slapende beer

roofdieren maar katachtigen in het bijzonder
slapende beer
cats
kopstudie
beren gezin
ijsberen
de ijsbeer

beren
|
Beren behoren tot de gevaarlijkste dieren die we kennen. Er zijn zeven soorten beren, waarvan de ijsbeer de grootste is. Als hij rechtop staat is hij bijna drie meter lang. Een ijsbeer kan een gewicht van 500 kg halen. De kleinste beer, de Maleise beer, meet ongeveer 1,20 m. Andere beren zijn de grizzlybeer en de lippenbeer. Omdat beren zich hoofdzakelijk met vlees voeden worden ze bij de carnivoren gerekend. Reuzenpanda's, die van bamboe leven, zijn familie van de beren. Zowel beren als panda's kunnen zeer slecht zien maar beschikken dan weer over een zeer sterke reukzin. De zwarte beer We kennen twee soorten zwarte beren: 驮 soort leeft in de Verenigde Staten en 驮 soort in Zuidoost-Azi뮠De Amerikaanse soort is niet helemaal zwart. Ze kunnen ook wel eens donkerbruin of roodbruin zijn. Het zijn heel goede boomklimmers en ze kunnen heel hard rennen (wel 40 km/u). De Amerikaanse zwarte beren wonen vooral in de nationale parken. De reuzenpanda De pandabeer komt voor in Midden- en West-China en eet meestal bamboescheuten. De panda is bekend omdat hij als symbool staat voor het Wereld Natuurfonds dat zich inzet voor bedreigde dieren. Van de panda leven er nog maar een paar honderd exemplaren. | ||
De gryzzlybeer
De enorme grizzlybeer heeft buiten de mens geen vijanden. We treffen hem aan in het noorden van de Verenigde Staten, in Europa en Azi뮠We noemen hem ook wel de bruine beer of kodiabeer. Een berin werpt twee of drie jongen in het hol waar zij overwintert. Grizzlyberen zijn alleseters.
de lynx
De lynx
Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Roofdieren of Carnivora
Familie: Katachtigen of Felidae
Geslacht: Lynx
Wetenschappelijke naam: Lynx lynx
Schouderhoogte: ca. 65 cm
Lengte: 0,90 tot 1,30 m
Gewicht: tot 36 kg
Staartlengte: 11 tot 15 cm
Een reuzenkat met oorpluimen, bakkebaarden en een korte staart... Onopvallend kun je de lynx niet noemen! Na een afwezigheid van meer dan honderd jaar is dit mooie dier onlangs weer opgedoken in België en Nederland.
REUZENKAT OP SNEEUWSCHOENEN
Vroeger maakten mensen jacht op hem voor zijn mooie pels, maar tegenwoordig is de lynx gelukkig wettelijk beschermd. Er mag niet meer op gejaagd worden, en deze trotse katachtige mag ook niet meer in gevangenschap worden gehouden. Gelukkig maar!
MIJN LEVEN ALS LYNX
De lynx heeft een uitgestrekt jachtgebied nodig om te kunnen overleven: wel honderd tot duizend vierkante kilometer. Even vergelijken: de vos heeft maar 5 vierkante kilometer nodig! Meestal leven lynxen alleen. Klimmen kunnen ze als de beste. Ze houden dan ook van bergachtige gebieden en zijn absoluut niet bang voor een beetje sneeuw.
PAPA NEEMT DE BENEN
De paartijd valt bij de lynx in het begin van de lente. Mama lynx is ongeveer 70 dagen zwanger van haar jonkies. Eind mei worden ze geboren, 1 tot 4 per worp. De welpjes wegen bij hun geboorte maar 300 gram en zullen bijna een heel jaar lang bij mama blijven. Papa lynx helpt niet bij het grootbrengen. Hij neemt liever de benen!
EEN LEKKER HAPJE
Kikkers en hagedissen, muizen, hazen en zelfs jonge hertjes: je kunt niet zeggen dat het menu van de lynx niet gevarieerd is. In één nacht legt hij makkelijk 20 tot 60 kilometer af om aan lekkere hapjes te komen. Eigenlijk is het maar goed dat lynxen zulke goede jagers zijn. Zo worden ze niet zo makkelijk het slachtoffer van gif dat door jagers in de natuur wordt gelegd. Want lokaas eet de lynx alleen maar als hij echt niks anders vindt. Voor hem gaat er niets boven vers!
TERUG VAN WEGGEWEEST
Normaal vind je lynxen in bergachtige, ongerepte streken. Toch zijn er onlangs ook bij ons een paar gezien. Terug van weggeweest: hoe kan dat opeens? Sinds de jaren ‘70 hebben landen als Frankrijk, Zwitserland en Duitsland op verschillende plekken lynxen uitgezet. En soms trekt zo'n dier de grens over. Zo is de lynx onlangs ook in België opgedoken, in de Hoge Venen en in de Voerstreek. En ook in Zuid-Limburg zou er eentje gezien zijn. Sommige natuurliefhebbers vinden dat de lynx ook moet worden uitgezet op de Veluwe, in Nederland.
HAARKUSSENS EN OORPLUIMEN
Dacht je dat die oorpluimen van de lynx zomaar voor de sier zijn? Vergeet het maar: ze helpen hem om beter te horen. Opvallend zijn ook de dikke haarkussens aan de poten. Die zijn een handige aanpassing aan het leven op sneeuw en ijs. Echte sneeuwschoenen van moeder natuur! Maar de lynx heeft ook trekjes die aan je eigen huiskat doen denken. Zo hebben de mannetjes vaste krabbomen, waaraan ze hun klauwen scherpen. En net als andere katachtigen begraven lynxen keurig hun eigen uitwerpselen.
BANG VOOR DE LYNX?
Zo'n lynx ziet er best gevaarlijk uit. Konijnen, fazanten en zelfs een kalf zijn voor zijn machtige kaken geen enkel probleem. Toch hoef je helemaal niet bang te zijn. Lynxen zijn erg schuw en jagen vooral 's nachts. De kans dat je ooit oog in oog komt te staan met een heuse lynx, is dus heel klein. Bovendien zou het dier waarschijnlijk meer schrikken dan jij en meteen weer het hazenpad kiezen — of moeten we zeggen het lynxen-pad?
Met dank aan Koen Van Den Berge van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer.
Foto: Michel Decleer
bedreigde dieren
| |||
| |||
| |||
wilde dieren
| |||
| |||
tigris




mooi


kleine panda
leewin met welp
panter


stinkdier
foto H. Weidema |
Stinkdieren behoren tot de onderfamilie Mephitinae van de roofdierenfamilie van de marterachtigen.
| Volwassen | 1 jaar |
| Lichaamslengte | 28-38 cm |
| Staartlengte | 28-38 cm |
| Draagtijd | 2,5 maanden |
| Nestgrootte | 4-6 jongen |
| Ogen open | 19e-23e dag |
| Levensduur | 12 jaar (max. 22 jaar) |
Het gestreepte stinkdier (ook wel skunk genoemd) is een van de bekendste soorten onder de stinkdieren. Hij is zo groot als een huiskat en is lang zwart behaard met een V-vormige witte tekeningen (strepen) op de flanken en op de kop. Het aantal strepen kan variëren 2 tot 6. Stinkdieren komen in Nederland niet in het wild voor. De stinkdieren die er in ons land zijn, werden dan ook in gevangenschap geboren. Het vel van het gestreepte stinkdier wordt ook wel als bont verwerkt.
Herkomst - biotoop
Van oorsprong komen stinkdieren voor in geheel Noord- Amerika, van Noord - Canada tot Mexico. Zij zijn te vinden op tamelijk open terrein, open bossen en grasland.
Gedrag in het wild
Stinkdieren danken hun naam aan het feit dat zij, wanneer zij lastig gevallen worden, na waarschuwingsgedrag (staart omhoog, stampen met de voorpoten) een stinkende, vloeibare geurstof uit hun anale klieren in de richting van de vijand spuiten. Bij het waarschuwingsgedrag wordt het opvallend zwart witte kleurpatroon zeer nadrukkelijk bewegend getoond Dit is voor de meeste vijanden voldoende om het dier met rust te laten. In het verleden zijn de anale klieren chirurgisch verwijderd waardoor het stinkdier interessant werd om te houden in dierentuinen maar ook als huisdier. Een stinkdier in gevangenschap geboren zal zich nauwelijks in de natuur kunnen redden. Inmiddels is het verwijderen van de anale klieren bij de wet verboden. Stinkdieren zijn dol op graven en de hele dag bezig met het zoeken naar eten. Hoewel zij schuw lijken, zijn ze in het algemeen aanhankelijk, kunnen ze uren op schoot zitten en gaan ze vrijwel probleemloos om met andere huisdieren. Stinkdieren doen alleen een winterslaap wanneer ze minder dan 5 uur licht per dag hebben.
Dieet
Een stinkdier is een alleseter (omnivoor) je komt hem dan ook letterlijk tegen tussen het huisvuil. Vanwege zijn langzame spijsvertering is het raadzaam het gewicht in de gaten te houden. Een stinkdier hoort er beslist niet uit te zien als een harige basketbal. Stinkdieren leven van:
muizen, eiren, insecten, bessen en aas. Het dagelijkse menu hoort te bestaan uit: Proteïne: kip, 1 dagskuiken, vis of bonen. Groente: vers, diepvries of blik (dan eerst afspoelen). Fruit: alles wat in de smaak valt (dol op rozijnen). Koolhydraten: wat aardappel, rijst of brood. Eiwit:: ca 1 ei per week. Overig: dagelijks een eetlepel yoghurt (voor het maag- darmstelsel). Als tussendoortje kunnen er hondenbrokken en hondenkoekjes gegeven worden. Geef nooit junkfood en voer niets met een hoog vetgehalte. Een stinkdier laten afslanken valt niet mee. Een doffe, gelige vacht , kale plekken of een uitpuilende einddarm kunnen duiden op verkeerde voeding. De uitpuilende einddarm kan ook het gevolg zijn van wormen (stinkdieren zijn uiterst vatbaar voor spoelwormen, ontwormen is geen overbodige luxe).
Huisvesting
Stinkdieren slapen vrij veel en zijn met name \'s avonds en \'s nachts aktief. Ze kunnen zich echter aanpassen aan het leefritme van de omgeving. Ze slapen in een hol of onder oude gebouwen, in houtstapels of in steenhopen. Wanneer zij in een hok gehouden worden dient dit dus voorzien te zijn van een slaapverblijf, en graafmogelijkheden. Het is verstandig om tegen het uitgraven maatregelen te nemen. Het hok kan o.a. aangekleed worden met: boomstronken, houtblokken, zandbak, boomschors e.d.
Sommige stinkdieren worden binnen een stenen omheining gehouden. Hoe hoog deze moet zijn is afhankelijk van het stinkdier, er zijn er bij die heel erg goed kunnen klimmen. Los in huis laten rondlopen kan ook mits het stinkdier een eigen plek heeft. Het is een stinkdier aan te leren zijn behoefte op een kattenbak te doen.
Voortplanting
Stinkdieren leven alleen. Wanneer je een groepje stinkdieren tegenkomt gaat het hier altijd om een moeder met haar jongen. De jongen blijven in het wild dan ca. ca 1 jaar bij haar. Na een draagtijd van ca 2,5 maanden worden er gemiddeld 4-6 jongen geboren. De jongen zijn kaal en hebben hun ogen gesloten, deze gaan open tussen de 19e en 23e dag. De vrouwtjes zijn lang loops, wanneer zij niet gedekt worden kunnen zij door de stress (toename hormonen) een hartaanval krijgen.