Reageer op dit bericht
Reageer op dit bericht
wolvenpups

VIJF JONGE WOLVENPUPS
In de wolvenvallei in Blijdorp zijn nu met steeds grotere regelmaat vijf jonge Scandinavische wolfjes te zien. Het zijn de jongen van vader Huma en moeder Nova. De puppies zijn zes weken oud en geboren in het hol onder de huilrots. Hier spelen zij meestal vroeg in de ochtend en laat in de middag. Als op-lettende moeder zorgt Nova dat de jongen niet te ver van de nestruimte afdwalen. De komende weken zullen de puppies steeds vaker naar buiten komen en op onderzoek uitgaan in de vallei. Zo hebben de bezoekers een goede kans om ze te zien. De wolvenroedel bestaat nu uit vader, moeder, vijf teefjes uit een eerder nestje en de vijf borelingen. Sinds de komst van het Scandinavische wolvenpaartje in 2000 hebben ze elk jaar een nestje weten groot te brengen. De jongen hiervan zijn uitgezwermd naar diverse dierentuinen in Europa. Om te voorkomen dat de bloedlijn oververtegenwoordigd wordt, zal dit waarschijnlijk een van de laatste nestjes worden voor dit koppeltje.
Hoewel wolven vrij timide zijn, worden ze nog steeds door de meerderheid van de mensen gezien als gewetensloze jagers. Deze slechte reputatie heeft in veel landen geleid tot massale afslachting van de wolf. Wat ook niet in hun voordeel werkt, is dat een tekort aan natuurlijke prooien ertoe heeft geleid dat de wolven soms gedwongen worden door te dringen tot in steden en dorpen. Hier is het aanwezige huisvee allerminst veilig voor hen. Er zijn maar weinig Europese landen waar nog een aanzienlijk aantal wolven voorkomt, ook al is de wolf in de meeste landen een beschermde diersoort. Maatregelen door overheden om veeschade (door wolven veroorzaakt) aan boeren te vergoeden, zijn soms succesvol gebleken.
WOLVEN
Wolven - Wolves (Germany, Norway, France 1997-2001)
de bunzing


Bunzing Mustela putorius (Belgium 1997)

Das - Badger Meles meles
de boommarter
Boommarter - Pine marten Martes martes
bedreigde dieren
| |||
| |||
| |||
uigestorven roofdieren
| |||||||||
| |||||||||
tijgers zijn gegeerd
Bedreigingen
Tijgers zijn gegeerd…
Door hun schitterende vacht en schrikwekkende aanblik trokken tijgers als vanzelf de aandacht van jagers. Naast de “eer” zo’n krachtig dier te verslaan, konden deze jagers ook nog eens massa’s geld verdienen door de huid van hun prooi te verkopen.
Maar niet alleen naar de huid van de tijger is vraag. Ook andere lichaamsdelen zijn gegeerd, vooral in de traditionele Oosterse geneeskunde, die tijgerorganen allerlei geneeskrachtige, haast magische kwaliteiten toeschrijft…
- Van de tanden wordt een poeder gemaakt, om astma en geslachtsziekten mee te bestrijden.
- Aftreksels van de huid van het dier zouden het geheugen verbeteren
- Tijgerbeenderen zijn het populairst: ze worden verwerkt in pillen, zalfjes, wijn,… Ze hebben de reputatie pijn te verlichten, veroorzaakt door bv. rheuma, malaria, zweren,…
- Van de staart worden zalfjes gemaakt tegen huidziekten.
… maar ook te duchten!
De mens is bang van tijgers. Het zijn immers grote, erg sterke dieren, die schijnbaar uit het niets hevig kunnen aanvallen. Er circuleren dan ook de meest afschuwelijke verhalen over tijgers die zonder reden mensen aanvallen. Zo kwam de tijger aan zijn bijnaam “menseneter”. Nochtans is dit voor de meeste tijgers absoluut geen correcte naam: meestal vallen tijgers enkel mensen aan als ze zich bedreigd voelen. In India bv., worden er jaarlijks een 40-tal mensen door tijgers gedood. Dat lijkt misschien veel, maar in India wonen meer dan een miljard mensen en slangen maken er 40 maal meer slachtoffers. En het autoverkeer laten we dan nog even terzijde…
Toch zit de angst voor de tijger er nog steeds diep in. In China beschouwde de wet tijgers gedurende lange tijd als “vijanden van de landbouw en de veeteelt”, die afgemaakt moeten worden.
Niet alleen de jacht vormt een ernstige bedreiging voor de tijger, ook de inkrimping van zijn leefgebied speelt hem parten. Het aantal mensen in gebieden waar de tijger leeft, neemt razendsnel toe. Al deze mensen hebben voedsel nodig, en een plaats om te wonen. Waar ooit uitgestrekte bossen lagen, vind je vandaag velden en dorpen. Voor de tijger betekent dit een ramp, want er blijft alsmaar minder plaats voor hem over! Zo zorgt ook de bosbouw in de ongerepte bossen in Azië ervoor dat hele delen van het leefgebied van de tijger verdwijnen.
de tijger bijna verdwenen

De tijger is bijna verdwenen… !
Tijgers zijn de grootste katachtigen die op onze planeet leven. Maar hoe prachtig en sterk ze ook zijn, hun toekomst is verre van zeker…
In het begin van de 20ste eeuw leefden er nog 100.000 tijgers in de natuur. Vandaag zijn het er naar schatting nog maar zo’n 6.000 meer. Niets om fier over te zijn dus. Van de 8 tijger-ondersoorten die vorige eeuw nog op onze aarde te vinden waren, zijn er vandaag bovendien nog maar 5 in leven.
maleise tijger
Maleise tijger
| Wetenschappelijk | Panthera tigris jacksoni |
| Engels | Malayan tiger |
| Verspreiding | Maleisisch schiereiland |
| Voedsel | zwijnen, herten, runderen |
| Lengte | tot 2,6 m (zonder staart) |
| Gewicht | tot 180 kg |
| Leefgebied | regenwoud |
Deze ondersoort van de tijger wordt pas sinds 2005 onderscheiden. Tot die tijd werden deze tijgers tot de Indo-Chinese tijgers gerekend.
Zoals hun naam aangeeft leven ze in Maleisië. Hun verspreidingsgebied (het Maleisisch schiereiland) grenst aan dat van de Indo-Chinese tijger. De scheiding loopt bij de Istmus van Kra (het smalleste deel van het schiereliand, bij de zuidelijkste punt van Myanmar). Er leven naar schatting nog 500 Maleise tijgers in het wild.
zuid_chineese tijger
Zuid-Chinese tijger
| Andere namen | Chinese tijger |
| Wetenschappelijk | Panthera tigris amoyensis |
| Engels | South China tiger; Amoy tiger; Xiamen tiger |
| Verspreiding | zuidelijk (zuidoost) en centraal China |
| Voedsel | grotere prooien (vooral hoefdieren) |
| Lengte | 2,55 m (zonder staart) |
| Gewicht | tot 150 kg |
| Status | ernstig bedreigd |
De Zuid-Chinese tijger is de zeldzaamste nog bestaande ondersoort van de tijger. Hij hoort thuis in de graslanden, bossen en bergen van zuidelijk China.
Deze tijger is net iets kleiner dan de Indo-Chinese. De grondkleur is vergeleken met de andere tijgers vrij donker rood, de lichte kleur van de buik loopt niet door over de flanken.
In de jaren 1950 werden Zuid-Chinese tijgers beschouwd als schadelijk wild. Vanaf de jaren \'80 kreeg de Zuid-Chinese tijger echter wettelijke bescherming, maar stroperij ging door. Naar schatting zijn er nu tussen de 30 en 40 in het wild over. In Chinese dierentuinen zijn er bij elkaar nog ongeveer 50. De toekomst voor deze ondersoort ziet er somber uit.
sumatraanse tijger

Sumatraanse tijger
| Wetenschappelijk | Panthera tigris sumatrae |
| Engels | Sumatran tiger |
| Verspreiding | Sumatra (Indonesië) |
| Voedsel | zwijnen, herten |
| Leeftijd | 20 jaar |
| Lengte | tot 2,55 m (zonder staart) |
| Gewicht | 75 - 140 kg |
| Status | ernstig bedreigd |
De Sumatraanse tijger is de kleinste nog levende ondersoort van de tijgers. In de slinkende regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra komen er nog 400 tot 500 voor.
Het Wereld Natuur Fonds zet zich in om te zorgen dat het leefgebied van de Sumatraanse tijger beschermd wordt en stroperij wordt tegengegaan.
siberische tijger
Siberische tijger
| Wetenschappelijk | Panthera tigris altaica |
| Engels | Siberian tiger |
| Verspreiding | Zuidoost Siberië |
| Voedsel | zwijnen, herten, runderen |
| Leeftijd | 22 jaar (dierentuin) |
| Lengte | tot 3,3 m (zonder staart) |
| Gewicht | tot 350 kilo |
| Status | ernstig bedreigd |
De Siberische tijger is de grootste ondersoort van de tijgers. Het is ook een van de zeldzaamste. Met zijn dikke vacht en onderhuidse vetlaag is hij goed opgewassen tegen de kou die \'s winters in zijn leefgebied kan heersen.
Naar schatting leven er nog ongeveer 480 van deze machtige jagers in het wild. Het Wereld Natuur Fonds doet er alles aan om deze ondersoort voor uitsterven te behoeden.
indo_chinese tijger
Indo-Chinese tijger
| Andere namen | Achterindische tijger |
| Wetenschappelijk | Panthera tigris corbetti |
| Engels | Indo-Chines tiger; Indochinese tiger |
| Verspreiding | vaste land Zuidoost-Azië (ten noorden van de Istmus van Kra: Thailand, Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam, Zuidoost-China) |
| Voedsel | zwijnen, herten, runderen |
| Lengte | tot 2,6 m (zonder staart) |
| Gewicht | tot 180 kg |
Met naar schatting tussen de 700 en de 1300 exemplaren is de Indo-Chinese tijger na de Bengaalse tegenwoordig de meest talrijke ondersoort van de tijger. De meeste leven in de regenwouden van Thailand. Door het verdwijnen van zijn leefgebied en stroperij is deze tijger echter zeker niet buiten gevaar.
Deze tijger is wat kleiner dan de Bengaalse. De grondkleur van de vacht is donkerder, maar wel lichter dan bij de Zuid-Chinese tijger.
Tot het jaar 2005 werd ook de Maleise tijger nog tot deze ondersoort gerekend.
bengaalse tijger
Bengaalse tijger
| Andere namen | koningstijger |
| Wetenschappelijk | Panthera tigris tigris |
| Engels | Bengal tiger; royal tiger |
| Verspreiding | India, Bangladesh, Nepal, Buthan, Myanmar, West China |
| Voedsel | zwijnen, herten, runderen |
| Leeftijd | 15 jaar |
| Lengte | tot 2,65 m (zonder staart) |
| Gewicht | 250 kg |
| Status | bedreigd |
De Bengaalse tijger is een ondersoort van de tijger die nu nog in de grootste aantallen en verspreiding voorkomt in het wild. Rond 1900 waren er alleen in india al tegen de 40.000. In 1972 was dit aantal dramatisch gedaald tot 2000.
Door een goed beschermingsprogramma heeft de Bengaalse tijger zich weer enigszins kunnen herstellen: naar schatting zijn er nu tussen de 3200 en 4500.
katachtigen,tijgers
katachtigen, tijgers
| Wetenschappelijk | Panthera tigris |
| Engels | tigers |
| Verspreiding | verspreide gebieden in Zuidoost-Azië |
| Voedsel | vlees: ook (zeer) grote prooien |
| Leeftijd | tot 22 jaar (gevangenschap) |
| Lengte | max. 2,55 m (Sumatraanse) tot max. 3,3 m (Siberische) zonder staart |
| Gewicht | max. 140 kg (Sumatraanse) tot max. 384 kg (Siberische) |
| Onderverdeling | 5 ondersoorten |
De tijger is de grootste katachtige en onmiskenbaar met zijn zwart gestreepte oranje-gele vacht. Een eeuw leefden er naar schatting nog zo\'n 100.000 tijgers in een groot deel van Azië. Door het verdwijnen van zijn leefgebied en vooral door de meedogenloze jacht zijn er nu nog hooguit 7000 tijgers over.
Van de acht ondersoorten zijn er de afgelopen zestig jaar drie uitgestorven: de Javaanse, de Kaspische en de Balinese tijger. Sommige van de vijf overgebleven ondersoorten dreigen ook te verdwijnen, zoals de Zuid-Chinese tijger waarvan er naar schatting nog tussen de 20 en 30 exemplaren in het wild zijn.
Tegenwoordig is de vraag naar tijgerproducten voor traditionele oosterse medicijnen de belangrijkste oorzaak van de aanhoudende stroperij. Het Wereld Natuur Fonds heeft zet zich in voor tijgerreservaten en tegen de handel in tijgerproducten.
vliegende katten
vliegende katten
| Andere namen | vliegende maki's |
| Wetenschappelijk | Dermoptera; Cynocephalidae |
| Engels | flying lemurs; colugos |
| Verspreiding | Zuidoost-Azië |
| Voedsel | vruchten, bloemen |
| Aantal soorten | 2 |
Het meest opvallende aan de vliegende katten of vliegende maki's - die overigens niet verwant zijn aan katten en ook niet aan maki's (halfapen) - is de vlieghuid tussen hun staart, poten en nek. Tijdens een sprong strekken ze hun poten en lijken dan op een vlieger. Op deze manier kunnen ze soms wel 100 meter tussen bomen overbruggen zonder veel hoogte te verliezen.
amoerpanter
amoerpanter
| Wetenschappelijk | Panthera pardus orientalis |
| Engels | Amur leopard; Far Eastern leopard; Manchurian leopard; Korean leopard |
| Verspreiding | Verre Oosten, Amoer-gebied (bij Vladivostok) |
| Voedsel | vooral hazen en herten |
| Leeftijd | 23 jaar (dierentuin) |
| Lengte | 1,5 - 2 m, vrouwtje 1,2 - 1,5 m |
| Gewicht | 37 - 90 kg, vrouwtje 28 - 60 kg |
| Leefgebied | bebost gebied |
Van de 10 ondersoorten van de panter is de amoerpanter de zeldzaamste. Er leven hoogstens 40 exemplaren in Khasan: een relatief klein gebied tussen Vladivostok en de grens met China. Misschien leven er in China ook nog een handvol. In dierentuinen wereldwijd zijn er ongeveer 200.
De basiskleur van de amoerpanter is vrij bleek, de donkere, ononderbroken kringen zijn relatief groot en staan ver uit elkaar. In de winter krijgt hij een erg dikke vacht, met haren van soms 7 centimeter lang.
Oorspronkelijk leefde de amoerpanter in een groot deel van het Amoer-gebied tot en met de bergen in Noordoost-China en Korea. Door de jarenlange jacht en stroperij om zijn vacht en botten (traditionele medicijnen) is de amoerpanter uit het grootste deel van zijn verspreidingsgebied verdwenen. Ook zijn leefgebied wordt door ontginning, bosbranden en aanleg van oliepijpleidingen steeds verder aangetast. Het Wereld Natuur Fonds is actief met de bescherming van het Amoer-gebied en terugdringen van stroperij van de amoerpanter en van de Siberische tijger, die ook in dit gebied leeft.
wildekat
wilde kat
| Andere namen | Europese wilde kat |
| Wetenschappelijk | Felis sylvestris |
| Engels | European wildcat |
| Verspreiding | Midden-Europa, West- en Centraal-Azië, Afrika |
| Voedsel | kleine zoogdieren, vogels |
| Lengte | 50 - 80 cm, staart 30 cm |
| Gewicht | 3 - 8 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
De wilde kat lijkt veel op een groot uitgevallen (cyperse) huiskat. Een van de ondersoorten van de wilde kat - de Afrikaanse - is de stamvader van de huiskat.
Wilde katten zijn solitaire dieren die op kleine dieren jagen zoals muizen, ratten, lemmingen en konijnen. Vroeger kwamen ze wijdverspreid voor in Eurazië en Afrika, maar tegenwoordig is met name hun leefgebied in Europa sterk beperkt.
nevelpanter


