FRUITWERKGROEP Kempen
Bezoek tuin Daniël Willaeys te Zoersel
23.09.2017
GROOTFRUIT
Zoals de moestuin, is ook het groot-fruit aan een revival bezig: er was een opkomst van een 25tal geïnteresseerden aanwezig in de tuin van Daniël, die daar terecht vereerd mee was.
Vincent Turkelboom werd prompt tot voorzitter gepromoveerd en mocht de bende door de rijke tuin van Daniël leiden.
Alvorens de rondleiding te starten kon iedereen zich voorstellen en daar waren enkele ware pomologen , alsook een beroepsteler bij, de kennis was dus verzekerd.
WALNOTEN
Als inleiding gaf Vincent info over het stijgende onderzoek over walnoten in Vlaanderen, deels te wijten aan de verminderde handel in appelen en peren.
De kennis van walnoten, welke vroeger in onze streken aanwezig was, is de laatste decennia grotendeels verloren gegaan. De laatste jaren is er terug meer interesse naar inlandse variëteiten. Tuincentrum Groendekor organiseert trouwens op 11/12 november een beurs over walnoten te Sint-Pieters-Leeuw.
Een interessant weetje: vroeger werden de walnoten gezaaid op een bedekte steen zodat er zich geen penwortel kon vormen, maar er zich een oppervlakkig wortelgestel ontwikkelde. Dit had als gevolg dat de bloemvorming later plaatsvond en er daardoor minder kans op nachtvorst was.
Jacques Bosschaerts liet een smaakvolle noot proeven, gemakkelijk te kraken, die ook nog na twee jaar goed te genieten is.
RONDLEIDING IN DE BOOMGAARD
En dan de rondleiding door de tuin, hoeveel fruitbomen er staan is moeilijk te achterhalen maar het zijn er veel.
Daniël heeft bij het merendeel van de bomen wel een eigen verhaal dat wordt aangevuld door verschillende deskundige aanwezigen.
Te veel om te noteren, hierbij enkele notities:
Door de nachtvorst in het voorjaar zijn er enorm veel bloemknoppen bevroren, ook in de gangbare teelt is er in sommige boomgaarden tot 70% verloren. Een gevolg hiervan is dat de fruitmot zich met alle geweld op al het overblijvende fruit heeft gestort, waardoor het overblijvende fruit werd aangetast.
Volgens Daniël is er echter hoop, de boom met de appelvariëteit ‘Ecolette’ is quasi niet aangetast, toeval of niet, en hing boordevol met rode appelen, bovendien een zeer smaakvolle appel, voor de helft Elstar, maar veel gemakkelijker te telen. Het was de eerste resistente appel van Wageningen. De resistentie is er nog steeds in tegenstelling bv met Pinova. Spijtig dat Ecolette nog zo weinig bekend is.
Enkele rassen van Hugh Ermen (Red Devil, Scrumptious, Limelight : lekker, doch gevoelig voor kanker
Collina: goede vroege bio appel
Ontario: late appel, goed te bewaren, geschikt voor zandgrond
Sterrenet: best enkel hoogstam
Schöne von Nordhausen, door de Fransen benoemd als Belle de Nordhausen. Lekkere gele appel.
Court pendu Rosat kleine, latere appel
Svatava, een grote, rode Tjechische appel werd zeer lekker bevonden.
En zo wandelden we van boom naar boom, elk met zijn eigen verhaal…
Vincent gaf de opmerking dat het zeker de moeite zou lonen om alle bomen uit deze boomgaard te archiveren.
Het weer zat mee, hetgeen er fijne namiddag van maakte.
Werner Pauwels
30-09-2017, 00:00 geschreven door Daan
|