Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema-avond Mogadischu op het eerste Duitse net '” speelfilm; gespreksronde; documentaire en boek
    Traumatische gebeurtenissen
    Hoewel de gebeurtenissen meer dan drie decennia achter ons liggen, zal de gebeurtenis — die onder de Somalische plaatsnaam Mogadischu bekend gebleven is — tal van betrokkenen niet alleen vers in het geheugen liggen, maar voor diverse van degenen, die binnen dat grote drama in de meest precaire situaties hebben verkeerd, nog altijd de sporen van het trauma van die dagen — van 13 tot en met 18 oktober 1977 — met zich meeslepen. Voor de jongeren zal het begrip in de meeste gevallen niet meer dan een plaatsnaam zijn of een link naar een terroristische gebeurtenis van anno toen leggen, doch niet of nauwelijks meer.


    Wat er precies gebeurde op 18 oktober 1977 op het vliegveld van Mogadischu, is te zien in de gedramatiseerde filmversie die op zondag 30 november, vanaf 20:15 uur door het eerste Duitse publieke televisienet zal worden uitgezonden.
    De recentelijk gereedgekomen film van Roland Suso Richter wordt als politiek drama, gebaseerd op feiten, gepresenteerd. In de film worden de belangrijkste rollen gespeeld door Thomas Kretschmann, Nadja Uhl en Said Taghmaoul.

    Aansluitende programma's
    Doch daarbij blijft het niet, want in aansluiting daarop, tussen 22:00 uur en 22:45 uur, zal — in het zondagse, doorgaans maatschappelijk-politieke discussieprogramma van Anne Will met een beperkt aantal gasten — over de film en de gebeurtenissen van 1977 worden nagepraat.
    Direct daarna, tussen 22:45 uur en 23:30 uur, volgt tot besluit van de thema-avond, een documentaire van Maurice Philip Remy over de actie van de vier Palestijnse terroristen in 1977: Mogadischu — Die Dokumentation. Daarin komen getuigen van toen aan het woord en worden die achtergronden nader belicht welke tot de daad hebben geleid.

    Cesuur

    De gebeurtenissen die zijn voorafgegaan aan de kaping van de Lufthansa-machine Landshut speelden zich niet alleen op diverse niveaus in de samenleving — en als reactie daarop in de Westduitse nationale politiek — maar eveneens op meerdere plaatsen tegelijk. De Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer was ontvoer door leden van de Rote Armee Fraktion — die door de meerderheid van de Duitse en overige West-Europese bevolking als terroristen werden beschouwd —, die hoopten èn verwachtten, daarmee de regering van de Bondsrepubliek zodanig onderdruk te zetten dat de in de gevangenis van Stammheim opgesloten medestrijders van de RAF vrij te krijgen. Spoedoverleg op het hoogste niveau heeft er echter toe geleid dat de Duitse Bondskanselier Helmut Schmidt met de mededeling kwam dat men niet zou toegeven aan deze extremistische chantage.


    Dat leidde ertoe dat de Landshut, die op een vliegveld bij München stond en met de 82 passagiers en hetdoor terreur uitgedunde boordpersoneel een ware odyssee te wachten stond. Via Mallorca en Rome, Cyprus en Bahrein, Doebai en Aden landde het toestel uiteindelijk in Mogadischu. Toen alle gegijzelden — de 82 passagiers en nog vier overgebleven bemanningsleden — 105 uur achtereen in het toestel zaten en de totale uitputting, zo niet erger, nabij waren, bestormde een speciale eenheid van de Bundesgrenzschutz GSG9 de machine en zo werden de slachtoffers uiteindelijk bevrijd uit handen van de Palestijnse terroristen.

    Nieuwere inzichten
    Tot voor kort ging men er in kringen van politie, justitie, politiek en andere betrokken instanties van uit dat de ontvoering van de Landshut vooral in connectie met het toenmalige politieke terrorisme in Duitsland stond, maar in het bij de film behorende boek, dat als offizielles Begleitbuch geldt, komt auteur Timo Kortner met een reeks nieuwe gegevens, die aantonen dat internationale verwikkelingen een rol hebben gespeeld bij deze aanslag. Voorts richt hij de blik op het lot van de zo intens getraumatiseerde passagiers en bemanningsleden van de gekaapte machine.
    Dat boek verschijnt officieel in januari 2009, maar is op de dag van de thema-avond in de boekhandel verkrijgbaar.
    __________
    Timo Kortner: Mogadischu —
    Das Entführungsdrama der Landshut
    Das Begleitbuch zum Film »Mogadischu«
    272 pag., paperback; met
    14 foto's in apart katern
    Knaur Taschenbuch Verlag, München, januari 2009
    ISBN 978-3-426-781913
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Nadja Uhl in de rol van stewardess in de gekaapte Landshut, en Thomas Kretschmann als piloot — in de speelfilmversie.
    2. Zo stond het toestel op de landingsbaan van Mogadischu op 18 oktober 1977.
    3. Voorzijde van de KNAUR-paperback Mogadischu, die eveneens op 30 november verkrijgbaar zal zijn.

    30-11-2008 om 23:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tolstojs Auferstehung uit 1958 op eerste Duitse net

    Opstanding
    Hoewel ik het een nogal gewaagde vaststelling vind, een verfilming van de roman Opstanding van Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828-1910) meen romantisch drama te noemen, gaat de redactie van de VPRO-Gids wel zo ver in de kleine bijdrage, die de film in kwestie — een Duits-Italiaans-Franse coproductie uit 1958, gerealiseerd onder regie van Rolf Hansen (1906-1980) — aankondigt. Het is vanzelfsprfekend in hoge mate afhankelijk van hoe en hoe dikwijls bepaalde tendensen in die roman uit 1899, die kennelijk ook onder de titel Wederopstanding, maar mij zou dat net iets te dol zijn.
    Deze rolprent wordt vertoond door het eerste Duitse televisienet ARD/Das Erste, in de nacht van zondag 30 november op maandag 1 december. De hoofdrollen worden gespeeld door Myriam Bru, Horst Buchholz en Edth Mill.
    Een Russische vorst, die als jurylid moet bijwonen, wordt daar geconfronteerd met een jongedame die terechtstaat. Uitgerekend die vrouw is door die vorst ooit in de steek gelaten. Degenen die de roman van Tolstoj hebben gelezen — een boek dat ook al ruim een eeuw in Nederlandse vertaling bestaat —, weten hoe het de geschiedenis voortschrijdt en wat er uiteindelijk van de jonge vrouw en van de vorst terechtkomt.
    Voorafgaand aan het verhaal heeft de auteur op de eerste pagina van het eerste hoofdstuk in totaal vier bijbelteksten uit het Nieuwe Testament opgenomen van drie der vier Evangelisten, die ik hieronder bewust alleen maar aangeef. De tekst ervan moet u zelf maar opzoeken, aangezien het een uitstekende zaak is en blijft om in goede literatuur iets na te slaan. En als de meest fervente atheïst van het Noordelijk halfrond u ertoe uitnodigt in de oudste anthologie van de westerse wereld iets op te zoeken, hoeft u in ieder geval niet bevreesd te zijn dat het een sluipend-slimme poging is om zieltjes voor de christelijke leer en/of overtuiging te winnen.

    De teksten in kwestie zijn te vinden in:
    Matthäus 18: 21-22
    Matthäus 7: 3
    Johannes 8: 7
    Lucas 8: 40
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Lev Nikolajevitsj Tolstoj, geschilderd door Ilja Rjèpin (1844-1930).
    2. Medaillon op de voorzijde van een Duitse vertaling van Tolstojs roman, verschenen bij de Schreiter'sche Verlagsbuchhandlung te Berlijn, zo'n 85-95 jaar geleden.

    30-11-2008 om 23:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier TERRA XXL archeologische documentaires op het ZDF '” in de vroege nacht van maandag 1 december
    Zoektochten naar toen
    In de nacht van zondag 30 november op maandag 1 december zendt het tweede publieke Duitse televisienet, tussen 01:00 uur en 04:00 uur achtereenvolgens vier archeologische documentaires uit in de serie TERRA XXL. Deze keer is het thema Die lange Nacht der Wüste.
    Direct om 01:00 uur wordt de film Unternehmen Cheops uitgezonden, die een zoektocht inhoudt naar de resten van Cheops.
    Om 01:45 uur zijn Kleopatras Schwarze Schwestern aan de beurt in de documentaire over het rijk en de koninginnen van Kusch in Nubië, een land waar ooit farao's regeerden. Tegenwoordig heet dat Soedan.

    Weer drie kwartier later, om 02:30 uur worden de resultaten vertoond van een tocht door de Sahara.
    Ter afsluiting wordt tussen 03:15uur en 04:00 uur nog een Sahara-documentaire vertoond die de titel draagt Sahara — Vorstoß ins Ungewisse.
    En dan is de lange nacht alweer voorbij.

    (Foto's: ZDF Terra X.)

    30-11-2008 om 13:40 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    29-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Das Philosophische Quartett over de kredietcrisis, de maatschappelijk relevante gevolgen en reacties
    Discussie op niveau
    Het is exact een jaar geleden dat deze site over Wijsbegeerte werd geïntroduceerd en alle bijdragen die daarop hadden kunnen worden gepuliceerd, hadden echter zoveel meer raakvlakken dat ik steeds opnieuw heb besloten die op een op dat moment maatschappelijk relevantere cultuursite te plaatsen. Nu echter is er aanleiding voor een heel directe bijdrage.


    Op zondag 30 november — net voor middernacht: om 23:55 uur — begint, als de avond volgens plan verloopt, een nieuwe aflevering van Das Philosophische Quartett, het discussieprogramma van de twee filosofen Rüdiger Safranski en Peter Sloterdijk. Het thema van deze uitzending is getiteld Markt der Illusionen — Wie der Kredit seinen Kredit verlor.
    Zoals gebruikelijk hebben de beide heren twee gasten uitgenodigd om in alle binnen die context denkbare combinaties een discussie te starten en tot vlak voor het einde van de aflevering op gang te houden. De beide gasten zijn Rüdiger Rosen en Albrecht Koschorke.


    Samen met de beide gastheren zullen zij hun licht laten schijnen op de talrijke aspecten van de kredietcrisis. Het ziet er, volgens de vaststelling van zo menigeen inmiddels naar uit dat de ergste schok bij de meeste Duitsers — die vier weken geleden nog van mening waren aan de rand van een gapende kloof te staan — voorbij is en men de mening is toegedaan dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen en de gevolgen ervan slechts hier en daar voor een aantal minder gelukkigen slechter zal uitpakken, en dat is dan betreurenswaardig.
    Dat de werkelijkheid er volstrekt anders uitziet en er zeker sprake is van een massale, en wellicht zelfs een bijna collectieve, verdringing, zal zeker als eindresultaat uit de discussie tijdens deze aflevering van Das Philosophische Quartett komen.

    29-11-2008 om 19:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mrs. Gaskells succesroman Cranford als vijfdelige BBC-serie vanaf zaterdag 29 november op Begische televisie, Net EEN



    Vijf maal een uur
    Acht miljoen kijkers heeft de BBC verleden jaar voor elk van de vijf afleveringen van de in beelden overgezette roman Cranford uit de jaren 1851-53 van Elisabeth Gaskell (1810-1865) getrokken. Tal van bekende figuren uit de wereld van film, toneel en televisie hebben een rol in deze productie op zich genomen. En bij de afdeling Drama van Auntie BBC moest men wel iets verzinnen om het aandachtige kijkerspubliek dat men in de loop der tijd heeft kunnen boeien met gedramatiseerde uitvoeringen van de romans van Jane Austen (1775-1817). En dat daar relatief snel een einde aan zou komen, was duidelijk voor ieder die beseft dat die schrijfster zelf zes romans heeft geschreven en er nog een zevende aan haar wordt toegedicht — getiteld Sanditon.
    De Belgische zendgemachtigde EEN, het eerste Nederlandstalige televisienet heeft de BBC-productie Cranford nu gekocht en zal deze vanaf zaterdag 29 november, in vijf ondertitelde afleveringen van een uur, aan het Nederlandse en vanzelfsprekend aan het Vlaamse televisiepubliek aanbieden. De uitzending van zaterdag begint om 21:55 uur. De andere vier delen staan gepland voor de vier volgende zaterdagen.

    Het verhaal
    De roman Cranford is in 1853 voor het eerst gepubliceerd, maar werd tussen 1851 en 1853 in afleveringen gepubliceerd in het tijdschrift Household Words.
    De geschiedenis bestaat uit zestien hoofdstukken, welke in essentie aaneengeschakelde schetsen zijn van het leven van enkele dames in een rustig plattelandsdorp tijdens de jaren dertig van de negentiende eeuw. Model voor de entourage stond Knutsford in het Chesire, waar Elisabeth Gaskell haar jeugd heeft doorgebracht. Centraal in al die gebeurtenissen staan de beide zussen Deborah en de zoveel vriendelijkere Matty Jenkins, dochters van de voormalige rector. Heel dramatisch zijn enkele gebeurtenissen die het leven in de dorpsgemeenschap boven de sfeer van alledag uittillen, zoals de dood van de geweldige Captain Brown, die door een trein werd overreden toen hij een kind het leven redde. Ook de hoogoplopende spanningen die ontstaan als gevolg van de drukke praatjes omtrent een inbreker, die het op de huizen van de dorpsbewoners zou hebben gemunt. En voorts zorgt het verrassende huwelijk van de weduwe Glenmire met de ordinaire Mister Hoggins, de dorpsarts. De gemoederen in de dorpsgemeenschap worden overigens ook danig in beroering gebracht door perikelen bij de bank, waardoor Matty Jenkyns helemaal aan de grond raakt, maar nog net op tijd voor een totale 'ondergang' wordt behoed door de fortuinlijke terugkeer uit India van haar lang geleden verloren broer Peter.
    Het feit dat Cranford tot op de huidige dag een geliefd boek is gebleven, ligt echter vooral in de amusante beschrijving van de, nu ouderwets lijkende zeden en gewoonten van de verschillende mensen — veelal van middelbare leeftijd — die door het noodlot toch aan elkaar verbonden zijn en blijven. Het is de trefzekere pen van Elisabeth Gaskell die er onder de streep zelf voor heeft gezorgd dat al die opgeroepen beelden voor ruim voldoende prikkeling hebben gezorgd bij degenen, die het dure project hebben aangedurfd en daarmee opnieuw een mijlpaal hebben geplaatst in de geschiedenis van het Engelse kostuumdrama dat Auntie BBC via de beeldbuis tot miljoenen kijkers, verspreid over het ondermaanse, laat komen. In het geval van deze ondertitelde versie heeft de NCRV daartoe bijgedragen met doorzettingsvermogen en enige pecunia.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Titel'schild' in het geornamenteerde voorplat van de geïllustreerde versie van Cranford zoals uitgegeven door The Walter Scott Publishing Co., Ltd., te London and Newcastle-on-Tyne (alsmede New York), zonder jaartal.
    2. Elisabeth Gaskell, de schrijfster van Cranford.
    3. Miss Jessie speelt piano. Frontispice tegenover de titelpagina van de onder 1. beschreven editie van Cranford.
    4. De onverwachte terugkeer uit Indaia van de verloren gewaande broer Peter.
    5. Tekeningetje op de laatste tekstpagina van Elisabet Gaskells roman Cranford.

    29-11-2008 om 18:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    26-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan onze huidige maatschappij het nog wel zonder plastic redden?


    In het populair-wetenschappelijke programma
    Abenteuer Wissen, van het tweede Duitse publieke televisienet ZDF, wordt op woensdag 26 november — tussen 22:30 uur en 23:00 uur — weer een aflevering gepresenteerd met de titel Fluch der bunten Plastikwelt. De makers van het programma stellen weliswaar vast dat voor de mens van heden een wereld zonder plastic vrijwel een ondenkbare situatie is geworden, maar ze voegen er tevens aan toe dat kunststof in eerste instantie voor tal van verschillende problemen zorgt en dat aan de horizon een tweede complicatie van niet te onderschatten omvang opduikt. Hoewel veel mensen zich nog steeds niet bewust zijn welke grondstof in eerste instantie benodigd is om al die plastic voorwerpen te maken, wordt het feit dat dit uit 's werelds olievoorraad is, daardoor niet aangetast. En dus is de vraag gerechtvaardigd waarvan al die verschillende, deels zeer nuttige producten 'straks' moeten worden vervaardigd als de olievelden eenmaal helemaal zijn opgedroogd.

    26-11-2008 om 13:53 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Kennedy's strijd om en in het Witte Huis '” Documentaires op GeschiedenisTV
    De tijd vliedt henen
    Het is inmiddels alweer iets meer dan 45 jaar dagen geleden dat de toenmalige Amerikaanse president, tijdens een bezoek aan de niet zo democratisch gezinde stad Dallas in Texas, werd vermoord. Nog regelmatig worden er documentaires op talloze grote tot en met kleine, dan wel zelfs obscure televisiekanalen uitgezonden. Veelal met dezelfde gegevens, een enkele keer aangevuld met verraasende elementen of nieuwe invalshoeken, of zelfs tot nu toe onbekend gebleven aspecten van die uiterst dramatische gebeurtenis, al dan niet in overeenstemming met de feiten.
    Voordat John F. Kennedy met zijn vrouw Jacqueline in het Witte Huis terechtgekomen is, moest er een zware strijd worden gestreden tussen de kandidaten voor het hoogste ambt in de Verenigde Staten — en, zoals men ook toen reeds meende, op de hele globe. Dat de jeugdig en innovatief ogende Kennedy een groot voordeel had ten opzichte van de bijzonder onaangenaam werkende Richard Nixon, is er uiteindelijk mede verantwoordelijk voor geweest dat de relatief jonge Democraat in het Oval Office is beland.
    Nog weer eerder had hij binnen de eigen partij strijd moeten voeren om de kandidatuur. Filmmaker Robert Drew heeft Kennedy in 1960 tijdens die gebeurtenissen gevolgd. Het resultaat, getiteld Primary, is woensdag 26 november, tussen 23:02 uur en middernacht, te zien op Neerlands digitale televisiekanaal GeschiedenisTV.
    Donderdag 27 november, vanaf 20:00 uur wordt dezelfde rolprent vertoond waarin te zien is hoe John Kennedy het opnam tegen Hubert H. Humphrey. De laatstgenoemde werd, onder Lyndon Johnson, alsnog vice-president.
    Direct in aansluiting daarop volgt, tussen 20:54 uur en 21:47 uur, eveneens van filmer Robert Drew, de documentaire Crisis: Behind a presidential commitment. Die film gaat over de crisissituatie waarin John Kennedy, de 35ste president van de Verenigde Staten van Amerika, zich in het jaar 1963 bevond.
    Deze documentaire wordt op hetzelfde digitale kanaal herhaald op vrijdag 28 november, vanaf 22:57 uur.

    26-11-2008 om 09:46 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    25-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buurmeisje Nancy en haar moeder, oftewel: Boeken als oud papier
    Twee katers, één hond
    Naast het wezen op twee benen bestond het gezin uit een husky, Bor, en twee zwart-witte katers, Pussycat en Kater Mikesch, die veelal Dikke Mik werd genoemd. Een van de buurmeisjes — ze zal een jaar of tien geweest zijn — uit een flatgebouw achter ons haalde zowel de hond als de beide katten graag aan, en op een gegeven moment vroeg ze me of zij die katten en Bor eens te eten mocht geven. De drie viervoeters lieten zich het tussendoortje extra goed smaken.


    Eenmaal binnen slaakte ze een kreet van verrukking, zo mooi vond ze de grote boekenwand. Het leek haar heerlijk om zoveel te lezen te hebben, en voegde aan haar bewonderende woorden nog toe: "Dat wil ik later ook."
    Soms beklaagde ze zich over de overdreven netheid van haar moeder, die zich zelfs uitstrekte tot haar kamer. "Voordat ik ga slapen moet alles onder het bed verdwijnen, want dat vindt ze niet gezellig. En ik heb helemaal geen rommel maar alleen goed speelgoed en zo. Nog een geluk dat ze me voor mijn kamer een eigen televisie hebben gegeven, anders moest ik ook nog al die stomme programma's zien waar mijn ouders naar kijken."
    Een paar maanden later schoot ze me weer eens aan, en zei:
    "Ik moet u iets bekennen; ik heb iets gedaan dat eigenlijk niet mag. Laatst zag ik dat u in de bus stapte en toen heb ik tegen mijn moeder gezegd: 'Kom nou eens mee, dan kun je aan de achterkant van het huis door het raam zien dat Bor heel goed met katten kan omgaan, want die liggen met zijn drieën in een grote mand, en dan kun je meteen eens zien hoe gezellig al die boeken zijn.'


    Mijn moeder is met me meegegaan en keek even naar binnen. Toen zei ze: 'Nou, als dat mijn man was, dan moest hij al die boeken bij het oud papier doen, want ik wil zulke rommel niet in huis hebben'. Dat mens snapt er ook helemaal niks van."
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Het Trio anno 1972. Links Pussycat; midden Bor de husky; rechts Kater Mikesch.
    2. Een deel van de boeken uit de grote wand van toen.

    25-11-2008 om 13:16 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuurschok in Duitse kranten- en bladenmarkt
    Diepgewortelde angst
    In diverse uitgeversmaatschappijen, verspreid over Duitsland, gist en borrelt het: in bijna alle gevallen zullen grote aantallen journalisten moeten verdwijnen als gevolg van de economische crisis.
    Gisteravond, kort voor middernacht, kregen we in het kritsche actualiteitenprogramma ZAPP een filmpje van bijna dertien minuten te zien, waarin tal van protagonisten aan het woord kwamen: hoofdrolspelers, hetzij in de functie van slachtoffer van de crisis en derhalve van het dreigende ontslag, dan wel als uitgeefdirecteur, hoofdredacteur, manager of lid van de ondernemingsraad.

    Een derde van de redacteuren
    De uitgever van de Westdeutsche Allgemeine Zeitung en drie andere, iets kleinere bladen — waarvan de laatste overigens verlies lijden, heeft zo'n 900 journalisten in dienst van wie er 300 moeten worden ontslagen. De teruggang in kleine annonces, contactadvertenties, reclame voor auto's en andere duurdere producten heeft de situatie de laatste maanden enorm toegespitst.
    Welke uitgever gelooft oprecht dat er, met 300 vakkrachten minder, nog kranten met dezelfde kwaliteit kunnen worden geproduceerd.
    De WAZ-uitgever meldde dat er vanaf nu waarlijk niet meer op zes verschillende manieren door zes verschillende medewerkers (of eventueel teams) steeds maar weer hetzelfde zal worden behandeld, maar dat één Nieuwsdienst voor al die verschillende kranten voldoende moet zijn. Hoewel dat een prikkelende invloed zou kunnen hebben op bepaalde krachten binnen het journalistieke spectrum, is en blijft zoiets waarschijnlijk wensdenken, aangezien eerdere ingrepen elders hebben geleerd dat er dan alleen maar sprake is van vervlakking en verlies van pluriformiteit. En dat laatste is slecht voor het Perswezen in het algemeen en voor de verschillende betrokken uitgaven binnen één concern in het bijzonder.
    Dergelijke situaties hebben we in Nederland bij tal van regionale kranten reeds gezien en de herhaling doet zich nu voor bij het wegsaneren van elkaar gezond beconcurrerende huis aan huis-bladen uit hetzelfde concern, die deels zijn opgeheven, voor de rest in de éne, van oudsher bekende titel opgaan.Süddeutsche Zeitung
    Zelfs waar het economisch goed gaat, heerst er eveneens een sfeer van onzekerheid. Dat is ook het geval bij het enige Duitse dagblad dat nog steeds kan spreken van een gestaag groeiende oplage: de Süddeutsche Zeitung in München, die qua titel eventueel als een regionale krant zou kunnen worden beschouwd, maar dit in het geheel niet is. In het Duits heet zoiets überregional.
    Een eerder toegezegd interview met de leiding van de SZ werd op het laatste moment afgezegd en de aanwezige journalisten en cameramensen van ZAPP werd verzocht het terrein te verlaten.

    Hamburg
    In Hamburg, een stad waar reeds veel langer diverse printmedia zijn gevestigd, is de sfeer gespannen. Het grote concert Gruner + Jahr met in eigen huis tal van kranten- en tijdschriftentitels, zal diverse uitgaven opheffen of samenvoegen hetgeen directe consequenties heeft voor de redactionele bezettingsgraad. De verschillende financiële en economische uitgaven die blijven bestaan, zullen in de nabije toekomst worden aangestuurd vanuit een centrale redactie die met veel minder mensen zal toe kunnen dan wanneer al die tijdschriften er een aparte redactie op nahouden. Dan zal de belangrijkste verantwoordelijke instantie de leiding van de Financial Times Deutschland  zijn.
    Al met al zullen ook daar zo'n 150 medewerkers in de redactionele sfeer snel een ontslagbrief ontvangen. Daarnaast circuleert het bericht dat alle medewerkers, die in de huidige situatie vrijwillig vertrekken, een éénmalige betaling van vijftigduizend euro zullen krijgen. Alleen al daaraan wordt duidelijk dat het om heel veel geld gaat.
    Barre tijden zijn aangebroken, de sneeuwbal is aan het rollen geraakt en zal in de vijver waarin deze terecht komt, heel wat kringetjes trekken.

    25-11-2008 om 08:26 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge Berlijnse Chinese kunstenaar presenteert zijn erotische Kalender 2009
    Dertien erotische prenten voor één jaar
    Een jonge Chinees die in Berlijn woont, in andere landen exposeert en te Groningen zijn vertegenwoordiging heeft in Galerie MooiMan, en die hiermede ook in België wordt voorgesteld — dat is MUSK BOY, die onlangs, samen met Ewoud Broeksma in die galerie de tentoonstellingsruimte deelde.
    Vandaag kreeg ik diens Kalender 2009 toegezonden en dat schitterende stukje drukwerk, waaraan waarlijk alle aandacht is besteed, bevat dertien kunstwerken van Musk Boy: één dekblad en daarachter voor elke maand een afbeelding. De kalender als geheel heeft een omvang van 30 x 40 cm; de platen zelf meten ca. 25 x 35 cm.
    Zijn achtergronden, vooral het land van herkomst, speelt ook nu weer in de meeste gevallen een prominente rol in de geïntegreerde Chinese elementen, en als deze niet in de entourage heel direct zichtbaar zijn, dan is het wel in de afgebeelde personen. Een deel van hen draagt de kenmerken van de kunstenaar zelf, hetgeen je gemakkelijker ziet als je deze ooit hebt ontmoet. En dat kon op zondag 3 augustus tijdens de opening van de expositie bij MooiMan, getiteld From China to China, waaraan op deze site op zaterdag 2 augustus aandacht werd besteed
    Persoonlijk ben ik het meest aangedaan door de jongeman met een zeer eigezinnig ogende kat. Ik ken zulke wezens uit en te na en ben al decennia lang verliefd op het fenomeen kat in het algemeen en op bijzondere 'exemplaren' daartussen in het bijzonder. Sommige daarvan delen het huiselijke leven met de hond Amber en mij.


    Ander werk
    In Galerie MooiMan in Groningen is nog veel ander werk van Musk Boy te zien van de expositie, die voor een deel parallel aan de gigantische tentoonstelling GO CHINA in het Groninger Museum te bezichtigen viel. Het feit dat de Olympische spelen dit jaar in China werden gehouden en de Groninger fotograaf Ewoud Broeksma veel sporters in tal van standen en situaties op de gevoelige plaat had vastgelegd, vormde dat bij de eigenaren van MooiMan een goede basis voor een gezamenlijke tentoonstelling.
    Verder kan men ook nog een kijkje nemen op de website van Musk Boy zelf, waar nog weer andere kunst te zien valt.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorblad van de Kalender 2009 van de Berlijnse kunstenaar Musk Boy.
    2. Jongeman met kat op de arm. Afbeelding voor maart 2009 van die kalender.

    25-11-2008 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!