nevelpanter

roofdieren maar katachtigen in het bijzonder
nevelpanter
luipaard| Andere namen | panter |
| Wetenschappelijk | Panthera pardus |
| Engels | leopard; panther |
| Verspreiding | Afrika en zuidelijke Azië |
| Voedsel | antilopen, herten, hagedissen, vogels, apen en andere dieren |
| Leeftijd | 10 - 20 jaar |
| Lengte | 1 - 1,9 m, staart 60 - 110 cm |
| Gewicht | 45 - 85 kg (mannetje), vrouwtje 35 - 50 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
| Onderverdeling | 10 ondersoorten |
De luipaard wordt ook wel panter genoemd. Deze forse kat komt voor in bosrijke gebieden in vrijwel geheel Afrika en zuidelijk Azië.
Luipaarden jagen voornamelijk \'s nachts en sluipen daarbij geruisloos naar hun prooi waarna ze die bespringen. Ze vangen prooien van het formaat mestkever tot grote antilopen die veel zwaarder zijn dan zijzelf. Zulke grote vangsten slepen ze vaak in een boom, zodat ze niet worden ingepikt door hyena\'s of jakhalzen.
Bij de luipaard komt regelmatig een zwarte vorm voor: een soort albino, maar dan precies omgekeerd. Deze zwarte panters zijn dus geen aparte soort, maar een variatie van de luipaard.
leeuw| Wetenschappelijk | Panthera leo |
| Engels | lion |
| Verspreiding | Afrika, India (Gir Forest) |
| Voedsel | grote hoefdieren maar ook hazen en knaagdieren |
| Leeftijd | 15 - 24 jaar |
| Lengte | 1,7 - 2,5 m, staart 1 m |
| Gewicht | 150 - 250 kg |
| Status | kwetsbaar |
De leeuw is de enige katachtige die in hechte en duurzame familiegroepen leeft. Meestal bestaat een leeuwengroep uit een stuk of vijf verwante vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man.
De leeuwinnen jagen vaak gezamenlijk op een prooi, de man eist bij het verdelen van de gevangen buit het leeuwendeel voor zich op.
Een mannetjesleeuw heeft per dag ongeveer 7 kilo vlees nodig, een vrouwtje ongeveer 5 kilo. De man is ook een stuk groter en heeft imposante manen. Leeuwen jagen soms ook in hun eentje op kleinere prooidieren.
jachtluipaard| Andere namen | cheeta |
| Wetenschappelijk | Acinonyx jubatus |
| Engels | cheetah |
| Verspreiding | grote delen van Afrika, klein deel van West-Azië |
| Voedsel | hazen, impala\'s, gazellen, jonge wrattenzwijnen |
| Leeftijd | 12 jaar |
| Lengte | 1,1 - 1,5 m, staart 70 cm |
| Gewicht | 20 - 70 kg |
| Status | kwetsbaar |
Het jachtluipaard wordt ook vaak cheeta genoemd. Deze katachtige staat bekend als het snelste dier op het land. In een korte sprint kunnen ze snelheden van meer dan 100 km per uur halen en ze trekken net zo snel op als een Ferrari.
Jachtluipaarden jagen vaak midden op de dag. Dat maakt ze extra geliefd bij toeristen en filmmakers. Soms ondervinden de cheeta\'s last bij het jagen van al die toeschouwers. Een andere lastpak is de leeuw of een hyena die regelmatig buit van cheeta\'s afpakken of hun jongen doden.
Vroeger werd het jachtluipaard door de Egyptenaren en de Assyriers gebruikt als jachtdier. Hij moest op bevel achter een prooidier aangaan en deze na de vangst naar zijn begeleider brengen.
zwartvoetkat| Wetenschappelijk | Felis nigripes |
| Engels | blackfooted cat |
| Verspreiding | Zuid-Afrika |
| Voedsel | knaagdieren, kleine hagedissen, insecten, spinnen |
| Lengte | 35 - 40 cm, staart 15 - 20 cm |
| Gewicht | 1,5 - 3 kg |
| Status | kwetsbaar |
woestijnkat
viskat
sneeuwpanter| Andere namen | sneeuwluipaard; irbis |
| Wetenschappelijk | Panthera uncia; Uncia uncia |
| Engels | snow leopard |
| Verspreiding | gebergten in Midden-, Zuid- en Oost-Azië |
| Voedsel | bergschapen, geiten, yakkalveren, kleine zoogdieren en vogels |
| Leeftijd | 20 jaar (in gevangenschap) |
| Lengte | 1,2 - 1,3 m, staart 0,8 - 1 m |
| Gewicht | 25 - 75 kg |
| Status | bedreigd |
Deze zeldzame katachtige lijkt wat op het gewone panter (luipaard), maar heeft een lichtere en veel vollere vacht en een langere staart. Hij leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. In de winter begeeft hij zich lager.
Overdag jaagt de sneeuwpanter op grote maar ook kleinere dieren. Hij besluipt zijn prooi en werpt zich er dan op met een enorme sprong (tot 15 meter!). \'s Nachts houdt hij zich schuil in een hol dat enige bescherming biedt tegen de kou.
Deze kat werd in het verleden zwaar bejaagd vanwege zijn vacht. Hoewel streng beschermd worden ze nog steeds illegaal geschoten.
de serval| Wetenschappelijk | Felis serval |
| Engels | serval |
| Verspreiding | Afrika |
| Voedsel | knaagdieren, vogels |
| Leeftijd | 12 jaar |
| Lengte | 60 - 100 cm |
| Gewicht | 9 - 18 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
de voortplantingDe voortplanting
Tijgers zijn geslachtsrijp als ze 3 à 4 jaar oud zijn. Na een zwangerschap van 93 tot 111 dagen, naargelang de soort, zet een tijgerwijfje 2 tot 3 jongen op de wereld.
Eigenaardige camouflage
Sommige mensen kopen een “tijgerjas” (echt of synthetisch) om op te vallen. Best wel grappig als je weet dat tijgers door hun strepentooi juist onopgemerkt blijven. Als een tijger zich stilletjes voortbeweegt door het hoge gras en tussen de bomen, zorgt de afwisseling van lichte een donkere strepen ervoor dat zijn schaduw “gebroken” wordt, zodat je hem niet opmerkt. Het strepenmotief van een tijger is ook een beetje zijn “identiteitskaart”: er zijn geen twee tijgers die precies hetzelfde strepenpatroon hebben. Wetenschappers die tijgers bestuderen, kijken altijd eerst naar de strepen op de kop van de tijger. Zo kunnen ze niet alleen makkelijk de soort herkennen maar ook verschillende individu’s uit elkaar houden.
Een discrete jager
Als de tijger op jacht gaat, zorgen zijn strepen voor een goede camouflage, zodat hij heel dicht bij zijn prooi kan komen. Als hij tot op zo’n 15 meter genaderd is, maakt de tijger zich klaar voor de aanval. Enkele sprongen en… hop, de tijger bespringt zijn totaal verraste prooi. Hij zorgt er ook steeds voor dat hij niet naar zijn prooi sluipt met de richting van de wind mee. Anders zou het slachtoffer wel eens gewaarschuwd kunnen worden door die onvervalste tijgergeur! Tijgers jagen onder meer op wilde zwijnen en herten…
Truukje tegen tijgers!
In India, waar nog veel tijgers leven, weten mensen precies hoe ze zich moeten beschermen tegen tijgers, dankzij hun kennis van de jachttechnieken van de tijger. Ze dragen een “mensenmasker” aan de achterkant van hun hoofd als ze het bos intrekken. Zo heeft de tijger altijd het gevoel dat de mens hem aankijkt, aan welke kant hij zich ook bevindt. Daar houdt hij niet van, dus gaat hij op zoek naar een andere prooi!
Grote katten die van water houden
Tijgers zijn helemaal niet bang van water, integendeel! Zwemmen vinden ze best wel fijn. Ze schrikken er dan ook niet voor terug zich in zee te wagen, bv. om naar een eilandje wat verderop te zwemmen. Dat is wat anders dan die huiskat van ons, niet?
roestkat
rode lynx
poema| Andere namen | bergleeuw |
| Wetenschappelijk | Puma concolor |
| Engels | mountain lion; cougar; puma |
| Verspreiding | Noord-, Midden- en Zuid-Amerika |
| Voedsel | knaagdieren, konijnen, hazen, herten, schapen en jongvee |
| Lengte | 1 - 1,2 m, staart 70 cm |
| Gewicht | 70 - 100 kg |
| Status | thans niet bedreigd / risico |
pardellynx
pampakat
ocelot
| Andere namen | pardelkat |
| Wetenschappelijk | Felis pardalis |
| Engels | ocelot |
| Verspreiding | Zuid-Amerika, Midden-Amerika |
| Voedsel | muizen, reptielen, haasachtigen, hertjes en apen |
| Lengte | 65 - 100 cm, staart 30 - 45 cm |
| Gewicht | 12 - 16 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
moeraskat
| Andere namen | rietkat |
| Wetenschappelijk | Felis chaus |
| Engels | jungle cat |
| Verspreiding | oostelijke kust van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee tot in Laos en Birma |
| Voedsel | knaagdieren, vogels, kikkers, reptielen, vis |
| Lengte | 50 - 90 cm, staart 25 - 35 cm |
| Gewicht | 4 - 16 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
marmerkat
margay| Wetenschappelijk | Felis wiedi |
| Engels | margay |
| Verspreiding | Zuid-Amerika, Midden-Amerika tot en met het zuiden van de Verenigde Staten |
| Voedsel | knaagdieren, apen, vogels, opossums, luiaards |
| Lengte | 45 - 80 cm, staart 35 - 50 cm |
| Gewicht | 2,5 - 4 kg |
| Status | kwetsbaar |
manoel
1 reactie op dit bericht
hallo kunt u me helpen met mijn spreekbeurt??
Hallo.mevrouw/menneer
ik hou mijn spreekbeurt over de nevelpanter.
hij is heel zeldzaam.
kunt u mij misschien helpen met mijn spreekbeurt?
ik weet niet zo goed hoe ik een spreekbeurt moet maken.
kunt u mij even trug e-mailen
ik hoop dat u me kunt helpen
31 januari heb ik mijn spreekbeurt.
vriendelijke groet maantje
en ik vindt het heel knap en leuk en lief van je dat je dit voor de dieren doet en dat je ze op het internet zet