Foto
Welkom op mijn blog!
Inhoud blog
  • September
  • Imogen Thomas
  • E. Heatherton
  • Natuur
    Gastenboek
  • Lieve groetjes vanwege DEWESTHOEK
  • :)
  • Vrolijk Paasfeest gewenst van Valerieke en familie
  • Lieve lollig leuke lentegroentjes vanwege F
  • fluisterzachte nachtgroetjes na een zonnige dag

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Tiens suiker...het beste! - - - - - - Tiens suiker...het beste! - - - - - - Tiens suiker...het beste!
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    frado13
    blog.seniorennet.be/frado13
    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    Welkom op mijn blog!
    Favorieten
  • Senoirennet.be
  • Viegtuigen
  • Vlaams Gewest
  • Brussels Airlaines
  • Recepten
  • VML-Modelvliegtuigen
  • Belga
  • De Lijn
  • Gazet van Tienen
  • Ministerie van Financiën
  • NMBS
  • Routeplan
  • Staatsblad
  • Stad Tienen
  • Witte Gids
  • Stamboom
  • Beleggingsadvies
  • Routeplanner
  • Lifestyle
  • Vakantie bij Belgen in het buitenland
  • Cartoons
  • Tienen draait rond
  • Nieuws HLN
  • Amper 99 euro voor iPhone 16 op Black Friday: let op voor deze addertjes
  • EXCLUSIEF. Techjournalist deelt eerste indruk van nieuwe iPhone 16: “Nieuwe knop voelt Apple-onwaardig”
  • Braziliaanse rechter stelt Musk ultimatum om te vermijden dat X in het land wordt geblokkeerd
  • Refurbished laptops: dit zijn de pro's en contra's
  • Microsoft kampt opnieuw met storingen
  • Aandeel Apple omlaag na zorgen over populariteit nieuwe iPhone
  • Apple en Google verliezen rechtszaken en moeten miljarden euro’s betalen: “Grote overwinning voor Europese burgers”
  • DIGI belooft straks prijzen die 10% lager liggen: maar waar betaal je nú het minst voor internet, tv en mobiele telefonie?
  • Apple stelt nieuwe iPhone 16 voor: minst dure model kost 969 euro
  • Apple toont nieuwe iPhone 16 bomvol AI aan de wereld, maar daar zal je bij ons voorlopig weinig aan hebben
    Zoeken met Google


    ZUCHEROKE!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
  • Foto
    Foto
    Stamboom nog niet klaar!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    WWWWW
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    ZUCHEROKE
    TIENEN DRAAIT ROND
    Tienen - Tintelende stad - Suikerstad -mijn stad -
    15-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een bierweekend in Tienen of Hoegaarden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Twee of drie dagen op bierweekend in Tienen en Hoegaarden

    Tienen - Toerisme Vlaanderen lanceert met de actie Leven in de Brouwerij een aantal bierweekends. Tienen is present met een aanbod vanuit het Alpha Hotel (Leuvensestraat).

    AlphaHotel: volledig vernieuwd comfortabel hotel in het centrum van de stad, tussen Markt en station.

     Leven in de brouwerij 100 euro p.p.
    *** ZATERDAG:
    10 uur: Aankomst in het hotel, welkomstdrink en welkomstpakket met toeristische info over de omgeving
    11 uur: Bistro Het Vinne Zoutleeuw (www.zoutleeuw.be ). Korte toelichting van de wandelroutes en bezienswaardigheden door uitbater Ben Mees
    12 uur: Vrije lunch in Het Vinne
    13.30 uur: Wandeling in het beschermde natuurdomein van Het Vinne. Laarzen niet vergeten!
    17 uur: Bezoek aan café-brouwerij ’t Nieuwhuys in Hoegaarden met 2 consumpties per persoon: proef het huisbier Alpaïde en/of Rosdel!
    Avond: Diner in Dé Brasserie: Biermenu van 3 gangen + Illy koffie of Pure Tea.
    1 overnachting
    *** ZONDAG:
    8 uur - 10 uur: Ontbijtbuffet
    10 uur: Bezoek aan het Gallo-Romeins Museum Het Toreke en (inter)actief Suikermuseum
    12.30 uur: Vrije lunch
    14 uur: Bezoek aan de Brouwerij van Hoegaarden (behalve in december en januari)

    Geldigheid: Geldig van 1 juni 2009 tot en met 31 december 2009 volgens beschikbaarheid.


    Leven in de brouwerij 150 p.p.
    *** VRIJDAG
    18 uur: Aankomst in het hotel, welkomstdrink en welkomstpakket met toeristische info over de omgeving
    20 uur: Diner in Dé Brasserie (Soepje of fris slaatje, keuze uit 3 hoofdgerechten, dessert of koffie of Thee)
    Overnachting
    *** ZATERDAG
    8 uur - 10 uur: Ontbijtbuffet
    11 uur: Bistro Het Vinne Zoutleeuw. Korte toelichting van de wandelroutes en bezienswaardigheden door uitbater Ben Mees
    12 uur: Vrije lunch in Het Vinne
    13.30 uur: Wandeling in het beschermde natuurdomein van Het Vinne. Laarzen niet vergeten!
    17 uur: Bezoek aan café-brouwerij ’t Nieuwhuys in Hoegaarden met 2 consumpties per persoon: proef het huisbier Alpaïde en/of Rosdel!
    Avond: Diner in Dé Brasserie: Biermenu van 3 gangen + Illy koffie of Pure Tea.
    *** ZONDAG
    8 uur - 10 uur: Ontbijtbuffet
    10 uur: Bezoek aan het Gallo-Romeins Museum Het Toreke en (inter)actief Suikermuseum
    12.30 uur: Vrije lunch
    14 uur: Bezoek aan de Brouwerij van Hoegaarden (behalve in december en januari)

    Geldigheid: Geldig van 1 juni 2009 tot en met 31 december 2009 volgens beschikbaarheid.

     


    >> Reageer (0)
    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnepanelen

    Amerikaan ontwerpt baanbrekende zonnepanelen waar je kan over rijden

     

    Het Amerikaanse Ministerie van Transport heeft een - weliswaar kleine - subsidie toegekend aan een bedrijf dat wegen wil bouwen van zonnepanelen. Solar Roadways heeft speciale zonnepanelen ontworpen van ongeveer 3,5 bij 3,5 meter, die het asfalt op autowegen zouden kunnen vervangen.

    De panelen bestaan uit zonnecellen en glas en kunnen naar schatting 7,6 kilowattuur (kWh) aan energie per dag leveren. Bedenker Scott Brusaw gelooft dat zijn uitvinding global warming stoppen en de wereld redden.

    Drie lagen
    Solar Roadways bestaan uit drie lagen, met in de middelste laag zonnecellen en elektronica. Ze worden geassembleerd zoals je dat met kliklaminaat doet.

    Licht
    De andere twee lagen van deze zonneweg-tegels zijn een slijtvaste toplaag met een doorzichtig antislipoppervlak, en een grondlaag die aan de randen voorzien is van elektrische leidingen. In de middenlaag zitten naast zonnecellen ook leds, waarmee onder meer lichtgevende wegbelijning gemaakt kan worden, en elektronische sturing voor de tegel.

    Alle kabels in de weg

    De tegels dienen vooral om stroom te maken met zonnecellen. Die stroom moet ergens blijven, en daarvoor had Scott Brusaw ingebouwde super- of ultracondensatoren gedacht. Leidingen in de onderlaag verbinden de tegels met elkaar, en met stroomverbruikers. En als je al stroomdraden hebt, dan kunnen die meteen wel dienen als signaaldraden voor telefonie, kabel-tv en internet. De tegels kunnen hun zelf opgewekte energie gebruiken om zich te verwarmen. Gevolg: geen zout strooien in de winter, nooit meer ijsgladde wegen.

    Niet duurder
    De Solar Road-tegels gaan volgens hun uitvinder 21 jaar mee. De kostprijs zou niet meer zijn dan de aanleg van gewone asfaltwegen. Volgens Brusaw produceert elke Solar Road-tegel gemiddeld 7,6 kWh per dag.

    91 procent
    Voor één mijl Amerikaanse snelweg van vier rijbanen breed (3,6 meter breedte per rijbaan) wordt een opbrengst becijferd van 4,8 miljoen kWh per jaar. Als alle Amerikaanse verharde oppervlakten (wegen, parkeerplaatsen, opritten) belegd wordt met hun zonnetegels dan geeft dat 13,4 miljard kWh stroom per jaar of zowat 91% van het stroomverbruik in de hele wereld.

    4 uur zon per dag
    Dat impliceert dan weer dat de VS (en andere landen die tegels leggen) geen conventionele energiecentrales meer nodig hebben, en ook verlost zouden zijn van de afhankelijkheid van geïmporteerde energie. De berekeningen zijn gebaseerd op 4 uur zon per dag. 

     


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 onmisbare vitaminen

    De 27 onmisbare vitaminen en mineralen

    Wist je dat een kiwi in verhouding veel meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Week&nd start het nieuwe schooljaar gezond, met een lijstje vol vitaminen en mineralen, van A tot Z(ink) en vooral, waaruit je ze haalt. Smakelijk... en gezondheid!

    Vitaminen
    Vitamine A
    retinol
    WAAR? Vinden we vooral in dierlijk voedsel zoals lever, vis, (half)volle melk, melkproducten en boter.
    WAARVOOR? Vitamine A is goed voor de weerstand en wordt daarom ook de anti-infectievitamine genoemd. Heeft ook een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid, tandvlees en haar.

    Carotenoïden
    alfa- en bètacarotenen, zeaxanthine, luteine, lycopeen
    WAAR? Vinden we in plantaardig voedsel. Geeft de karakteristieke kleur aan gele en oranje groente- en fruitsoorten en vinden we in wortels, pompoen en tomaten, en in donkergroene bladgroenten en koolsoorten, zoals sla en broccoli.
    WAARVOOR? Bètacaroteen wordt gedeeltelijk in het lichaam omgezet in vitamine A.

    Vitamine B1
    thiamine
    WAAR? Varkensvlees, volkoren graanproducten en peulvruchten zijn de belangrijkste leveranciers van vitamine B1.
    WAARVOOR? Vitamine B1 verbrandt koolhydraten in ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel.

    Vitamine B2
    riboflavine
    WAAR? Melk(producten), vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten zijn de bronnen van vitamine B2.
    WAARVOOR? Vitamine B2 speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Ook is het van belang voor een gezonde huid en gezond haar.

    Vitamine B3
    niacine, nicotinamide
    WAAR? Zit in verschillende voedingsmiddelen: vlees en vis, volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten en fruit.
    WAARVOOR? Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid.

    Vitamine B5

    pantotheenzuur
    WAAR? Zit net zoals vitamine B3 in vlees, vis, melk(producten), groenten en fruit, maar ook in eieren en aardappels.
    WAARVOOR? Staat in voor de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast is B5 onmisbaar bij de vorming van een aantal hormonen. Vitamine B5 wordt soms ook de antistressvitamine genoemd.

    Vitamine B6
    pyridoxine
    WAAR? Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.
    WAARVOOR? Deze vitamine is betrokken bij de afbraak en opbouw van aminozuren. Als je niet voldoende van deze vitamine binnenkrijgt, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en osteoporose. Vitamine B6 is daarnaast belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering en speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel.

    Vitamine B9
    foliumzuur
    WAAR? Groene groenten, fruit en volkoren producten vormen een goede bron van foliumzuur en in mindere mate ook melk en melkproducten.
    WAARVOOR? Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en het erfelijke materiaal (DNA). Ook is het erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei: foliumzuur verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Verder verlaagt foliumzuur ook de kans op hart- en vaatziekten en zelfs darmkanker.

    Vitamine B12
    cyanocobalamine
    WAAR? Deze vitamine komt enkel voor in producten van dierlijke afkomst, zoals vlees, melk en eieren.
    WAARVOOR? Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede, zorgt voor gezonde rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.

    Vitamine C
    ascorbinezuur
    WAAR? Enkel mensen, mensapen en cavia’s zijn niet in staat vitamine C aan te maken in het lichaam, alle andere dieren kunnen dit wel. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groenten, fruit en aardappels.
    WAARVOOR? Deze vitamine verhoogt de weerstand en maakt botten, tanden en bloedvaten gezonder. Vitamine C speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van bindweefsel en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Ze heeft een beschermende werking tegen de oogaandoeningen LMD en staar, een vertroebeling van de ooglens.

    Vitamine D
    calciferol
    WAAR? Wordt aangemaakt in het lichaam zelf, namelijk in de huid, onder invloed van de zon. Zonlicht is dan ook de belangrijkste bron van vitamine D. Kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben extra vitamine D nodig. Vitamine D komt van nature uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, maar die bevatten er over het algemeen erg weinig van. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel), zij bevatten iets meer vitamine D.
    WAARVOOR? Vitamine D maakt botten en tanden sterker en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.

    Vitamine E
    tocoferolen
    WAAR? Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.
    WAARVOOR? Speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Verlaagt ook het risico op hart- en vaatziekten en beschermt tegen de oogaandoening LMD.

    Vitamine H
    biotine
    WAAR? Biotine komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.
    WAARVOOR? Is onmisbaar bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Daarnaast is biotine van belang voor gezond haar en een gezonde huid. In de literatuur wordt biotine soms ook aangegeven als vitamine B7 of B8.

    Vitamine K
    WAAR? Wordt zoals vitamine D door het lichaam aangemaakt, maar hier door bacteriën in de darm. Verder vinden we deze vitamine ook in broccoli, spinazie en oliën.
    WAARVOOR? Is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Pasgeboren baby’s (tot drie maanden) krijgen extra vitamine K om (hersen)bloedingen te voorkomen. Zij hebben van de moeder geen vitamine K-voorraad meegekregen en kunnen het zelf nog niet voldoende aanmaken.

    Mineralen
    Calcium
    WAAR? Zit in zuivelproducten zoals melk en kaas. Melk is echter geen goede bron omdat de opname in het lichaam beperkt is. Ook brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten calcium.
    WAARVOOR? Calcium draagt bij tot een goede geleiding van de prikkels naar de zenuwen. Daarnaast is het ook betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen is calcium niet essentieel voor sterke en gezonde botten en tanden. Een teveel aan calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Ook kunnen er nierstenen ontstaan en kan de botopbouw in het gedrang komen, waardoor botten zwakker worden.

    Chroom
    WAAR? Komt voor in graanproducten met veel zemelen, in biergist, volkorenbrood, rietsuikermelasse, vlees, vis, gevogelte en lever. Het chroomgehalte in groenten en fruit is zeer wisselend.
    WAARVOOR? Is nodig voor een goede werking van insuline en bij het handhaven van het bloedsuikergehalte. Speelt daarnaast een rol bij de vet?stofwisseling.

    Fosfor
    WAAR? Voedingsmiddelen zoals melk, vis, vlees en brood bevatten relatief veel fosfor, maar eigenlijk zit het ook in zeer veel andere voedingsmiddelen.
    WAARVOOR? Fosfor maakt het skelet steviger, is betrokken bij de energievoorziening van het lichaam en maakt deel uit van het DNA. Het mineraal is ook nodig voor de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling.

    IJzer
    WAAR? Vlees en vleesproducten, aardappelen, brood en groenten zijn de voornaamste ijzerbronnen.
    WAARVOOR? IJzer is onmisbaar voor het transport van zuurstof, dat via de rode bloedcellen van de longen naar de weefsels vervoerd wordt.

    Jodium
    WAAR? Jodium komt van nature voor in zee-, grond-, en drinkwater. Via deze wegen komt jodium in ons voedsel, bijvoorbeeld in zeevis en groenten, terecht. Ook melk en melkproducten leveren een bijdrage aan de jodiuminname.
    WAARVOOR? Staat in voor de vorming van schildklierhormonen, die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling.

    Kalium
    WAAR? Kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, brood, melk(producten), vlees(waren) en groenten. Als aardappelen en groenten echter met veel water worden gekookt, gaat er kalium verloren.
    WAARVOOR? Kalium speelt een belangrijke rol in de zenuwprikkelgeleiding en handhaaft een normale bloeddruk. Verder staat het in voor de samentrekking en de energiehuishouding van de spieren.

    Koper
    WAAR? Zit in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten.
    WAARVOOR? Koper zorgt ervoor dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Ook is koper betrokken bij de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefsel- en botvorming.

    Magnesium
    WAAR? Bijna alle voedingsmiddelen bevatten magnesium. Cacao en bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 milligram magnesium per 100 gram. Ook groene groenten, ongepelde granen en noten zijn rijk aan magnesium. Verder kan drinkwater een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van magnesium, afhankelijk van het magnesiumgehalte van het drinkwater.
    WAARVOOR? Magnesium maakt het skelet steviger en is nodig voor de opbouw van onze spieren. Verder heeft dit mineraal ook een positief effect op de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren.

    Mangaan

    WAAR? Granen, rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis en thee vormen de belangrijkste bronnen van mangaan.
    WAARVOOR? Mangaan draagt bij tot de vorming van het botweefsel en is ook betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten.

    Molybdeen
    WAAR? Zit in peulvruchten, granen en noten. Andere goede bronnen van molybdeen zijn orgaanvlees, melk en eieren. Het gehalte aan molybdeen in plantaardige voedingsmiddelen is afhankelijk van de hoeveelheid molybdeen in de bodem waarop de voedingsmiddelen groeien.
    WAARVOOR? Molybdeen maakt deel uit van bepaalde enzymen, die betrokken zijn bij de opbouw en afbraak van eiwitten in ons lichaam.

    Natrium
    WAAR? Natrium is in bijna alle voedingsmiddelen en dranken aanwezig en komt in sommige van hen zelfs van nature voor. Verder wordt natrium aan de maaltijd toegevoegd in de vorm van zout tijdens het productieproces, het bereiden van de maaltijd of extra aan tafel.
    WAARVOOR? Natrium levert net als kalium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk en houdt de vochthuishouding van het lichaam in evenwicht, en speelt een rol bij zenuwprikkelgeleiding en het samentrekken van de spieren.

    Seleen
    WAAR? Het seleengehalte in plantaardige producten hangt af van het seleengehalte van de bodem. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten. Orgaanvlees bevat veel seleen, net als vis en schelpdieren.
    WAARVOOR? Seleen werkt als antioxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Het maakt zware metalen die het lichaam binnendringen minder giftig en zou bovendien de kans op prostaatkanker verkleinen.

    Zink
    WAAR? Is vooral te vinden in vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en rijst.
    WAARVOOR? Zink is een onderdeel van het hormoon insuline en zorgt ervoor dat ons afweersysteem goed werkt. Zink staat ook in voor de opbouw van eiwitten en dus voor de groei en vernieuwing van weefsel. Daarnaast zou zink ook beschermen tegen LMD en speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten.

     


    >> Reageer (0)
    10-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lopende jongen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen He Mauriceke, je moet zo had niet lopen om thuis te zijn - Lieve zal wel wachten! 

    >> Reageer (0)
    09-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 nieuwigheden voor appartementen

    15 nieuwigheden voor uw appartement

    GELD & GEZIN - De Kamer heeft voor haar verlof een laatste reeks wetten goedgekeurd. Sommige daarvan hebben impact op uw portefeuille. Hebt u een appartement? Houd dan rekening met de nieuwe wet over mede-eigendom. Problemen met de syndicus of ontransparante rekeningen leidden wel vaker tot wrevel.

    (netto/ lecho / belga ) - Vijftien maanden heeft het geduurd om het wetsvoorstel op de agenda van de plenaire Kamerzitting te krijgen. De tekst gaat deze herfst naar de Senaat. Onder meer de rol van de syndicus wordt beter omschreven. Sommige bestaande praktijken krijgen nu een wettelijke basis.

    Voor wie?

    De nieuwe wet geldt voor alle mede-eigenaars in België, ongeacht het type vastgoed (appartement, garage) of bewoning (eigen gebruik ,verhuur ). Naar schatting 1.200.000 eigendommen komen in aanmerking voor de nieuwe wet. Volgens andere cijfers woont één Belg op de drie in een appartement... De nieuwe wet heeft dus een grote impact.

    Waarom?

    Nogal wat conflicten ontstaan tussen de eigenaars en de syndicus. Vaak wordt de syndicus verweten onder één hoedje te spelen met de bouwpromotor, zodat veel problemen in de doofpot blijven. Of de syndicus is te weinig beschikbaar. Ook het gebrek aan transparantie bij offerteaanvragen of onderhoudscontracten leidt al langer tot wrevel. Na 15 jaar wil de overheid de wet op mede-eigendom wat opfrissen.

    Enkele nieuwigheden

    1.       De algemene vergadering van mede-eigenaars moet minstens één keer per jaar gehouden worden. Die datum ligt vast in de statuten.

    1. De regels om rechtsgeldig samen te komen als algemene vergadering worden wat versoepeld. Vroeger kon dat enkel als de helft van de mede-eigenaars aanwezig was én als ze samen de helft van de gemeenschappelijke delen bezaten. Nu kan het ook met de enkele voorwaarde dat de mede-eigenaars meer dan driekwart van de gemeenschappelijke delen bezitten.

    3.       Het voorzitterschap komt voortaan toe aan een mede-eigenaar, niet de syndicus (tenzij die zelf mede-eigenaar is).

    4.       Iedere eigenaar moet zijn punten op de agenda kunnen plaatsen.

    5.       De beheerraad wordt omgedoopt tot een 'raad van mede-eigendom'. De oprichting van zo'n raad wordt verplicht zodra er meer dan 20 eigendommen zijn in een gebouw (garages niet meegerekend). Belangrijkste taak van de beheerraad wordt de supervisie van de syndicus.

    6.       Alle eigenaars moeten een adressenlijst van hun collega-eigenaars krijgen. Dat bevordert contact en overleg tussen twee algemene vergaderingen door. Verder wordt de werking ook gemoderniseerd: de bijeenroeping van de algemene vergadering kan ook via mail als de individuele eigenaar daar uitdrukkelijk mee instemt.

    7.       Bij staking van stemmen op een algemene vergadering (aantal voorstanders gelijk aan aantal tegenstanders) tellen de onthoudingen niet meer mee, waardoor verhoudingen veranderen.

    8.       Het aantal volmachten wordt beperkt tot drie per persoon. Dat mag enkel overschreden worden als die samen niet meer dan 10 procent van alle stemmen vertegenwoordigen. Dat moet onder meer verhinderen dat huurders volmachten gaan ronselen bij eigenaars.

    1. Iedere eigenaar moet binnen de maand een verslag krijgen van de afgelopen algemene vergadering.

    10.   Over de oplevering van de gemeenschappelijke delen moet worden beslist door een algemene vergadering met drie vierde van de stemmen.

    11.   Het mandaat van de syndicus stopt na 3 jaar. Het kan alleen worden verlengd door een beslissing van de algemene vergadering, niet stilzwijgend. Sowieso is een contract op ieder moment opzegbaar.

    12.   Er komen vaste regels voor de manier waarop de syndicus de boekhouding beheert. Vanaf 20 eigendommen in een gebouw moet de syndicus een precieze boekhouding bijhouden, onder de 20 eigendommen kan het met een vereenvoudigde boekhouding. Jaarlijks moet een mede-eigenaar de rekeningen controleren en door de algemene vergadering laten goedkeuren. De syndicus moet ook een begrotingsraming maken voor het komende jaar.

    13.   De syndicus zal voor alle contracten tussen de raad van mede-eigendom en hemzelf toestemming moeten krijgen van de algemene vergadering. Bij een offerteronde moet hij meerdere spelers aanspreken. Dat moet belangenvermenging tegengaan. Elk jaar moet de syndicus ook de nutsfacturen (energie, water) evalueren op hun werkelijke kostprijs.

    14.   Een deel van de mede-eigenaars kan zelf een vereniging met eigen rechtspersoonlijkheid oprichten.

    15.   De overnemers van een bestaand appartement moeten voldoende worden geïnformeerd over de gemeenschappelijke kosten (reservefonds, werkingsfonds) en alle verslagen van de eerdere algemene vergaderingen.

    Niet alles is opgelost...

    Enkele heikele punten blijven bestaan, zoals...

    ·                                  Wanbetaling. Wat kunnen mede-eigenaars beginnen tegen een mede-eigenaar die zijn bijdrages niet betaalt?

    ·                                  Beroep van syndicus is nog altijd niet gereglementeerd en de bijhorende beroepsdeontologie is nog niet verder bepaald.

    Wanneer van kracht?

    Vanaf 1 januari 2010. De tekst moet nu nog naar de Senaat ter goedkeuring. De uitvoeringsbesluiten die de wet in de praktijk moeten omzetten, worden ook tegen 1 september verwacht.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nadenken over vegetelheid!

    'We moeten nadenken over recht op vergetelheid'

    Advocaat Patrick Van Eecke: 'Ik pleit voor minder regels en dezelfde als in de offlinewereld.' Bart Dewaele

    INTERVIEW

    GROOT-BIJGAARDEN - Studenten krijgen een nul op hun examens, omdat ze op Facebook opschepten over spieken. Een inbreuk op hun privacy? Advocaat Patrick Van Eecke overdenkt nieuwe rechtsregels: 'Kan het wel dat we ons leven lang achtervolgd worden door onze oude gegevens op het internet?'

    Reporter:

    Er zijn de jongste tien jaar heel wat wetten geschreven rond internet. Maar die blijken ondertussen al flink gedateerd, constateert Patrick Van Eecke, partner bij advocatenkantoor DLA Piper. Hij werkt een studie af in opdracht van de EU-Commissie. Daarin wordt bekeken hoe Europa zijn wetten en regels moet aanpassen, om de snelle evolutie van de jongste jaren bij te benen.

    'Web 1.0 of het klassieke internet draait typisch rond een organisatie die diensten verleent aan consumenten. Er zijn regels die ervoor zorgen dat een webshop voldoende betrouwbaar is. Maar wat zien we nu? De meeste transacties gebeuren tussen burgers onderling. eBay is een tussenpersoon, geen verkoper. Zijn die heel formele regels voor webshops nu ook van toepassing op die miljoenen burgers die online hun fiets verkopen'?

    'Intussen zie je dat er andere manieren ontstaan om conflicten op te lossen en betrouwbaarheid te creëren. Bijvoorbeeld met een reputatiesysteem. Je staat hoog aangeschreven op eBay omdat je al een historiek hebt, mensen hebben je “sterren, gegeven. Je wordt betrouwbaar. Zo heb je geen enorm systeem van rechtsbescherming nodig.'

    Moet het recht daar dan nog in tussenkomen?

    'Dat is een heel interessante vraag: zouden we het individu niet gewoon zichzelf laten reguleren? De Europese Commissie zegt alleszins: regel het zelf maar. Burgers maken onderling ook gebruik van zo'n zelfregulerend systeem, maar de organiserende partij - eBay of Facebook - stelt nog altijd eigen regels op, een soort contract met die miljoenen mensen. Zij zeggen: “Hoe jullie met elkaar samenwerken, kun je zelf organiseren. Maar wanneer je met ons een probleem hebt, dan moet je naar de rechtbank van Californië komen. Dat kan niet meer.'

    Terwijl een sociaal netwerk onder geen enkele wetgeving schijnt te vallen, vertrouwen we er wel gigantisch veel persoonlijke informatie aan toe. Wat zijn de gevaren?

    'De wetgeving is vooral van toepassing op de grote webwinkels zoals Amazon. Maar kijk naar de huidige zaak tussen Sabam en YouTube (waarbij Sabam vindt dat YouTube rechten moet betalen voor clips van Vlaamse artiesten, red). Aan welk recht is YouTube nu eigenlijk onderworpen? We zien hetzelfde met Facebook, een onderneming die in Amerika zit maar waar veel mensen hier informatie plaatsen. Enkele dagen geleden nog werd iemand ontslagen nadat ze kritiek op haar werkgever op Facebook had gezet.'

    Mogen werkgevers dat soort gegevens wel opzoeken en gebruiken? Is dat geen inbreuk op de privacy?

    'Iedereen die iemand aanwerft, gaat vooraf op Google of op Facebook kijken. Ik denk dat je daar als individu voor bedacht moet zijn. Als je iets toevertrouwt aan Facebook en je geeft iedereen toegang, dat moet je beseffen wat de consequenties zijn. Maar de privacywetgeving zegt ook dat je niet zomaar gegevens van anderen kunt gebruiken zonder hun toestemming. En dat gaat heel ver.'

    'Er was een Zweedse dame die voor een IT-cursus een website moest maken. Die dame gaf ook catecheseles. Met een digitale camera nam ze foto's van haar collega's leraars. Een ervan had een gebroken been. Ze zet die foto's online. Maar iemand dient klacht in tegen haar wegens schending van de privacywet. Want foto's zijn persoonsgegevens.'

    'Bovendien gaat het om religieuze gegevens, en daar is schriftelijke toestemming voor nodig. Die foto van een gebroken been, dat zijn medische gegevens en die mogen enkel worden verwerkt onder toezicht van een geneesheer. En ten slotte werden er gegevens geëxporteerd naar landen zonder gelijkaardige privacybescherming, want een website kan overal ter wereld worden bekeken.'

    'Die zaak is voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gekomen. De rechter heeft die dame in het ongelijk gesteld, behalve voor de export van gegevens, omdat de website op een moeilijk vindbare domeinnaam geplaatst was.'

    'De privacywetgeving heeft dus een enorme impact. En toch zie je dat bijna alle ondernemingen die vandaag online diensten aanbieden, gegevens verzamelen en gebruiken. Er is een ongebreidelde dataverzameling aan de gang van persoonlijke gegevens. Je gegevens van MSN worden gelinkt aan je gegevens van bijvoorbeeld gMail, Facebook en LinkedIn. Dat is natuurlijk veel geld waard.'

    Mag dat zomaar?

    'Enkel met toestemming. En die heb je vaak niet. In de kleine lettertjes staat wel vaak dat gegevens kunnen worden gebruikt en doorgegeven. Die organisaties gaan er dan van uit dat je toelating hebt gegeven. Maar daar wordt nu sterk tegen geageerd, onder meer door de Privacycommissie. Want bedrijven moeten eigenlijk duidelijk maken tot wat je je engageert. Maar we moeten ook niet naïef zijn: Facebook is gratis, Second Life is gratis, Netlog is gratis. Voor wat, hoort wat.'

    Sommige gegevens blijven jaren op het net staan, waar ze via Google meteen kunnen worden gevonden. Hebben we altijd het recht zulke gegevens te laten verwijderen?

    'Eigenlijk niet. Als je je gegevens aan iemand anders geeft, dan mag die ze blijven gebruiken zolang hij dat nodig vindt.'

    'Je kunt niet zomaar zeggen: Carrefour, geef me mijn gegevens terug. Een bedrijf is wel verplicht om de gegevens te vernietigen of anonimiseren als ze niet meer worden gebruikt. Maar je bent de controle over die gegevens kwijt.'

    'En dat is iets waar ik voor pleit in de studie voor de Europese commissie: dat we eens moeten nadenken over een “recht op vergetelheid,. Het recht om te kunnen zeggen: ik heb tien of vijftien jaar geleden gegevens geplaatst op een blog, die moeten weg. Nu wordt je heel je leven achtervolgd door je digitale sporen.'

    U pleit dus voor een recht om die informatie weg te halen?

    'Ja, en bovendien voor een recht op de overdraagbaarheid van gegevens. We kennen dat al in de telecomwereld: als je van operator verandert, kun je je telefoonnummer behouden.'

    'Als je actief bent in een sociaal netwerk, investeer je daar veel in: je plaatst foto's, je dagboek, je hebt er je hele vriendenkring. Als je van netwerk verandert, moet je van nul herbeginnen. Je zou dat alles moeten kunnen overdragen.'

    'Wat ook problematisch is aan Web 2.0, waarbij de gebruikers een actieve rol spelen, is dat je eigenlijk niet meer weet welk klassiek recht van toepassing is. Ik verkoop iets aan iemand in de Filippijnen. Is dan het Belgisch of het Filippijns recht van toepassing? Bovendien zijn de digital natives heel mobiel. Die pakken in het weekend de trein naar Parijs, en van daar uit blijven ze veilingen volgen. In welk land vindt die transactie dan plaats?'

    'Ik denk dat we meer en meer moeten gaan naar internationale verdragen. We zien dat in bepaalde niches al gebeuren. Bijvoorbeeld bij cybercrime: daar hebben we een internationaal verdrag tussen de VS, Japan, Australië, Europa om ervoor te zorgen dat ze dezelfde handelingen strafbaar maken.'

    'Een vaststelling bij veel recente wetgeving is, dat we eigenlijk te formalistisch zijn. We hebben veel te veel regels willen opleggen over hoe je een elektronisch contract mag afsluiten of een elektronische factuur sturen. Er zijn strenge regels voor elektronische facturen, terwijl je die in de offlinewereld gewoon op een stuk papier kunt maken. Dat overdreven formalisme komt voort uit koudwatervrees. Van het moment dat we iets elektronisch gaan doen, komen er regeltjes.'

    U pleit voor minder regels?

    'Absoluut. En dezelfde regels voor online en offline.'

     


    >> Reageer (0)
    08-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Buysse'

    'Buysse schreef over het volk maar voelde zich er toch boven verheven'

    Deinzenaar Stief Desmet ontwerpt beeld voor Cyriel Buysse

    NEVELE/DEINZE - De Deinse kunstenaar Stief Desmet (35) mag het beeld ontwerpen voor schrijver Cyriel Buysse. Het meer dan vier meter hoge beeld zal wellicht dit najaar worden onthuld op de Markt van Nevele.

    Het beeld voor Cyriel Buysse past in het geheel van de kunst- en poëzieroute door het Meetjesland, waarvoor eerder al bekende kunstenaars als Philippe Van Isacker (Basiel De Craene in Waarschoot) en Philip Aguirre y Otegui (Hippoliet Van Peene in Kaprijke) werden geselecteerd.

    Voor de relatief jonge Stief Desmet, die al tentoonstelde in het Smak in Gent en als leraar verbonden is aan de academie van Deinze, was het de eerste keer dat hij deelnam aan de selectiewedstrijd voor de beeldenroute. 'De andere beeldenwedstrijden zegden mij niet veel. Maar als Deinzenaar voel ik mij wel verbonden met de Leie-streek en dus natuurlijk ook met Cyriel Buysse. Mijn moeder speelde vroeger mee in een amateurgezelschap in Het gezin van Paemel; het dialect in zijn boeken is de taal die ik ken; de streek die hij beschrijft, herken ik; kortom, ik heb grote affiniteit met hem.'

    Het beeld dat op de Markt in Nevele zal verrijzen, is een kunstwerk van ruim vier meter hoog. Het stelt een metershoge schrijverstafel voor met daarop de buste van Cyriel Buysse die de pen vasthoudt. 'Enkele poten van de tafel, uitgevoerd in staal, zijn onderbroken', vertelt Stief Desmet over zijn werk. 'Voor mij het symbool voor Buysse die wel zijn wortels had in Nevele en er altijd ook mee verbonden zal zijn, maar zich er toch aan probeerde te onttrekken, onder meer door te reizen naar Amerika en Frankrijk. De sokkel van het werk is overigens de simulatie van een berg aarde, de Vlaamse klei, waaruit Buysse zich enerzijds wil onttrekken, maar anderzijds onlosmakelijk mee verbonden is. Zelf herken ik ook dat gevoel: in mijn hoofd ben ik een wereldburger, maar nooit zal ik mijn roots verloochenen.'

    Voor de buste van Buysse, uitgevoerd in epoxyhars, baseerde Desmet zich enerzijds op een houtsnede van Frans Masereel uit 1929 die Buysses karaktervolle kop typeert, en anderzijds op een getuigenis van een man die Buysse nog heeft gekend. 'In een boek uit 1959 vertelt de man hoe Buysse schreef: met zijn ene hand zijn hoofd ondersteunend en met zijn andere schrijvend: eerst twee woorden, nadien nadenkend en dan opnieuw twee woorden.'

    Dat de buste van de schrijvende Buysse ruim vier meter boven de Markt zal uitsteken, heeft voor Desmet ook een symbolische betekenis. 'Buysse schreef wel over het volk, bezocht ook de mensen waarover hij schreef, maar desondanks voelde hij zich er toch boven verheven.'

    De bezoeker van het beeld op de Markt zal ook nooit kunnen lezen wat Buysse daar vier meter hoog schrijft. 'Maar net dat deden de dorpelingen in zijn tijd ook niet. Ze konden immers niet lezen. Enkel de bourgeoisie kon het werk van Buysse lezen.'

    Het beeld wordt normaal dit najaar onthuld. Waar op de Markt het beeld zal komen, staat nog niet helemaal vast. De plek waar nu de fontein _ die wordt verkocht _ staat, is voorlopig favoriet. 'Maar voor mij kan het beeld ook op de hoek van de Korte Munt komen, of aan het rotondetje vlakbij het kerkhof', zegt Desmet. 'Daarover moet nog worden gesproken met het schepencollege.'


     


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regendruppel - mysterie opgelost!

    Regendruppel- mysterie opgehelderd

    NATUURKUNDE — ROTTERDAM - Weer is onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat het gedrag van vallende regendruppels tot dusver verkeerd is begrepen.

    Franse onderzoekers tonen in Nature Physics aan dat de waargenomen spreiding van veel kleine en weinig grote druppels in een regenbui het gevolg is van het uiteenvallen van grote druppels, kort nadat die de wolk verlaten. Altijd is aangenomen dat het een gevolg was van onderlinge botsingen. Vorige maand schreven Mexicaanse onderzoekers in Geophysical Research Letters al dat veel druppels met heel andere snelheden op de grond arriveren dan altijd gedacht.

    De grootteverdeling van druppels in regenbuien van verschillend kaliber is in 1904 voor het eerst bepaald door Wilson Bentley. Hij ving de druppels op in een open bakje met een losse laag tarwebloem die iedere druppel omhulde en hem zo voor onderzoek bewaarde. Filtreerpapier bleek, na kalibratie met standaarddruppels, ook te werken.

    Altijd domineerden de fijne druppels (diameter minder dan 1 mm) in aantal, maar nooit ontbraken middelgrote en grote druppels (tot 5 mm diameter en meer). De grootteverdeling voldeed verrassend goed aan een heel eenvoudige formule. In zware buien is de spreiding van klein naar groot het wijdst, daar is ook de gemiddelde druppeldiameter het hoogst.

    De gevestigde theorie zegt dat een groot deel van de spreiding nog vorm krijgt als de druppels hun wolk al hebben verlaten. Ze vloeien samen of slaan op elkaar kapot omdat ze heel verschillende snelheden hebben. Grote druppels bereiken een hogere eindsnelheid dan kleine.

    Emmanuel Villermaux en Benjamin Bossa van de Aix-Marseille Université realiseerden zich dat de trefkans tussen de vallende druppels onder een regenwolk eigenlijk te klein is om de waargenomen grootteverdeling te kunnen verklaren. In het laboratorium filmden zij waterdruppels die tegen een omhoog blazende luchtstroom in naar beneden vallen en - dankzij deze truc - in absolute zin maar langzaam daalden. Druppels boven een kritische diameter bleken zich al vallend af te platten tot een pannenkoek die vervolgens van onderaf werd volgeblazen tot een zakje met een zware donut-achtige rand. In het laatste stadium spatte het zakje uiteen, waarbij de donut als de grootste druppel achterbleef.

    Met aanvullende berekeningen maken de Fransen aannemelijk dat dit mechanisme precies de verdeling van druppelgroottes oplevert die in praktijk gevonden wordt. Essentieel is dat deze verdeling volgens de Fransen al heel dicht onder de wolkenbasis ontstaat. Hun vermoeden stemt niet overeen met de uitkomst van het genoemde Mexicaanse onderzoek. De Mexicanen ontdekten dat grote regendruppels vaak met lagere, en kleine juist met hogere snelheid bij de grond arriveren dan aangenomen, doordat ze pas op het laatste moment uit onderlinge botsingen ontstaan.





    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiense kweiker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tiense Kweiker opnieuw voorradig

    Tienen - De Tiense Kweiker, het Tiense biobier, is opneiuw in de handel. Het eerste brouwsel gauw uitverkocht.

    Alle info van de biologische bieren Tiense Kweiker Tripel (8,5 %)en Tiense Kweiker Amber ( 6 %) te verkrijgen zijn bij
    Promacvo Vision cv Sliksteenvest 5 bus 6 te 3300 Tienen
    Afspraak : Miel Mattheus op gsm 0477/400 950

    Het bier is beschikbaar in herbergen die er zelf om vragen.Dat zijn tot nu:

    In Tienen: Grote Markt
    Winkel van het Suikermuseum
    Museumcafé van het suikermuseum.
    The One for You
    De Bonvivant
    Eclips
    Veemarkt: Den Aflaat
    Spiegelstraat: 't Loft
    Leuvensestraat: Alpha Hotel
    Kliniekstraat: cafetaria van de Heilig Hartkliniek
    Hakendover: Café De Welkom
    Zoutleeuw: Bistro Het Vinne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ma zit op 't interent!

    Ma zit op ’t internet!

     

    Mama was een schat,

    die kookte, naaide en dagelijks bad.

    Nooit was haar iets te veel,

    ieder kreeg altijd zijn deel

    en papa kreeg voor ieder klusje

    altijd weer een dankbaar kusje.

    Helaas, ’t is over met de pret:

    mama zit op ’t internet.

    Nog steeds is papa in de weer, maar hij krijgt geen kusje meer.

    Hij zit vaak zielig voor de buis,

    want mama liefkoost nu de muis.

    Nooit meer is er appeltaart,

    ’t is hotmail nu, dotcom en apestaart.

    Zelden is er nog iets warm te eten,

    haar kookkunst is ze helemaal vergeten.

    Ze wil internetten, uur na uur.

    Pa zet nu zelf de pan op het vuur:

    een stuk worst of een kroket,

    want mama zit op ’t internet.

    Laatst verloor ze duizend yen, poker spelend met Dzjapaen,

    en een man uit San Francisco

    wil nu met haar naar de disco.

    Ze gedroeg zich als een jonge meid

    en nu raakt ze hem niet meer kwijt.

    Papa gaat alleen naar bed,

    want mama zit op ’t internet!


    >> Reageer (0)
    03-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Ambachtelijke likeur anno 2007-10-29

     

     

    BVBA Euro Likeur Begum uit Tienen brengt fruitlikeuren onder de merknaam ELB op de markt. Upgrade Dekstier en haar zoon Lens promoten hun Passievrucht, Kombonella, Chocrero, enz. op wijnbeurzen, proeverijen, kerstmarkten en braderieën

     

    Moeder en zoon mikken op een zo groot mogelijk afzetgebied. Krieken van Tiense plantages, jonagoldappelen en boskop uit het Hageland, samen met Tiense kristalsuiker, geven aan de likeuren Noordkriek en Appelke  een streekkarakter. De alcohol wordt aangekocht bij verschillende Belgische distilleerbedrijven. “Er worden geen chemische stoffen toegevoegd. We houden van puur natuur”, zegt Lutgarde Decoster.

     

    Zijzelf snijdt of perst en macereert (op alcohol zetten) het verse fruit in de nieuwe productieruimtes op het Tiense industriepark (Soldatenplein). De volledige productie neemt een paar weken in beslag. Dan worden likeuren op groene, glazen wegwerpflessen getrokken en daarna etiketteren we. Groen glas houdt de verkleuring tegen. We voegen geen bewaarmiddelen toe. Het alcoholgehalte van de likeuren wordt aangepast zodat de smaak van het verse fruit volledig tot zijn recht komt. Het gehalte ligt tussen de zeventien en twintig graden. Dat van de Kombonella ligt iets hoger: 27 graden. Ik noem deze productie ambachtelijk, maar dan vervaardigd op een werkwijze uit 2007.

     

     

    Kokos en ananas.

     

    “Ons fruit kopen we bij de officiële telers. Dat garandeert kwaliteit”. Voor de exotische Passievrucht komt het fruit uit Afrika of Zuid-Amerika. De Kombonella heeft zijn smaak met evenwicht tussen zoet, zuur en bitter te danken aan de sinaasappels, pompelmoezen en de schilletjes van limoenen.  De Chocrero smaakt als een praline met chocolade, koffie en een vleugje banaan. De Cocana wordt gemaakt van kokosmelk en verse ananas.

     

    Sommige van de likeuren kunnen geserveerd worden als aperitief, andere als dessert en een derde groep als een “druppelke” tussendoor, wil Lutgarde nog kwijt. “Het woord likeur klinkt bij sommigen plakkerig in de oren. Maar we streven naar iets fris en fruitigs op de tong, met een rijke afdronk, aangepast aan de smaak van de jaren 2000”.

     

    Lutgarde Decoster, woonachtig te Wommersom, interesseerde zich van jongs af aan voor likeur- en wijnbereidingen. Zij maakte van haar hobby een job. De ELB-likeuren zijn reeds te koop in de meeste delicatessenzaken en drankdiscounts in het Tiense. De verkoopprijs van de flessen (0,75 liter) ligt tussen de zestien en negentien euro, naargelang het product en het alcoholpercentage ervan.

     

    Euro Likeur Begum werkt nog aan nieuwe smaken. Een perenlikeur en druivenlikeur met Amelandse druiven staan als eerste op de lijst.

     

      


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Tienen - Gebrek aan slaapgelegenheden:

     

    Allerhande toeristen doen aanvragen: kampeerders, hoeve-, cultuur- en natuurtoeristen, trekkers, toeristen met camper of tent. Maar ook zakenlui en bedrijfsstagiaires melden zich. Ze wensen een goedkope overnachtingsmogelijkheid voor langere tijd. In veel gevallen moeten ze doorverwezen worden naar een verblijf buiten de stad.

    Smulders (toerisme Tienen) stelt vast dat fietstoeristen bij het uitstippelen van een meerdaagse tocht Tienen links laten liggen. “Er is toch te weinig beschikbaar voor overnachting”, oordelen ze.. Nochtans kreeg de stad met nieuwe recreatieve fietspaden, voornamelijk het Hagelandse Fietsknooppuntennetwerk, aansluiting op routes richting Wallonië, Antwerpen en Limburg. Het bis wenselijk dat nabij de fietsroutes er meer mogelijkheden komen voor overnachtingen met ontbijt”.

    Nogal wat Tienenaars overwegen een initiatief. Het stadsbestuur wil hen steunen en organiseerde een infoavond. Voor deze vergadering van de dienst Toerisme liep het Museum Café van het Suikermuseum eivol. “Bij velen groeit het besef dat we in een prachtige streek wonen en ze hebben ideeën om toeristen naar hier te halen. Maar de wetgeving om wat te beginnen, is niet van de poes, vooral wat het veiligheidsaspect betreft”, weet Smolders. “Slaapgelegenheid bieden, vergt grote investeringen en het is hard werken”.

     

    Kampeerders: Ook de uitrusting van een terrein voor trekkers, kampeerders en reizigers met mobilehome wordt een noodzaak. Tevens is er een verblijf voor bosklassen en voor de jeugd wenselijk. Ook voor hoeve- en ecotoerisme staat er nu niets in de folders. De Viander zou in aanmerking kunnen komen voor trekkers, kampeerders, campers, een jeugdherberg. Maar het domein heeft recreatie als bestemming en die laat verblijfsaccommodatie voor toeristen niet toe. Een bestemmingswijziging is noodzakelijk. Tenslotte heeft het stadscentrum maar één hotel: Alpha aan de Leuvensestraat op vijf minuten stappen van het station. Eén hotel is beslist te weinig.

     

    Aan plannen geen gebrek:

     

    Meldert beschikt nu over drie kamers voor bed en breakfast. Veel te weinig. ’s Zomers komen veel wielertoeristen en ’s winters nogal wat wandelaars overnachten. Ivo en Isabelle Leflot koesteren plannen om de villa uit te breiden met acht slaapkamers.

    In Vissenaken kocht Lode Vandermeulen aan de Romeinsebaan een boerderij, die hij wil renoveren en verbouwen tot woonst en drie kamers voor bed en breakfast. Vandermeulen hoopt tegen Pasen 2008 de zaak te kunnen openen.

    In Outgaarden kocht Jan Vaes aan de Hoogstraat de “Galery van Vollenhoven” (de vroegere hoeve van Steenwinckels). De vorige eigenaars verhuisden naar Spanje. Vaes overweegt de exporuimte in de vroegere stallen te verbouwen tot vijf kamers voor bed en breakfast, een ontbijtzaal en vergaderzaal. De zolderruimte biedt plaats voor seminaries. Nogal wat bedrijven tonen interesse voor zulke accommodatie.

    In Goetsenhoven beschikt restaurant “Het Cijnshof” nu ook over drie hotelkamers. Onlangs ging in de buurt het “Hotel Vandenschilde” dicht. Het behoorde tot de koepel van het ziekenhuis vzw H.-Hart, maar die besloot alle diensten, die geen uitstaans hadden met zieken- en bejaardenzorg, af te stoten.

    -------------------------------------------------------------------------------------


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolatier zuivert met kokos

    Chocolatier zuivert met kokos:

     

    Chocolademaker “Kim’s Chocolates” zuivert zijn afvalwater met de Biofermentor. Dit is een nieuw procédé dat afvalwater zuivert door middel van kokos. Het slib dat overblijft, is geen afval, maar verrijkte kokos.

     

    De firma “Kwanten en Co” knutselt al zo’n vijf jaar aan de Biofermentor. ‘Hier zijn inderdaad vele uren werk ingeslopen”, knikt Willy Kwanten. “Mijn bedoeling was bedrijven een economische en ecologische oplossing te bieden voor hun waterzuivering. Door de hoge kostprijs van de zuivering zagen vele bedrijven dit als een noodzakelijk kwaad. Een exacte kostprijs voor de Biofermentor is nog niet vastgelegd, die zal bepaald worden als het toestel helemaal op punt staat, maar allicht is het flink wat goedkoper dan de normale waterzuiveringsinstallaties”.

     

    “Daarenboven levert dit een secundaire grondstof. Bij de zuivering van het afvalwater door de kokoslagen worden de gezonde organische reststoffen immers opnieuw in de natuur gebracht. Het slib, met verrijkt kokos, is als eindproduct bruikbaar in de plantenteelt. Het toestel in Aarschot levert na zes maanden een container vol bodemverbeteraar af. Het zuivert niet alleen het water maar produceert tegelijk nog energie. De machine kan door de bedrijven zowel gekocht als gehuurd worden”.

     

    Momenteel is er slechts één prototype van de  Biofermentor in omloop. “Kim’s Chocolates” is op dit moment het enige bedrijf dat gebruik maakt van het toestel”. Bevestigt Lieven Dehandschutter van de Voka-Kamer van Koophandel Leuven. “We willen het effect van de machine testen in een klein tot middelgroot voedingsbedrijf, omdat die in de toekomst de afzetmarkt zullen vormen. De grote debieten van multinationals kan de Biofermentor niet aan”.

     

    Bij “Kim’s Chocolates” zijn ze alvast tevreden over het toestel. “We blijven tot maart 2008 met dit prototype werken”, legt Jan Sterckx uit. “Dan ruilen we het bedrijventerrein van Aarschot in voor een stek in Tienen. Aan onze nieuwe vestiging zal een permanente, verbeterde versie van de Biofermentor geplaatst worden. Zo wordt er bijvoorbeeld een dubbele vloer geïnstalleerd voor de verluchting en zal het debiet gevoelig verhoogd worden. momenteel wordt nog getest of het gezuiverde water in aanmerking komt voor een Vlaco-keurmerk”.

     

     

     


    >> Reageer (1)



    Foto



    ZUCHEROKE
    ZUCHEROKE
    ZUCHEROKE



    Foto

    Mijn favorieten
  • CARTOONS
  • WEERBERICHT
  • KAARTSPEL
  • DAG OP DAG
  • DE HUIDIGE MAAND
  • NUTTELOZE INFORMATIE
  • 1000 LIEDJES
  • GESCHIEDENIS VAN TIENEN
  • RADIOZENDERS
  • Wesp333

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    barcelona
    blog.seniorennet.be/barcelo
    Mijn favorieten
  • DIAREEKS-
  • People painting
  • Borgloon
  • CLARA-POWERPOINTS
  • BLOGTIPS
  • b9500_karel
  • MANDY
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • Natuurfreek
  • Eten en drinken

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • de westhoek
  • patje1957

  • Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    TIENEN.....TINTELENDE STAD
    Archief per maand
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!