TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
26-09-2009
Fijn stof
Fijn stof gevaarlijker dan gedacht.
“2,5 tot 12,5 procent van de niet-rokende Vlamingen sterft uiteindelijk aan kanker, als gevolg van milieuvervuiling”. Dat zegt Nic Van Larebeke, specialist kankerpreventie van de UGent en woordvoerder van het Steunpunt milieu en gezondheid.
Volgens Van Larebeke moet 10 tot 50 procent van alle kankers bij niet-rokers in Vlaanderen toegeschreven worden aan de verschillende vormen van vervuiling. Hij haalt de rokers – nog steeds een vijfde van de bevolking – uit zijn cijfers, omdat die uiteraard nog veel vatbaarder zijn voor bijvoorbeeld longkanker. Kanker is inmiddels de belangrijkste doodoorzaak bij mannen en kent nog steeds een steile opmars bij vrouwen: ongeveer een kwart van alle sterfgevallen heeft te maken met kanker.
In absolute cijfers levert dat een indrukwekkend aantal slachtoffers van vervuiling: 125.000 tot 625.000 niet-rokende Vlamingen bezwijken in de loop van hun leven aan kanker en hart- en vaataandoeningen die Van Larebeke toeschrijft aan milieufactoren. “Voor een goed begrip: kanker is altijd een samenloop van veel factoren, waaronder het milieu. Maar er is geen kanker in Vlaanderen die niet met milieu te maken heeft”.
Van Larebeke bijt zich vast in luchtvervuiling en dan vooral in fijn stof. “We onderschatten nog steeds de impact van lage dosissen fijn stof. Een student van mij becijferde in zijn doctoraat dat we 10.000 dodelijke longkankers per miljoen inwoners mogen toeschrijven aan fijn stof. Voor hart- en vaatziekten is dat allicht van dezelfde orde”.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hanteert (veel) lagere slachtoffers voor fijn stof, maar EU-studies geven Van Larebeke gelijk. Gemiddeld sterven Vlamingen een tot drie jaar
Slecht voorbeeld uit VS doet goede tafelmanieren verdwijnen
Alarm in Groot-Brittannië. Een warenhuisketen kwam er tot de onthutsende vaststelling dat het per twee vorken nog maar één mes verkoopt. Ook bij ons staat eten met vork én mes onder druk, tot wanhoop van de etiquettegoeroes. Grote boosdoener zou Amerika zijn.
Zetten we een stap terug in de evolutie? Eeuwen heeft de mensheid er over gedaan om met mes en vork te leren eten, en nu dreigen we die goede tafelmanieren weer overboord te kieperen. We prakken, harken en lepelen steeds vaker ons eten naar binnen, zonder dat daar een mes aan te pas komt. Het is de Britse warenhuisketen Debenhams die aan de alarmbel trekt. Debenhams stelde vast dat het per twee vorken nog maar één mes verkoopt. In wereldstad Londen is het zelfs nog dramatischer: daar gaat nog maar één mes per drie vorken over de toonbank.
Grote schuldigen zouden volgens experts de Verenigde Staten zijn, waar het mes al langer in onbruik geraakte door de wildgroei aan fastfood, voorgesneden pizza's, hapklare hamburgers en kant-en-klaarmaaltijden die voor het televisietoestel 'genoten' worden met, in het beste geval, alleen nog maar een vork als transportmiddel tussen bord en mond. Sommigen zijn zelfs al een trapje lager de beschavingsladder afgedwaald en eten weer met het 'eigenhandige' bestek. Maar ook de nouvelle cuisine zou niet helemaal vrijuit gaan, omdat die gerechten serveert met veel voorbereiding in de schaal maar met minder werk aan tafel.
Ook bij ons is men er niet helemaal gerust in. Kevin Strubbe, ooit hofmeester van kroonprins Filip en auteur van Etiquette is hip en Etiquette in het buitenland , ziet de bui overwaaien naar het vasteland. 'In de Verenigde Staten is eten zonder vork al lang ingeburgerd en normaal . Die gewoonte waait met de Amerikaanse films en televisiereeksen de oceaan over, maar we zouden die beter niet navolgen. Trouwens, de Amerikanen zijn heus niet de enige schuldigen', geeft Strubbe ouders en scholen een veeg uit de pan. 'Ik stel vast dat heel wat bedrijven een pak geld pompen in allerlei trainingen voor hun personeel. Tot je met die mensen aan tafel zit. Wat je dan ziet, doet vaak denken aan het dierenrijk. Velen snijden eerst hun vlees, om het dan met de vork naar binnen te harken. Op dit moment geef ik kookkampen aan de hotelschool van Koksijde. Met dezelfde taferelen: voor veel kinderen is het mes een vreemd voorwerp geworden. Ze vragen zich af wat ze met dat ding moeten aanvangen. Ik waarschuw ze dat ze meteen door de mand zullen vallen als ze voor het eerst met de ouders van hun lief aan tafel gaan zitten. Overigens, met één hand eten ondermijnt je hele houding aan tafel. Want waar blijf je met je vrije hand en arm?'
Strubbe gaat nog niet zover om zoals zijn Britse collega-etiquettekenners van een regelrechte tragedie te spreken, maar hij vindt het toch goed dat iemand de noodklok luidt. 'Maar wanhopig ben ik niet. Kijk maar naar de das. Nu die nog amper wordt gedragen, staan steeds meer mannen op om het kledingstuk weer te promoten. Met het mes komt het wel weer goed.'
Vork was ooit duivels
In West-Europa willen goede tafelmanieren dat je eet met mes en vork, al duurde het tot het begin van de twintigste eeuw voor ze hun vaste stek kregen naast het bord. Ooit was de vork zelfs 'des duivels'
In de middeleeuwen nam de gast zijn eigen mes en lepel mee naar tafel. Vaak hing het eetgerief aan de gordelriem. Vandaar ook de term 'zakmes'. Onze voorouder sneed het vlees met het mes en bracht het met de punt van het mes of met de hand uit een grote schotel naar de mond. De handen waren het eetgerei bij uitstek.
Het gebruik van vorken was toen een doorn in het oog van de Kerk. Die beschouwde de tweepuntige prikvorken als instrumenten van de duivel. Immers: Onze-Lieve-Heer had elke mens tien vingers gegeven.
Pas rond 1675 geraakte de vork meer en meer ingeburgerd als hulpmiddel om te eten, al was het maar om de hard gesteven kragen te beschermen. De toenemende afkeer van vieze, vette handen zorgde voor de definitieve doorbraak. Meteen veranderde ook het mes van vorm: de punt werd afgerond omdat het voedsel niet meer aangeprikt moest worden.
Later zag het bestek het daglicht met lepels, messen en vorken die als één set werden beschouwd.
Ze hebben een Hongaarse naam maar eigenlijk zijn paprika's niets anders dan de zoete versie van de hete chilipeper. Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine C en bieden veel variatie in de keuken.
Vele kleuren Alle paprika's zijn holle bessen met een vlezige vruchtwand. In de vrucht zit een niervormige witte kern, waaraan de zaden zitten. Er bestaan verschillende kleuren, vormen en smaken van paprika's.
De gele, oranje, bruine en paarse paprika's hebben dezelfde geblokte en rechthoekige vorm als de bekende rode en groene paprika. De minder bekende witte en lila paprika hebben een langwerpige vorm met een spitse punt. Hun smaak loopt uiteen van kruidig zoet tot zeer pittig.
Geschiedenis
De pittige versie van de paprikaplant (Capsicum annuum) kwam in de zestiende eeuw met de Spanjaarden uit de Nieuwe Wereld. Via Italië kwamen de planten in de Balkan terecht en zo in de zeventiende eeuw in Turkije en Hongarije dat onder Turks bewind zat. Onder de Turkse bezetting was het min of meer illegaal om deze pepers te telen. De Hongaren waren er echter zo tuk op dat ze de pepers in het geheim teelden. De Hongaren noemden ze 'paprika', afkomstig van 'paprena', de naam die de Serviërs en de Kroaten aan de peper gaven en wat zoveel wil zeggen als 'de hete'.
Photovoltech zoekt naar zonnecellen met minder silicium
Tienen - Total en GDF-Suez, twee belangrijke energiebedrijven, en hun Tiense dochteronderneming Photovoltech, de Belgische zonnecelfabrikant, gaan samen met IMEC (Heverlee) onderzoek verrichten om het verbruik van de basisgrondstof van zonnecellen – silicium – te verminderen.
Met dit industrieel affiliatieprogramma creëert IMEC een onderzoeksomgeving om innovatieve processen te ontwikkelen voor nieuwe generaties siliciumzonnecellen. Volgens de overeenkomst zullen onderzoekers van GDF Suez, Total en Photovoltech binnen het programma samenwerken met het IMEC zonnecelonderzoeksteam en met onderzoekers van andere energiebedrijven, zonnecelproducenten en materiaal en toestelleveranciers om die geavanceerde fabricatieprocessen te ontwikkelen en te testen op een semi-industriële productielijn.
Tegen 2025 moet minimum 20% van de wereldwijde energieproductie komen van hernieuwbare bronnen en zonne-energie zal voor minimum 10% van de totale elektriciteitsproductie instaan.
Johan Nijs, general manager bij Photovoltech: 'Om te kunnen voldoen aan de hoge marktverwachtingen met betrekking tot prijs en kwaliteit moeten de elektrische, optische en mechanische eigenschappen van zonnecellen die we produceren steeds verbeteren, en tegelijkertijd moet ook hun prijs dalen. Samenwerken met een eminent onderzoekscentrum als IMEC biedt ons unieke mogelijkheden om deze uitdagingen te verwezenlijken.'
Photovoltech werd in december 2001 opgericht door Total, GDF Suez (via Electrabel en Soltech) en IMEC. Het bedrijf verwezenlijkte in 2008 een omzet van 100 M€. De productiecapaciteit van de fabriek in Tienen zal tegen 2011-2012 verhoogd worden naar 260MWp. Om die grotere productiecapaciteit te kunnen huisvesten wordt er op dit ogenblik een nieuwe productiehal gebouwd.
Mosselkok Piet Devriendt van restaurant De Oesterput helpt je stap voor stap door het favoriete gerecht van de Belgen
De nieuwe mosselen zijn er. En ze zijn lekker, al laten de vlezigste nog drie weken op zich wachten. Een pot mosselen, het blijft het favoriete gerecht van zowat échte Belg. Maar thuis wil het wel eens mislukken. Niet genoeg open, te weinig gekruid, uitgedroogd vlees. Piet Devriendt, chef van het befaamde restaurant De Oesterput in Blankenberge, geeft de ultieme tips.
1 'Kies in de winkel voor mosselen van de categorie Super . Ze zijn een stuk goedkoper dan Jumbo's , en je krijgt meer stuks. Wat voor veel mensen toch gezelliger is. Iets meer dan een kilo volstaat per persoon, dan heb je ongeveer 350 gram mosselvlees.'
2 'Spoelen hoeft eigenlijk niet meer, ze worden in de supermarkt kant-en-klaar verkocht. Al kan je ze best even in gezouten water leggen. De mosselen die na een half uurtje nog steeds bovendrijven gooi je beter weg.
3 'Wat zeker niet mag en wat veel mensen doen, is de mosselen al van een dag eerder in een emmer water laten weken. Dan hebben ze geen zuurstof en worden ze slecht.'
4 'Veel mensen versnijden allerlei groenten voor de mosselen. Nergens voor nodig. Wortelen geven misschien wat kleur, maar ze geven geen extra smaak. Kies voor Mechelse selder, die geeft veel smaak, en voor ajuin. Een halve kilo ajuin en een bussel selder is voldoende voor vier porties mosselen. Mensen snijden de ajuin meestal in ringen, maar veel beter is om hem fijn te snijden. Zo kunnen de stukjes écht in de mossel binnendringen.'
5 'Doe in een kom een half centimetertje water en draai een paar keer met de zeezoutmolen. Zo kom je het best in de buurt van echt zeewater. Doe de mosselen in de pot.'
6 'Het is niet nodig om de groenten aan te stoven in boter. Ik doe de ajuin en de selder bovenop de mosselen.'
7 'Voor een beetje extra smaak kan je nog wat opgewerkte boter toevoegen. Ik meng een blokje echte boter met wat geperste look, gesnipperde peterselie en een scheut ricard. Een eetlepel van dat botermengsel volstaat per portie.'
8 'Heel belangrijk, maar het wordt vaak vergeten. Kruid de mosselen en de groenten stevig met peper. En neem het woord stevig maar letterlijk, schrik hebben van de pepermolen is echt niet nodig, mosselen hebben veel peper nodig.'
9 'Vanaf dan is de voorbereiding eigenlijk klaar en kan je beginnen met koken. Het vuur moet zo hoog mogelijk. Eén portie heeft drie minuten nodig, voor een grote pot voor het hele gezin mag je rekenen op acht à negen minuten. Het deksel moet op de pot, maar je mag best af en toe eens kijken. Je mag de mosselen laten koken mét deksel tot het schuim van het water uit de pot begint te borrelen.'
10 'Vanaf het moment dat de bovenste mosselen open zijn, moet er opgeschud worden. Alles wat boven in de pot zit, moet naar beneden en omgekeerd. De mosselen zijn perfect als ze allemaal goed open zijn, er moeten ongeveer twee vingers inpassen. En ze moeten nog mooi glanzen, anders zijn ze te droog.'
Veilinghuis Christie's in Londen brengt op 8 december een doek van de Nederlandse schilder Rembrandt onder de hamer. Het mansportret is getaxeerd op tussen de 20 en 25 miljoen euro.
Het schilderij, uit 1658, laat een onbekende man zien en wordt wegens zijn opvallende tuniek ook wel de 'buitenlandse admiraal' genoemd. Het doek van 107 bij 87 centimeter komt uit een privécollectie en was veertig jaar lang niet voor publiek te zien.
Het jaar 1658 was een dramatische periode voor Rembrandt. Na een bankroet moest hij zowel zijn werkplaats als zijn huis verlaten. De enige andere met 1658 gedateerde Rembrandt is een zelfportret dat hangt in New York.
Tienen - De vrouwen van Kiwanis-Tienen zamelen geld in voor een blindengeleidehond. Ze organiseerden onder andere een buffet en een zalmactie, goed voor 6.350 euro. Het Belgisch Centrum voor Blindengeleidehonden (BCG) kan er een geleidehond mee kopen en opleiden.
Op uw gezondheid: streekbierenweek en streekbierenmarkt
Tienen - Van dinsdag 29 september t/m vrijdag 2 oktober '09 organiseert het MuseumCafé van de Erfgoedsite Tienen een heuse ‘Streekbierenweek’. De ‘Streekbierenmarkt’ tijdens het weekend van 3 en 4 oktober '09 is de kers op de taart van deze feestelijke week.
Op dinsdag 29 en woensdag 30 september, en op donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober '09 zijn er in het MuseumCafé van de Erfgoedsite Tienen allerlei workshops waarin bier centraal staat.
Dinsdag 29 september Hoe wordt bier gebrouwen?
Eerst worden de voornaamste grondstoffen kort besproken. Vervolgens komen de praktische kant van het brouwen en de gebruikelijke brouwapparatuur aan bod. De avond wordt geleid door Jan De Wachter, voormalig hobbybrouwer en nu de trotse eigenaar van de brouwerij Nieuwhuys in Hoegaarden.
MuseumCafé, Grote Markt 4 in Tienen – 19.30 uur Deelnameprijs: 5 euro - Maximum 20 deelnemers, wees er dus snel bij. Gelieve tijdig te reserveren via info@erfgoedsitetienen.be of via het nummer 016 80 56 62.
Woensdag 30 september Bierproeverij
De ‘Bierproeverij’ bestaat uit een inleidende presentatie van een halfuurtje over o.m. de geschiedenis van het bier, de biersoorten, Belgisch bier het beste bier van de wereld, ... en uiteraard over hoe we bier proeven. Deze presentatie wordt gevolgd door een proeverij van negen verschillende bieren. Met aandacht voor de beschrijving van het schuimgedrag, mondgevoel, smaakprofiel, geuraroma, kruiden, volmondigheid, bitterheid, ... Dit alles onder de deskundige begeleiding van brouwmeester en bierkenner dr. ing. F. Meeus.
MuseumCafé, Grote Markt 4 in Tienen – 20.00 uur (tijdsduur: ca. 2-3 uur) Maximum 40 deelnemers - Deelnameprijs: 16 euro per persoon. Gelieve tijdig te reserveren via info@erfgoedsitetienen.be of via het nummer 016 80 56 62.
Er zijn in Europa een kwart tot een derde minder mensen met een hartinfarct sinds het rookverbod in openbare gebouwen van kracht is. Hartspecialisten pleiten voor een uitbreiding van de wetgeving.
Het congres van 25.000 hartspecialisten, dat deze week in Barcelona plaatsvond, ging van start met goed nieuws. In Europa zijn er alsmaar minder hartaanvallen en er gaan ook minder mensen aan dood. Het gaat ook niet om een kleine daling, want volgens statistieken uit Italië en Ierland zijn er maar liefst 25 tot 30 procent minder hartinfarcten dan vroeger. 'In België is het nog wat vroeg voor officiële statistieken, maar de trend is duidelijk', zegt cardioloog Pedro Brugada van de Vrije Universiteit Brussel. 'In ons ziekenhuis is de daling duidelijk merkbaar. Zowel chirurgen als hartspecialisten hebben beduidend minder werk dan vroeger.'
Dat is volgens Brugada te danken aan het rookverbod. 'De campagnes om te stoppen met roken hebben duidelijk geholpen. In Ierland en Italië is er een vergelijkende studie uitgevoerd van de periodes voor en na het rookverbod. En dan zie je een daling met 25 tot 30 procent van nieuwe hartinfarcten, dus van mensen die voor het eerst een hartinfarct hebben. Dat is heel veel.'
Het rookverbod is volgens Brugada dus een goede zaak. 'Door die wet komen mensen veel minder vaak in een omgeving waar gerookt wordt. Rokers roken zelf ook veel minder, omdat ze er minder kans toe hebben.'
Sommigen bestempelen de link tussen het rookverbod en hartinfarcten als junk science , flutwetenschap, maar Brugada niet. 'We doen ook meer aan preventie door mensen aan te raden meer te bewegen en gezonder te eten, maar de daling is te opvallend om alleen daarmee te maken te hebben.'
Cardiologen mogen nu al minder werk hebben, volgens Brugada is het niet het moment om op de lauweren te rusten. 'Er zijn meer campagnes nodig voor een blijvend effect.'
Warme zomer geeft een massa bieten met een hoog suikergehalte
TIENEN - In de Suikerfabriek werden gisteren de eerste bieten van het jaar geleverd. Maandag wordt de campagne officieel op gang gefloten. In de Suikerstad lijken ze af te stevenen op een recordjaar.
Wie Tienen zegt, zegt automatisch 'suiker'. De komende maanden mogen ze aan de Aandorenstraat nog eens bewijzen dat ze in Tienen met recht en reden aanspraak kunnen maken op de titel 'Suikerstad'. Gisteren werden de eerste bieten - een karrenvracht van liefst 4.000ton - geleverd, maandag gaat de bietencampagnevan start. Die dient zich meteen groots aan. Algemeen directeur Dirk Ruytings spreekt al aan de vooravond van de campagne van een recordjaar. 'Het suikergehalte in de bieten lag nooit hoger', weet hij. 'Dit jaar bedraagt dat 18,3procent. Ter vergelijking: vorig jaar hadden de bieten een suikergehalte van 17,9procent, wat ook al zeer hoog was. Bovendien zijn er erg veel bieten, door de warme zomer. We verwachten dat we per hectare zo'n zes procent meer bieten zullen hebben dan vorig jaar.Voor de Tiense tewerkstelling is de start van de bietencampagne alvast een zege. Tijdens de campagne - van 14september tot 15januari - worden vijftig extra werknemers aangeworven, bovenop de 140 vaste werknemers in de fabriek. Nog meer goed nieuws, overigens: Tiense Suiker werft binnenkort dertig bijkomende personeelsleden aan. Bedoeling is zich zo te wapenen tegen de crisis. 'Hoewel, in de voedingssector is die nog niet echt voelbaar', zegt Ruytings. 'Wij hebben onze crisis twee jaar geleden meegemaakt. Toen schreef Europa voor dat de lidstaten tegen 2013 zes miljoen ton minder suiker moeten produceren. Dat leidde tot de sluiting van onze vestiging in Brugelette en een grondige herstructurering in Tienen. Daar zijn we intussen van bekomen. Het is nu afwachten tot 2014. Dan beslist Europa opnieuw.Voorlopig laten ze het zich nog niet aan het hart komen en concentreren ze zich in de suikerraffinaderij op de komende bietencampagne. Vanaf maandag is het dus weer dagelijkse kost in Tienen: elke dag worden er 12.000ton bieten verwerkt. Op het einde van de rit moeten er anderhalf miljoen ton bieten de revue gepasseerd zijn. Duizelingwekkende cijfers? Om u een idee te geven: om anderhalf miljoen ton bieten te vervoeren zijn zestigduizend vrachtwagens nodig. En daar liep het vorig jaar vaak mis. De Tiense wegen werden toen meermaals bezaaid met bieten, nadat alweer een vrachtwagen gekanteld was. ‘De rotondes in Tienen liggen verkeerd', werd toen geopperd. 'Nonsens', meent directeur Ruytings. 'Er zitten gewoon een heleboel cowboys tussen die vrachtwagenchauffeurs. Wij proberen dat nochtans te vermijden en vragen dat onze chauffeurs voorzichtig rijden. Want zo'n ongevallen bezorgen de suikerfabriek ook een slechte naam. Maar je kan natuurlijk moeilijk van elke chauffeur de gemiddelde snelheid gaan opvragen. Het is dus hopen op de goodwill van de chauffeurs.
Tienen is een stad in de provincie Vlaams-Brabant. Als scharnierpunt tussen het Hageland en Haspengouw ligt de suikerstad op de grens met de provincies Limburg en Waals-Brabant. De gemeente bestaat uit de deelgemeenten Tienen, Bost, Goetsenhoven, Hakendover, Kumtich, Oorbeek, Oplinter, Sint-Margriete-Houtem en Vissenaken. Ze heeft een oppervlakte van ongeveer 7 000 hectare, telt ruim 32 000 inwoners en ligt aan de rivier de Grote Gete.
Erfgoedsite Tienen
In de eerste plaats is Tienen bekend omwille van de Tiense suiker. In het Suikermuseum maakt u kennis met die wondere wereld van suiker en zoetigheden. Dit museum maakt samen met het Hagelands Historisch Documentatiecentrum en de voormalige stadsgevangenis 'het Toreke' deel uit van de Erfgoedsite Tienen. 'Het Toreke' is ingericht als museum. In het oudste gedeelte staan de unieke vondsten van de Gallo-Romeinse opgravingen. In de nieuwe tentoonstellingsruimte wordt vooral aandacht geschonken aan de Hagelandse geschiedenis tussen de 16de en de 20ste eeuw.
Ten tijde van de Romeinen
Ten oosten van de vroegere Romeinse 'vicus' (wijk) van Tienen, in het huidige gehucht Grimde, bevinden zich de drie monumentale Romeinse grafheuvels of tumuli. Samen vormen zij het grafmonument van Marcus Probius Burrus, een vooraanstaande inwoner van het toenmalige Romeinse gehucht. Het monument bestaat uit drie aangelegde heuvels met een diameter van bijna 30 meter en een hoogte van meer dan 10 meter. Hierin werden unieke voorwerpen van onschatbare waarde gevonden.
Kerken en pleinen
De Grote Markt van Tienen is één van de grootste marktpleinen van het land. Ze is gedeeltelijk aangelegd op een drooggelegde drassige weide met poel. Dit verklaart meteen ook de naam van de kerk op het marktplein: Onze-Lieve-Vrouwe-ten-Poel. Naast de kerk bevindt zich de Heldensquare. Het is een monument ter ere van de oorlogsslachtoffers van 1830, 1914-1918 en 1940-1945.
Op de Veemarkt ligt de St.-Germanuskerk. Unesco erkende de toren van deze kerk op 4 november 1999 als werelderfgoed. Hij bevat namelijk één van de twee Witlockxbeiaarden ter wereld die nog overblijven. Het instrument is met zijn 54 klokken de op twee na omvangrijkste beiaard van ons land.
De suikerstad had ook een Begijnhofkerk. Maar die werd in 1976 vernield door een hevige brand. De ruïne van de Begijnhofkerk werd in 1997 ingericht als uniek wandelpark met een historisch en toeristisch karakter.
Nog een andere kerk, in de Pastorijstraat in Grimde, doet sinds 1922 dienst als begraafplaats. Na de slag van Grimde en Sint-Margriete-Houtem op 18 augustus 1914 werden 139 gesneuvelde soldaten begraven in dit kerkje.
Beroemd en berucht
Wie Tienen zegt, zegt Suikerrock. Dit driedaags muziekfestival is uitgegroeid tot één van de grootste zomerfestivals van het land. Het vindt elk jaar plaats in het laatste weekend van juli.
Heel wat bekende Vlamingen hebben hun 'roots' in Tienen: Johny Voners (acteur-zanger), Ben Crabbé (presentator-muzikant), Olivier Adams (muzikant-producer bij Praga Khan en Lords of Acid), Toni Corsari (tv-icoon), Luc Van Acker (muzikant-producer), Jappe Claes (acteur-regisseur), …
Ook Pikke Stijkès is een oude bekende onder de Tienenaars. Hij is een fictieve Tiense figuur wiens lotgevallen in Tienen beschreven staan in de romans van Mr. Rubens (1901-1981).
TIENEN - De Tiense Getevissers (TGV) hopen dat de rattenplaag in hun visgebied wordt ingetoomd. Zij stellen vast dat bepaalde mensen de ratten voederen.
Door bestuursproblemen halveerde het ledenaantal. Wilfried Van Dessel en Patrick Pire namen daarop de touwtjes in handen als voorzitter en ondervoorzitter. 'Het vertrouwen is er weer', ervaart Van Dessel. 'We tellen twintig jongeren in de rangen. Ze zijn een wissel op de toekomst.'
Maar er rijzen andere problemen. Patrick Pire hoopt dat het gebied van TGV gespaard blijft van een rattenplaag, die heerst aan de overkant van de Getestraat. Zogezegd door een goddelijke ingeving strooit iemand daar dierenvoeder uit. 'De persoon vroeg dat ook aan onze kant te mogen doen, maar dat hebben we geweigerd. De overheid zou moeten ingrijpen', besluit Pire.
TGV beheert vijf kilometer Gete-oever. 'Er kruipt een pak werk in het onderhoud', aldus Van Dessel. 'Gelukkig blijft de jongste tijd vervuiling vanuit Wallonië uit en ook van het vroegere sluikstorten in de rivier hebben we geen last meer. We krijgen veel hulp van de Visserijcommissie en de Vlaamse Milieumaatschappij. Het sluizencomplex aan de Getestraat krijgt geregeld een ruimingsbeurt en onlangs is er gebaggerd. Het water staat nu 1,6 meter hoog, proper en gezond. Dat komt mede doordat de riolen zijn afgekoppeld van een beek in Bost.'
Twee of drie dagen op bierweekend in Tienen en Hoegaarden
Tienen - Toerisme Vlaanderen lanceert met de actie Leven in de Brouwerij een aantal bierweekends. Tienen is present met een aanbod vanuit het Alpha Hotel (Leuvensestraat).
AlphaHotel: volledig vernieuwd comfortabel hotel in het centrum van de stad, tussen Markt en station.
Leven in de brouwerij 100 euro p.p. *** ZATERDAG: 10 uur: Aankomst in het hotel, welkomstdrink en welkomstpakket met toeristische info over de omgeving 11 uur: Bistro Het Vinne Zoutleeuw (www.zoutleeuw.be ). Korte toelichting van de wandelroutes en bezienswaardigheden door uitbater Ben Mees 12 uur: Vrije lunch in Het Vinne 13.30 uur: Wandeling in het beschermde natuurdomein van Het Vinne. Laarzen niet vergeten! 17 uur: Bezoek aan café-brouwerij ’t Nieuwhuys in Hoegaarden met 2 consumpties per persoon: proef het huisbier Alpaïde en/of Rosdel! Avond: Diner in Dé Brasserie: Biermenu van 3 gangen + Illy koffie of Pure Tea. 1 overnachting *** ZONDAG: 8 uur - 10 uur: Ontbijtbuffet 10 uur: Bezoek aan het Gallo-Romeins Museum Het Toreke en (inter)actief Suikermuseum 12.30 uur: Vrije lunch 14 uur: Bezoek aan de Brouwerij van Hoegaarden (behalve in december en januari)
Geldigheid: Geldig van 1 juni 2009 tot en met 31 december 2009 volgens beschikbaarheid.
Leven in de brouwerij 150 p.p. *** VRIJDAG 18 uur: Aankomst in het hotel, welkomstdrink en welkomstpakket met toeristische info over de omgeving 20 uur: Diner in Dé Brasserie (Soepje of fris slaatje, keuze uit 3 hoofdgerechten, dessert of koffie of Thee) Overnachting *** ZATERDAG 8 uur - 10 uur: Ontbijtbuffet 11 uur: Bistro Het Vinne Zoutleeuw. Korte toelichting van de wandelroutes en bezienswaardigheden door uitbater Ben Mees 12 uur: Vrije lunch in Het Vinne 13.30 uur: Wandeling in het beschermde natuurdomein van Het Vinne. Laarzen niet vergeten! 17 uur: Bezoek aan café-brouwerij ’t Nieuwhuys in Hoegaarden met 2 consumpties per persoon: proef het huisbier Alpaïde en/of Rosdel! Avond: Diner in Dé Brasserie: Biermenu van 3 gangen + Illy koffie of Pure Tea. *** ZONDAG 8 uur - 10 uur: Ontbijtbuffet 10 uur: Bezoek aan het Gallo-Romeins Museum Het Toreke en (inter)actief Suikermuseum 12.30 uur: Vrije lunch 14 uur: Bezoek aan de Brouwerij van Hoegaarden (behalve in december en januari)
Geldigheid: Geldig van 1 juni 2009 tot en met 31 december 2009 volgens beschikbaarheid.
Amerikaan ontwerpt baanbrekende zonnepanelen waar je kan over rijden
Het Amerikaanse Ministerie van Transport heeft een - weliswaar kleine - subsidie toegekend aan een bedrijf dat wegen wil bouwen van zonnepanelen. Solar Roadways heeft speciale zonnepanelen ontworpen van ongeveer 3,5 bij 3,5 meter, die het asfalt op autowegen zouden kunnen vervangen.
De panelen bestaan uit zonnecellen en glas en kunnen naar schatting 7,6 kilowattuur (kWh) aan energie per dag leveren. Bedenker Scott Brusaw gelooft dat zijn uitvinding global warming stoppen en de wereld redden.
Drie lagen Solar Roadways bestaan uit drie lagen, met in de middelste laag zonnecellen en elektronica. Ze worden geassembleerd zoals je dat met kliklaminaat doet.
Licht De andere twee lagen van deze zonneweg-tegels zijn een slijtvaste toplaag met een doorzichtig antislipoppervlak, en een grondlaag die aan de randen voorzien is van elektrische leidingen. In de middenlaag zitten naast zonnecellen ook leds, waarmee onder meer lichtgevende wegbelijning gemaakt kan worden, en elektronische sturing voor de tegel. Alle kabels in de weg De tegels dienen vooral om stroom te maken met zonnecellen. Die stroom moet ergens blijven, en daarvoor had Scott Brusaw ingebouwde super- of ultracondensatoren gedacht. Leidingen in de onderlaag verbinden de tegels met elkaar, en met stroomverbruikers. En als je al stroomdraden hebt, dan kunnen die meteen wel dienen als signaaldraden voor telefonie, kabel-tv en internet. De tegels kunnen hun zelf opgewekte energie gebruiken om zich te verwarmen. Gevolg: geen zout strooien in de winter, nooit meer ijsgladde wegen.
Niet duurder De Solar Road-tegels gaan volgens hun uitvinder 21 jaar mee. De kostprijs zou niet meer zijn dan de aanleg van gewone asfaltwegen. Volgens Brusaw produceert elke Solar Road-tegel gemiddeld 7,6 kWh per dag.
91 procent Voor één mijl Amerikaanse snelweg van vier rijbanen breed (3,6 meter breedte per rijbaan) wordt een opbrengst becijferd van 4,8 miljoen kWh per jaar. Als alle Amerikaanse verharde oppervlakten (wegen, parkeerplaatsen, opritten) belegd wordt met hun zonnetegels dan geeft dat 13,4 miljard kWh stroom per jaar of zowat 91% van het stroomverbruik in de hele wereld.
4 uur zon per dag Dat impliceert dan weer dat de VS (en andere landen die tegels leggen) geen conventionele energiecentrales meer nodig hebben, en ook verlost zouden zijn van de afhankelijkheid van geïmporteerde energie. De berekeningen zijn gebaseerd op 4 uur zon per dag.
Wist je dat een kiwi in verhouding veel meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Week&nd start het nieuwe schooljaar gezond, met een lijstje vol vitaminen en mineralen, van A tot Z(ink) en vooral, waaruit je ze haalt. Smakelijk... en gezondheid!
Vitaminen Vitamine A retinol WAAR? Vinden we vooral in dierlijk voedsel zoals lever, vis, (half)volle melk, melkproducten en boter. WAARVOOR? Vitamine A is goed voor de weerstand en wordt daarom ook de anti-infectievitamine genoemd. Heeft ook een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid, tandvlees en haar.
Carotenoïden alfa- en bètacarotenen, zeaxanthine, luteine, lycopeen WAAR? Vinden we in plantaardig voedsel. Geeft de karakteristieke kleur aan gele en oranje groente- en fruitsoorten en vinden we in wortels, pompoen en tomaten, en in donkergroene bladgroenten en koolsoorten, zoals sla en broccoli. WAARVOOR? Bètacaroteen wordt gedeeltelijk in het lichaam omgezet in vitamine A.
Vitamine B1 thiamine WAAR? Varkensvlees, volkoren graanproducten en peulvruchten zijn de belangrijkste leveranciers van vitamine B1. WAARVOOR? Vitamine B1 verbrandt koolhydraten in ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel.
Vitamine B2 riboflavine WAAR? Melk(producten), vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten zijn de bronnen van vitamine B2. WAARVOOR? Vitamine B2 speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Ook is het van belang voor een gezonde huid en gezond haar.
Vitamine B3 niacine, nicotinamide WAAR? Zit in verschillende voedingsmiddelen: vlees en vis, volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten en fruit. WAARVOOR? Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid.
Vitamine B5 pantotheenzuur WAAR? Zit net zoals vitamine B3 in vlees, vis, melk(producten), groenten en fruit, maar ook in eieren en aardappels. WAARVOOR? Staat in voor de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast is B5 onmisbaar bij de vorming van een aantal hormonen. Vitamine B5 wordt soms ook de antistressvitamine genoemd.
Vitamine B6 pyridoxine WAAR? Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden. WAARVOOR? Deze vitamine is betrokken bij de afbraak en opbouw van aminozuren. Als je niet voldoende van deze vitamine binnenkrijgt, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en osteoporose. Vitamine B6 is daarnaast belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering en speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B9 foliumzuur WAAR? Groene groenten, fruit en volkoren producten vormen een goede bron van foliumzuur en in mindere mate ook melk en melkproducten. WAARVOOR? Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en het erfelijke materiaal (DNA). Ook is het erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei: foliumzuur verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Verder verlaagt foliumzuur ook de kans op hart- en vaatziekten en zelfs darmkanker.
Vitamine B12 cyanocobalamine WAAR? Deze vitamine komt enkel voor in producten van dierlijke afkomst, zoals vlees, melk en eieren. WAARVOOR? Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede, zorgt voor gezonde rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.
Vitamine C ascorbinezuur WAAR? Enkel mensen, mensapen en cavia’s zijn niet in staat vitamine C aan te maken in het lichaam, alle andere dieren kunnen dit wel. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groenten, fruit en aardappels. WAARVOOR? Deze vitamine verhoogt de weerstand en maakt botten, tanden en bloedvaten gezonder. Vitamine C speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van bindweefsel en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Ze heeft een beschermende werking tegen de oogaandoeningen LMD en staar, een vertroebeling van de ooglens.
Vitamine D calciferol WAAR? Wordt aangemaakt in het lichaam zelf, namelijk in de huid, onder invloed van de zon. Zonlicht is dan ook de belangrijkste bron van vitamine D. Kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben extra vitamine D nodig. Vitamine D komt van nature uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, maar die bevatten er over het algemeen erg weinig van. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel), zij bevatten iets meer vitamine D. WAARVOOR? Vitamine D maakt botten en tanden sterker en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.
Vitamine E tocoferolen WAAR? Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. WAARVOOR? Speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Verlaagt ook het risico op hart- en vaatziekten en beschermt tegen de oogaandoening LMD.
Vitamine H biotine WAAR? Biotine komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. WAARVOOR? Is onmisbaar bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Daarnaast is biotine van belang voor gezond haar en een gezonde huid. In de literatuur wordt biotine soms ook aangegeven als vitamine B7 of B8.
Vitamine K WAAR? Wordt zoals vitamine D door het lichaam aangemaakt, maar hier door bacteriën in de darm. Verder vinden we deze vitamine ook in broccoli, spinazie en oliën. WAARVOOR? Is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Pasgeboren baby’s (tot drie maanden) krijgen extra vitamine K om (hersen)bloedingen te voorkomen. Zij hebben van de moeder geen vitamine K-voorraad meegekregen en kunnen het zelf nog niet voldoende aanmaken.
Mineralen Calcium WAAR? Zit in zuivelproducten zoals melk en kaas. Melk is echter geen goede bron omdat de opname in het lichaam beperkt is. Ook brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten calcium. WAARVOOR? Calcium draagt bij tot een goede geleiding van de prikkels naar de zenuwen. Daarnaast is het ook betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen is calcium niet essentieel voor sterke en gezonde botten en tanden. Een teveel aan calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Ook kunnen er nierstenen ontstaan en kan de botopbouw in het gedrang komen, waardoor botten zwakker worden.
Chroom WAAR? Komt voor in graanproducten met veel zemelen, in biergist, volkorenbrood, rietsuikermelasse, vlees, vis, gevogelte en lever. Het chroomgehalte in groenten en fruit is zeer wisselend. WAARVOOR? Is nodig voor een goede werking van insuline en bij het handhaven van het bloedsuikergehalte. Speelt daarnaast een rol bij de vet?stofwisseling.
Fosfor WAAR? Voedingsmiddelen zoals melk, vis, vlees en brood bevatten relatief veel fosfor, maar eigenlijk zit het ook in zeer veel andere voedingsmiddelen. WAARVOOR? Fosfor maakt het skelet steviger, is betrokken bij de energievoorziening van het lichaam en maakt deel uit van het DNA. Het mineraal is ook nodig voor de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling.
IJzer WAAR? Vlees en vleesproducten, aardappelen, brood en groenten zijn de voornaamste ijzerbronnen. WAARVOOR? IJzer is onmisbaar voor het transport van zuurstof, dat via de rode bloedcellen van de longen naar de weefsels vervoerd wordt.
Jodium WAAR? Jodium komt van nature voor in zee-, grond-, en drinkwater. Via deze wegen komt jodium in ons voedsel, bijvoorbeeld in zeevis en groenten, terecht. Ook melk en melkproducten leveren een bijdrage aan de jodiuminname. WAARVOOR? Staat in voor de vorming van schildklierhormonen, die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling.
Kalium WAAR? Kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, brood, melk(producten), vlees(waren) en groenten. Als aardappelen en groenten echter met veel water worden gekookt, gaat er kalium verloren. WAARVOOR? Kalium speelt een belangrijke rol in de zenuwprikkelgeleiding en handhaaft een normale bloeddruk. Verder staat het in voor de samentrekking en de energiehuishouding van de spieren.
Koper WAAR? Zit in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. WAARVOOR? Koper zorgt ervoor dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Ook is koper betrokken bij de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefsel- en botvorming.
Magnesium WAAR? Bijna alle voedingsmiddelen bevatten magnesium. Cacao en bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 milligram magnesium per 100 gram. Ook groene groenten, ongepelde granen en noten zijn rijk aan magnesium. Verder kan drinkwater een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van magnesium, afhankelijk van het magnesiumgehalte van het drinkwater. WAARVOOR? Magnesium maakt het skelet steviger en is nodig voor de opbouw van onze spieren. Verder heeft dit mineraal ook een positief effect op de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren.
Mangaan WAAR? Granen, rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis en thee vormen de belangrijkste bronnen van mangaan. WAARVOOR? Mangaan draagt bij tot de vorming van het botweefsel en is ook betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten.
Molybdeen WAAR? Zit in peulvruchten, granen en noten. Andere goede bronnen van molybdeen zijn orgaanvlees, melk en eieren. Het gehalte aan molybdeen in plantaardige voedingsmiddelen is afhankelijk van de hoeveelheid molybdeen in de bodem waarop de voedingsmiddelen groeien. WAARVOOR? Molybdeen maakt deel uit van bepaalde enzymen, die betrokken zijn bij de opbouw en afbraak van eiwitten in ons lichaam.
Natrium WAAR? Natrium is in bijna alle voedingsmiddelen en dranken aanwezig en komt in sommige van hen zelfs van nature voor. Verder wordt natrium aan de maaltijd toegevoegd in de vorm van zout tijdens het productieproces, het bereiden van de maaltijd of extra aan tafel. WAARVOOR? Natrium levert net als kalium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk en houdt de vochthuishouding van het lichaam in evenwicht, en speelt een rol bij zenuwprikkelgeleiding en het samentrekken van de spieren.
Seleen WAAR? Het seleengehalte in plantaardige producten hangt af van het seleengehalte van de bodem. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten. Orgaanvlees bevat veel seleen, net als vis en schelpdieren. WAARVOOR? Seleen werkt als antioxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Het maakt zware metalen die het lichaam binnendringen minder giftig en zou bovendien de kans op prostaatkanker verkleinen.
Zink WAAR? Is vooral te vinden in vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en rijst. WAARVOOR? Zink is een onderdeel van het hormoon insuline en zorgt ervoor dat ons afweersysteem goed werkt. Zink staat ook in voor de opbouw van eiwitten en dus voor de groei en vernieuwing van weefsel. Daarnaast zou zink ook beschermen tegen LMD en speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten.
GELD & GEZIN - De Kamer heeft voor haar verlof een laatste reeks wetten goedgekeurd. Sommige daarvan hebben impact op uw portefeuille. Hebt u een appartement? Houd dan rekening met de nieuwe wet over mede-eigendom. Problemen met de syndicus of ontransparante rekeningen leidden wel vaker tot wrevel.
(netto/ lecho / belga ) - Vijftien maanden heeft het geduurd om het wetsvoorstel op de agenda van de plenaire Kamerzitting te krijgen. De tekst gaat deze herfst naar de Senaat. Onder meer de rol van de syndicus wordt beter omschreven. Sommige bestaande praktijken krijgen nu een wettelijke basis.
Voor wie?
De nieuwe wet geldt voor alle mede-eigenaars in België, ongeacht het type vastgoed (appartement, garage) of bewoning (eigen gebruik ,verhuur ). Naar schatting 1.200.000 eigendommen komen in aanmerking voor de nieuwe wet. Volgens andere cijfers woont één Belg op de drie in een appartement... De nieuwe wet heeft dus een grote impact.
Waarom?
Nogal wat conflicten ontstaan tussen de eigenaars en de syndicus. Vaak wordt de syndicus verweten onder één hoedje te spelen met de bouwpromotor, zodat veel problemen in de doofpot blijven. Of de syndicus is te weinig beschikbaar. Ook het gebrek aan transparantie bij offerteaanvragen of onderhoudscontracten leidt al langer tot wrevel. Na 15 jaar wil de overheid de wet op mede-eigendom wat opfrissen.
Enkele nieuwigheden
1. De algemene vergadering van mede-eigenaars moet minstens één keer per jaar gehouden worden. Die datum ligt vast in de statuten.
De regels om rechtsgeldig samen te komen als algemene vergadering worden wat versoepeld. Vroeger kon dat enkel als de helft van de mede-eigenaars aanwezig was én als ze samen de helft van de gemeenschappelijke delen bezaten. Nu kan het ook met de enkele voorwaarde dat de mede-eigenaars meer dan driekwart van de gemeenschappelijke delen bezitten.
3. Het voorzitterschap komt voortaan toe aan een mede-eigenaar, niet de syndicus (tenzij die zelf mede-eigenaar is).
4. Iedere eigenaar moet zijn punten op de agenda kunnen plaatsen.
5. De beheerraad wordt omgedoopt tot een 'raad van mede-eigendom'. De oprichting van zo'n raad wordt verplicht zodra er meer dan 20 eigendommen zijn in een gebouw (garages niet meegerekend). Belangrijkste taak van de beheerraad wordt de supervisie van de syndicus.
6. Alle eigenaars moeten een adressenlijst van hun collega-eigenaars krijgen. Dat bevordert contact en overleg tussen twee algemene vergaderingen door. Verder wordt de werking ook gemoderniseerd: de bijeenroeping van de algemene vergadering kan ook via mail als de individuele eigenaar daar uitdrukkelijk mee instemt.
7. Bij staking van stemmen op een algemene vergadering (aantal voorstanders gelijk aan aantal tegenstanders) tellen de onthoudingen niet meer mee, waardoor verhoudingen veranderen.
8. Het aantal volmachten wordt beperkt tot drie per persoon. Dat mag enkel overschreden worden als die samen niet meer dan 10 procent van alle stemmen vertegenwoordigen. Dat moet onder meer verhinderen dat huurders volmachten gaan ronselen bij eigenaars.
Iedere eigenaar moet binnen de maand een verslag krijgen van de afgelopen algemene vergadering.
10. Over de oplevering van de gemeenschappelijke delen moet worden beslist door een algemene vergadering met drie vierde van de stemmen.
11. Het mandaat van de syndicus stopt na 3 jaar. Het kan alleen worden verlengd door een beslissing van de algemene vergadering, niet stilzwijgend. Sowieso is een contract op ieder moment opzegbaar.
12. Er komen vaste regels voor de manier waarop de syndicus de boekhouding beheert. Vanaf 20 eigendommen in een gebouw moet de syndicus een precieze boekhouding bijhouden, onder de 20 eigendommen kan het met een vereenvoudigde boekhouding. Jaarlijks moet een mede-eigenaar de rekeningen controleren en door de algemene vergadering laten goedkeuren. De syndicus moet ook een begrotingsraming maken voor het komende jaar.
13. De syndicus zal voor alle contracten tussen de raad van mede-eigendom en hemzelf toestemming moeten krijgen van de algemene vergadering. Bij een offerteronde moet hij meerdere spelers aanspreken. Dat moet belangenvermenging tegengaan. Elk jaar moet de syndicus ook de nutsfacturen (energie, water) evalueren op hun werkelijke kostprijs.
14. Een deel van de mede-eigenaars kan zelf een vereniging met eigen rechtspersoonlijkheid oprichten.
15. De overnemers van een bestaand appartement moeten voldoende worden geïnformeerd over de gemeenschappelijke kosten (reservefonds, werkingsfonds) en alle verslagen van de eerdere algemene vergaderingen.
Niet alles is opgelost...
Enkele heikele punten blijven bestaan, zoals...
· Wanbetaling. Wat kunnen mede-eigenaars beginnen tegen een mede-eigenaar die zijn bijdrages niet betaalt?
· Beroep van syndicus is nog altijd niet gereglementeerd en de bijhorende beroepsdeontologie is nog niet verder bepaald.
Wanneer van kracht?
Vanaf 1 januari 2010. De tekst moet nu nog naar de Senaat ter goedkeuring. De uitvoeringsbesluiten die de wet in de praktijk moeten omzetten, worden ook tegen 1 september verwacht.
GROOT-BIJGAARDEN - Studenten krijgen een nul op hun examens, omdat ze op Facebook opschepten over spieken. Een inbreuk op hun privacy? Advocaat Patrick Van Eecke overdenkt nieuwe rechtsregels: 'Kan het wel dat we ons leven lang achtervolgd worden door onze oude gegevens op het internet?'
Reporter:
Er zijn de jongste tien jaar heel wat wetten geschreven rond internet. Maar die blijken ondertussen al flink gedateerd, constateert Patrick Van Eecke, partner bij advocatenkantoor DLA Piper. Hij werkt een studie af in opdracht van de EU-Commissie. Daarin wordt bekeken hoe Europa zijn wetten en regels moet aanpassen, om de snelle evolutie van de jongste jaren bij te benen.
'Web 1.0 of het klassieke internet draait typisch rond een organisatie die diensten verleent aan consumenten. Er zijn regels die ervoor zorgen dat een webshop voldoende betrouwbaar is. Maar wat zien we nu? De meeste transacties gebeuren tussen burgers onderling. eBay is een tussenpersoon, geen verkoper. Zijn die heel formele regels voor webshops nu ook van toepassing op die miljoenen burgers die online hun fiets verkopen'?
'Intussen zie je dat er andere manieren ontstaan om conflicten op te lossen en betrouwbaarheid te creëren. Bijvoorbeeld met een reputatiesysteem. Je staat hoog aangeschreven op eBay omdat je al een historiek hebt, mensen hebben je “sterren, gegeven. Je wordt betrouwbaar. Zo heb je geen enorm systeem van rechtsbescherming nodig.'
Moet het recht daar dan nog in tussenkomen?
'Dat is een heel interessante vraag: zouden we het individu niet gewoon zichzelf laten reguleren? De Europese Commissie zegt alleszins: regel het zelf maar. Burgers maken onderling ook gebruik van zo'n zelfregulerend systeem, maar de organiserende partij - eBay of Facebook - stelt nog altijd eigen regels op, een soort contract met die miljoenen mensen. Zij zeggen: “Hoe jullie met elkaar samenwerken, kun je zelf organiseren. Maar wanneer je met ons een probleem hebt, dan moet je naar de rechtbank van Californië komen. Dat kan niet meer.'
Terwijl een sociaal netwerk onder geen enkele wetgeving schijnt te vallen, vertrouwen we er wel gigantisch veel persoonlijke informatie aan toe. Wat zijn de gevaren?
'De wetgeving is vooral van toepassing op de grote webwinkels zoals Amazon. Maar kijk naar de huidige zaak tussen Sabam en YouTube (waarbij Sabam vindt dat YouTube rechten moet betalen voor clips van Vlaamse artiesten, red). Aan welk recht is YouTube nu eigenlijk onderworpen? We zien hetzelfde met Facebook, een onderneming die in Amerika zit maar waar veel mensen hier informatie plaatsen. Enkele dagen geleden nog werd iemand ontslagen nadat ze kritiek op haar werkgever op Facebook had gezet.'
Mogen werkgevers dat soort gegevens wel opzoeken en gebruiken? Is dat geen inbreuk op de privacy?
'Iedereen die iemand aanwerft, gaat vooraf op Google of op Facebook kijken. Ik denk dat je daar als individu voor bedacht moet zijn. Als je iets toevertrouwt aan Facebook en je geeft iedereen toegang, dat moet je beseffen wat de consequenties zijn. Maar de privacywetgeving zegt ook dat je niet zomaar gegevens van anderen kunt gebruiken zonder hun toestemming. En dat gaat heel ver.'
'Er was een Zweedse dame die voor een IT-cursus een website moest maken. Die dame gaf ook catecheseles. Met een digitale camera nam ze foto's van haar collega's leraars. Een ervan had een gebroken been. Ze zet die foto's online. Maar iemand dient klacht in tegen haar wegens schending van de privacywet. Want foto's zijn persoonsgegevens.'
'Bovendien gaat het om religieuze gegevens, en daar is schriftelijke toestemming voor nodig. Die foto van een gebroken been, dat zijn medische gegevens en die mogen enkel worden verwerkt onder toezicht van een geneesheer. En ten slotte werden er gegevens geëxporteerd naar landen zonder gelijkaardige privacybescherming, want een website kan overal ter wereld worden bekeken.'
'Die zaak is voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gekomen. De rechter heeft die dame in het ongelijk gesteld, behalve voor de export van gegevens, omdat de website op een moeilijk vindbare domeinnaam geplaatst was.'
'De privacywetgeving heeft dus een enorme impact. En toch zie je dat bijna alle ondernemingen die vandaag online diensten aanbieden, gegevens verzamelen en gebruiken. Er is een ongebreidelde dataverzameling aan de gang van persoonlijke gegevens. Je gegevens van MSN worden gelinkt aan je gegevens van bijvoorbeeld gMail, Facebook en LinkedIn. Dat is natuurlijk veel geld waard.'
Mag dat zomaar?
'Enkel met toestemming. En die heb je vaak niet. In de kleine lettertjes staat wel vaak dat gegevens kunnen worden gebruikt en doorgegeven. Die organisaties gaan er dan van uit dat je toelating hebt gegeven. Maar daar wordt nu sterk tegen geageerd, onder meer door de Privacycommissie. Want bedrijven moeten eigenlijk duidelijk maken tot wat je je engageert. Maar we moeten ook niet naïef zijn: Facebook is gratis, Second Life is gratis, Netlog is gratis. Voor wat, hoort wat.'
Sommige gegevens blijven jaren op het net staan, waar ze via Google meteen kunnen worden gevonden. Hebben we altijd het recht zulke gegevens te laten verwijderen?
'Eigenlijk niet. Als je je gegevens aan iemand anders geeft, dan mag die ze blijven gebruiken zolang hij dat nodig vindt.'
'Je kunt niet zomaar zeggen: Carrefour, geef me mijn gegevens terug. Een bedrijf is wel verplicht om de gegevens te vernietigen of anonimiseren als ze niet meer worden gebruikt. Maar je bent de controle over die gegevens kwijt.'
'En dat is iets waar ik voor pleit in de studie voor de Europese commissie: dat we eens moeten nadenken over een “recht op vergetelheid,. Het recht om te kunnen zeggen: ik heb tien of vijftien jaar geleden gegevens geplaatst op een blog, die moeten weg. Nu wordt je heel je leven achtervolgd door je digitale sporen.'
U pleit dus voor een recht om die informatie weg te halen?
'Ja, en bovendien voor een recht op de overdraagbaarheid van gegevens. We kennen dat al in de telecomwereld: als je van operator verandert, kun je je telefoonnummer behouden.'
'Als je actief bent in een sociaal netwerk, investeer je daar veel in: je plaatst foto's, je dagboek, je hebt er je hele vriendenkring. Als je van netwerk verandert, moet je van nul herbeginnen. Je zou dat alles moeten kunnen overdragen.'
'Wat ook problematisch is aan Web 2.0, waarbij de gebruikers een actieve rol spelen, is dat je eigenlijk niet meer weet welk klassiek recht van toepassing is. Ik verkoop iets aan iemand in de Filippijnen. Is dan het Belgisch of het Filippijns recht van toepassing? Bovendien zijn de digital natives heel mobiel. Die pakken in het weekend de trein naar Parijs, en van daar uit blijven ze veilingen volgen. In welk land vindt die transactie dan plaats?'
'Ik denk dat we meer en meer moeten gaan naar internationale verdragen. We zien dat in bepaalde niches al gebeuren. Bijvoorbeeld bij cybercrime: daar hebben we een internationaal verdrag tussen de VS, Japan, Australië, Europa om ervoor te zorgen dat ze dezelfde handelingen strafbaar maken.'
'Een vaststelling bij veel recente wetgeving is, dat we eigenlijk te formalistisch zijn. We hebben veel te veel regels willen opleggen over hoe je een elektronisch contract mag afsluiten of een elektronische factuur sturen. Er zijn strenge regels voor elektronische facturen, terwijl je die in de offlinewereld gewoon op een stuk papier kunt maken. Dat overdreven formalisme komt voort uit koudwatervrees. Van het moment dat we iets elektronisch gaan doen, komen er regeltjes.'
U pleit voor minder regels?
'Absoluut. En dezelfde regels voor online en offline.'
'Buysse schreef over het volk maar voelde zich er toch boven verheven'
Deinzenaar Stief Desmet ontwerpt beeld voor Cyriel Buysse
NEVELE/DEINZE - De Deinse kunstenaar Stief Desmet (35) mag het beeld ontwerpen voor schrijver Cyriel Buysse. Het meer dan vier meter hoge beeld zal wellicht dit najaar worden onthuld op de Markt van Nevele.
Het beeld voor Cyriel Buysse past in het geheel van de kunst- en poëzieroute door het Meetjesland, waarvoor eerder al bekende kunstenaars als Philippe Van Isacker (Basiel De Craene in Waarschoot) en Philip Aguirre y Otegui (Hippoliet Van Peene in Kaprijke) werden geselecteerd.
Voor de relatief jonge Stief Desmet, die al tentoonstelde in het Smak in Gent en als leraar verbonden is aan de academie van Deinze, was het de eerste keer dat hij deelnam aan de selectiewedstrijd voor de beeldenroute. 'De andere beeldenwedstrijden zegden mij niet veel. Maar als Deinzenaar voel ik mij wel verbonden met de Leie-streek en dus natuurlijk ook met Cyriel Buysse. Mijn moeder speelde vroeger mee in een amateurgezelschap in Het gezin van Paemel; het dialect in zijn boeken is de taal die ik ken; de streek die hij beschrijft, herken ik; kortom, ik heb grote affiniteit met hem.'
Het beeld dat op de Markt in Nevele zal verrijzen, is een kunstwerk van ruim vier meter hoog. Het stelt een metershoge schrijverstafel voor met daarop de buste van Cyriel Buysse die de pen vasthoudt. 'Enkele poten van de tafel, uitgevoerd in staal, zijn onderbroken', vertelt Stief Desmet over zijn werk. 'Voor mij het symbool voor Buysse die wel zijn wortels had in Nevele en er altijd ook mee verbonden zal zijn, maar zich er toch aan probeerde te onttrekken, onder meer door te reizen naar Amerika en Frankrijk. De sokkel van het werk is overigens de simulatie van een berg aarde, de Vlaamse klei, waaruit Buysse zich enerzijds wil onttrekken, maar anderzijds onlosmakelijk mee verbonden is. Zelf herken ik ook dat gevoel: in mijn hoofd ben ik een wereldburger, maar nooit zal ik mijn roots verloochenen.'
Voor de buste van Buysse, uitgevoerd in epoxyhars, baseerde Desmet zich enerzijds op een houtsnede van Frans Masereel uit 1929 die Buysses karaktervolle kop typeert, en anderzijds op een getuigenis van een man die Buysse nog heeft gekend. 'In een boek uit 1959 vertelt de man hoe Buysse schreef: met zijn ene hand zijn hoofd ondersteunend en met zijn andere schrijvend: eerst twee woorden, nadien nadenkend en dan opnieuw twee woorden.'
Dat de buste van de schrijvende Buysse ruim vier meter boven de Markt zal uitsteken, heeft voor Desmet ook een symbolische betekenis. 'Buysse schreef wel over het volk, bezocht ook de mensen waarover hij schreef, maar desondanks voelde hij zich er toch boven verheven.'
De bezoeker van het beeld op de Markt zal ook nooit kunnen lezen wat Buysse daar vier meter hoog schrijft. 'Maar net dat deden de dorpelingen in zijn tijd ook niet. Ze konden immers niet lezen. Enkel de bourgeoisie kon het werk van Buysse lezen.'
Het beeld wordt normaal dit najaar onthuld. Waar op de Markt het beeld zal komen, staat nog niet helemaal vast. De plek waar nu de fontein _ die wordt verkocht _ staat, is voorlopig favoriet. 'Maar voor mij kan het beeld ook op de hoek van de Korte Munt komen, of aan het rotondetje vlakbij het kerkhof', zegt Desmet. 'Daarover moet nog worden gesproken met het schepencollege.'