België misliep opslagcapaciteit olie
BRUSSEL - Dat België tijdens een olieschaarste kan putten uit de tanks in de Antwerpse haven, is niet vanzelfsprekend. Nieuw-Zeeland heeft voorrang.
Apetra, het overheidsbedrijf dat er sinds drie jaar moet voor zorgen dat de strategische olievoorraad van ons land voldoende groot is, heeft een grote kans gemist om in de havens van Rotterdam en Antwerpen belangrijke opslagcapaciteit te reserveren. Dat zegt de secretaris-generaal van de Belgische Petroleumfederatie Gaëtan van de Werve.
Bij een aanbesteding waarbij de oliemaatschappijen reserveringstickets aanboden, bleek België niet bereid om daar iets voor te betalen, aldus Van de Werve. Het was uiteindelijk Nieuw-Zeeland dat de opslagcapaciteit reserveerde.
Het mislopen van deze opslagcapaciteit illustreert de moeizame opbouw van de strategische olievoorraad in ons land. België is op Europees vlak overigens een achterblijver. Volgens de meest recente cijfers van de Europese Unie volstaat de Belgische strategische reserve om ons land gedurende 46 dagen van olie te voorzien. Niemand doet slechter binnen de Europese Unie. Het gemiddelde van de EU-lidstaten ligt op 121 dagen olievoorraad.
België zit ook onder de Europese verplichting om een strategische olievoorraad aan te houden die volstaat om tijdens een periode van grote schaarste 90 dagen verder te kunnen. Het probleem van België is dat het vooral een groot tekort heeft aan diesel, stookolie en benzine.
Dat de strategische olievoorraad van België tweeënhalf jaar na de oprichting van Apetra nog niet voldoende bijgevuld is, heeft onder meer te maken met de hoge olieprijzen. Van de Werve: 'Het is begrijpelijk dat de overheid de voorbije jaren, waarin we de olieprijs almaar zagen stijgen, teruggeschrokken is om de voorraad aan te vullen.' Met als resultaat dat België het de voorbije jaren vooral moest hebben van een afspraak met de Belgische oliemaatschappijen. Die werden wettelijk verplicht om kosteloos voorraden ter beschikking te stellen. Deze wettelijke verplichting is echter aan het uitdoven.
Bij de oprichting van Apetra in 2007 stelde de overheid dat de beheerder van strategische olievoorraad van ons land vijf jaar de tijd krijgt om de verplichting die Europa en het Internationaal energieagentschap oplegt, te halen.
|