De Gavergids, lentenummer 2006 bijdrage van Patrick Meurisxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
André Demedts als dichter
Op 8 augustus 2006 zou romanschrijver, dichter, essayist, recensent, redenaar en
cultuurpoliticus André Demedts 100 jaar geworden zijn. Ter gelegenheid van die
verjaardag besteden we in de vier nummers van de Gavergids jaargang 2006 telkens
aandacht aan een ander aspect van Waregems veelzijdige ereburger. In dit eerste nummer
komt de poëzie van André Demedts aan bod, mede naar aanleiding van de feestelijke
poëzieavond op 17 februari jl. in de Sint-Bavokerk van Sint-Baafs-Vijve.
André Demedts debuteerde met de gedichtenbundel Jasmijnen (1929) in een humanitair-expressionistische stijl, maar evolueerde geleidelijk naar een vrijere, mijmerende bijna prozaïsche vorm en taal. Achtereenvolgens publiceerde hij de bundels Geploegde aarde (1931), Vaarwel (1940), Daarna (1968), Verzamelde gedichten (1976), De Jaargetijden (1979) en Na jaar en dag (1986). In 1995 werd zijn volledige poëtische oeuvre gebundeld in Verzamelde Gedichten.
In Demedts' gedichten (en romans) is, aldus G.J. van Bork, een constant zoeken te zien naar de factoren die het menselijk geluk bepalen, aanvankelijk pessimistisch, later spiritueel (katholiek) geïnspireerd en berustend, conform zijn motto dat we de ons toegemeten tijd moeten gebruiken om gelukkig te zijn. Jooris Vanhulle merkt naast de weemoed en milde levensaanvaarding vooral drie kenmerken op: de vrije, natuurlijke vorm, waarbij het gedicht eerder een belijdenis is dan een taaiexperiment, de grote visualiteit en concrete natuurbeschrijving, en Demedts' liefde voor zijn streek en taal (het Nederlands).
De bekendste gedichten van André Demedts zijn allicht Lof van mijn land en Gelegenheidsvers, beide uit de bundel Vaarwel (1940), die we eerder al publiceerden in het Demedtsnummer van de Gavergids (1995 nr. 2). Hier kozen we drie iets minder bekende maar daarom niet minder mooie of interessante gedichten: De wilde kerselaar, een opvallend fysiek en bitter verhaal, Mijn moedertaal, een ode aan het Nederlands, en Op wandel, een lichtvoetige mijmering over het leven en de opeenvolging van de generaties.
Patrick MEURIS
Bronnen
André Demedts, Verzamelde Gedichten, Davidsfonds / Clauwaert, 1995, 271 p.
G.J. van Bork, 'André Demedts', in: Schrijvers en dichters, Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse
Letteren, biografieënproject I, 2003-... (www.dbnl.org/tekst)
Jooris Vanhulle, 'De poëzie van André Demedts', inleiding bij poëzieavond 100 jaar André Demedts, Sint-Baafs-Vijve, 17 februari 2006.
Met dank aan Patrick Meuris van de Gidsenkring Waregem. Op de volgende bladzijden van het lentenummer 2006 van De Gavergids vinden we de gedichten De Wilde Kerselaar, Mijn Moedertaal en Op Wandel.
|