Reageer op dit bericht
Reageer op dit bericht
viskat
sneeuwpanter
sneeuwpanter
| Andere namen | sneeuwluipaard; irbis |
| Wetenschappelijk | Panthera uncia; Uncia uncia |
| Engels | snow leopard |
| Verspreiding | gebergten in Midden-, Zuid- en Oost-Azië |
| Voedsel | bergschapen, geiten, yakkalveren, kleine zoogdieren en vogels |
| Leeftijd | 20 jaar (in gevangenschap) |
| Lengte | 1,2 - 1,3 m, staart 0,8 - 1 m |
| Gewicht | 25 - 75 kg |
| Status | bedreigd |
Deze zeldzame katachtige lijkt wat op het gewone panter (luipaard), maar heeft een lichtere en veel vollere vacht en een langere staart. Hij leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. In de winter begeeft hij zich lager.
Overdag jaagt de sneeuwpanter op grote maar ook kleinere dieren. Hij besluipt zijn prooi en werpt zich er dan op met een enorme sprong (tot 15 meter!). \'s Nachts houdt hij zich schuil in een hol dat enige bescherming biedt tegen de kou.
Deze kat werd in het verleden zwaar bejaagd vanwege zijn vacht. Hoewel streng beschermd worden ze nog steeds illegaal geschoten.
de serval
serval
| Wetenschappelijk | Felis serval |
| Engels | serval |
| Verspreiding | Afrika |
| Voedsel | knaagdieren, vogels |
| Leeftijd | 12 jaar |
| Lengte | 60 - 100 cm |
| Gewicht | 9 - 18 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
de voortplanting
De voortplanting
Tijgers zijn geslachtsrijp als ze 3 à 4 jaar oud zijn. Na een zwangerschap van 93 tot 111 dagen, naargelang de soort, zet een tijgerwijfje 2 tot 3 jongen op de wereld.
Eigenaardige camouflage
Sommige mensen kopen een “tijgerjas” (echt of synthetisch) om op te vallen. Best wel grappig als je weet dat tijgers door hun strepentooi juist onopgemerkt blijven. Als een tijger zich stilletjes voortbeweegt door het hoge gras en tussen de bomen, zorgt de afwisseling van lichte een donkere strepen ervoor dat zijn schaduw “gebroken” wordt, zodat je hem niet opmerkt. Het strepenmotief van een tijger is ook een beetje zijn “identiteitskaart”: er zijn geen twee tijgers die precies hetzelfde strepenpatroon hebben. Wetenschappers die tijgers bestuderen, kijken altijd eerst naar de strepen op de kop van de tijger. Zo kunnen ze niet alleen makkelijk de soort herkennen maar ook verschillende individu’s uit elkaar houden.
Een discrete jager
Als de tijger op jacht gaat, zorgen zijn strepen voor een goede camouflage, zodat hij heel dicht bij zijn prooi kan komen. Als hij tot op zo’n 15 meter genaderd is, maakt de tijger zich klaar voor de aanval. Enkele sprongen en… hop, de tijger bespringt zijn totaal verraste prooi. Hij zorgt er ook steeds voor dat hij niet naar zijn prooi sluipt met de richting van de wind mee. Anders zou het slachtoffer wel eens gewaarschuwd kunnen worden door die onvervalste tijgergeur! Tijgers jagen onder meer op wilde zwijnen en herten…
Truukje tegen tijgers!
In India, waar nog veel tijgers leven, weten mensen precies hoe ze zich moeten beschermen tegen tijgers, dankzij hun kennis van de jachttechnieken van de tijger. Ze dragen een “mensenmasker” aan de achterkant van hun hoofd als ze het bos intrekken. Zo heeft de tijger altijd het gevoel dat de mens hem aankijkt, aan welke kant hij zich ook bevindt. Daar houdt hij niet van, dus gaat hij op zoek naar een andere prooi!
Grote katten die van water houden
Tijgers zijn helemaal niet bang van water, integendeel! Zwemmen vinden ze best wel fijn. Ze schrikken er dan ook niet voor terug zich in zee te wagen, bv. om naar een eilandje wat verderop te zwemmen. Dat is wat anders dan die huiskat van ons, niet?
roestkat

rode lynx

poema
poema
| Andere namen | bergleeuw |
| Wetenschappelijk | Puma concolor |
| Engels | mountain lion; cougar; puma |
| Verspreiding | Noord-, Midden- en Zuid-Amerika |
| Voedsel | knaagdieren, konijnen, hazen, herten, schapen en jongvee |
| Lengte | 1 - 1,2 m, staart 70 cm |
| Gewicht | 70 - 100 kg |
| Status | thans niet bedreigd / risico |
pardellynx
pampakat

ocelot

ocelot
| Andere namen | pardelkat |
| Wetenschappelijk | Felis pardalis |
| Engels | ocelot |
| Verspreiding | Zuid-Amerika, Midden-Amerika |
| Voedsel | muizen, reptielen, haasachtigen, hertjes en apen |
| Lengte | 65 - 100 cm, staart 30 - 45 cm |
| Gewicht | 12 - 16 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
moeraskat

moeraskat
| Andere namen | rietkat |
| Wetenschappelijk | Felis chaus |
| Engels | jungle cat |
| Verspreiding | oostelijke kust van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee tot in Laos en Birma |
| Voedsel | knaagdieren, vogels, kikkers, reptielen, vis |
| Lengte | 50 - 90 cm, staart 25 - 35 cm |
| Gewicht | 4 - 16 kg |
| Status | thans niet bedreigd |
marmerkat
margay
margay
| Wetenschappelijk | Felis wiedi |
| Engels | margay |
| Verspreiding | Zuid-Amerika, Midden-Amerika tot en met het zuiden van de Verenigde Staten |
| Voedsel | knaagdieren, apen, vogels, opossums, luiaards |
| Lengte | 45 - 80 cm, staart 35 - 50 cm |
| Gewicht | 2,5 - 4 kg |
| Status | kwetsbaar |
manoel
lynx
lynx
| Andere namen | los; gewone lynx; Euraziatische lynx |
| Wetenschappelijk | Lynx lynx |
| Engels | Eurasian lynx |
| Verspreiding | Noord-Europa tot Oost-Azië |
| Voedsel | hazen, konijnen, reeën, vogels, schapen, geiten |
| Lengte | 80 - 130 cm cm, staart 5 - 19 cm |
| Gewicht | 8 - 38 kg |
| Status | thans niet bedreigd / risico |
De lynx kwam vroeger in bijna alle grote bosgebieden in Europa en een groot deel van Azië voor. Door de jacht en verdrijving uit hun leefgebied zijn deze katten met hun kenmerkende oorpluimen tegenwoordig vrij zeldzaam geworden. Ze leven vooral nog in afgelegen bergstreken met wat kreupelhout. In enkele bossen in West-Europa zijn opnieuw lynxen uitgezet. In Nederland is vooralsnog niet voldoende aaneengesloten bos voor een herintroductie.
Lynxen jagen bij voorkeur vanuit een hinderlaag. Ze liggen achter een omgevallen boom of rots te wachten tot een prooidier langs komt en doen dan een korte uitval. Als ze hun prooi niet binnen enkele meters te pakken kunnen krijgen laten ze hem lopen
jaguar
jaguar
| Wetenschappelijk | Panthera onca |
| Engels | jaguar |
| Verspreiding | Midden- en Zuid-Amerika |
| Voedsel | herten, agoeti\'s, pekari\'s en tapirs |
| Leeftijd | 10 - 20 jr |
| Lengte | 1,1 - 1,9 m, staart 45 - 75 cm |
| Gewicht | 40 - 160 kg |
| Status | thans niet bedreigd / risico |
De jaguar is de grootste kat van Amerika. Hij lijkt op een luipaard maar is steviger gebouwd. Vooral zijn kop is breder. Een ander verschil is dat binnen de zwarte \'rozetten\' op zijn vacht soms kleinere zwarte vlekken zitten, iets wat bij luipaarden nooit voorkomt.
Jaguars leven vooral in tropische bossen en hebben een voorkeur voor waterrijke gebieden.
jaroearoendi
iriomotokat

Iriomotokat
| Wetenschappelijk | Felis iriomotensis |
| Engels | Iriomote cat |
| Verspreiding | Riukiu- en Iriomoto-eilanden (Japan) |
| Voedsel | vlees |
| Lengte | 50 - 60 cm, staart 23 - 24 cm |
| Gewicht | 3 - 5 kg |
| Status | plaatselijk algemeen |
De Iriomotokat is zeer zeldzaam en komt alleen voor op de Riukiu- en Iriomoto-eilanden ten zuiden van Japan. Daar leeft hij in het subtropische regenwoud, altijd in de buurt van water.
Hij jaagt op watervogels, krabben en andere kleine dieren. Elke kat heeft een eigen territorium van ongeveer twee vierkante kilometer. Volgens sommige opvattingen is de Iriomotokat een ondersoort van de Bengaalse tijgerkat (Felis bengalensis).
geoffroy_kat


