pardellynx

roofdieren maar katachtigen in het bijzonder
pardellynx
cats
little
grizzly
roofdieren
|
de manenwolf
![]() |
| Manenwolf |
Manenwolven zijn helemaal geen wolven maar hoogpotige Zuid-Amerikaanse vossen. Met hun grote oren speuren ze naar ritselende prooien zoals kleine knaagdieren, gordeldieren en insecten. Maar liefst de helft van het voedsel bestaat echter uit planten en vruchten, vooral die van de Lobeiraplant. Deze struik komt op de pampa veel voor en is verwant aan de aardappel en de tomaat. De struik kan 4 tot 5 meter hoog worden. De blauwe bloemen worden door bijen bestoven. De vruchten zijn groot, met een gewicht van rond een pond. Lobeirazaden ontkiemen pas goed als ze eerst het darmkanaal van de manenwolf gepasseerd zijn. De manenwolf komt alleen voor in die gebieden waar ook deze plant groeit. Ook zijn sociaal gedrag is anders dan dat van andere hondachtigen. Het zijn solisten en alleen in de paartijd komen de partners samen. De jongen worden alleen door de moeder verzorgd. Ook aan het gedrag van de manenwolven in de dierentuin, waar het mannetje en vrouwtje zich bijzonder weinig van elkaar aantrekken, kun je afleiden dat deze zwervers van de pampa zeer op zichzelf leven.


![]() |
![]() |
grote katten
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
moeder liefde
slapende beer
cats
kopstudie
beren gezin
ijsberen
de ijsbeer

beren
|
Beren behoren tot de gevaarlijkste dieren die we kennen. Er zijn zeven soorten beren, waarvan de ijsbeer de grootste is. Als hij rechtop staat is hij bijna drie meter lang. Een ijsbeer kan een gewicht van 500 kg halen. De kleinste beer, de Maleise beer, meet ongeveer 1,20 m. Andere beren zijn de grizzlybeer en de lippenbeer. Omdat beren zich hoofdzakelijk met vlees voeden worden ze bij de carnivoren gerekend. Reuzenpanda's, die van bamboe leven, zijn familie van de beren. Zowel beren als panda's kunnen zeer slecht zien maar beschikken dan weer over een zeer sterke reukzin. De zwarte beer We kennen twee soorten zwarte beren: 驮 soort leeft in de Verenigde Staten en 驮 soort in Zuidoost-Azi뮠De Amerikaanse soort is niet helemaal zwart. Ze kunnen ook wel eens donkerbruin of roodbruin zijn. Het zijn heel goede boomklimmers en ze kunnen heel hard rennen (wel 40 km/u). De Amerikaanse zwarte beren wonen vooral in de nationale parken. De reuzenpanda De pandabeer komt voor in Midden- en West-China en eet meestal bamboescheuten. De panda is bekend omdat hij als symbool staat voor het Wereld Natuurfonds dat zich inzet voor bedreigde dieren. Van de panda leven er nog maar een paar honderd exemplaren. | ||
De gryzzlybeer
De enorme grizzlybeer heeft buiten de mens geen vijanden. We treffen hem aan in het noorden van de Verenigde Staten, in Europa en Azi뮠We noemen hem ook wel de bruine beer of kodiabeer. Een berin werpt twee of drie jongen in het hol waar zij overwintert. Grizzlyberen zijn alleseters.
de lynx
De lynx
Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Roofdieren of Carnivora
Familie: Katachtigen of Felidae
Geslacht: Lynx
Wetenschappelijke naam: Lynx lynx
Schouderhoogte: ca. 65 cm
Lengte: 0,90 tot 1,30 m
Gewicht: tot 36 kg
Staartlengte: 11 tot 15 cm
Een reuzenkat met oorpluimen, bakkebaarden en een korte staart... Onopvallend kun je de lynx niet noemen! Na een afwezigheid van meer dan honderd jaar is dit mooie dier onlangs weer opgedoken in België en Nederland.
REUZENKAT OP SNEEUWSCHOENEN
Vroeger maakten mensen jacht op hem voor zijn mooie pels, maar tegenwoordig is de lynx gelukkig wettelijk beschermd. Er mag niet meer op gejaagd worden, en deze trotse katachtige mag ook niet meer in gevangenschap worden gehouden. Gelukkig maar!
MIJN LEVEN ALS LYNX
De lynx heeft een uitgestrekt jachtgebied nodig om te kunnen overleven: wel honderd tot duizend vierkante kilometer. Even vergelijken: de vos heeft maar 5 vierkante kilometer nodig! Meestal leven lynxen alleen. Klimmen kunnen ze als de beste. Ze houden dan ook van bergachtige gebieden en zijn absoluut niet bang voor een beetje sneeuw.
PAPA NEEMT DE BENEN
De paartijd valt bij de lynx in het begin van de lente. Mama lynx is ongeveer 70 dagen zwanger van haar jonkies. Eind mei worden ze geboren, 1 tot 4 per worp. De welpjes wegen bij hun geboorte maar 300 gram en zullen bijna een heel jaar lang bij mama blijven. Papa lynx helpt niet bij het grootbrengen. Hij neemt liever de benen!
EEN LEKKER HAPJE
Kikkers en hagedissen, muizen, hazen en zelfs jonge hertjes: je kunt niet zeggen dat het menu van de lynx niet gevarieerd is. In één nacht legt hij makkelijk 20 tot 60 kilometer af om aan lekkere hapjes te komen. Eigenlijk is het maar goed dat lynxen zulke goede jagers zijn. Zo worden ze niet zo makkelijk het slachtoffer van gif dat door jagers in de natuur wordt gelegd. Want lokaas eet de lynx alleen maar als hij echt niks anders vindt. Voor hem gaat er niets boven vers!
TERUG VAN WEGGEWEEST
Normaal vind je lynxen in bergachtige, ongerepte streken. Toch zijn er onlangs ook bij ons een paar gezien. Terug van weggeweest: hoe kan dat opeens? Sinds de jaren ‘70 hebben landen als Frankrijk, Zwitserland en Duitsland op verschillende plekken lynxen uitgezet. En soms trekt zo'n dier de grens over. Zo is de lynx onlangs ook in België opgedoken, in de Hoge Venen en in de Voerstreek. En ook in Zuid-Limburg zou er eentje gezien zijn. Sommige natuurliefhebbers vinden dat de lynx ook moet worden uitgezet op de Veluwe, in Nederland.
HAARKUSSENS EN OORPLUIMEN
Dacht je dat die oorpluimen van de lynx zomaar voor de sier zijn? Vergeet het maar: ze helpen hem om beter te horen. Opvallend zijn ook de dikke haarkussens aan de poten. Die zijn een handige aanpassing aan het leven op sneeuw en ijs. Echte sneeuwschoenen van moeder natuur! Maar de lynx heeft ook trekjes die aan je eigen huiskat doen denken. Zo hebben de mannetjes vaste krabbomen, waaraan ze hun klauwen scherpen. En net als andere katachtigen begraven lynxen keurig hun eigen uitwerpselen.
BANG VOOR DE LYNX?
Zo'n lynx ziet er best gevaarlijk uit. Konijnen, fazanten en zelfs een kalf zijn voor zijn machtige kaken geen enkel probleem. Toch hoef je helemaal niet bang te zijn. Lynxen zijn erg schuw en jagen vooral 's nachts. De kans dat je ooit oog in oog komt te staan met een heuse lynx, is dus heel klein. Bovendien zou het dier waarschijnlijk meer schrikken dan jij en meteen weer het hazenpad kiezen — of moeten we zeggen het lynxen-pad?
Met dank aan Koen Van Den Berge van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer.
Foto: Michel Decleer
bedreigde dieren
| |||
| |||
| |||
wilde dieren
| |||
| |||
tigris