Tienen moet nadruk leggen op gezonde kost xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het Tiense Feed Food Health-project mag zich niet te veel focussen op de zogenaamde functionele voeding, die op de een of andere manier goed zou zijn voor de gezondheid. Dat vindt Patrick Mullie, docent Dieetleer aan de Katholieke Hogeschool Leuven en auteur van een nieuw boek waarin hij een aantal mythes rond functionele voeding ontkracht.
In zijn nieuwe boek Eet je gezond. Functionele voedingsmiddelen: wetenschap of marketing? gaat Tienenaar Mullie op zoek naar de waarheid achter de beloftes van de functionele voeding. Mullie ondervond dat in veel gevallen de slogans van die producten - die garanderen dat weerstand erop vooruit gaat, dat darmflora herleeft en cholesterol als sneeuw voor de zon verdwijnt - vooral een commerciële belofte zijn, maar het in de praktijk zelden waarmaken.
'Het is jammer dat veel mensen de basis vergeten', zegt Mullie. 'En dat is dat we met zijn allen dikker worden, nog steeds roken en te weinig sporten. We moeten terug naar de essentie van gezond leven, en gewone groenten en fruit nemen daarin een belangrijkere plaats in dan de functionele producten.'
Die boodschap is geen te best nieuws voor het Feed Food Health-project in Tienen. In het concept voor een innovatieve herpositionering van de traditionele voedingssector in Tienen, is een belangrijke plaats weggelegd voor functionele voeding. Mullie stampte vier jaar geleden zelf een informatiecentrum over functionele voeding uit de grond. De bedoeling was om zoveel mogelijk juiste informatie te verspreiden bij huisartsen, diëtisten en andere professionals. Maar het centrum kwam niet van de grond en is inmiddels begraven.
Stadssecretaris
'Feed Food Health is opgezet om mee te profiteren van de hype rond functionele voeding. Maar niet ik alleen, maar ook Europa, stelt zich steeds meer vragen bij de effecten de producten. Daarom zou ik de mensen van Feed Food Health zeker aanraden om zich niet vast te pinnen op die term functionele voeding. Niet alleen doet die bij het grote publiek geen belletje rinkelen, maar ook zijn er in Tienen en omstreken voldoende kleine producenten van noten, groenten en fruit die ook met innovatie bezig zijn.'
|
Luc Janssens, de Tiense stadssecretaris en nauw betrokken in bij Feed Food Health, zegt dat het project steeds meer afstapt van de focus op functionele voeding. 'Als we het verschil willen maken, moeten we ons in het toespitsen op voeding, gezondheid en de relatie van die twee. Maar dat betekent niet dat er geen aandacht meer is voor functionele voeding. We zijn ons in die zin al volop aan het heroriënteren en hebben een screening gemaakt van alle bedrijven in de ruime omgeving van Tienen die werken rond voeding. Mogelijk is er bij die bedrijven interesse om aan te sluiten bij Feed Food Health', zegt Janssens. 'Ook hebben we al eens gepolst bij de stadsbesturen van Diest, Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem voor een samenwerking en willen we ook Groentekok Frank Fol uit Meldert bij het project betrekken.'
Biogenerator 2011
De naam Feed Food Health dook acht jaar geleden voor het eerst op. Maar voorlopig blijft het bij plannen en ambities. Daarin komt volgens Janssens binnenkort verandering. 'Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit jaar al gestart werd met de bouw van de Biogenerator, een bedrijvencentrum op het wetenschapspark voor spin-offs en jonge bedrijven die innovatief werken rond voeding. Maar door een gebrek aan voldoende middelen kan de bouw pas volgend jaar van start gaan. Momenteel wordt er ook de laatste hand gelegd aan de plannen voor de wegenis op het stuk van de Boschsite dat in gebruik zal genomen worden en binnenkort wordt een oproep gelanceerd voor aannemers voor een eerste cluster gebouwen.'
|