Reageer op dit bericht
Reageer op dit bericht
iriomotokat

Iriomotokat
| Wetenschappelijk | Felis iriomotensis |
| Engels | Iriomote cat |
| Verspreiding | Riukiu- en Iriomoto-eilanden (Japan) |
| Voedsel | vlees |
| Lengte | 50 - 60 cm, staart 23 - 24 cm |
| Gewicht | 3 - 5 kg |
| Status | plaatselijk algemeen |
De Iriomotokat is zeer zeldzaam en komt alleen voor op de Riukiu- en Iriomoto-eilanden ten zuiden van Japan. Daar leeft hij in het subtropische regenwoud, altijd in de buurt van water.
Hij jaagt op watervogels, krabben en andere kleine dieren. Elke kat heeft een eigen territorium van ongeveer twee vierkante kilometer. Volgens sommige opvattingen is de Iriomotokat een ondersoort van de Bengaalse tijgerkat (Felis bengalensis).
geoffroy_kat

caracal

caracal
| Andere namen | woestijnlynx |
| Wetenschappelijk | Felis caracal |
| Engels | caracal |
| Verspreiding | grote delen van Afrika, Zuidwest-Azië |
| Voedsel | knaagdieren, vogels, gazellen, antilopen |
| Leeftijd | 16 jaar |
| Lengte | 60 - 90 cm, staart 25 cm |
| Gewicht | 6 - 19 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
canadese lynx
bergkat

bengaalse tijgerkat

Bengaalse tijgerkat
| Wetenschappelijk | Felis bengalensis; Prionailurus bengalensis |
| Engels | leopard cat |
| Verspreiding | Sumatra, Borneo, Filippijnen, Japan, Taiwan |
| Voedsel | knaagdieren, vogels |
| Lengte | 35 - 60 cm, staart 15 - 40 cm |
| Gewicht | 3 - 7 kg |
| Status | algemeen |
Deze kat uit Zuidoost-Azië is zo groot als een flinke huiskat. Hij heeft een vachttekening als de margay (een Zuid-Amerikaanse kattensoort).
Het is een echte bosbewoner die uitstekend kan klimmen. Hij bespringt zijn prooi meestal vanuit een boom. Ook kan de tijgerkat goed zwemmen. Hij jaagt in de schemering en 's nachts.
aziatische goudkat
afrikaanse wilde kat
afrikaanse goudkat

katachtigen, overige
katachtigen, overig
| Andere namen | katten |
| Wetenschappelijk | Felidae |
| Engels | cats |
| Verspreiding | Europa, Azië, Afrika, Amerika |
| Voedsel | vlees |
| Aantal soorten | 38 |
De lenige en gespierde katten zijn echte jagers. Hoewel deze roofdieren-familie soortenrijk is en deze soorten in heel verschillende gebieden leven, lijken ze allemaal wel veel op elkaar.
Natuurlijk verschillen ze in tekening van de vacht en in formaat, maar zelfs een huiskat en een tijger zijn duidelijk familie van elkaar. Vooral de kleinere katten kunnen erg goed klimmen.
Met uitzondering van de cheeta kunnen katten hun nagels intrekken, waardoor ze tijdens het lopen niet bot worden. De leeuw is de enige katachtige die in een groep leeft en jaagt. Vele soorten katachtige worden zwaar bejaagd en daardoor in hun voortbestaan bedreigd.
stokstaartje

stokstaartje
| Andere namen | aardmannetje; Zuid-Afrikaanse meerkat |
| Wetenschappelijk | Suricata suricatta |
| Engels | meerkat |
| Verspreiding | Zuidelijk Afrika |
| Voedsel | vooral vlees: insecten, spinnen, duizendpoten, hagedissen, knaagdieren en vogels. Ook wel knollen en wortels |
| Lengte | 25 - 35 cm, staart 17 - 25 cm |
| Gewicht | 0,6 - 1 kg |
| Status | algemeen |
Stokstaartjes zijn kleine roofdieren, verwant met de mangoesten. Ze leven in groepen van maximaal 30 dieren in woestijnachtige delen van zuidelijk Afrika. Overdag trekken ze er op uit om voedsel te zoeken.
Vaak staan enkele leden van de groep op wacht om de rest met een fluitend ('let op') of blaffend ('vlucht voor je leven') geluid te kunnen waarschuwen. Bijvoorbeeld voor een naderende roofvogel. 's Nachts verblijven ze in ondergrondse holen, meestal een oude burcht van grondeekhoorns die ze verder uitgegraven hebben.
rode meerkat

rode meerkat
| Andere namen | vosmangoeste |
| Wetenschappelijk | Cynictis penicillata |
| Engels | yellow mongoose |
| Verspreiding | zuidelijk Afrika |
| Voedsel | vooral insecten, ook kleine gewervelde dieren |
| Lengte | 23 - 33 cm, staart 18 - 25 cm |
| Gewicht | 450 - 800 gram |
| Status | algemeen |
Dit roofdiertje wordt ook wel vosmangoeste genoemd. Die naam is beter gekozen. Ten eerste is hij eerder vaalgeel (zuidelijk) of grijsachtig (noordelijk) van kleur. Ten tweede heeft hij anders dan andere mangoesten een wollige staart, net als een vos. Tot slot is de naam 'meerkat' de Engelse (en Zuid-Afrikaanse) naam voor een aantal mangoesten, maar in het Nederlands wordt deze naam gegeven aan een soortenrijke groep apen.
Rode meerkatten leven in familiegroepen: een ouderpaar en hun jongen. Ze bewonen oude gangenstelsels van andere dieren, zoals van stokstaartjes en grondeekhoorns, die ze vaak verder uitbreiden.
indische civetkat
Indische civetkat
| Wetenschappelijk | Viverricula indica |
| Engels | little Chinese civet |
| Verspreiding | Zuid-China, Ceylon, Indonesië |
| Voedsel | insecten, kleine zoogdieren, krabben, kikkers, vogels en eieren. |
| Lengte | 75 cm, staart 45 cm |
| Gewicht | 7 - 11 kilo. |
| Status | algemeen |
Civetkatten zijn soepele, slanke dieren die een eigen familie vormen binnen de roofdieren. De Indische civetkat is iets kleiner dan de Afrikaanse- en de Aziatische civetkat en heeft een wat minder contrastrijk vachtpatroon.
Het is een behendige jager van kleine zoogdieren en vogels, die hij besluipt als een kat. Maar als hij de gelegenheid krijgt, pakt deze civetkat wat hij tegenkomt, inclusief insecten en fruit.
genetkat
genetkat
| Wetenschappelijk | Genetta genetta |
| Engels | small-spotted genet |
| Verspreiding | Zuidwest-Europa, Afrika |
| Voedsel | kleine zoogdieren en vogels |
| Lengte | 40 - 55 cm, staart 40 - 51 cm |
| Gewicht | 1,5 - 2,5 kg |
| Status | algemeen |
fretkat
aziatische civetkat
Aziatische civetkat
| Wetenschappelijk | Viverra zibetha |
| Engels | Asian civet; Indian civet |
| Verspreiding | India, Birma en Zuid-China. |
| Voedsel | insecten, krabben, kikkers, vogels, eieren |
| Lengte | 1,2 m inclusief staart van 45 cm. |
| Gewicht | 7 - 11 kg |
| Status | algemeen |
afrikaanse civetkat
Afrikaanse civetkat
roofdieren

roofdieren
| Andere namen | carnivoren |
| Wetenschappelijk | Carnivora |
| Engels | carnivores |
| Voedsel | voornamelijk vleeseters; ook alleseters |
| Onderverdeling | 3 families |
| Aantal soorten | 249 |
De naam 'roofdieren' of 'carnivoren' is wat verwarrend. Soms worden hiermee alle jagende en vleesetende dieren aangeduid, ongeacht hun verwantschap (dus zowel een tijger, als een arend of een libel). Maar het is ook de naam van een orde binnen de zoogdieren, dus van verwante diersoorten zoals tijgers, wolven en beren. Er is zelfs een roofdier die vegetariër is: de reuzenpanda.

