Fijn stof gevaarlijker dan gedacht.
“2,5 tot 12,5 procent van de niet-rokende Vlamingen sterft uiteindelijk aan kanker, als gevolg van milieuvervuiling”. Dat zegt Nic Van Larebeke, specialist kankerpreventie van de UGent en woordvoerder van het Steunpunt milieu en gezondheid.
Volgens Van Larebeke moet 10 tot 50 procent van alle kankers bij niet-rokers in Vlaanderen toegeschreven worden aan de verschillende vormen van vervuiling. Hij haalt de rokers – nog steeds een vijfde van de bevolking – uit zijn cijfers, omdat die uiteraard nog veel vatbaarder zijn voor bijvoorbeeld longkanker. Kanker is inmiddels de belangrijkste doodoorzaak bij mannen en kent nog steeds een steile opmars bij vrouwen: ongeveer een kwart van alle sterfgevallen heeft te maken met kanker.
In absolute cijfers levert dat een indrukwekkend aantal slachtoffers van vervuiling: 125.000 tot 625.000 niet-rokende Vlamingen bezwijken in de loop van hun leven aan kanker en hart- en vaataandoeningen die Van Larebeke toeschrijft aan milieufactoren. “Voor een goed begrip: kanker is altijd een samenloop van veel factoren, waaronder het milieu. Maar er is geen kanker in Vlaanderen die niet met milieu te maken heeft”.
Van Larebeke bijt zich vast in luchtvervuiling en dan vooral in fijn stof. “We onderschatten nog steeds de impact van lage dosissen fijn stof. Een student van mij becijferde in zijn doctoraat dat we 10.000 dodelijke longkankers per miljoen inwoners mogen toeschrijven aan fijn stof. Voor hart- en vaatziekten is dat allicht van dezelfde orde”.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hanteert (veel) lagere slachtoffers voor fijn stof, maar EU-studies geven Van Larebeke gelijk. Gemiddeld sterven Vlamingen een tot drie jaar
|