Airbus stelt doorkijkvliegtuig van de toekomst voor
Het is nog even wachten - tot 2050 - op dit indrukwekkende conceptvliegtuig van Airbus. Maar de Europese vliegtuigbouwer laat ons nu al meekijken in de doorkijkinterieurs van zijn toekomstige vloot.
De futuristische cabine van dit prototype is helemaal doorzichtig. Wat dat met mensen met hoogtevrees zal doen, weten we nog niet. Maar het uitzicht moet bijwijlen ongelooflijk impressionant zijn! En geen ruzie meer om wie er aan het raampje mag zitten: de prachtige steden en landschappen onder de voeten van de passagiers zijn voor iedereen zichtbaar.
De intelligente vliegtuigdeuren herkennen je hand en wijzen je meteen je plek en waar je je handbagage kan stallen. De vernieuwende stoelen passen zich aan aan het lichaam van de betrokken zetelbezetter en kunnen hem of haar onder meer massages geven, drankjes en zelfs een aangepast voorkeurgeurtje.
Weg met First class First class, economy, business... het zal allemaal tot het verleden behoren. De nieuwe indeling is gebaseerd op de 'vliegervaring' en zal een kleine techzone en een ontspanningsruimte als mogelijkheden bieden. Entertainment, met bijvoorbeeld 3D-games, openbaart zich dankzij de lichaamswarmte van de passagier.
De bouw van vliegtuig zelf zal een nabootsing zijn van de bionische botstructuur van vogels. Dit om de vlieggeluiden, het gewicht van he toestel en het kerosineverbruik tot een minimum te beperken. Ook kan men zo extra grote deuren voorzien, of panoramische ramen.
Bioplymerisch en bionisch Het biopolymerische membraan dat over het bionische skelet komt, dat de natuurlijke lichtinval controleert, alsook de vochtigheid en de temperatuur. Het laat toe om de cabine transparant te maken en kan het op die manier zonder ramen stellen. Airbus gaat zelfs zover dat het het elektrische systeem van de cabine vergelijkt met het menselijke brein, met "een intelligentienetwerk dat door de cabine pulseert".
Nog dit: het materiaal waaruit de cabine bestaat, zal zichzelf schoonmaken en zelfs herstellen. (hlnsydney/jv) hln
|