TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
13-02-2012
Speculeren op voedsel
"Nederlandse pensioenfondsen speculeren met voedsel"
Nederlandse banken en pensioenfondsen speculeren met agrarische grondstoffen en zouden daarmee bijdragen aan de hoge voedselprijzen in de wereld. Dat meldt het tv-programma Zembla met als bron een rapport van Somo, een stichting die de beleggingen van de grootste banken en pensioenfondsen van Nederland op de korrel nam.
In de documentaire 'Handel in Honger' zegt een rapporteur van de Verenigde Naties dat de pensioenfondsen niet zouden moeten beleggen in voedselgrondstoffen. De Nederlandse regering betwijfelt het prijsopdrijvende effect. Hoeveel de pensioenfondsen beleggen in agrarische fondsen, wordt niet precies bijgehouden, maar staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw schatte het totale bedrag vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer op 5 miljard, op een totaal belegd vermogen van 750 miljard euro.
De Nederlandse regering laat het aan de pensioenfondsen over hoe ze maatschappelijk verantwoord beleggen, maar wil wel in de wet vastleggen dat ze daar in het jaarverslag duidelijk over moeten zijn. De Pensioenfederatie laat in een reactie op haar website weten dat de beleggingen in agrarische producten zoals tarwe, soja en mais slechts een zeer klein deel van de volledige beleggingsportefeuille uitmaken, 0,3 tot 0,6 procent.
Volgens de verklaring hebben ze daarmee een miniem aandeel in de bedragen die wereldwijd omgaan in de handel in agrarische grondstoffen. Het grootste deel van de beleggingen in grondstoffen zit in olie en gas, aldus de federatie. (anp/adv) hln
In 2012 dreigen West- en Centraal-Afrika getroffen te worden door een voedselcrisis. Als de internationale gemeenschap niet snel iets doet, worden volgend jaar meer dan een miljoen kinderen in de regio door hongersnood bedreigd. Zo waarschuwt Unicef.
Door de ernstige droogte en de slechte oogst zijn de voedselprijzen in de landen uit de Sahel-regio fel gestegen. Daardoor is volgens Unicef de voedselvoorziening niet langer gegarandeerd voor de armste bevolkingsgroepen. Vooral kinderen dreigen het slachtoffer te worden van de dreigende hongersnood. Zo zouden alleen al in Niger 330.000 jonge kinderen getroffen worden.
In Oost-Afrika zorgde de ergste droogte van de afgelopen zestig jaar in 2011 al voor een hongersnoodramp. (dpa/adha)
De kans dat een Belg in de armoede verzeild raakt, bedraagt 20,8 procent. Voor alleenstaande ouders loopt dat cijfers zelf op tot 35 procent. Dat schrijft De Morgen op basis van het jongste rapport van de Europese Commissie over de arbeidsmarkt en de sociale situatie in Europa.
Zo'n 23 procent van de Europese bevolking, ofwel 114 miljoen mensen, riskeert in de armoede terecht te komen. Van de totale Belgische bevolking leeft 14,6 procent in armoede, een cijfer dat al jaren stabiel is en onder het Europese gemiddelde van 16,4 procent ligt.
Wel valt op dat binnen die groep de armoede zelf stijgt. 12,6 procent van de Belgische bevolking leeft in een werkloos gezin, wat neerkomt op een stijging met tien procent. Ons land scoort daarmee slechter dan het Europese gemiddelde (9,9 procent). (belga/sps)
Als het van de Japanners afhangt, heeft u binnenkort geen sleutel meer nodig om uw wagen te starten. Japanse wetenschappers hebben immers een biometrische scanner ontwikkeld die iemand kan identificeren aan de hand van hun achterwerk. Dat meldt de Daily Telegraph.
De scanner, die normaal gezien unieke, onveranderlijke zaken als vingerafdrukken of de iris van het oog identificeert, is uitgerust met 360 sensoren die een 3D-profiel maken van hoe een persoon zit en kan op die manier ook identificeren wie ergens in of op zit. De nieuwe techniek zou niet alleen gebruikt kunnen worden om autosleutels te vervangen, maar ook bijvoorbeeld in bedrijven om paswoorden op computers onnodig te maken.
Volgens de wetenschappers van het Tokyo Advanced Institute of Industrial Technology is het nieuwe systeem voor 98 procent accuraat. Het is slechts een kwestie om de sensoren in autozetels te implenteren, en dan zouden de nieuwe wagens in 2014 al in productie kunnen, klinkt het. (hlnsydney/sps)
Satellieten moeten inzicht geven over ontstaan van maan
Twee Amerikaanse satellieten zijn na een reis van bijna vier maanden in een baan rond de maan beland. De Grail-A en de Grail-B gaan de komende maanden onder meer de zwaartekracht van het hemellichaam meten. Grail-A kwam op oudejaarsavond in een baan rond de maan. Afgelopen nacht volgde tweelingbroer Grail-B.
Grail-B zal zijn baantjes rond de maan op bijna 200 kilometer achter Grail-A draaien. Tijdens hun rondjes voelen ze de aantrekkingskracht, die van plek tot plek verschilt. Als de satellieten bijvoorbeeld over zware metalen of bergketens vliegen, is er veel zwaartekracht wat maakt dat sondes licht versnellen. Daardoor wordt de onderlinge afstand iets groter. Hypergevoelige sensoren aan boord kunnen op die manbier een verandering van een duizendste van een millimeter al registreren.
Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kunnen op die manier een uniek kijkje onder het maanoppervlak nemen. Door zich een beeld te vormen van de samenstelling van de maan, hopen de wetenschappers meer te weten te komen over hoe de maan ooit is ontstaan. Ondanks 109 eerdere missies is dat nog steeds een mysterie.
Eén theorie is dat de Aarde miljarden jaren geleden in botsing is gekomen met een andere planeet. De brokstukken van die botsing zouden samen de maan gevormd hebben. (hlnsydney/sps)
Twee Amerikaanse professoren van de prestigieuze Johns Hopkins-universiteit pleiten voor een volledig nieuw kalendersysteem. Dat zou onze huidige Gregoriaanse kalender moeten vervangen en ons dagelijkse leven "eenvoudiger" maken.
Kalenderdagen zouden in het nieuwe systeem steeds op dezelfde dag van de week vallen. Als je dit jaar bijvoorbeeld op een dinsdag verjaarde, zou je verjaardag ook volgend jaar en alle jaren erna op een dinsdag vallen. Schrikkeljaren zouden verdwijnen in het nieuwe systeem.
De nieuwe kalender zou telkens bestaan uit twee maanden van dertig dagen, gevolgd door een maand van 31 dagen waarna opnieuw twee maanden van dertig dagen volgen enzoverder. Om de vijf of zes jaar zou er dan een "schrikkelweek" volgen om alles in goede banen te laten lopen en de seizoenen te laten kloppen.
Minder accuraat
"De kalender die we voorstellen, is in geen geval even accuraat als de Gregoriaanse", geeft een van de twee professoren, astrofysicus Richard Henry, toe in LiveScience. "Maar hij zou veel gemakkelijker zijn." De andere professor is economist Steve Hanke. Volgens hem zou de nieuwe kalender bedrijfsvriendelijker zijn.
Het liefst van al zouden de twee de nieuwe kalender binnen enkele dagen al invoeren. "1 januari 2012 valt zowel op de Gregoriaanse kalender als op de onze op een zondag", klinkt het. "Maar omdat dat wat kort dag is, richten we ons op 1 januari 2017. Dat is ook een zondag."
Vrijdag de 13de
Henry en Hanke beseffen dat er heel wat psychologische obstakels zijn. "Mijn favoriete reden om onze kalender niet in te voeren, is omdat mijn verjaardag dan telkens op een woensdag zou vallen. Maar je kan je verjaardag vieren wanneer je wilt", zegt Henry. "In onze kalender zouden er ook elk jaar vier vrijdagen de 13de zijn. Verschrikkelijk, niet?"
Desondanks blijven ze hopen dat hun nieuwe kalender een kans krijgt. "Verandering is mogelijk. Roken was een paar decennia geleden perfect sociaal aanvaardbaar, en kijk hoe dat veranderd is." (hlnsydney/sps)
Wetenschappers zoeken op maan naar buitenaards leven
De zoektocht naar buitenaards leven spitst zich voornamelijk toe op het zoeken van radiosignalen uit andere sterrenstelsels. Maar volgens twee astronomen van de Arizona State University zijn er mogelijk dichter bij huis bewijzen te vinden: op de maan.
De twee wetenschappers poneren de stelling dat intelligent buitenaards leven wel eens sporen op de maan zouden achtergelaten kunnen hebben, in de vorm van sporen op het maanoppervlak of voorwerpen die "langer dan radiosignalen meegaan".
De Lunar Reconnaissance Orbiter van NASA neemt momenteel haarscherpe foto's van het maanoppervlak.
"Eender welke buitenaardse missie naar ons zonnestelsel zal wellicht heel lang geleden hebben plaatsgevonden", beweren de twee in Acta Astronautica, "maar het maanoppervlak zou de bewijzen daarvan miljoenen jaren lang kunnen bewaren." De haarscherpe foto's die de Lunar Reconnaissance Orbiter van de NASA momenteel van de maan neemt, bieden een gemakkelijke én goedkope manier om naar die bewijzen te zoeken.
"Hoewel er slechts een héél kleine kans bestaat dat buitenaardse technologie sporen heeft achtergelaten op de maan, het voordeel is dat ze dichtbij zijn en onaangetast", klinkt het. "De zoektocht naar intelligent buitenaards leven zou een gigantische impact hebben als ze succesvol blijkt. Dus waarom zouden we onze zoektocht niet uitbreiden in plaats van gewoon naar radiosignalen te blijven zoeken?" (hlnsydney/sps)
Drie koppels Gentoopinguïns maakten al eens ruzie om hetzelfde leuke stukje rots op het strand van Vriesland in de Zoo van Antwerpen. Daarom werd besloten om een extra landtong te breien aan het paradijs voor de pinguïns. Nu is er ruimte zat, voor iedereen. hln
Belgische wetenschappers vinden nieuwe piste tegen septische shock
Onderzoekers van de Gentse Universiteit en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een nieuwe piste ontdekt in het voorkomen van een septische shock, de meest voorkomende doodsoorzaak op de afdeling intensieve zorg in ziekenhuizen. De bevindingen van een onderzoek op muizen werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Immunity, meldt de Universiteit Gent.
"Septische shock, kortweg sepsis, is een extreme ontstekingsreactie van het lichaam", zegt professor Peter Vandenabeele van de vakgroep Biomedische Moleculaire Biologie (UGent). "Bij sepsis gaat acute ontsteking gepaard met lage bloeddruk en bloedklonters, wat zorgt voor het stilvallen van de organen. Onlangs nog overleed de Braziliaanse voetballegende Socrates aan de gevolgen van de aandoening."
Celdood
In de studie beschrijven de wetenschappers dat het blokkeren van een bepaald type celdood (necroptose) muizen compleet beschermt tegen deze dodelijke ontsteking. "Met het stilleggen van necroptose, hebben we een mogelijk nieuw doelwit gevonden voor een therapie. De wetenschappers slaagden erin om necroptose te blokkeren door RIPK-moleculen (Receptor-interacting serine/threonine-protein kinase) uit te schakelen.
Zware ontstekingsreactie
Uit de experimenten bleek dat RIPK een cruciale rol speelt bij septische shock en het Systemisch Inflammatoir Respons Syndroom (SIRS), een zware ontstekingsreactie die het hele lichaam aantast, bijvoorbeeld door een infectie of bij ernstige brandwonden of een zwaar auto-ongeval". De wetenschappers zeggen wel dat er nog onderzoek nodig is over de potentiële toepassingen van de ontdekking. (belga/sam)
In geen enkel Europees land is meer dan de helft gelukkig
De bevolking van Noord-Europa is het gelukkigst, gevolgd door mensen die in Zuid-Europese landen leven. Maar nergens is meer dan de helft van de bevolking gelukkig, zo blijkt uit een studie van Cambridge University.
In de grote West-Europese landen zijn de Britten gelukkiger dan de Fransen en de Duitsers. In Groot-Brittannië mag één op vijf zichzelf gelukkig noemen, tegenover 14 procent in Frankrijk. Duitsland scoorde een fractie minder dan de Britten. De Fransen haalden een duidelijk lagere scoorde op hun gevoel van eigenwaarde. Daar bleken de Spanjaarden dan weer in uit te blinken.
Opvallend was dat in geen enkel Europees land de helft van de bevolking gelukkig was. In Oost-Europa was de bevolking het minst gelukkig. De slechtste score was er in Rusland en Portugal, waar niet één op tien zich gelukkig voelt. (gb) hln
Wie vandaag nog een plaatsje vindt in een woon- en zorgcentrum dat de voorbije drie jaar is geopend, betaalt zo'n 20 procent meer dan in de rusthuizen die voordien al operationeel waren. Dat blijkt uit een marktanalyse van De Tijd en van Armonea, een van de grootste private spelers in België voor het verstrekken van zorg aan senioren.
De gemiddelde dagprijs in een eenpersoonskamer in een rusthuis geopend voor 2008 bedraagt 43 euro. In de pas geopende centra betaalt de resident gemiddeld 53 euro per dag, met uitschieters tot 70 euro per dag.
De kosten stijgen door de strengere normen voor nieuwbouw en de schaarse bouwgronden. De dagprijzen voor de nieuwe rusthuizen lopen wel sterk uiteen in functie van het type van aanbieder, de graad van luxe, de grondprijzen in de regio etc. (belga/jv)
Moslimtheoloog Abdelkader Dahmichi gaat het eerste rusthuis openen dat de beginselen van de islam respecteert. Het private rusthuis zal openstaan voor iedereen en zou in 2014 de deuren kunnen openen, mogelijk in Molenbeek. Dat bericht La Capitale.
Dahmichi maakt zich zorgen over de situatie van oudere moslims. "Momenteel bestaat er geen specifieke opvang voor hen die aangepast is aan hun religie", zegt de professor, die bij het Islamitische Centrum van België werkt.
"Dit project is geen oproep om onze ouderen massaal in een rusthuis te plaatsen. Het moet een oplossing bieden in noodgevallen, als de kinderen hun ouders niet meer kunnen opvangen." (belga/mvdb)