Het trieste lot van proefkonijnen: pijnlijke testen na 30 uur zonder eten
Naar aanleiding van Pasen vraagt de Britse Unie voor de Afschaffing van Vivisectie (BUAV) opnieuw aandacht voor het trieste lot van proefkonijnen. Een undercoveronderzoek van de Britse dierenbeschermers toont laboratoriumdieren die pijnlijke testen met medicatie moeten ondergaan nadat ze dertig uur lang geen eten en acht uur lang geen drinken hadden gekregen. De dieren zitten daarbij in minuscule bakjes waar enkel hun kop uitsteekt, en sommige konijnen overleven die kwelling niet.
De dieren die de proeven wel overleven, worden tot het moment dat ze opnieuw worden gebruikt, opgesloten in kale metalen kooien die hen halfgek maken, melden de Sunday Mirror en de Daily Mail. De BUAV liet acht maanden lang iemand undercover filmen in de Wickham Laboratories in Hampshire. Volgens de organisatie moeten duizenden dieren daar weerzinwekkend lijden door botte, archaïsche en extreem gruwelijke proeven.
Proeven
De ongeveer honderd konijnen in het labo worden gebruikt om de nevenwerkingen van antibiotica, bloedfilters en zoutoplossingen te testen. Volgens BUAV worden de substanties ingespoten in een oorader, wat soms leidt tot pijnlijke schade aan het oor en tranende ogen. In andere gevallen zit een thermometer urenlang in het achterste van de dieren.
De konijnen vinden de proeven duidelijk oncomfortabel en ongemakkelijk. De dieren die te zwak zijn om opnieuw te dienen, worden afgemaakt. De anderen moeten verder lijden in metalen kooien. Konijnen zijn van nature sociale en nieuwsgierige dieren, en volgens de undercovermedewerker vertonen dieren mentale problemen doordat ze geen nest kunnen maken of bij elkaar kunnen zitten. Zo ijsberen sommige dieren, of bijten ze in de staven van de kooien. Sommige konijnen worden trouwens maandenlang aan een stuk gebruikt voor proeven.
Wet
BUAV benadrukt dat veel van de tests niet verplicht zijn door internationale wetgeving, en wijst op een recent rapport van Binnenlandse Zaken dat heel kritisch was voor het labo in kwestie. Bovendien stelde het rapport vast dat het er triestig gesteld was met de opleiding van het personeel, dat alternatieven voor de dierenproeven niet fatsoenlijk werden onderzocht, en dat sommige dieren op een hoogst ongepaste manier werden afgemaakt. Zo was er personeel dat muizen afmaakte door hun nek te breken met een pen op de vloer. Het rapport besloot ten slotte dat sommige testen veel te lang duurden.
"We herzien continu de vereisten voor deze tests, en hebben het aantal stoffen dat op deze manier wordt getest, verminderd," reageert een woordvoerder van de instelling in de Sunday Mirror. "Het allerbelangrijkste is het welzijn van onze laboratoriumdieren."(HLN)
|