Lente 2015
Deze week terug thuis na mijn laatste taalvacantie Spaans te Salamanca. Tot mijn genoegen gezien dat Marcel vorige week de tuin had geploegd. Ik kan verder zaaien en planten. Tussen haakjes: Bij permacultuur kan en mag men niet ploegen. Toen we 40 jaar geleden de Velt startten was de bodem niet te diep bewerken al een basisprincipe. Ik heb daartegen gezondigd en nooit enig nadeel ondervonden. In een grote tuin bespaart dit veel tijd en zandgrond herstelt zich blijkbaar zeer vlug.
De voorbije maand was er dikwijls vorst aan de grond in de Voorkempen, doch het heeft blijkbaar nooit iets meer gevroren. Dit maakt wel dat we een laat seizoen beleven. Ik hoor mijn moeder nog zeggen dat in het Houtland van West-Vlaanderen de koeien op 15 april in de wei kunnen. Ik veronderstel dat er dit jaar nog te weinig gras was.
Vorig jaar hadden we een vroege uitkom, met heel weinig vorst en toch. Mijn pas uitlopende aanplant van kiwibessen bezweek tijdens een lichte nachtvordt. Kiwibessen hebben geen last van wintervorst, doch als de blaadjes nog zeer klein zijn zijn ze uiterst gevoelig. Beregening is dan noopdzakelijk. Gevolg voor mij: geen vruchten. Intussen heb ik gelezen dat er rassen zijn die toch nog wat oogst geven, doch die zijn hier nog niet te verkrijgen.
Vroege bloeiers onder appels als Gravenstein, Stark Earliest, Schone van Boskoop, Topaz... tonen hun bloesempracht.
Ik ben in blijde verwachting. Zonder vriestemperaturen –maar je weet nooit- verwacht ik dit jaar een grote oogst. Mijn bomen namen vorig jaar een jaartje rust, ook rassen die normaal elk jaar dragen. Zeker een gevolg van de zware dracht in 2013. Ik liet toen 3000kg appelen persen. Vorig jaar was dit maar 150 kg en ook maar van één ras: Ontario, zoals de naam zegt een Canadese een winterappel die tot maart bewaart. Ontario is een sterk beurtjaar gevoelig ras en toch had die ook in 2013 gedragen.
Het zou kunnen dat vorst ook een verklaring was voor de praktische nuldracht. Zeker waren er heel veel rupjes van de kleine wintervlinder en konden de meesjes die niet de baas. Anderzijds waren er eveneens zeer veel bloesemknopkevers. In een knop wordt één eitje gelegd. Het larfje eet de bloemknop uit. De bloemknop opent zich niet en je ziet de bruine kappertjes. Bij het openen tref je nog de larve of al de verpopping aan.
De beer niet verkopen voor die geschoten is, doch hier zijn er geen beren meer.
Foto’s (22/04)
Stark Earliest met erboven Rode Gravenstein
Bloesem Stark Earliest
Schone van Boskoop
Topaz
Sturmer Pippin (?)
Scrumptious
Kiwibessen
Idem
22-04-2015, 12:54 geschreven door Daan
|