Amsterdam
19/5 Senioren Landelijke Gilde, Malle-Broechem
2 volle bussen. We troffen het met het weer. Onze gids Staf
Als je de stad binnenrijdt zie je overal massas fietsen. We stappen uit bij het stadhuis met ernaast de opera.
In de hall van het stadhuis staat een buizenstel opgesteld dat het peil van de waterstanden aangeeft.
Daar de ondergrond veelal bestaat uit een laag veen moet men palen heien tot op de vaste grond om stabiel te kunnen bouwen. Voor hoge gebouwen moet men heien tot nog een tweede, dikkere laag vaste grond. Later, staande voor het Koninklijk paleis op de Dam zal Staf een memotechnisch middeltje opgeven voor het aantal geheide palen: aantal dagen in het jaar: 365; zet ervoor het laagste getal: 1 en erachter het hoogste getal: 9; dus 13.569 palen.
We wandelen op de keizersbrug over de Amstel, voorbij de bloemenmarkt tot het Rembrandt plein. Voor zijn standbeeld staan sinds een paar jaar de figuren van de Nachtwacht, zijn machtigste schilderij (1642). We wandelen verder tot de munttoren. Staf wijst op een medaillon met de twee vissers als eerste bewoners van Amsterdam. We komen in de Kalverstraat, de duurste straat van Amsterdam. Via de Heiligenstraat bereiken we het Begijnhof. Er staat nog een houten huis. Voor de rest hoge patricierswoningen, niet de eenvoudige woningen die men in een begijnhof verwacht!
We eten in het oude Cynshuys (belastingen), nu cafe-restaurant. Daarna volgt de rondvaart op de Herengracht, geflankeerd door statige, hoge herenhuizen, achter het station en de vroegere binnenhaven.
Met Staf maken we nog een wandeling door de rosse buurt; maar op de middag is weinig te zien, wel veel toeristen.
FOTO’S
- Voorstelling van de heipalen
- Peilhoogte van het water
- De grote schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669)
- Idem
- Met de figuren van de Nachtwacht in het Rijksmuseum (1642).
- De groep
- Munttoren
- De eerste twee bewoners van Amsterdam
- Barokke ingangspoort
29-05-2016, 16:14 geschreven door Daan
|