Vissers gooien meer dan helft vangst terug
Meer dan de helft van de vis die onze vissers uit de zee halen, wordt daar gewoon weer in gegooid. 'Een schande', zegt Europees commissaris voor Visserij Maria Damanaki, die daar paal en perk aan wil stellen.
'Het teruggooien van vis is onethisch en een verspilling van de natuurlijke grondstoffen', stelt Damanaki. 'De helft tot zeventig procent van de vis gaat terug de zee in. Geleidelijk moeten we daar een einde aan maken.' Het probleem is niet alleen dat de vis teruggegooid wordt, het gros ervan is dood, of zwaargewond en sterft later. 'Als we daar geen paal en perk aan stellen, keren de consumenten zich vroeg of laat van vis af, omdat ze de verspilling van de visserij veroordelen.' Britse consumenten bijvoorbeeld ageren de jongste tijd almaar forser tegen het systeem.
Kleine tongen
Ook de Belgische vissers kennen dit probleem, zegt onderzoeker Jochen De Pestele van het Instituut voor Landbouw en Visserijontwikkeling. Globaal schat hij dat één derde van de vangst nuttige vis is. Een ander derde bestaat uit oneetbare dieren als zeesterren of krabbetjes. De rest is goede vis, maar wordt toch teruggegooid. Dat kan om verschillende redenen gebeuren. Soms halen de vissers te kleine visjes op. Tongen bijvoorbeeld moeten minimum 24 centimeter groot zijn of ze moeten terug de zee in. Ook vissen met een te lage commerciële waarde worden teruggekieperd. Dat is de hoofdreden waarom zo'n zestig procent van de wijting die onze vissers ophalen terug de zee in gaat. Daarnaast is er ook het probleem van de quota. Vooral bij kabeljauw liggen die laag, waardoor heel grote aantallen terug de zee in moeten.
De Pestele beklemtoont dat de visserij er toch werk van maakt om het probleem terug te dringen. Zo zijn de mazen vergroot, om kleine visjes te laten ontsnappen, of zijn er bij bodemvisserij bovenaan het net grotere gaten, zodat onbedoeld gevangen kabeljauwen weer weg kunnen.
Maar Damanaki stelt forsere maatregelen voor. Uiteindelijk wil ze ertoe komen dat alle gevangen vis aan land gebracht wordt. Hoe dit kan gebeuren, daar moet de visserijwereld zich de komende jaren over beraden.
|