Museumtaverne is ambassadeur van Orval
Hilda Jennes maakt haar droom waar: een taverne met 206 (lokale) bieren. Rufferdinge (Landen) draagt het label van ambassadeur van Orval.
Na een faillissement stond de taverne van de historische molen met toeristisch centrum Rufferdinge, inclusief museum, maanden leeg. In twee jaar bouwden Hilda Jennes en haar partner John Joiris de taverne uit tot een succesvolle biertempel. Toen ze zopas, na anoniem bezoek, het label van ambassadeur van Orval opgespeld kregen, kon hun geluk niet op.
'Zulk een label moet je echt verdienen', vertelt Hilda. Het is uitgebracht door de abdij van Orval. Ze komen incognito op café en kijken hoe je de bieren presenteert, wat je erover weet te vertellen, naar de vriendelijkheid, de bediening, enz..'.
'We moesten het cliënteel opbouwen van nul. We zijn begonnen met de kleine brouwerijen van rond Landen, met hun streekbieren. Dat groeide heel snel uit en nu kan je hier 206 biersoorten proeven.'
Bier uit Pellen
Vooral de Landense Tumulus Magna doet het uitstekend. Maar we schenken ook als enige café de Pellainoise van het dorpje Pellen (Pellaines) vanwaar mijn man afkomstig is. De meeste mensen komen trouwens voor de streekbieren. Zo is er uit deze streek ook de Walsberger uit Linter, de Heylissem uit Hélécine, de Bink uit Kerkom, de Cuvée St-Antoine uit Blehen, enz.'
'Biersteker Karl Dimbour is daarbij een helpende hand', vertelt Hilda. 'We ontdekken ergens een nieuw biertje en hij gaat op zoek voor ons.'
'Vroeger kwamen de mensen hier naar het museum en gingen daarna een pintje drinken', vertelt John Joiris. 'Nu komen ze een pintje drinken en gaan daarna naar het museum.' John heeft heel zijn leven gevaren als chef-kok bij de marine. Hij kwam ongeveer overal in de wereld. Hij is in de taverne de man achter het fornuis.
|