Pakje friet wordt duurder xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Aardappelen zijn vandaag liefst 38 procent duurder dan in november 2009, zo blijkt uit de inflatiecijfers voor de maand november. 'En dus zal ook ons pakje friet duurder worden, wellicht vanaf 1 januari', zegt Mario Vleugels, bestuurder van Best Frit.
Een kleine maand geleden luidden we al de alarmbel: hoewel het areaal dat beschikbaar is voor aardappelteelt gestegen is van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />60.000 hectare vorig jaar tot 75.000 hectare dit jaar, gaat de prijs van de aardappelen flink omhoog. Volgens de federale overheidsdienst Economie betalen we voor onze aardappelen vandaag gemiddeld 38 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 'En die trend houdt aan', zegt Romain Cools, secretaris van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking. 'Half september betaalde de verwerkende industrie 110 euro exclusief btw per ton aardappelen, vorige vrijdag was dat al 150 euro per ton.'
De natuur wikt...
'De voorbije jaren hadden we altijd mooie oogsten. Maar 2010 is echt een uitzonderlijk jaar. Het ging al meteen fout', blikt Romain Cools terug. 'We vertrokken met een achterstand omdat het in de lente te lang te koud was. Het hele voorjaar kregen we te weinig zon: de lente was grijs en ook zeer droog, allesbehalve ideale omstandigheden voor de knolzetting. De plotse hitte tijdens de zomermaanden bracht de genadeslag toe. Resultaat: een historisch lage opbrengst.'
Soortgelijk verhaal voor de bewaaraardappelen, die vanaf september-oktober gerooid worden. 'Weet je dat er op dit eigenste moment nog ruim 5.000 hectare aardappelen in de grond zitten? Als ze al niet verdronken zijn, dan zijn ze nu zeker bevroren. En door de weersomstandigheden zitten er nogal wat 'glazen' aardappelen bij', aldus Cools.
<
...de friturist beschikt
En dus doemt aan de einder een horrorscenario op voor vele landgenoten die graag een frietje steken: ons bezoek aan de frituur wordt onvermijdelijk duurder. 'Snel gerekend zal de hogere aardappelprijs leiden tot een prijsstijging van een portie frietjes met zo'n 10 cent', zegt Mario Vleugels, bestuurder van Best Frit, een groepering van 175 frituren in ons land. 'Mínstens 10 cent, als de uitval niet te groot is, want ik hoor dat er flink wat glazen aardappelen tussenzitten. En dan mogen een aantal aantrekkende markten ook al niet met te veel van onze aardappelen gaan lopen. Vooral de Russen zouden ons wel eens parten kunnen spelen.'
Helaas is de aardappelprijs niet de enige die de pan uit swingt, zo blijkt. 'De voorbije maanden hadden onze frituristen al te kampen met een dramatische prijsstijging van het rundsvet: dat werd liefst een kwart duurder', vervolgt Mario Vleugels. 'En ook de vleessector verwacht prijsstijgingen. De onderhandelingen die we momenteel voeren met de Mora's en de Beckers van deze wereld, doen me nu al besluiten dat ook de snacks en de sauzen duurder zullen worden, wellicht met zo'n vijf procent.' Volgens Vleugels zullen de meeste frituren hun prijzen aanpassen vanaf 1 januari eerstkomende.
Dan maar met z'n allen thuisblijven en opteren voor alternatieven, zoals rijst of pasta? 'Mag ik er toch even op wijzen dat ook die de voorbije maanden hoge prijzen halen?', reageert Romain Cools. 'Je kan er niet onderuit: het koolhydratenonderdeel van onze voeding is dit jaar inderdaad sterk in prijs gestegen. En als we de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO mogen geloven, is dit nog maar een voorbode van wat ons allemaal nog te wachten staat.'
|