Refractometer en Brix (Zaterdag 14/10)
Met eerst een bezoek aan ‘OP-GOEDE-GROND’
Jef Peeters, Vincent Turkelboom en ik bezochten Op-goede-Grond te Rijsbergen bij Zundert. Het was er opendag. Je komt er in een hippie paradijs: 2 Ha grond in een laagte gelegen en nat in de winter. Op het einde van de straat kom je vanzelf in de plantage en volgt een begroeid, kronkelend pad tot het onthaal.
Naast het pad telkens rijen, vrij dicht bij elkaar geplant , oude (Nederlandse) rassen van appelen, stoofperen en eetperen, telkens een rij van elk ras, geënt op zaailing. Een serieus werk zoveel entingen. In de toekomst zou men M26 verkiezen. Sinds de planting zijn ze helemaal overwoekerd door gras en andere onkruiden zodat ze veel moeite hebben om te groeien door de grote wortelconcurentie. Ze zijn bestemd voor de afzet, maar er is slechts weinig vraag. Daarbij heb ik de bedenking dat ze wellicht blijvend geknakt zijn in hun groei. Dat is een nadeel, maar misschien ook een voordeel: alhoewel op zeer sterke onderstam, zullen ze toch een meer beheersbare, kleinere boom vormen?
De beste boom die ik zag, een Ecolette - mijn favoriet - stond op de kop van een rij.
Men is niet lui want men verzet tonnen aarde voor creatieve projecten; energie die men in mijn ogen beter zou besteden aan de aanplant.
Toch ook een paar percelen gezien met groenbemesters die klaar liggen voor beplanting die op mij een betere indruk maakten. Een voer groencompost ligt ter beschikking voor verdere bodemverbetering. Het is de bedoeling hier aanplanting te doen voor eigen fruit. Momenteel leek mii dat zero dit jaar, mede door de grote vorstgevoeligheid van dit perceel.
Enkele Nederlandse vrienden teruggezien. We zijn volgende zondag 22/10 te gast op hun fruitfeest te Liempde , halverwege Eindhoven en ’s Hertogenbosch .
Jan Woltema, een van de oprichters van Frederiksoord, was er voor de determinatie. Hij had nogal wat van zijn oude rassen uitgestald, maar veel nuttigs kon hij er niet over vertellen.
Een ander beeld krijg je op hun moderne en goed uitgewerkte website.
Terug te Halle vroeg ik mijn nieuwe zaailingpeer ( eerste jaar dat die draagt, ondanks de vorst die de meeste andere peren fataal werd.) te beoordelen. Ze zijn nog hard, doch er zit al wat smaak in. De refractometer werd bovengehaald: 12,5 ° Brix.
De Brix-waarde is een maat voor de hoeveelheid opgeloste suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massaprocent van de vloeistof uit sacharose bestaat.
Vervogens de appelen geproefd en de Brixwaarde gemeten. Jef Peeters van Geel, destijds medeoprichter van de Wijngildes en nog steeds fruitwijnmaker was verwonderd over de hoge Brixwaarde van mijn appelen.
Ecolette 14° De eerste appelen beginnen pas te vallen.
Reinette Hernaut 12,5°
Ashmead’s Kernel 17,5° Zo’n hoge waarde had Jef nog nooit gezien
Nelens Rode Winterappel , nog zuur betoond 12,5°
Groninger Kroon 15°
Reinette de Flandre 15°
Ijzeappel , Marie Joseph d’Otthé 13°
Court pendu Rosat, was verwonderd hoe droog hij al was 17°
Ontario 16°
Wintercitroenen 13°
Leo van Mortsel, (Bellefleur) 14°
We maten ook een paar druiven
Steuben 15° en 17°
Een tweekleurig ras (naam vergeten) 19,5°
15-10-2017, 23:15 geschreven door Daan
|