TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
17-02-2010
Ons eten moet gezonder!
Ons eten moet gezonder NVT - Het voedsel dat we eten is heus niet altijd zo goed als we wel denken. 'Sommige voedingsproducenten spelen met het vertrouwen van de consument', zegt Test-Aankoop. De verbruikersorganisatie evalueerde in 2009 ons voedsel en zag weinig verbetering ten opzichte van vorige jaren. Bart Moerman 2009 was geen rampjaar op vlak van voeding, maar het Federaal Voedselagentschap (FAVV) moest toch vier keer per maand een product van de markt halen. Test-Aankoop zélf onderzocht 927 voedingswaren en merkte dat aan 388 daarvan (42 procent) iets schortte. Een gebrek aan hygiëne, onduidelijke etiketten en een of andere vorm van boerenbedrog zijn de hoofdoorzaken. Test-Aankoop vraagt dan ook aan het voedselagentschap om veel meer met haar studies rekening te houden. 'Het Voedselagentschap neemt ons soms niet au sérieux en relativeert onze resultaten te veel, in plaats van strenger te controleren', zegt specialist Robert Remy. Remy vindt ook dat een hele reeks wetten veel duidelijker kan. Zo weet nu niemand hoeveel een groot brood weegt, of wat er zo speciaal is aan een speciaal brood. Voor een hele reeks producten ontbreekt het aan maximumnormen van bijvoorbeeld het zoutgehalte, terwijl de normen voor de etikettering te vaag blijven. Nogal wat voedingswaren met maïs of soja in bleken dan weer genetisch gemanipuleerde granen te bevatten, zelfs al zijn die in Europa verboden. Zelfs bioproducten lijden aan dit euvel.
Al te vaak gebruiken fabrikanten agressieve marketingtechnieken om consumenten te misleiden. Remy betreurt dat de producenten zich niet meer op een verbetering van hun producten focussen. Ook winkeliers en grootwarenhuizen gaan niet vrijuit: zij vertonen soms een schrijnend gebrek aan hygiëne, controleren de temperatuur onvoldoende... Toch merkt Test-Aankoop ook beterschap. Zo was er in 2007 nog een probleem met benzeen in lightlimonades, maar vandaag is dat bijna volledig verbeterd. Ook antibiotica komen veel minder voor dan vroeger. Zo bevatte in 2003 65 procent van de honingstalen antibioticaresten, vandaag is dat maar tien procent meer. Maar met tien producten moet u werkelijk opletten. Ze maken hun beloften niet waar of zijn regelrecht boerenbedrog. Bart Moerman