol in Fuentes is overigens de enige in de wereld die 24 uur per dag kan draaien. Ondertussen zijn er plannen om in Zuid-Afrika een nog grotere centrale te bouwen. (hlnsydney/sps) hln
De grootste Japanse toiletfabrikant TOTO heeft een bizarre motorfiets op de markt gebracht. De bestuurder zit op een wc-pot en de motorfiets rijdt op basis van menselijke uitwerpselen. Deze 'brompot' zal als demonstratie ongeveer 1.000 kilometer afleggen in Japan.
Uitlaatgassen krijgen op de Toilet Bike Neo een nieuwe betekenis. Geen nood, we zullen deze bizarre constructie niet over onze wegen zien vliegen. Het is een project van toiletbouwer TOTO binnen een campagne om tegen 2017 de CO2-uitstoot in de badkamer te halveren.
In typisch Japanse stijl beschikt de motorfiets over een toilet dat spreekt en muziek speelt. Het is niet duidelijk of de bestuurder in een privésfeer moet tanken of onderweg de nodige boodschappen kan doen.
De motorfiets zal een speciale tocht door Japan maken. Het gebruik van uitwerpselen als potentiële brandstof is natuurlijk veel realistischer dan wat deze reclamestunt laat zien. (gb) hln