afrikaanse goudkat

roofdieren maar katachtigen in het bijzonder
afrikaanse goudkat
katachtigen, overige| Andere namen | katten |
| Wetenschappelijk | Felidae |
| Engels | cats |
| Verspreiding | Europa, Azië, Afrika, Amerika |
| Voedsel | vlees |
| Aantal soorten | 38 |
De lenige en gespierde katten zijn echte jagers. Hoewel deze roofdieren-familie soortenrijk is en deze soorten in heel verschillende gebieden leven, lijken ze allemaal wel veel op elkaar.
Natuurlijk verschillen ze in tekening van de vacht en in formaat, maar zelfs een huiskat en een tijger zijn duidelijk familie van elkaar. Vooral de kleinere katten kunnen erg goed klimmen.
Met uitzondering van de cheeta kunnen katten hun nagels intrekken, waardoor ze tijdens het lopen niet bot worden. De leeuw is de enige katachtige die in een groep leeft en jaagt. Vele soorten katachtige worden zwaar bejaagd en daardoor in hun voortbestaan bedreigd.
stokstaartje
| Andere namen | aardmannetje; Zuid-Afrikaanse meerkat |
| Wetenschappelijk | Suricata suricatta |
| Engels | meerkat |
| Verspreiding | Zuidelijk Afrika |
| Voedsel | vooral vlees: insecten, spinnen, duizendpoten, hagedissen, knaagdieren en vogels. Ook wel knollen en wortels |
| Lengte | 25 - 35 cm, staart 17 - 25 cm |
| Gewicht | 0,6 - 1 kg |
| Status | algemeen |
Stokstaartjes zijn kleine roofdieren, verwant met de mangoesten. Ze leven in groepen van maximaal 30 dieren in woestijnachtige delen van zuidelijk Afrika. Overdag trekken ze er op uit om voedsel te zoeken.
Vaak staan enkele leden van de groep op wacht om de rest met een fluitend ('let op') of blaffend ('vlucht voor je leven') geluid te kunnen waarschuwen. Bijvoorbeeld voor een naderende roofvogel. 's Nachts verblijven ze in ondergrondse holen, meestal een oude burcht van grondeekhoorns die ze verder uitgegraven hebben.
rode meerkat
| Andere namen | vosmangoeste |
| Wetenschappelijk | Cynictis penicillata |
| Engels | yellow mongoose |
| Verspreiding | zuidelijk Afrika |
| Voedsel | vooral insecten, ook kleine gewervelde dieren |
| Lengte | 23 - 33 cm, staart 18 - 25 cm |
| Gewicht | 450 - 800 gram |
| Status | algemeen |
Dit roofdiertje wordt ook wel vosmangoeste genoemd. Die naam is beter gekozen. Ten eerste is hij eerder vaalgeel (zuidelijk) of grijsachtig (noordelijk) van kleur. Ten tweede heeft hij anders dan andere mangoesten een wollige staart, net als een vos. Tot slot is de naam 'meerkat' de Engelse (en Zuid-Afrikaanse) naam voor een aantal mangoesten, maar in het Nederlands wordt deze naam gegeven aan een soortenrijke groep apen.
Rode meerkatten leven in familiegroepen: een ouderpaar en hun jongen. Ze bewonen oude gangenstelsels van andere dieren, zoals van stokstaartjes en grondeekhoorns, die ze vaak verder uitbreiden.
indische civetkat| Wetenschappelijk | Viverricula indica |
| Engels | little Chinese civet |
| Verspreiding | Zuid-China, Ceylon, Indonesië |
| Voedsel | insecten, kleine zoogdieren, krabben, kikkers, vogels en eieren. |
| Lengte | 75 cm, staart 45 cm |
| Gewicht | 7 - 11 kilo. |
| Status | algemeen |
Civetkatten zijn soepele, slanke dieren die een eigen familie vormen binnen de roofdieren. De Indische civetkat is iets kleiner dan de Afrikaanse- en de Aziatische civetkat en heeft een wat minder contrastrijk vachtpatroon.
Het is een behendige jager van kleine zoogdieren en vogels, die hij besluipt als een kat. Maar als hij de gelegenheid krijgt, pakt deze civetkat wat hij tegenkomt, inclusief insecten en fruit.
genetkat| Wetenschappelijk | Genetta genetta |
| Engels | small-spotted genet |
| Verspreiding | Zuidwest-Europa, Afrika |
| Voedsel | kleine zoogdieren en vogels |
| Lengte | 40 - 55 cm, staart 40 - 51 cm |
| Gewicht | 1,5 - 2,5 kg |
| Status | algemeen |
fretkat
aziatische civetkat| Wetenschappelijk | Viverra zibetha |
| Engels | Asian civet; Indian civet |
| Verspreiding | India, Birma en Zuid-China. |
| Voedsel | insecten, krabben, kikkers, vogels, eieren |
| Lengte | 1,2 m inclusief staart van 45 cm. |
| Gewicht | 7 - 11 kg |
| Status | algemeen |
afrikaanse civetkat
roofdieren
| Andere namen | carnivoren |
| Wetenschappelijk | Carnivora |
| Engels | carnivores |
| Voedsel | voornamelijk vleeseters; ook alleseters |
| Onderverdeling | 3 families |
| Aantal soorten | 249 |
De naam 'roofdieren' of 'carnivoren' is wat verwarrend. Soms worden hiermee alle jagende en vleesetende dieren aangeduid, ongeacht hun verwantschap (dus zowel een tijger, als een arend of een libel). Maar het is ook de naam van een orde binnen de zoogdieren, dus van verwante diersoorten zoals tijgers, wolven en beren. Er is zelfs een roofdier die vegetariër is: de reuzenpanda.