Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    29-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georg Baselitz in 2004 op de voet gevolgd '” Portret van toen nu tweemaal op Arte-tv
    Tegenstellingen
    De in 1938 geboren Duitse, veelzijdige beeldend kunstenaar Georg Baselitz is onderwerp van de uitzending van Arte-televisie om 23:50 uur op zondag 29 maart. Het betreft een portret van zesentwintig minuten door de documentairemaakster Evelyn Schels, die de aparte kunstenaar in 2004 voor de Bayerische Rundfunk heeft gevolgd.
    Hoewel hij luxe veracht, woont Georg Baselitz op een slot in Niedersachsen. Hij is van mening dat kunstenaars asociale mensen zijn, ondanks het besef dat hij zelf deel van die kongsi uitmaakt. Hij maakt veel werk dat 'op de kop' staat, en dat zou wel eens te maken kunnen hebben met zijn tweeledige houding ten opzichte van tal van maatschappelijke verschijnselen, ook buiten zijn directe wereld van de kunsten.

    Invloeden
    Georg Baseliutz dankt zijn grootste invloed aan de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944). Inmiddels heeft Baselitz zich ontwikkeld tot één van de meest vooraanstaande Duitse beeldend kunstenaars en mede daardoor heeft hij weer nadrukkelijke invloed op anderen, individueel en groepen, uitgeoefend. Als academisch docent — eerst twee perioden (1978-1983, en 1983-1988) in Karlsruhe aan de Kunstacademie, en vanaf 1992 is hij professor aan de Hochschule für Bildende Künste te Berlijn — heeft hij eveneens zijn sporen nagelaten.

    Uitzendingen
    Deze uitzonderlijke hedendaagse kunstenaar luistert eigenlijk naar de naam Hans-Georg Kern, maar hij heeft zich, in navolging van veel renaissancekunstenaars, genoemd naar zijn geboorteplaats: Deutschbaselitz in het oosten van Duitsland, dat later tot de DDR zu gaan behoren. Tegenwoordig woont Baselitz afwisselend in Derneburg en Imperia.
    De film van Evelyn Schels zal op het beeldformaat 16:9 worden uitgezonden en is voorzien van stereofonisch geluid, zal op vrijdag 3 april door Arte-televisie worden herhaald om 07:00 uur in de ochtend.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Georg Baselitz.
    2. Edvard Munch beïnvloedde Baselitz. (Zefportret met skeletarm, 1895.)

    29-03-2009 om 23:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Optreden en Portret van violist Ivry Gitlis twee dagen achtereen op Arte-tv

    Legendarisch
    Hoewel de in 1922 geboren Israëlische musicus als één van de grote vioollegenden geldt, geniet hij toch veel meer bekendheid in kringen van liefhebbers van het instrument viool en de daarbij behorende muziek dan zoveel collega-violisten — zoals bijvoorbeeld Yehudi Menuhin (1916-1999) en David Oistrach (1908-1974) — wier naam ook een begrip was, en eventueel nog is, in algemene zin. Hoewel we, zeker in deze tijd van volstrekt zinloze superlatieven — waarin zelfs Duitse politieseries van een strafbaar te stellen oer-saaiheid als 'legendarisch' worden gekwalificeerd — voorzichtig moeten zijn met een dergelijk begrip, mag dat in combinatie met de naam Ivry Gitlis zeker worden gebruikt.

    Sterren als leermeesters
    Ivry Gitlis studeerde zelf in Parijs bij drie grootmeesters van zijn instrument, die zelf legenden zijn geworden: Carl Flesch (1873-1944), Georges Enescu (1881-1955) en Jacques Thibaud (1880-1953). Pas aan het einde van de jaren zestig vestigde hij zich definitief in Parijs, waar hij al snel in maatschappelijke zin opzien baarde door tijdens de revolutie van 1968 met zijn viool de straat op te gaan en bij de studenten en stakende arbeiders te spelen.
    Daarop aangesproken na een concert in de Stadsschouwburg van Groningen — nu bijna vier decennia geleden — verklaarde hij vóór de kunsten te zijn, en dus  links.

    Concert
    Het concert dat op zondag 2 maart door Arte-televisie zal worden uitgezonden op het voor klassieke muziek gereserveerde tijdstip — tussen 19:00 uur en 19:45 uur — bestaat uit drie onderdelen die bijeengebracht zijn van verschillende opnamen.
    De film is in 2009 gerealiseerd door Arte France. Naast het onvergankelijke Vioolconcert in D-groot, opus 35, uit 1878 van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893) — waarover meer details en een technische toelichting te lezen zijn in een artikel van 6 maart 2007 op de fin de siècle site  All art is quite useless van Rond1900.nl — met dirigent Francesco Mander, opgenomen in 1965, zal Ivry Gitlis te zien zijn in een gedeelte van de Sonata voor vioolsolo — Melodia van Béla Bartók (1881-1945), gecomponeerd voor de bovengenoemde Yehudi Menuhin, van een opname uit 1962. Besloten wordt het drie kwartier durende 'televisieconcert' van Ivry Gitlis met de Capriccio-Valse in E-groot opus 7 van Henryk Wieniawski (1835-1880).

    Herhalingen
    Op vrijdag 10 april en op donderdag 16 april — beide keren om 06:00 uur in de ochtend — zal dit concert door Arte-tv worden herhaald.



    Deze film dient als opmaat voor een Portret van Ivry Gitlis dat eveneens door Arte-tv zal worden uitgezonden. Het is een zestig minuten durende film die in 2008 door Sandra Joxe voor Arte France werd gerealiseerd in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, die zal worden uitgezonden op maandag 30 maart van 22:25 uur tot 23:25 uur.
    ____________

    Afbeeldingen
    1. Jacques Thibaud, een van de drie voornaamste viooldocenten in het leven van Ivry Gitlis.
    2. Georges Enescu, idem.
    3. Carl Flesch, idem.
    4. Ivry Gitlis.

    29-03-2009 om 14:34 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gogoljs drama De Revisor zondag in de ether, en komende woensdag een hoorspel over dit drama
    Het genie herdacht
    Het was niet bepaald een grap die men enige tijd later zou kunnen negeren dat de Rus Nikolaj Vasiljevitsj Gogolj op 1 april 1809 werd geboren, want binnen relatief korte tijd zou blijken dat hij één der grootste — en volgens niet weinige literatuurkenners zelfs de grootste — schrijver binnen de Russische letteren was en is.
    Nu we op de radio bijna dagelijks worden geconfronteerd met de muziek van drie componisten, die allen hun naam hebben 'gegegven' aan het jaar 2009 — Purcell, Händel en Haydn — wordt nog wel eens vergeten welke culturele grootheden er nog meer in 1809 zijn geboren, zoals daar zijn Charles Darwin en Edgar Allen Poe, naast Nikolaj Gogolj.
    Laatstgenoemde is in verschillende kringen om steeds weer een ander element uit zijn oeuvre bekend geworden. Hij wordt niet alleen hemelhoog geprezen om zijn roman De dode zielen (1842), maar tevens voor zijn dramatische scheppingen, waarvan De Revisor (1836) niet alleen het bekendst (gebleven) is, maar eveneens het meest vertaald en opgevoerd, alsmede verfilmd — onder meer in 1949 door Henry Koster als The inspector general, met Danny Kaye in de hoofdrol —, dan wel op een andere wijze gedramatiseerd voor de buis.

    De Revisor
    Op zondag 29 maart wordt, vrijwel gelijktijdig, op twee verschillende Europese zenders — op de Britse zender BBC radio 3 en via het derde radioprogramma WDR 3 — het drama De Revisor uitgezonden. Op die Duitse zender tussen 20:05 uur en 22:00 uur; via de BBC vanaf 21:00 uur tot 23:15 uur, onder de titel The government inspector.
    Dit oorspronkelijke toneelstuk heeft tal van andere schrijvers geïnspireerd. Eén van hen is Jürgen Groß (geboren 1953), die het toneelstuk schreef 'Der revisor' oder 'Katze aus dem Sack', dat komende woensdag 1 april, 's avonds tussen 20:00 uur en 21:20 uur door de Duitse radiozender NDR Kultur als Hörspiel zal worden uitgezonden in het programma met die titel, als aflevering "Zum 200. Geburtstag von Nikolai W. Gogol".
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Portret van Nikolaj Gogolj.
    2. Voorplat van een Nederlandse Wereldbibliotheek-uitgave uit 1934 met daarin De Revisor, vertaald door Josine Termaet.

    29-03-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    28-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onbekende feiten over vulkanen '” zondagavond op BBC 2-televisie
    Twee zijden van één medaille
    Het verschijnsel vulkaan staat de laatste maanden nadrukkelijk in de belangstelling op tal van televisiezenders, verspreid over Europa. De ene documentaire maakt u vertrouwd met het wel en wee van bewoners, die ergens in Zuid-Amerika in de omgeving van een vulkaan wonen en zich daardoor terecht bedreigd voelen, de andere film heeft als inhoud het archeologische onderzoek dat wordt gedaan naar een enorme eruptie ergens in de prehistorie, en weer een andere reportage houdt zich op met de gevolgen van vulkaanuitbarstingen tijdens de laatste eeuw(en).
    Op zondag 29 maart presenteert Iain Stewart [1] op de Britse zender BBC Two Television — tussen 19:00 uur en 20:00 uur onze tijd — een film, die het fenomeen vulkaanuitbarsting van meerdere kanten belicht. Niet alleen bestaat het terechte 'verwijt' dat de uitbarsting van een vulkaan een uitermate destructief natuurverschijnsel is, maar deze weliswaar juiste doch eenzijdige vaststelling wordt in de presentatie aangevuld met de uitleg dat vulkanen niet alleen leven vernietigen, maar dat er zonder vulkanen geen leven op aarde mogelijk zou zijn geweest.
    __________
    [1] Iain Stewart (geboren 1964) is geoloog; als hoogleraar geoscience communication is hij verbonden aan de universiteit van Plymouth.
    __________
    Foto: (Professor) Iain Stewart.

    28-03-2009 om 14:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emigreren in 1900 vanuit Nederland naar Amerika '” op GeschiedenisTV
    Herhaling van 2000
    Voor het programma Dokwerk van de VPRO heeft Cherry Duyns in 2000 een documentaire afgeleverd over een aantal Nederlanders dat in het jaar 1900 is vertrokken naar het verre Amerika. Daarin komt één dag specifiek aan de orde, hetgeen in de titel van de aflevering al herkenbaar is: De overtocht en de passagierslijst van 17 mei 1900.
    Deze documentaire wordt opnieuw uitgezonden op het digitale televisienet Geschiedenis TV. De eerste keer is dat op zaterdag 28 maart, tussen 21:57 uur en 22:55 uur.
    Zoals gebruikelijk volgen er in een televisieweek op dat net diverse herhalingen; deze kunt u vinden door te kijken op het betreffende onderdeel van de website van deze zendgemachtigde.

    28-03-2009 om 10:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het goud van de Piraten documentaire tweemaal op Arte-televisie

    In 1717 is het schip Whydah voor de kust van Cape Cod in de Verenigde Staten vergaan. En volgens ingewijden ligt het wrak nog steeds op de zeebodem, dicht in de buurt van Cape Cod. Het behoorde toe aan de zeer beruchte Engelse piraat Black Sam Bellamy. Thans is er een zoektocht gaande naar dat vergane schip en mede daarom is er een documentaire gemaakt, die onder de titel Das Gold der Piraten op zaterdag 28 maart, 's avonds tussen 21:00 uur en 21:50 uur, door Arte-televisie zal worden uitgezonden.
    Deze vijftig minuten durende documentaire van Britse makelij, in 2008 gerealiseerd door Kathryn Taylor, is een bijdrage aan Arte-tv door het tweede Duitse publieke televisienet ZDF. De film zal op zondag 29 maart om 14:00 uur nog eens worden vertoond.
    __________
    Afbeelding: © Off the Fence, Ken Paxton.

    28-03-2009 om 03:40 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    27-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Totaal verschillende muziekdrama's op zaterdagavond in de ether
    Vijf opera's uit een periode van één eeuw
    Ten minste op vier radiozenders en via één televisiegemachtigde wordt er zaterdag 28 maart — 's avonds tussen 18:00 uur onze tijd en zo ongeveer half één in de nacht op zondag de 29ste — opera gepresenteerd: variërend van Così fan tutte uit 1790 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) op Radio 4, vanaf 19:02 uur, in een voorstelling van de Nederlandse Opera, tot en met Werther uit 1892 van Jules Massenet (1842-1912), naar de roman Die Leiden des jungen Werthers uit 1774 van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832).
    Daartussen wordt het eerste deel van Ring des Nibelungen van Richard Wagner (1813-1883) Das Rheingold (1869) via BBC Radio 3 gepresenteerd vanaf 18:00 uur, in een rechtstreekse verbinding met de New Yorkse Metropolitan Opera, waar dit werk terzelfdertijd als middagvoorstelling wordt gepresenteerd. Mezzo-televisie rondt, vanaf 20:00 uur, deze Ring des Nibelungen, na de drie eerdere delen, af met Götterdämmerung (1876). Tot slot, voorzover dat de aanvangstijden betreft, vergast Klara, de Nederlandstalige Belgische radiozender, de toehoorders vanaf 20:00 uur op het stuk muziektheater met de titel Mazeppa uit 1884, gebaseerd op het gedicht Poltawa uit 1829 van Aleksandr Poesjkin (1799-1837).
    __________
    Afbeelding: Johann Wolfgang von Goethe als jongeman.

    27-03-2009 om 15:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    26-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beethovens enige opera Fidelio opnieuw bij de Nederlandse Nationale Reisopera

    Herhaling
    Op zaterdag 28 maart zal in het Nationaal Muziekkwartier te Enschede de première worden gegeven van een nieuwe reeks voorstellingen van de opera Fidelio (oder Die eheliche Treue) van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Het is de herhaling van een productie, die in 2002 tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van Monique Wagemakers, die zo succesvol is geweest dat de Nationale Reisopera heeft besloten er nogmaals mee door het land te trekken. Met dit verschil dat er een geheel nieuwe bezetting van de rollen zal worden gerealiseerd. Na de eerste voorstelling van aanstaande zaterdag zal er op de laatste dag van maart nog een voorstelling worden gegeven, te Maastricht. In de maand april worden er nog elf voorstellingen gegeven, verspreid over negen provincies van ons land.
    De exacte data en in welke theaters dan zal worden opgetreden, is te vinden op het bewuste deel van de website van de Nationale Reisopera. Datzelfde geldt voor de cast — solisten en de leden van het 'creative team'— die zullen worden ondersteund door het Koor van de Nationale Reisopera en worden begeleid door het Noord Nederlands Orkest. Dirigent is Patrick Devin.


    Achtergronden
    Fidelio oder Die eheliche Treue is een muziekdrama in drie bedrijven naar een tekst van Joseph Sonnleithner (1766-1835), die als basis een libretto heeft gekozen van Jean-Nicolas Bouilly (1763-1842) voor Léonore ou L'amour conjugal uit 1798 van de Franse componist en zanger Pierre Gaveau (1760-1825), die de rol van Florestan in zijn eigen opera zong. Dat libretto van Bouilly werd overigens in dezelfde periode — de jaren 1804 en 1805 — door twee andere componisten gebruikt.
    De première van  Fidelio — met de tweede Leonore-ouverture — werd op 20 november 1805 gerealiseerd met de componist als dirigent in het Theater an der Wien. Er zouden nog diverse veranderingen worden aangebracht, waarna Fidelio ook steeds opnieuw in première ging in een andere ambiance en met de eerste keer een andere dirigent, maar tijdens de eerste voorstelling van de definitieve versie van de Duitse librettist Georg Friedrich Treitschke (1776-1842) sloeg de componist opnieuw de maat; bij die gelegenheid werd de ouverture Die Ruinen von Athen gespeeld. Vanaf de tweede voorstelling werd deze muzikale introductie echter vervangen door de Fidelio-ouverture.
    (wordt vervolgd)
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Ludwig van Beethoven in 1804.
    2. Theater an der Wien.
    3. Librettist, vertaler en vlinderkundige Georg Friedrich Treitschke.

    26-03-2009 om 11:31 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    25-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kwalijke kanten van Eugenio Pacelli '” Pius XII, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Nogmaals het kwade genius Pacelli
    Het geschiedenismagazine van het eerste publieke Duitse televisienet ARD/Das Erste Geheimnis Geschichte presenteert op donderdag 26 maart, 's avonds laat, vanaf 23:45 uur tot vroeg in de nacht naar vrijdag 27 maart om 00:15 uur de aflevering Der Papst und die Nazis over de omstreden houding van paus Pius XII — met burgerlijke naam Eugenio Pacelli (1876-1958) — tijdens de Tweede Wereldoorlog en met name over zijn zwijgende rol met betrekking tot de Mofse massamoorden op Joden. Maar de contacten van die paus met het abjecte nazituig in Mofrika dateren reeds uit de tijd dat de man, in de jaren twintig van de vorige eeuw, voor de Heilige Stoel nuntius was in Duitsland en reeds toen een reputatie heeft opgebouwd met zijn voorkeuren voor foute figuren in het foute deel van een later tot op het merg foute staat. Deze Pacelli sloot, eenmaal op de stoel van Petrus, zelfs een pact met het Beest uit de Afgrond. Dat was een combinatie van iemand die meent het goede te vertegenwoordigen — maar in de diepste lagen van zijn persoonlijkheid vanzelfsprekend wel beter wist — in een kongsi met de directe incarnatie van het meest satanische dat dit ondermaanse heeft meegemaakt.

    De Plaatsbekleder
    Bijna een halve eeuw geleden werd West-Europa nog weer, buiten de officiële geschiedschrijving om, met dat thema geconfronteerd door het verschijnen van het toneelstuk Der Stellvertreter dat ook heel snel in Nederland door het Rotterdams Toneel als De Plaatsbekleder — in de vertaling van Gerrit Kouwenaar — werd voorgesteld. Het stuk was geschreven door Rolf Hochhuth (geboren 1931) — die later nog meer foute individuen en groeperingen, zoals minister-president Filbinger; soldaten en artsen op een niet meer te omzeilen manier in de schijnwerpers heeft weten te plaatsen.  Die kwalijke houding van Pontifex Pacelli is dus in wezen al zo'n zes decennia oud nieuws, maar is nu weer actueel doordat de huidige — op tal van fronten eveneens uiterst kwalijke — plaatsbekleder op die Petrus-troon in Rome binnenkort zijn handtekening zal zetten onder de zaligverklaring van die monstrueuze voorganger. En daarmee pleegt deze Duitse paus binnen enkele weken de zoveelste misstap.                  

    De uitzending wordt in de loop van de nacht, tussen 03:20 uur en 03:50 uur herhaald

    ____________
    Afbeeldingen
    1. Pius XII in pias-vermomming.
    2. Voorzijde van de boekuitgave van de Nederlandse versie van Hochhuths toneelstuk De Plaatsbekleder.

    25-03-2009 om 14:43 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 26 maart staat de avond bol van tv-dodumentaires

    Nieuwe kennis verrijkt nog weer meer
    De avond van donderdag 26 maart biedt de in documentaire films geïnteresseerde kijker, via vier verschillende televisiezenders ten minste zes zeer uiteenlopende mogelijkheden om het verlangen naar kennis over allerlei zaken te bevredigen en van een nieuwe invalshoek te worden voorzien.

    Hotel in Mozambique
    Het begint vroeg in de avond in Mozambique waar een documentaire is gerealiseerd over het verval tot een tranendal van de voormalige luxe van het Grand Hotel in Beira: de op één na grootste stad van dat land. Arte zendt de film uit tussen 19:00 uur en 19:45 uur. Mosambik — Vom Luxushotel zum Elendsquartier is een documentaire van de Portugees Licinio Azevedo, gereedgekomen in 2007. Het is een bijdrage van Arte France. De film zal worden herhaald op donderdag 2 april 's ochtends vanaf 09:10 uur.

    Artsen in oorlogstijd
    Het VPRO/NPS-programma Andere tijden met presentator Hans Goedkoop laat zien met welke dilemma's artsen in ons land ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werden geconfronteerd. Aan de ene kant stonden ze enorm onder druk, uitgeoefend door de bezetter, maar daa stond tegenover dat ze door hun vakkennis hier en daar ook de Duitsers konden tegenwerken door middel van een attest dat bepaalde mensen voor een mofse maatregel kon bewaren. Andere tijden is te zien op Nederland 2, tussen 21:30 uur en 22:00 uur.


    Galápagos-eilanden
    Als het even meezit, kan de fervente documentaire-kijker nog net overshakelen van Hans Goedkoop — er komt immers altijd reclame voordat het volgende programma begint — naar het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas overschakelen, waar om 21:55 uur het eerste deel van de driedelige reeks over de Galápagos-eilanden begint. Deze aflevering draagt de titel Hell's cradle — Land of dinosaurs. Deze film duurt tot 22:50 uur. Zie ook onze bijdrage op de aan deze gelieerde site Tempel der Documentaires van maandag 9 februari dit jaar.

    Loodzware beroepen
    De Westdeutsche Rundfunk (WDR) begint om 23:15 uur met een lange, want twee uur durende, documentaire van Duits-Oostenrijkse makelij uit 2005 over zogeheten loodzware beroepen over de gehele wereld: Workingman's death luidt de titel.

    De rol van de media bij Al Qaida
    Zij die naar de120 minuten durende film over die mensenoffers vragende beroepen kijken, moeten van lieverlee afzien van de Arte-documentaire afzien die om kwart over elf 's avonds begint en tot (officieel) de volgende dag 00:25 uur duurt: Die Sprache von Al Qaida — over de rol van moderne media, zoals internet, bij de strijd die de terreurbeweging Al Qaida uitoefent, en de mogelijkheden die de groepering door deze technologisce ontwikkelingen te bieden hebben.


    Magic Radio
    Eigenlijk is het al vrijdag 27 maart als de laatste van deze zes kort voorgestelde documentaires, op Arte-televisie, begint, om 01:50uur: Magic Radio, een 54 minuten durende coproductie van Arte France en de Zwitserse omroep SSR, gerealiseerd in 2006 door Luc Peter en Stéphanie Barbey. Het thema is de voortschrijdende democratisering
    en de daaraan verbonden vrijheid van meningsuiting, sedert de jaren negentig van de vorige eeuw in het Afrikaanse land Nigeria.
    Magic Radio zal door Arte-tv worden herhaald op zaterdag 28 maart 's ochtends om 05:00 uur.
    ____________
    Afbeeldingen

    1. Een kijkje in het huidige tranendal dat eens een luxe hotel was.
    2. Darwin's Arch bij de Galápagos-eilanden.
    3. Gezicht op Lagos, de hoofdstad van Nigeria.

    25-03-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Duitse Bondspresident Horst Köhler noemt nu eindelijk verantwoordelijken voor de huidige crisis
    Beschuldigende vingers
    Zoals te verwachten viel, passeerde de Duitse Bondspresident Horst Köhler gisteravond in het satirische politieke magazine Neues aus der Anstalt even de revue, evenals Angela Merkel, de nieuwe minister van Economische Zaken, de huidige minister van Financiën en zoveel anderen. En niet te vergeten, oppositieleider Guido Westerwelle van de FDP (rechtse liberalen) die de ontwikkelingen als gevolg van de financieel-economische crisis nu al ziet uitkomen in een structuur in de Bondsrepubliek die even erg, zo niet nog erger zal zijn dan in de voormalige DDR. Die man raaskalt bij elke gelegenheid opnieuw, en steeds dwazer; hij doet maar wat in het wilde weg. Hij werd dan ook door Urban Priol vergeleken met een druk dartelend springende antilope vergeleken.
    Ach, en ook de opperste zielenherder van de katholieken op deze aarde —of wat daar voor moet doorgaan — kreeg er weer van langs, al had een vorige schrobbering in de Anstalt tot veel boze correspondentie geleid.
    Die Bundespräsident had eerder diezelfde dag een rede gehouden te Berlijn, en zelfs de ergst minderbegaafde kan zich voorstellen welk thema de man aansneed: de situatie als gevolg van.
    Voor het eerst sprak hij nu eens minder wollig en wees hij partijen aan, die de directe oorzaak waren van de kredietcrisis met de nasleep, die — dat moet hier wel even worden vermeld — de Duitse geldbuidel van 'alledag' nog niet heeft bereikt.
    En dat Köhler en al zijn partigenotenj — de zich christendemocraten noemenden — daar juist nu beslist niet op zitten te wachten, moge helder zijn dan wel worden, als men bedenkt dat er dit jaar algemene verkiezingen zijn, hetgeen negatief voor kanselier Angela Merkel kan uitpakken, en eveneens voor Horst Köhler zelf, die graag wil worden herkozen tot bondspresident.

    Saaie spreker
    Dat de man bepaald geen begenadigd spreker is, gaf ook zijn biograaf Gerd Langguth toe — die eveneens biograaf van Angela Merkel is —, en die niet bepaald klakkeloos alles prachtig vindt wat zijn protagonisten zoal doen en laten. Dat bleek tien dagen geleden ook al eens toen Langguth één van de gasten in het journalistenforum Presseclub was — een programma van de Westdeutsche Rundfunk, dat in principe elke zondag direct na de Tagesschau van het middaguur wordt uitgezonden door de ARD/Das Erste.
    Wie meer wil weten over de particuliere en zakelijke achtergronden van de huidige Duitse bondspresident wil weten, kan veel daarvan vinden in een 400 pagina's dikke biografie van de opgemelde schrijver.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorzijde van de biografie, door Gerd Langguth, over de huidige Duitse Bundespräsident Horst Köhler, verschenen in april 2007 (dtv 24589).
    2. Voorkant van de biografie, eveneens door Gerd Langguth, over de huidge Duitse Bunderskanzlerin, gereviseerde editie, verschenen in december 2007 (dtv 34414).

    25-03-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    24-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo oud kunnen worden als Methusalem? Hoogbejaard zijn zonder ziekteverschijnselen? '” ZDF-documentaire op 25 maart
    Grijs, gebogen en gebrekkig
    In mijn jeugd leerde dat iemand met grijs haar oud was, en zulke — overigens niet al te ernstige, want niet altijd onterechte — vooroordelen zijn tot op de huidige dag blijven bestaan. Zelf loop, en vooral fiets, ik met een hond die al jaren grijs om de snoet is, maar nog zeer levendig is en, als ze met bevriende honden speelt, nog net zoveel energie aan de dag legt als toen ze een jaar oud — en dus nog niet volwassen — was.
    Bovendien leidde de veronderstelling van oud — als gevolg van het waarnemen van 'grijze indrukken' — tot de, vaak onderbewuste, gedachte van gebrekkig, behept met ziekten en andere ongemakken. Inmiddels is de wetenschap zover dat, zoals de geleerden beweren, ouderdom minder en minder vaak een probleem hoeft te betekenen voor het fysieke welzijn.


    Enerzijds is dat niet alleen een theoretisch-wetenschappelijke vooruitgang, maar kan dit ook heel direct voor betrokkenen een groot voordeel zijn. De keerzijde van die medaille is echter de vraag of die steeds hogere ouderdom betaalbaar is. Want er kan wel flink wat geld worden gepompt in de wetenschappelijke vooruitgang, daar staat tegenover dat de mensen wel hun levensonderhoud moeten kunnen blijven bekostigen, en dat is reeds nu een probleem, dat al lang had moeten worden aangepast door de pensioengerechtigde leeftijd allengs te verhogen — zij het, naar mijn overtuiging, met de nodige beperkingen in verband met de soort werkzaamheden die de betrokkenen hebben verricht.
    Of het fenomeen ouderdom werkelijk een geneeslijke ziekte is, zoals sommigen beweren, zal de toekomst moeten uitwijzen, evenals de vraag of de leeftijd van mensen meer in het algemeen tot bijbelse hoogten kan worden opgestuwd.
    Het ZDF zendt op woensdag 25 maart, tussen 22:15 uur en 22:45 uur, in de programmareeks Abenteur Wissen, een wetenschappelijke documentaire uit onder de titel Leben! — Alt wie Methusalem.
    In het nachtprogramma van dezelfde zender wordt de film, vanaf 01:50 uur, nogmaals gepresenteerd.
    __________
    Afbeelding: Ouderen genieten van zonnestralen. (Foto ZDF.)

    24-03-2009 om 19:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzeeërs over en weer in vijandelijke wateren tijdens de Koude Oorlog
    Dreiging in de diepte
    Conflictsituaties van staten met tegengestelde belangen leiden nogal eens tot beschuldigingen over en weer, die dan al snel voorpaginanieuws zijn geworden over de hele wereld. En in ons huidige tijdbestek zal één en ander nog weer sneller tot bekendheid leiden, aangezien de mogelijkheden van het internet en aanverwante elektronische communicatiemiddelen à la minute in staat zijn in — al is het nog zo kort — woord en geschrift te reageren.
    Allerlei zaken die bekend zijn om hun geheime status — en daarmee al niet echt geheim meer zijn, al kan het voorkomen dat de betrokken feiten (nog) niet publiek zijn (geworden) — hebben echter eveneens betrekking op een groot conflict tussen grof gezegd: oost en west, al is het beter te zeggen tussen de VS en de Sovjetunie. Tijdens de zogeheten Koude Oorlog heeft er een geheime onderzeeër-oorlog gewoed tussen die beide naties, en daarbij zijn talrijke 'ongevallen' gebeurd, waarbij zelfs mensen als dodelijke slachtoffers te betreuen vielen. Toch kan men niet spreken van een oorlogssituatie in traditionele zin.

    Duitse documentaire

    Daarover wordt meer verteld in de documentaire In feindlichen Tiefen, die op woensdag 25 maart, tussen 21:50 uur en 22:45 uur op de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie zal worden gepresenteerd.
    De film In feindlichen Tiefen is gerealiseerd door de Duitse regisseur Dirk Pohlmann, en uitgebracht in 2004. De rolprent, die een duur van 52 minuten heeft, werd gemaakt in opdracht van het tweede Duitse publieke televisienet ZDF.
    Op zaterdag 28 maart zal Arte deze productie nogmaals uitzenden in de middag vanaf 14:50 uur.

    24-03-2009 om 18:22 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    23-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Russische fin de siècle composities op WDR-televisie
    Beginjaren van de 20ste eeuw
    De Russische muziekstudent Aleksandr Glazoenov (1865-1936) was nog maar zestien jaar oud toen hij zijn eerste Symfonie schreef en daarin al direct liet zien, en vanzelfsprekend horen, dat hij over een compositorische begaafdheid van uitzonderlijke hoogte beschikte. Het tegenwoordig meest bekende van zijn werken is waarschijnlijk het Concert voor viool en orkest in a klein, opus 82, uit 1904 dat tot een der belangrijkste Russische composities in het genre behoort.
    In de vroege nacht van dinsdag 24 op woensdag 25 maart wordt door de Duitse televisiezender WDR — tussen 00:15 uur en 01:00 uur — de opname van een uitvoering daarvan gerealiseerd door het eigen WDR Sinfonieorchester Köln onder leiding van Semyon Bychkov samen met de violiste Hilary Hahn.
    Daaraan voorafgaand wordt Igor Stravinski's Scherzo fantastique, opus 3, uit 1907-08 gespeeld.
    Een uitgebreider artikel over dit televisieconcert kunt u lezen op het Nederlandse cultuurweblog speciaal voor de kunsten van het fin de siècle: All art is quite useless van Rond1900.nl.
    __________
    Afbeelding: De Russische componist Aleksandr Konstantinovitsj Glazoenov.

    23-03-2009 om 22:12 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anderhalf uur achtereen Duits cabaret dat de actualiteit ongezouten op de hak neemt '” ZDF dinsdagavond
    Neues aus der Anstalt
    Direct na het Duitse Heute Journal van dinsdag 24 maart wordt er — tussen 22:15 uur en 23:00 uur — een nieuwe aflevering uitgezonden van het satirische politieke magazine Neues aus der Anstalt. Daarover hebben we op deze site en andere in Nederland, België en in het Duitse taalgebied reeds meer dan eens bericht.


    Ook in de aflevering waaraan op het moment dat deze regels worden geschreven, nog druk aan de voorbereidingen wordt gewerkt, zullen de nieuwste ontwikkelingen in de Duitse politiek — van kredietcrisis, de buitenproportionele clichéfabriek Angela Merkel, de minister-president van de deelstaat Thüringen, die ver zijn boekje te buiten gegaan is en nu probeert zijn partij in een wurggreep te houden — in eerste instantie door het duo Urban Priol en Georg Schramm, maar even hard door hun gasten van dinsdagavond flink in de tang worden genomen, en dat is een goede zaak, die niet alleen de behoefte aan humor bevredigt — vooral in deze donkere tijden — maar tevens de noodzakelijke prikkelingen om zelf verder na te denken over de wijze waarop men door overheden — en dat gebeurt overal ter wereld — wordt belazerd. Wat zullen de heren thans te melden hebben over het criminele schandaal van de weggewerkte gegevens, die vooraf bekend waren voordat de catastrofe in verband met de metrotunnel in Keulen paatsgreep en waarbij niet alleen twee mensen volstrekt onnodig zijn omgekomen, maar waarbij tevens culturele schatten van onmetelijke waarde — en wat zoveel erger is: die onvervangbaar zijn — in het grondwater zijn verzopen.
    Alle verantwoordelijken aldaar, inclusief Keulens Oberbürgermeister dienen spoorslags af te treden. De verwachting is dan ook dat zulks in Neues aus der Anstalt eveneens aan de orde zal komen.

    Dieter Nuhr

    Nauwelijks zal de leiding van de Anstalt de deuren hebben gesloten — en dat zal, ijs en weder dienende — omstreeks 23:00 uur zijn, of de
    eerste helft van een tweedelige eenmanscabaretvoorstelling — onemanshow noemt men dat in het Nederlands — eveneens met een duur van drie kwartier en de titel Nuhr die Wahrheit zal over de geïnteresseerde kijker losbarsten in de persoon van Dieter Nuhr, die zich bij vrouwen en mannen geliefd heeft weten te maken, niet in de laatste plaats door zijn geweldige gevoel voor relativeren en voor toeslaan op het juiste moment, en dat niet alleen maar lachsalvo's ten gevolge zal hebben, doch eveneens, na te zijn bezonken, tot reflectie, en waar nodig hopelijk tot zelfreflectie zal leiden.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Logo met de beide protagonisten van Neues aus der Anstalt.
    2. De Duitse cabaretier Dieter Nuhr.

    23-03-2009 om 19:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adolf Hitler liet lastige SA-leiders in juni 1934 vermoorden

    Op dinsdag 10 maart werd het eerste deel van in totaal drie van de ZDF-documentaire over Die Machtergreifung uitgezonden. Op dinsdag 24 maart, tussen 20:15 uur en 21:00 uur, presenteert het tweede Duitse publieke televisienet het laatste deel: Der Machtkampf. Hierin wordt uiteengezet dat in juni 1934 — een kleine anderhalf jaar nadat de greep naar de macht door de meest weerzinwekkende brulboei en meest afstotelijke man uit de geschiedenis van West-Europa was gelukt — de zogenoemde bruinhemden — om precies te zijn de SA — lieten merken dat ze het plan hadden opgevat om te gaan concurreren met het leger. Uit tactische overwegingen schaarde Hitler — die zich niet altijd door hysterie en waanvoorstellingen liet leiden — zich snel achter de Wehrmacht en zorgde er daardoor voor dat de krijgsmacht hem door dik en dun zou blijven steunen. Hij liet daarom de toenmalige leider van de SA, Ernst Röhm en delen van diens aanhang vermoorden in de zogeheten Nacht van de lange messen — door Luchino Visconti in breed uitgemeten filmbeelden vertaald onder de veelzeggende titel Götterdammerung (1969) [1]. Voor zover men niet reeds volkomen misselijk van het bruin-voze en dito vuns-abjecte tuig van de richel was, dan draagt de vertoning van de extremistische smeerlapperij van dat Berlijnse beestentuig uit die dagen daaraan ongetwijfeld bij. Visconti wist wat hij deed toen hij deze film maakte. Of het allemaal echt heeft geholpen . . . . . Als je ziet wat er aan voorbereidingen voor nieuwe kuiperijen in het extreem-rechtse kamp, en eveneens op regeringsniveau wordt voorbereid, dan krijgt men een zeer somber beeld van onze directe toekomst.
    __________
    [1] La Cadutte degli dei (Engels: The Damned.)

    23-03-2009 om 14:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio-focus op de componisten Reinhold Glier en Alban Berg
    Tijdgenoten
    De Russische muziekmeester Reinhold Glier — spreek: Gli - Jer — (1875-1956) en diens Oostenrijkse collega en tijdgenoot Alban Berg (1885-1935) staan beiden in het centrum van de belangstelling in twee identieke muziekprogramma's op de radio. De eerstgenoemde van die beiden wordt belicht in de BBC Radio 3-serie Composer of the Week — iedere werkdag van 13:00 uur tot 14:00 uur en diezelfde dag in de herhaling tussen 23:00 uur en 00:00 uur —, en Alban Berg in de Nederlandse tegenhanger van de VARA op Radio 4, dezelfde dagen van 23 tot en met 2 maart, maar dan vroeg in de avond, tussen 19:30 uur en 20:00 uur.
    Uitgebreidere informatie kan men vinden in het artikel dat ik — in verband met de periode dat deze twee componisten werkzaam waren en hun invloed hebben doen gelden — heden heb geplaatst op de Nederlandse fin de siècle cultuurwebsite All art is quite useless.

    23-03-2009 om 13:25 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!