Wandelgroetjes uit Borgloon 2
Inhoud blog
  • 48e MARCHE DES GAIS LURONS. / LES GAIS LURONS. MELEN. / MELEN. 27/08/2022
  • 24E MARCHE DES BLES. / LES CASTORS DE BERNEAU. / DALHEM. 24/08/2022
  • OOGSTTOCHT. / AVIAT ST TRUIDEN. / GELINDEN. 22/08/2022
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    09-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARETAKKENTOCHT. / DE DEMERSTAPPERS BILZEN. / EIGENBILZEN. 09/02/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Maandag 09 februari 2022.

    MARETAKKENTOCHT.

    DE DEMERSTAPPERS BILZEN.

    EIGENBILZEN.

    Wandelen in de velden, weilanden en bossen rondom het mooie Eigenbilzen, bewonderd ook de vele maretakken. Zo kondigt de wandelclub hun tocht aan. En ze hebben niet overdreven. Eigenbilzen heeft een lange geschiedenis en was reeds vroeg bewoont. In 1871 werd er een vorstengraf uit de ijzertijd gevonden. Ook werden sporen van Romeinse graven en van drie Romeinse villa’s. Voor we eigenlijk vertrekken gaan we even de neogotische Sint-Ursulakerk uit 1908-1910 met een gotische toren uit de 13e 14e eeuw bekijken. Een mooie kerk met een uniek interieur. En dan op weg voor een 12 kilometer lange tocht. En dat de tocht maretakkentocht noemt is wel duidelijk duizenden bollen maretaken in de bomen wat mooi om te zien. We wandelen door de velden veel afwisseling akkers , weilanden en bosjes. En zo wandelen we naar Mopertingen. We komen langs een monument voor de bevrijders van de gemeente. Dit tankmonument staat in het zuiden van het dorp. Het is een Amerikaanse tank is van het type A4M4 Sherman. In september 2003 werd de tank van Brasschaat waar anno 2021 het Site Gunfire Brasschaat-Museum is gevestigd naar Mopertingen vervoerd en naast het uit 1994 stammende herdenkingsmonument geplaatst. Op 28 september 2003 werd de tank onthuld. Verder zijn er in Mopertingen nog enkele vierkantshoeven uit vorige eeuw. We wandelen nu langs het in 1939 uit gegraven Albertkanaal. Langs deze staan nu nog verschillende bunkers. Ook komen we nog langs het wijndomein montepertini. Nog even langs het bosje en we komen weer terug in Eigenbilzen steken de spoorweg over waar de railbike hun keerpunt heeft die in Munsterbilzen vertrekt. Zo eindigt onze wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-02-2022, 21:10 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    07-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PANNENKOEKENTOCHT. / DE SCHOVERIK. / DIEPENBEEK. 07/02/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 07 februari 2022.

    PANNENKOEKENTOCHT.

    DE SCHOVERIK.

    DIEPENBEEK.

    Vandaag een gratis wandeling bij De Schoverik. Diepenbeek ligt in het Demerdal op de grens van de Kempen en Haspengouw. Diepenbeek heeft verschillende natuurgebieden. We wandelen het dorp uit en komen zo al vlug in de natuur. We komen aan de Dorpsbemden-Pomperik een natuurreservaat met graslanden. Heeft een geschiedenis: Dit gebied was eertijds een gemeenschappelijk weide gebied van de inwoners van Diepenbeek. Het was in bezit van de gemeente, die het in erfpacht gaf aan particulieren. Tot ongeveer 1900 werd het gebied gebruikt als hooiland, terwijl er runderen graasden na het hooien. Dat wil zeggen vanaf augustus tot het begin van de winter. Na 1900 verdween de voorjaarsbegrazing, en vanaf de jaren 50 van de 20ste eeuw werd ook de najaarsbegrazing gestaakt de aanleg van een autoweg werd een visvijver De Pomperik uitgebaggerd het zand werd gebruikt bij de aanleg van de weg. We wandelen langs de vijver het is een grote vijver met veel groen rond aangenaam om rond te wandelen. We komen zo langs de Dauteweyers is een natuurgebied dat bestaat uit 11 ha met een reeks vijvers deze zijn ontstaan door winning van ijzererts welke plaatsvond in de 19de eeuw en in 1873 tot een einde kwam. Om de vijvers zijn elzenbroekbossen en vochtige weilanden te vinden. In het gebied komt de boomkikker voor. We komen terug in Lutselus waar we onze wandeling afsluiten. Op de plaats waar op 25 december 2010 een aantal uur na de middernachtmis ingestort is staat nu het ontmoetingscentrum. Na de wandeling genieten we van pannenkoeken, is tenslotte pannenkoekentocht.


































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-02-2022, 20:45 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    06-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.49E MARCHE DE LA BERWINNE. / LES PEDESTRIANS DE CLERMONT S/BERWINNE. / THIMISTER-CLERMONT. 05/02/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Zaterdag 05 februari 2022.

    49E MARCHE DE LA BERWINNE.

    LES PEDESTRIANS DE CLERMONT S/BERWINNE.

    THIMISTER-CLERMONT.

    In Clermont sur Berwinne kom je als eerste binnen met je ogen. Is dan ook één van de mooiste dorpen van Wallonië. De natuur is er gastvrij en het dorp staat te midden van weilanden omsloten door heggen en fruitbomen. Dan is het door op het trottoir te staan dat het hart van Clermont wordt onthuld tussen vierkante en smalle straatjes zijn eenvoudige en elegante woningen. Van verschillende architecturale stijlen, geconcentreerd rond de geklasseerde kerk. Op de place de la Halle kijken eeuwenlange ons toe. Een van de aantrekkelijke plaats van het dorp is aan het einde van de 19de eeuw het stadhuis. Het is gemaakt van steen en baksteen en heeft niettemin een innovatief element de toren van de peperdoos. We wandelen onder deze toch prachtige stadshal door en dan wandelen we door de hoofdstraat. In de middeleeuwen stond het plein vol met houten huizen, maar door de snelle vrijmarkt was er meer ruimte nodig en werden oude huizen afgebroken. Rondom het plein zijn toen de huidige huizen in natuur- en baksteen opgetrokken. Verschillende stijlen, Maaslandse Renaissance, Lodewijk XIV, Lodewijk XV en XVI en de neoklassieke bouwstijl. We wandelen het dorp uit en wandelen door de weilanden hoe mooi is het glooiend landschap, het Land van Herve. Zo komen we in Elsaute. Dit dorpje heeft een traditie vanaf halverweg de 19de eeuw, telkens bij het begin van de maand december komen honderden ruiters, ze komen samen voor de kapel ter ere van Sint-Elooi om hun paarden te zegenen om daarna een gezegende feest op gang. We wandelen verder door het dorpje en komen aan een prachtig vijver met een plankenpad. Zo komen we aan een plek Wooz genoemd, wat het eigenlijk is ben ik niet te weten gekomen. Nu komen we Limbourg waar de rustpost is dan weer verder op weg, weer eeb heel eind door de weilanden, hier en daar verspreid in het landschap stta er een boerderij, hoe mooi. Zo komen we aan de boerderij waar Hooglanders gekweek worden, alleen spijtig dat de dieren tot aan hun knieen in het water staan, niet zo fijn. Dan gaan we het bos in hoe mooi is dit. Dan komen we aan “Sirop Charlier” waar stroop op ambachtelijke wijze gemaakt word. Nu verder door de prachtige natuur en wat verder komen we terug aan in Clermont. Wat een mooie wandeling met zon en mooie luchten.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-02-2022, 19:21 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    30-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POORT VAN HASPENGOUW-TOCHT. / W.S.V. IRIS KORTESSEM. / KORTESSEM. 30/01/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Zondag 30 januari 2022.

    POORT VAN HASPENGOUW-TOCHT.

    W.S.V. IRIS KORTESSEM.

    KORTESSEM.

    Kortessem in Haspengouw, nabij het dal van de Mombeek en Winterbeek. Een deel van het grondgebied word ingenomen door fruitteelt, langs de Mombeek vind men gras en hooilanden. We beginnen onze wandeling aan de sporthal achter de Sint Pieterskerk. Deze romaanse-gotische kerk is een van de belangrijkste monumenten van Kortessem. Wat verder ligt het kasteel Fauconval met in het kasteelpark de grootste exemplaar van de Mammoetboom. We wandelen verder en komen op de steenweg naar H asselt, hier steken we over en krijgen een prachtig zicht op het kasteel van Printhagen en zijn hoeve gelegen nabij het gehucht Herbroek. Het huidige kasteel heeft een vierkante woontoren. De toren is in Maaslandse renaissance en de kern ervan stamt uit de eerste helft van de 17de eeuw. De toegangspoort, trappenhuis en stucwerk zijn 18de eeuw (1760). Aan het kasteel is een hoeve vastgebouwd, bestaande uit een aantal 18e-en 19e eeuwse bedrijfs- en dienstgebouwen, waaronder een duiventil. Dan wandelen verder door de velden en zo komen we aan het Hemelspark waar de wandeling Verborgen Moois Bellevuebos. Het hemelpark is een natuurlijke speeltuin voor kinderen en volwassen. Met poelen en bomen, rustbanken en houten speeltuigen. Wij genieten van de zon om er onze picnick te houden. We wandelen uit het park en zo gaan we terug naar het centrum van Kortessem. Waar deze matige wandeling eindigt.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-01-2022, 19:40 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    29-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARCHE D’HIVER./ LES CULS DE JATTE DU MAUGE. / HAMOIS, 29/01/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Zaterdag 29 januari 2022.

    MARCHE D’HIVER.

    LES CULS DE JATTE DU MAUGE.

    HAMOIS,

    HAMOIS ligt in de provincie Namen. Is samengesteld uit Natoye, Mohiville, Scy, Achet, Emptinne en Schaltin. Enkele van deze gemeenten doen we vandaag aan. We vertrekken aan de Sint-Pieterskerk. Tegenover ligt een watermolen. We wandelen het dorpje uit, we komen onze wandelvriend Claude tegen die heeft de wandeling gedaan, even bij gepraat en dan gaan we verder. Wat we hier veel tegen komen zijn de huizen in grijze steen, oude boerderijen. Langs velden en bosjes komen we in Emptinne. Een dorpje met vele oude huizen en een prachtig plein voor het gemeentehuis. Even voor we dorp uitgaan komen we langs een oude hoeve met een ronde toren. Dan langs de kerk wel een eigenaardige toren. We wandelen verder langs een wegje met prachtig onderhouden oude huizen, het dorpje ligt in de vallei van de Bocq, ook einde 19de eeuw kwam er een spoorlijn 126. Behalve grote vierkanthoeve en een kasteeltje was er een fabriek gevestigd dat keramiek vervaardigde. Het landschap word doorkruist door vele beekje die door het landschap slingeren. Dan komen we aan de Sint-Agathakapel van Hubinne –XII-XVIIeeuw. Hier is de controlepost. Het houten altaar is kleurrijk geschilderd de kapel is eigenlijk aan restauratie toe. We wandelen na de rust verder een eind over de spoorweg wel de laatste 3 kilometers de spoorlijn loopt door het door het domein van Emptinne. We komen langs de achterzijde van het kasteel van Emptinne. Eigenlijk heet het kasteel van Fontaine. Wat verder komen we terug in Hamois en zo eindigt onze wandeling in Hamois. Het is wel een heel eind rijden maar het was de moeite waard.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-01-2022, 22:27 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    26-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WINTERTOCHT. / DE BOKKERIJDERS. / WELLEN. 26/01/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Woensdag 26 januari 2022.

    WINTERTOCHT.

    DE BOKKERIJDERS.

    WELLEN.

    De officiële wandeling van de Bokkenrijders word vervangen door een coronawandeling. We vertrekken in het centrum in de Molenstraat. We steken de Herk over waar de Wellenmolen op ligt. Het is een onderslagmolen die fungeerde als korenmolen. Reeds in 1235 werd melding gemaakt van deze molen, die een banmolen was van de Abdij van Munsterbilzen. Het huidige molenhuis stamt uit 1775, terwijl het molenaarshuis uit begin van de 20ste eeuw stamt. Er is een metalen onderslagrad aanwezig, en ook het sluiswerk is nog intact. Ook het binnenwerk, bestaande uit twee steenkoppels, is nog aanwezig. De molen kan in principe draaivaardig worden gemaakte. We laten de molen links liggen en wandelen het natuurgebied “De Broekbeemd”. Het 40ha groot natuurgebied ligt in het zuidelijk deel van de Herkvallei. Prachtig stukje natuur tussen de dorpskernen van Wellen en Herten. In 1992 werd er het eerste Limburgse begrazingsproject met Schotse Hooglandrunderen. Deze kunnen wij zien grazen, en de bedoeling van dit gebied is dat iedereen er altijd kan komen wandelen. We wandelen een eind langs de Herk om zo in Herten te komen. Hier wandelen we de velden in richting Borgloon. We wandelen verder door de velden langs en komen zo we in Kerniel. Even blijven we in Kerniel komen aan het kapelleke van de Nielstraat maar we draaien daar de velden in richting Vrolingen, is een gehucht van Wellen samen met Kukkelberg. Dit gebied was een afzonderlijke heerlijkheid van de Graven van Loon. Vrolingen is de bakermat van de Stroop van Vrolingen en de Loonse stroop. Het stroopfabriek van Vrolingen van de familie Bleus heeft een lange geschiedenis, de jongste generatie Bleus heeft een nieuw stroopfabriek waar men de enige en echte Loonse stroop maakt. Wij wandelen nu door Vrolingen en keren terug naar het centrum van Wellen. We komen aan op het dorpsplein waar we de Sint Jans de Doper kerk de hoofdkerk van Wellen, het gebouw is een mengeling van romaanse, gotische en neogotische bouwstijlen. De toren is romaans en binnen de kerk bevind zich renaissance doksaal. Uniek in de streek. Op het zelfde plein de Ursulinenkapel het enige restant van het neogotisch schoolcomplex. Hier eindigt voor ons de wandeling bij de Bokkenrijders van Wellen.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-01-2022, 20:22 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    24-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WATERBRONNENTOCHT. / W.C.AVIAT Sint Truiden / VELM. 24/01/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Maandag 24 januari 2022.

    WATERBRONNENTOCHT.

    W.C.AVIAT Sint Truiden

    VELM.

    Velm is gelegen in Droog-Haspengouw. Hier ontspringt de Molenbeek die uitmond in de Melsterbeek. Hier is landbouw en fruitteelt de hooft activiteit. Bijzondere boerderijen komen we tegen. Maar ook prachtige zichten over het landschap. Dikwijls liggen de wegen dieper dan de velden en op de bermen staan bomen. Maar ook veel plantage omgeven door bomen en hagen. Het is ook licht hellend, spijtig is het wel dat er veel betonwegen zijn, ook in de velden. Op de hellingen liggen ook veel dode bomen, waarop de Judasoor voor komt. Een bijzondere zwam, ze neemt bij droog weer in omvang af en regenereert in vochtige omstandigheden. “ waarom Judasoor” de naam word verklaart uit een overlevering over de Bijbelse figuur Judas Iskariot die zich aan een vlier zou hebben opgehangen nadat hij Jezus verraden had. Het zwammetje lijkt ook op een oor. We wandelen verder en komen langs de achterkant van het kasteel van Velm. Verder door een prachtige dreef in en rond Sint Truiden vind je tientallen historische panden, vaak imposante boerderijen, vaak midden in het veld. Ze zijn getuigen van een rijke geschiedenis. Verder door de velden en zo krijgen we het “Hof van Maesrode” ligt in Halmaal en een stukje buiten de dorpskern. Het is een hoeve uit de 17de eeuw, met een nogal complexe structuur. Bestaat uit , gegroepeerd rond een rechthoekige gekasseid erf. Wat opvalt is het poortgebouw met duifhuis, wat erop wijst dat de eigenaren rijk waren.(men mocht duiven houden a rato van het aantal hectaren die men bewerkte) er word al een gedeelte van de gebouwen hersteld, het is eigenaardig het complex heeft 2 eigenaren, eentje bezit de niet geklasseerde gedeelte waar nu de restauratie bezig is. Het beschermde gedeelte wacht op restauratie. Verder met onze wandeling steken de stadsgrens met St Truiden over en wandelen door een prachtig stukje natuur. Een groot vijver gedeelte is natuurgebied. Na een tijdje keren we terug naar Velm. Waar onze wandeling eindigt. Wij hebben genoten van de omgeving, de zon en blauwe hemel en onze wandelvriend David Loyen. Fijne wandeling van AVIAT St Truiden.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-01-2022, 20:15 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    22-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARCHE DE JOUR. / S.C.M.L. MAMMOUTH. / AWANS. 22/01/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Zaterdag 22 januari 2022.

    MARCHE DE JOUR.

    S.C.M.L. MAMMOUTH.

    AWANS.

    Awans ligt op het Haspengouwse Plateau, ondanks de bevolking toeneemt blijft Awans dels nog een landelijk karakter hebben. Ook heeft Awans een rijk verleden, was eens bezit van de Abdij van Chévremont. En kwam in 779 in bezit van Karel de Grote, welke hem ruilde voor andere bezittingen en zo kwam Awans in het bezit van de Abdij van Stavelot. Later in 854 werd Awans aan de Abdij van Prüm tot aan de Franse revolutie einde 18de eeuw. Van 1295-1335 speelde de Awans- en Warouwoorlog zich af. In 1497 werd het kasteel van Awans belegerd en verwoest door de burgers van Tongeren. Van het kasteel is niks meer over dan enkele steenresten in een weiland nabij de sporthal. Zover een stukje geschiedenis. Onze wandeling nu we wandelen het dorp uit en dat het nog steeds een landbouw dorp is kunnen we zien. We komen aan een grote witte boerderij, denk eentje van de abdijen die hier baas waren. Weer verder en wat verder komen we aan de controlepost veel wandelvrienden zien we vandaag en hoe aangenaam dit is. Na de rust weer verder en komen in Fooz. Hier verschillende grote boerderijen met inrijpoorten en een wapenschild er boven. 1650 een ridderwapenschild met leeuw en kruizen. Bijzonder is ook de paal met afdak daaronder zwaluwen nesten bijzonder om onze gevleugelde vrienden et helpen. Weer wandelen we verder en verlaten het dorp terug langs akkers en weilanden midden in het veld twee bomen met er tussen een monument, moeten we toch even van dichterbij bekijken. Het is een monument voor “Theophile Lamers, een soldaat van de 14de linie en gesneuveld de 14de augustus 1914 hij was30 jaar. Een mooi eer betoon aan deze held. Weer verder door de velden en dan keren we terug naar ons vertrek. Ondanks dat we veel verharde baan hebben gehad blijft het toch een mooie wandeling met prachtige boerderijen.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-01-2022, 21:08 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    20-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LANGS BOERENERVEN. / GREENSPOT HEKS. / REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN. 19/01/2022



    Woensdag 19 januari 2022.

    LANGS BOERENERVEN.

    GREENSPOT HEKS.

    REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.

    Deze Greenspot is een schitterende afspiegeling van droog Haspengouw. Een buiten gewoon boerenland met uitgestrekte akkers en spaarzame bosjes die als koepels boven de horizon uitsteken. De landelijke sfeer van weleer vind je terug in oude dorpskernen, omringd door monumentale vierkanthoeven en kastelen. De wandeling vandaag de rode driehoek. We komen al vlug in het gehucht Sint-Pieters-Heurne waarvan de kern beschermt als dorpsgezicht. De romaanse Sint-Pieterskapel stamt uit de 13de en 14de met een ingangsboog uit 1554. De kapel werd gerestaureerd in 1556 en is gebouwd op de plaats van een Romeinse villa. Tegenover in de andere straat staat het kasteel van Heurne, we zien het liggen vanaf de kapel, op het pleintje van de kapel ligt e rook een grote vierkantshoeve, hoeve de Bellefroid. Een gesloten hoeve bij het verdwenen kasteel van Bellefroid dateert in zijn huidige voorkomen uit de 18de eeuw. We wandelen nu langs velden, boomgaarden en akkers. In midden van het veld ligt de tumulus van Vechmaal. De tumulus is een kleine grafheuvel met een diameter van 18-20 meter. De grafheuvel dateert vermoedelijk van de 2de eeuw na Christus. Nu wandelen door de velden en zien op de heuvel het kasteel van Heks. Nu wandelen we Heks binnen door het dorp, langs het oude dorpshuis en kerk. Nu komen aan de hoeve Manshovenhof is een gesloten hoeve met 17de eeuwse kern. Het complex is bereikbaar via twee gekasseide dreven en wordt omgeven door weilanden en boomgaarden. Manshoven was een voormalig leen van de graven van Loon, voor het eerst vermeld in 1365 als verheven door Jan van Manshoeve en deel uitmakend van de heerlijkheid Sassenbroek onder Broekom. We wandelen nu richting Heksbos en komen langs het begijnenkruis. Het opschrift “hier lyct begraeven gertruivd vandermase begeyne dyt sterft a 1622 den 26 mey bidt voer dye ziele”nu wandelen we verder en komen langs de dreef van het kasteel van Heks. Hier hangen in de zomer de tenten in de bomen “de tranendreef” nu wandelen we naar de oude trambedding. 1900 was een mijlpaal voor de tramlijn Hasselt-Oreye.

    In dat jaar werd namelijk het traject van de boerentram vanaf Borgloon geopend. Tot midden de 20ste eeuw fungeerde stoom uit de locomotief als voorbode van arbeiders en bieten die naar de suikerraffinaderij van Oreye. De tram is wel verdwenen maar dit stukje van de lijn dat nu als wandelpad gebruikt wordt geeft ons prachtige zichten. Meer eerst komen we langs de akkers naar de hoeve Monnikenhof, uit de 16de eeuw, tot 1582 velden. Oorspronkelijk was het een gesloten hoeve, enkele vleugels werden in de 19de eeuw gesloopt alleen de buitenmuren bleven bewaard. Er waren twee ingangen van de oudste naast het woonhuis, uit begin 17de eeuw van dit poorthuis zijn nog enkele restanten bewaard, de huidige ingang is van ongeveer 1700. Het woonhuis met een kern uit 17de eeuw en stallen uit dezelfde periode. Nu wandelen we verder en komen zo terug aan ons vertrek. De controle op de wandeling is goed niks mis mee en goed voor de volgende wandelaars.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    20-01-2022, 11:00 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    18-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WANDELING RONDJE KERNIEL. / 18/01/2022




    WANDELING RONDJE KERNIEL.

    Als we vanaf de Slachthuisstraat wandelen gaan we naar het station langs het stroopfabriek en dan gaan we ven kijken naar de vijvers die aangelegd zijn, eigenlijk zijn het de bezinkingsvijvers van de stroopfabriek, vroeger werd het water van de stroopfabriek naar deze vijvers gepompt om te bezinken. Nu zijn ze mooie vijvers met veel waterwild. We draaien ons om en gaan langs de fietsroute, zo naar de uitkijktoren. Langs laagstamplantage en een stuk natuur waar distelvinken zitten, dan langs de uitkijktoren en verder naar de steenweg. Op naar Kerniel langs de fruitveiling en dan draaien we richting Colen. Kerniel wat geschiedenis: behoorde tot de bezittingen van de graven van Loon, vanaf 1366 tot bisschoppelijke Tafel van Luik. In 1739 werd Kerniel, samen met Rullekoven door Prins-bisschop van Bergen verpacht aan de barones van Mettekoven. In 1439 werd er Kruisherenklooster van Colen opgericht. Aan de spoorlijn van St Truiden naar Tongeren bezat Kerniel een station dat van 1879 tot 1957 dienst deed. Het spoor verdween in 1970-1971. We wandelen nu naar het klooster-abdij. Dat we in een landbouwgemeente zijn is duidelijk, geleidelijk aan Verschoof agrarische bedrijvigheid naar de fruitteelt. Kerniel had een paar brouwerijen en stroopfabrieken. Op de Dorpstraat – Nielstraat- was de laatste stroopstokerij Coenen uit omstreeks 1860. Een tweede stroopfabriek van omstreeks1900 was aan de Rullekovenstraat. We komen zo aan het klooster, over de brug met zicht op het klooster en en de vallei en zicht op de kerk. We dalen af naar de spoorweg even naar de vijver met de Odiliabron, opeens springt er een ree voorbij. Nu wandelen we terug naar het stationsplein in Borgloon. Altijd mooi om naar je geboortedorp te gaan.


































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-01-2022, 20:37 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    17-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROENE SCHATKAMER. / GREENSPOT ZAMMELEN. / REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN. 17/01/2022



     

    GROENE SCHATKAMER.

    GREENSPOT ZAMMELEN.

    REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.

    Het pittoreske dorpje Zammelen regeert aan de rand van het Haspengouwse leemplateau over de vallei van de kronkelende Mombeek. Een combinatie van afwisselende beemden,typische hooilanden, mysterieuze moerassen en broekbosjes. Dit is op en top vochtig Haspengouw. We vertrekken met de wandeling aan de kerk van Zammelen. Hier staat ook de vertrekplakken. We nemen de rode route welke we controleren. Als Greenspotters controleren we de routes van het Regionaal landschap. We laten de kerk links liggen en dalen af. We wandelen door de prachtige omgeving en komen zo aan de Herkwinning, een gerestaureerde vierkantshoeve uit de 12de eeuw, en gaf haar naam aan het natuurgebied in de vallei van de Fonteinbeek, deze kreeg een grondige facelift dankzij de ruilverkaveling Kolmont. Alles graait hier om natte natuur. Het eikenhaagbeukenbos en de boomgaarden op de helling, de hagen, houtkanten en knotbomen vormen samen het perfecte leefgebied voor diersoorten die een kleinschalig landschap verkiezen. Wat verder komen we aan de uitkijktoren van waar je het dassengebied kunt overzien. Nu komen we op de oude spoorlijn 23. Die van Tongeren naar Sint Truiden. Langs Jesseren, Kerniel, Borgloon Hoepertingen. Zo komen we in Jesseren, langs het station en het kasteeltje. De verlaten spoorwegbedding van de spoorlijn Tongeren –Sint Truiden en het stationsgebouw in Jesseren behoren tot het industriële erfgoed van de streek. Het zijn de stille getuigen van de bloeiende fruitindustrie van weleer. Het stationsgebouw werd rond 1880 zelfs speciaal opgetrokken om de Grande Siroperie Limbourgeoise te bevoorraden. Dit was één van de vele stroopfabrieken in Haspengouw. Doordat het fruit meer en meer via de veilingen werd verhandeld, raakte de lijn in verval. In 1957 tufte de laatste trein en enkele jaren later werden de sporen opgebroken. Jaren later werd de spoorweg een fietsroute. In de omgeving van het station staat ook een kasteeltje. We wandelen nu door het dorpje ne gaan zo het natuurgebied achter het voetbalplein in. Plots springen 2 reeën voor ons op wat mooi, verder langs het natuurgebied om zo in het natuurgebied van Zammelen te komen over het plankenpad naar de kerk waar onze wandeling eindigt.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-01-2022, 19:58 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    16-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEENEINDETOCHT. / DE DRAGONDERS HASSELT. / LUMMEN. 16/01/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



     

    GEENEINDETOCHT.

    DE DRAGONDERS HASSELT.

    LUMMEN.

    Vandaag wandeling in Lummen. De eerste vermelding van Lummen stamt uit 1200, afkomstig van het Germaanse woord lom wat vochtig betekent. En dat het hier vochtig is zien we vandaag op de wandeling overal beken voor de afvoer van water. Doorheen de gemeente stromen de rivier de Demer, de Mangelbeek en de Zwarte Beek. In Lummen staan verschillende kastelen, ons eerste kasteel is Kasteel Lagendal: het word ‘Lagerdal’ genoemd omdat het gelegen is op het laagste punt van de gemeente. Het kasteel dateert uit 1850 en werd als jachtpaviljoen opgetrokken voor de rijke Hasselse jeneverstoker Jacobs-Stellingwerff. Tot 2005 was er een restaurant in gevestigd, maar de huidige eigenaren werken aan de renovatie van het kasteelpark, deels in formele tuinstijl en deels in landschapsstijl. Wat verder komen we langs een paar mooie gerestaureerde vakwerkhuizen. Een eind door het natuurreservaat tot we aan het domein van kasteel De Burg komen. Voor zover bekend is het kasteel De Burg het oudste kasteel van Lummen. Het kasteel werd voor het eerst vermeld in 1203 toen de Loonse graaf Lodewijk II het kasteel aan het prinsbisdom Luik schonk. Het grondplan van het huidige kasteel dateert uit de tijd 1485 en werd in de loop van de eeuwen verschillende keren vergroot en verbouwd en heeft tegenwoordig een neoclassicistisch uiterlijk wij kunnen het kasteel zien door de bomen van het park. Het kasteel is eigendom van de familie Briers de Lumey. We wandelen door de lanen rond het kasteel en wat verder zijn we terug op ons vertrek. Ondanks de bewolking en wat motregen valt deze wandeling wel mee.
































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-01-2022, 19:48 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    15-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LES SPIROUS DE JEMEPPE-SUR-SAMBRE. / MARCHE AU TEMPS DES FRISSONS. / SPY. 15/01/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



     

    LES SPIROUS DE JEMEPPE-SUR-SAMBRE.

    MARCHE AU TEMPS DES FRISSONS.

    SPY.

    Spy een dorpje in de provincie Namen en een deelgemeente van Jemeppe-sur-Sambre. Spy is bekend als een van de vindplaatsen van resten van de neanderthaler-mens. Spy is een dorpje met verschillende mooie oude gebouwen. Maar het ligt in de vallei van de Orneau, tussen de heuvels van de Maasvallei en de Samber ligt een streek van contrasten. Op de hoge plateaus van de Naamse Haspengouw ontplooit de landbouw zich met uitgestrekte velden en akkers, weilanden in het heuvelachtige landschap. Het is bezaaid met bosjes. Een rivier volgde zijn loop en vormde daar een mooie vallei voordat hij zich bij de Samber voegde. De vallei van Orneau vormt met zijn hoge heuvels een prachtig zicht. De wandeling brengt ons naar een prachtig bebost terrein op de zuidelijke helling van de Samber, de vallei van de Orneau stroomt over van zijn charmes, een natuurlijke schoonheid die je doet wegdromen. We wandelen verder en gaan naar Onoz. Door het pad van “Tienne aux Tcherettes” in de voetsporen van de middeleeuwse reizigers, komen we op het plateau. We komen langs een prachtige kapel “Notre Dame du Monserrat” gebouwd in de 19de eeuw op de plaats van een oude hermitage, is nog steeds een plaats van de populaire aanbidding van de Zwarte Madonna, binnen in de kapel staat een replica van het middeleeuwse standbeeld van het Spaanse klooster Montserrat. In het bos achter de kapel zien we het kasteel van Mielmont een fort gebouwd door de graaf van Namen in de 12de eeuw om de grens met het hertogdom Brabant te bewaken.Spijtig dat we maar een glimp kunnen opvangen van dit prachtige residentie uit de renaissance. Wat verder komen we in het dorpje Onoz, gelegen aan de oevers van de Orneau, op een belangrijke doorgangsas in de Middeleeuwen- de ‘Vieux chemin’ die Namen met Bergen verbindt. Onoz een klein dorp met landelijk karakter. Het kleine centrale plein is op zichzelf al een samenvatting van de charmes van de regio. De Saint-Martin-kerk bevat veel interessante erfgoedelementen. Op een steenworp afstand is de oude molen niet meer in bedrijf maar het wiel aangedreven door de Orneau herinnerd ons aan het belang van de drijvende kracht van water, al gebruikt vanaf de 13de eeuw. Nu wandelen we weer door de prachtige natuur langs de Orneau. Nog wat verder komen we terug in Spy. Wat een mooie wandeling, zon en blauwe lucht.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-01-2022, 21:58 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    13-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROMENADE DE LA VECQUEE. / BLAUWE RECHTHOEK / STOUMONT. 13/01/2022



     

    PROMENADE DE LA VECQUEE.

    BLAUWE RECHTHOEK

    STOUMONT.

    Blauwe wandeling in Stoumont. We wandelen deze route van 7,9 km maar we hebben een dikke 8km. We vertrekken aan de kerk waar een mogelijkheid is om te parkeren. Hier staan ook de info borden, we volgen de wegwijzers STO4. Deze wandeling heeft als naam Promenade de la Vecqueé en we wandelen de straat af en dan beginnen we aan de klim naar de hoogte van Stoumont het “parc naturel des Sources”. De zon schijnt en de blauwe lucht hoe prachtig zijn de beelden. We wandelen in het bos en we blijven klimmen, hoe hoger we klimmen komt de sneeuw in beeld en op hoger hoe meer sneeuw. Als we bij “Les Linaigrettes” komen op een hoogte 474 meter. Wat verder bij “Monthouet Centre” 483 meter zo klimmen we steeds hoger. Sinds de start in het centrum blijven we langszaam maar zeker klimmen, waardoor we onderweg mooie vergezichten krijgen. Als we aan “La Croix Honnay” Ooit raakte een reiziger verdwaalt in de sneeuw en hij liet een kruis plaatsen, dat moest dienstdoen als baken voor anderen, die hun weg zou kwijt kunnen geraken. Het kruis brandde af in maart 1927 en werd vervangen door een betonnen kruis. Langs het kruis staat een beuk en in 2023 sloeg de bliksem in op de beuk waardoor een dikke tak op het kruis viel enkele het Christusbeeld bleef bewaard. Een plaatselijk houtbewerker maakte een nieuw houtenkruis van 3 meter hoog. We wandelen verder en komen aan “La Vecqueé”boven de 500 meter. Hier ligt nog een 15tal centimeter sneeuw maar ook veel modder op de paden. Op deze hoogte “ Parc naturel des Sources” in het leven geroepen door de gemeenten Stoumont en Spa, het natuurpark nodigt ons uit om deze prachtige streek te verkennen, met zijn grandioze landschappen, en zijn typische gebouwen die voortvloeien uit haar buitengewoon historisch verleden. Na op deze hoogte gewandeld te hebben moeten we weer naar beneden stilaan dalen we af en zo verlaten we het sneeuw landschap en komen we weer mooie vergezichten tegen wat mooi. Tussen de boomtoppen zien we de daken van het kasteel, we dalen nu al meer dan 100 meter en komen zo aan “Les Aunais” op 411 meter. Verder naar beneden tot bijna in het dorp en dan krijgen we een prachtig kasteel te zien. Chateau de Froidcour ligt langs de weg naar La Gleize en dateert uit 1912. De plaats was al een versterkte legerplaats in de Middeleeuwen. De bouw dateert uit het tijdsperk van Wihelm de Froidcour (16de eeuw) het kasteel domineert de vallei van de Ambléve. Er stond eerder op deze het kasteel de Salm, dat de zetel was van de heerlijkheid van Stoumont. Het huidige chateau een indrukwekkend gebouwencomplex met slottoren en uitkijktorentjes, heeft een onmiskenbaar middeleeuwse karakter, alhoewel gebouwd in 1912 en voltooid in 1919. De Ridder de Harenne bewoont het kasteel nu. Nu zijn we bijna in het centrum van Stoumont. Wat een geweldig mooie wandeling, wel bij nat weer is het een vrij modderige wandeling met moeilijke stukken in het park van de bronnen. Wij hebben er alleszins van genoten.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-01-2022, 20:55 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    11-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERBORGEN MOOIS MARIËNLOF. LANDSCHAPSWANDELING. / KERNIEL BORGLOON. / REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN. 11/02/2022



     

    VERBORGEN MOOIS MARIËNLOF. LANDSCHAPSWANDELING.

    KERNIEL BORGLOON.

    REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.

    Haspengouw en Voeren zijn streken vol bijzondere plekjes. Al dit verborgen moois verdient de volle aandacht. Zo is de abdij Mariënlof en haar omgeving z’on bijzondere plek. We vertrekken met de wandeling van thuis uit naar de stroopfabriek waar de wandeling start. We wandelen de fruitlijn op en we genieten van de blauwe lucht en zon. We wandelen een stukje op de spoorweg-fietspad- en dan neemt de wandeling geen afslag naar rechts en wandelen naar het “schelpenstrand” waar een nieuw kunstwerk geplaatst is dat een schelp voorstelt wel mooi aan de vijver, hier kun je torenschelpjes vinden, de omgeving was hier zon 100.000 jaar geleden een ondiepe zee. We hebben hier al mooie grote schelpen gevonden. We wandelen verder en komen zo aan de brug van Colen, hier dalen we af naar de fietsroute en wat verder komen we aan een prachtige plek, opgebouwd als een soort amfitheater, een planken pad brengt ons naar beneden waar een grote vijver ligt waar de Odiliabron in uitmond. In dit brongebied komt men langs de kalktufbronen, door velden van reuzen paardenstaart en door het maretakkenwoud via het vlonderpad. We wandelen nu terug op naar de trappen om uit deze plek te komen, en wat een fijne ontmoeting een vos loop aan de andere kant door het dal, wat mooi. Weer wat verder komen we aan het station van Kerniel waar je een prachtig zicht heb op de abdij en langs het pas geopende hondenweide. Verder wandelen we naar de kerk waar we terug het kerkweg nemen naar Colen. In het dal gaan we rechts het plankenpad op welke ons langs de Herk brengt. Nu wandelen we terug naar Colen waar we terug de fietsroute op wandelen richting Station. We komen ook langs de winterzwammen de Rode Kelkzwammen, deze mooi rode kelkjes komen elk jaar weer voor terug voor langs de fietsroute. Nu zijn we bijna aan het station en de stroopfabriek nog even en we zijn weer op ons vertrek. De controle van de wandeling is gedaan en de volgende wandelaars kunnen zonder problemen deze wandeling doen en ook genieten van dit bijzonder Verborgen Moois.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-01-2022, 20:21 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    10-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WINTERTOCHT KERNIEL. / VV GOLDENSTAR BORGLOON. / BORGLOON. 10/01/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



     

    WINTERTOCHT KERNIEL.

    VV GOLDENSTAR BORGLOON.

    BORGLOON.

    Vandaag een wandeling in Borgloon. De club Goldenstar organiseert hun wintertocht deze zal voor het grootste deel door Kerniel gaan. We vertrekken aan cafe De Baron en wandelen de stad in en gaan dan richting station. Spijtig dat het zo mistig is, op het rusthuis Orelia bevind zicht een uitzicht toren welke beklomen kan worden, wij wandelen verder gaan richting stationsstraat waar we langs het stroopfabriek gaan. Het stroopfabriek de winnaar van de monumentenstrijd en nu prachtig gerestaureert. We wandelen verder en gaan nu langs de fietsroute en draaien dan af naar de nieuwe uitkijktoren hij staat er noog maar onlangs met een prachtig zicht op de stationsbuurt en de vallei van Colen. Het gebied rond de uitkijktoren is nu natuurgebied en hier komen vele diestelvinken eten,we zien er enkele maar het is te mistig om een mooie foto temaken. Spijtig. We wandelen nu naar Boeshoven langs dgrote boerderij en dan wandelen de veldbaan in die ons naar Kerniel brengt. Even een stukje geschiedenis: Kerniel werd voor het eerst vermeld in 1279 als KIRNILE dit zou terug te voeren zijn op Kerk-nile, waarbij –niel zou staan voor zwart water. Kerniel behoorde tot de bezittingen van de graven van Loon. Vanaf 1366 tot de bischoppelijke Tafel van Luik. In 1739 werd het samen met Rullingen door Prins-Bisschop George Lodewijk van Bergen verpacht aan de Barones van Mettekoven. De wandeling komt aan de fruitlijn waar een popop cafe staat waar we iets kunnen drinken, dan gaan we verder en komen aan de station van Kerniel. Aan de spoorweglijn van St Truiden naar Tongeren bezat Kerniel een station-stopplaats dat van 1879 tot 1957 dienst deed. Het spoor verdween in 1970-1971. Vandaag is het een fietsroute de lijn werd ook de Fruitlijn genoemd. Hier verlaten we even de route om tot bij ons ma te gaan. Na het bezoek keren we naar Colen met de Abdij van Colen, spijtig is deze het afgelopen jaar verlaten door de Zusters en verkocht aan de privé. Hopelijk blijft het een plek voor de mensen van het dorp. Wij wandelen verder de brug over en dan wandelen we naar het “schelpenstrand van Kerniel” hier is een nieuwe vijver gemaakt en er is een kunstwerk geplaats, nl Time Capsule.

    Door de aanwezigheid van de poel, verbeelden we conceptueel de aanwezigheid van water en hierdoor de afzettingen van kalk en vondsten van schelpen uit de tijd dat onze huidige woonplaatse, toendertijd op de bodem van de oceaan lagen. Nu wandelen we de fietsroute op richting station met het stroopfabriek. Wij zijn nu bijna thuis want we zijn van thuis uit vertrokken. Ondanks het grijze weer, de mist ons wat mooie zichten afgenomen hebben is het een fijne wandeling met nu en dan een modderbad. Bedankt Goldenstar voor de mooie wandeling.






































    <br<


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-01-2022, 20:09 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WELKOM OP MIJN BLOG




                        WELKOM OP MIJN BLOG. 

    Mijn eerste blogje vind je op:http://blog.seniorennet.be/johnnyenchristiane/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-01-2022, 00:00 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (6)
    Archief per week
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!