Woensdag en donderdag
avond wil het wel eens gebeuren dat ik met een collega, leraar bakkerij, even
blijf plakken in de gelagzaal van de school waar ik les geef....
Wij nuttigen daar dan één en ander, hij een biertje, ik mijn
traditioneel glaasje rode wijn en steevast komen wij tot de vaststelling dat
brood bakken eigenlijk niet eenvoudig is.
Ik sta meer dan veertig jaar in de keuken en ben er nog
nooit in geslaagd om iets te bakken dat op een brood gelijkt. Nu, kom...op een
goed brood!
Na nog enkele consumpties zijn we er van overtuigd dat een
goed brood maken aartsmoeilijk is..
Als de bedienden van het cafetaria beginnen met de stoelen
ondersteboven op de tafels te zetten en zij ons vriendelijk doch met dwingende
hand buiten proberen te krijgen, en ondertussen de lichten dovend, zijn we er overtuigd
van dat de wereld verkeerd in mekaar zit...en dat gewone burger er toch niets van
snapt....
Brood maken is de simpelheid zelve.
Men neme; bloem, water, gist en zout.
Men kneed dit op de juiste manier en dan heeft men deeg, na
het bakken wordt dat brood.
Doodsimpel. Probeer maar.
Maar om daar een goed, en een lekker brood van te maken, dat
is wat anders.
Er bestaan nu van die broodbakmachines, dikwijls afgekort
tot BBM.
Ik heb daar geen ervaring mee. Al een paar keer heb ik brood
geproefd dat in zo een BBM gemaakt was...
Kwestie brood ben ik moeilijk, dat hadden jullie misschien
al begrepen.
Misschien had ik pech maar wat daar uit kwam als
brood....????
Dergelijke machines zijn ontwikkeld in Japan waar absoluut
geen broodcultuur bestaat of bestond. Een gigantische marketing en promotieteam
er achter en : kassa, kassa...!
Resultaat: bij sommigen kan dat misschien wel meevallen maar
ik moet nog het eerste stukje lekker brood , gemaakt in een BBM, proeven hoor !
Maar over smaken en kleuren mag en kan niet geredetwist
worden zegt men in het Latijn.
Kortom ; brood bakken is een beroep. Een bakker doet er
jaren over om de stiel te leren. Dit kan niet vervangen worden door een
machine die elektronisch Japans denkt !
Verder om thuis het resultaat te bekomen van een
professioneel bakker, vergeet het maar.
Noch de grondstoffen, noch de kennis, noch de echte bakkersoven
staan ter beschikking van een thuisbakker.
Een beetje negatief geweest vandaag ?
Dat mag ook wel eens.
Ooit heb ik tijdens een evocatie over het prehistorisch
leven, gezien hoe brood vermoedelijk ontstaan is.
Gekookte graankorrels die gewoon buiten blijven staan,
koelkasten bestonden toen nog niet, beginnen te gisten door de natuurlijke
gisten die in lucht aanwezig zijn of waren.
Een zeer primitieve kookmethode bestond er toen uit om grote
platte stenen te verhitten in of op een vuurtje. Gemorste graanpap zou dan het
eerste brood kunnen geworden zijn.
Graan malen is ook een zeer oude kunde, tussen twee platte
stenen, om zo meel te bekomen en de gegiste pap daarvan zou dan wel eens nadat
ze gebakken werd op een hete steen op een soort pitabroodje beginnen te
gelijken. ( Met looksaus en ketchup....)
Ik heb het gegeten met wilde honing...en t was lekker. Ook
zonder BBM !
|