roestkat

roofdieren maar katachtigen in het bijzonder
roestkat
rode lynx
poema| Andere namen | bergleeuw |
| Wetenschappelijk | Puma concolor |
| Engels | mountain lion; cougar; puma |
| Verspreiding | Noord-, Midden- en Zuid-Amerika |
| Voedsel | knaagdieren, konijnen, hazen, herten, schapen en jongvee |
| Lengte | 1 - 1,2 m, staart 70 cm |
| Gewicht | 70 - 100 kg |
| Status | thans niet bedreigd / risico |
pardellynx
pampakat
ocelot
| Andere namen | pardelkat |
| Wetenschappelijk | Felis pardalis |
| Engels | ocelot |
| Verspreiding | Zuid-Amerika, Midden-Amerika |
| Voedsel | muizen, reptielen, haasachtigen, hertjes en apen |
| Lengte | 65 - 100 cm, staart 30 - 45 cm |
| Gewicht | 12 - 16 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
moeraskat
| Andere namen | rietkat |
| Wetenschappelijk | Felis chaus |
| Engels | jungle cat |
| Verspreiding | oostelijke kust van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee tot in Laos en Birma |
| Voedsel | knaagdieren, vogels, kikkers, reptielen, vis |
| Lengte | 50 - 90 cm, staart 25 - 35 cm |
| Gewicht | 4 - 16 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
marmerkat
margay| Wetenschappelijk | Felis wiedi |
| Engels | margay |
| Verspreiding | Zuid-Amerika, Midden-Amerika tot en met het zuiden van de Verenigde Staten |
| Voedsel | knaagdieren, apen, vogels, opossums, luiaards |
| Lengte | 45 - 80 cm, staart 35 - 50 cm |
| Gewicht | 2,5 - 4 kg |
| Status | kwetsbaar |
manoel
lynx| Andere namen | los; gewone lynx; Euraziatische lynx |
| Wetenschappelijk | Lynx lynx |
| Engels | Eurasian lynx |
| Verspreiding | Noord-Europa tot Oost-Azië |
| Voedsel | hazen, konijnen, reeën, vogels, schapen, geiten |
| Lengte | 80 - 130 cm cm, staart 5 - 19 cm |
| Gewicht | 8 - 38 kg |
| Status | thans niet bedreigd / risico |
De lynx kwam vroeger in bijna alle grote bosgebieden in Europa en een groot deel van Azië voor. Door de jacht en verdrijving uit hun leefgebied zijn deze katten met hun kenmerkende oorpluimen tegenwoordig vrij zeldzaam geworden. Ze leven vooral nog in afgelegen bergstreken met wat kreupelhout. In enkele bossen in West-Europa zijn opnieuw lynxen uitgezet. In Nederland is vooralsnog niet voldoende aaneengesloten bos voor een herintroductie.
Lynxen jagen bij voorkeur vanuit een hinderlaag. Ze liggen achter een omgevallen boom of rots te wachten tot een prooidier langs komt en doen dan een korte uitval. Als ze hun prooi niet binnen enkele meters te pakken kunnen krijgen laten ze hem lopen
jaguar| Wetenschappelijk | Panthera onca |
| Engels | jaguar |
| Verspreiding | Midden- en Zuid-Amerika |
| Voedsel | herten, agoeti\'s, pekari\'s en tapirs |
| Leeftijd | 10 - 20 jr |
| Lengte | 1,1 - 1,9 m, staart 45 - 75 cm |
| Gewicht | 40 - 160 kg |
| Status | thans niet bedreigd / risico |
De jaguar is de grootste kat van Amerika. Hij lijkt op een luipaard maar is steviger gebouwd. Vooral zijn kop is breder. Een ander verschil is dat binnen de zwarte \'rozetten\' op zijn vacht soms kleinere zwarte vlekken zitten, iets wat bij luipaarden nooit voorkomt.
Jaguars leven vooral in tropische bossen en hebben een voorkeur voor waterrijke gebieden.
jaroearoendi
iriomotokat
| Wetenschappelijk | Felis iriomotensis |
| Engels | Iriomote cat |
| Verspreiding | Riukiu- en Iriomoto-eilanden (Japan) |
| Voedsel | vlees |
| Lengte | 50 - 60 cm, staart 23 - 24 cm |
| Gewicht | 3 - 5 kg |
| Status | plaatselijk algemeen |
De Iriomotokat is zeer zeldzaam en komt alleen voor op de Riukiu- en Iriomoto-eilanden ten zuiden van Japan. Daar leeft hij in het subtropische regenwoud, altijd in de buurt van water.
Hij jaagt op watervogels, krabben en andere kleine dieren. Elke kat heeft een eigen territorium van ongeveer twee vierkante kilometer. Volgens sommige opvattingen is de Iriomotokat een ondersoort van de Bengaalse tijgerkat (Felis bengalensis).
geoffroy_kat
caracal
| Andere namen | woestijnlynx |
| Wetenschappelijk | Felis caracal |
| Engels | caracal |
| Verspreiding | grote delen van Afrika, Zuidwest-Azië |
| Voedsel | knaagdieren, vogels, gazellen, antilopen |
| Leeftijd | 16 jaar |
| Lengte | 60 - 90 cm, staart 25 cm |
| Gewicht | 6 - 19 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
canadese lynx
bergkat
bengaalse tijgerkat
| Wetenschappelijk | Felis bengalensis; Prionailurus bengalensis |
| Engels | leopard cat |
| Verspreiding | Sumatra, Borneo, Filippijnen, Japan, Taiwan |
| Voedsel | knaagdieren, vogels |
| Lengte | 35 - 60 cm, staart 15 - 40 cm |
| Gewicht | 3 - 7 kg |
| Status | algemeen |
Deze kat uit Zuidoost-Azië is zo groot als een flinke huiskat. Hij heeft een vachttekening als de margay (een Zuid-Amerikaanse kattensoort).
Het is een echte bosbewoner die uitstekend kan klimmen. Hij bespringt zijn prooi meestal vanuit een boom. Ook kan de tijgerkat goed zwemmen. Hij jaagt in de schemering en 's nachts.
aziatische goudkat