Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    02-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood bakken.

    Woensdag en donderdag avond wil het wel eens gebeuren dat ik met een collega, leraar bakkerij, even blijf “plakken” in de gelagzaal van de school waar ik les geef....

    Wij nuttigen daar dan één en ander, hij een biertje, ik mijn traditioneel glaasje rode wijn en steevast komen wij tot de vaststelling dat brood bakken eigenlijk niet eenvoudig is.

    Ik sta meer dan veertig jaar in de keuken en ben er nog nooit in geslaagd om iets te bakken dat op een brood gelijkt. Nu, kom...op een goed brood!

    Na nog enkele consumpties zijn we er van overtuigd dat een goed brood maken aartsmoeilijk is..

    Als de bedienden van het cafetaria beginnen met de stoelen ondersteboven op de tafels te zetten en zij ons vriendelijk doch met dwingende hand buiten proberen te krijgen, en ondertussen de lichten dovend, zijn we er overtuigd van dat de wereld verkeerd in mekaar zit...en dat gewone burger er toch niets van snapt....

    Brood maken is de simpelheid zelve.

    Men neme; bloem, water, gist en zout.

    Men kneed dit op de juiste manier en dan heeft men deeg, na het bakken wordt dat brood.

    Doodsimpel. Probeer maar.

    Maar om daar een goed, en een lekker brood van te maken, dat is wat anders.

    Er bestaan nu van die broodbakmachines, dikwijls afgekort tot BBM.

    Ik heb daar geen ervaring mee. Al een paar keer heb ik brood geproefd dat in zo een BBM gemaakt was...

    Kwestie brood ben ik moeilijk, dat hadden jullie misschien al begrepen.

    Misschien had ik pech maar wat daar uit kwam als brood....????

    Dergelijke machines zijn ontwikkeld in Japan waar absoluut geen broodcultuur bestaat of bestond. Een gigantische marketing en promotieteam er achter en : kassa, kassa...!

    Resultaat: bij sommigen kan dat misschien wel meevallen maar ik moet nog het eerste stukje lekker brood , gemaakt in een BBM, proeven hoor !

    Maar over smaken en kleuren mag en kan niet geredetwist worden zegt men in het Latijn.

    Kortom ; brood bakken is een beroep. Een bakker doet er jaren over om de “stiel” te leren. Dit kan niet vervangen worden door een machine die elektronisch Japans denkt !

    Verder om thuis het resultaat te bekomen van een professioneel bakker, vergeet het maar.

    Noch de grondstoffen, noch de kennis, noch de echte bakkersoven staan ter beschikking van een thuisbakker.

    Een beetje negatief geweest vandaag ?

    Dat mag ook wel eens.

    Ooit heb ik tijdens een “evocatie” over het prehistorisch leven, gezien hoe brood vermoedelijk ontstaan is.

    Gekookte graankorrels die gewoon buiten blijven staan, koelkasten bestonden toen nog niet, beginnen te gisten door de natuurlijke gisten die in lucht aanwezig zijn of waren.

    Een zeer primitieve kookmethode bestond er toen uit om grote platte stenen te verhitten in of op een vuurtje. Gemorste graanpap zou dan het eerste “brood” kunnen geworden zijn.

    Graan malen is ook een zeer oude kunde, tussen twee platte stenen, om zo meel te bekomen en de gegiste pap daarvan zou dan wel eens nadat ze gebakken werd op een hete steen op een soort pitabroodje beginnen te gelijken. ( Met looksaus en ketchup....)

    Ik heb het gegeten met “wilde” honing...en ’t was lekker. Ook zonder BBM !




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (15)

    25-12-2011
    brood verbeteren
    Geachte zelf bakkers...
    wij bakken al een tijdje zelf brood maar nu is mijn vraag, het brood is vaster dan het brood van bij de bakker, kan ik het wat luchtiger maken ? of heeft iedereen daar problemen mee of is dat normaal     mvg.    Lily

    25-12-2011, 09:40 Geschreven door VdpM


    08-08-2010
    Lekker brood thuis ?
    Geurig, smaakvol en vast gebakken brood met een mooie korst vonden we tot onlangs in een naburige gemeente. De bakker speelde dat klaar met "franse bloem". Hij is nu gestopt en heeft de vele liefhebbers verweesd achtergelaten. De zoektocht naar smaakvol brood is ontnuchterend. Zeer veel soorten die het gebrek aan kwaliteit moeten camoufleren. De bakkers beweren nochtans dat de klanten tevreden zijn! Dat geeft te denken.

    08-08-2010, 12:21 Geschreven door Huwaert Jean


    11-07-2009
    Brood bakken
    Ik heb onlangs een broodmachine aangekocht in BLOKKER-> AFK (Duitse producent) en leek enorm op het DOMO model. Aleen was er het prijsverschil van 20euro =). Lange tijd deed ik alles nog traditioneel in de oven deed, maar dit was tijdrovend. Nog steeds koop ik de bloemzakjes in de Aldi, zo'n 55cent per zak en alle broodmixen vind ik lekker, behalve het witte brood, omdat die volgens mij te zacht is (meer bloem om sandwichen van te maken) Je moet enkel eerst zo'n 300 à 330 ml water aan toevoegen, dan de bloemmix, zo'n 3uurtjes geduld hebben en klaar is brood. Het SNELBAKMENU heb ik nog niet geprobeerd, ik denk persoonlijk dat het langdurigmenu nog steeds het beste is. Schoonouders gebruiken altijd bloem van Aveve, ruikt lekker, maar iets kostelijker. Anyway, het zijn nu solden, en een broodbakmachine kopen is nu peanuts ;) groeten, Chris

    11-07-2009, 16:28 Geschreven door Chris


    01-05-2009
    m.
    Ik zou graag zelf brood gaan bakken,niet met bbm,maar kneden met de Kenwood,die ik nog aan moet schaffen.Weet iemand hoeveel watt deze machine moet zijn,om goed te kneden? Graag reacties

    01-05-2009, 19:16 Geschreven door Marian


    09-04-2009
    overstap bakker => bbm
    hoi, ik zou graag zelf brood maken omdat het volgens mij goedkoper uitkomt ! Zelf moet ik nog kijken voor een goede bbm, die een langere tijd meegaat,... (mochten jullie me een kunnen aanbevelen, graag !!) Weet er iemand ook goede recepten voor de bbm, we eten meestal bruin brood (of meergranen, maar niet te donker brood). Want ja ik zou toch graag hebben dat de eerste keren niet verspild worden hé ! Weten jullie hoeveel bloem je nodig hebt voor ongeveer een brood van 800 g, waar is de bloem het beste te verkrijgen (colruyt, aveve,...) ? En nog 1 vraagje snijden jullie je brood met een mes, of met zo'n machine? groeten !

    09-04-2009, 19:09 Geschreven door lieselotte


    01-11-2008
    brood
    Bij Molens Joye (Rumbeke) vind je de beste bloem om te bakken,kwaliteit is hun grootste troef.

    01-11-2008, 13:32 Geschreven door Jan


    12-09-2008
    Gebuld boerenbrood
    Ik ben een boerenzoon afkomstig van "bachten de kupe" nu 78 jaar oud. De 7 boerenbroden die mijn moeder eenmaal per week bakte in een stenen houtoven waren heel lekker. Jaren heb ik naar een bakker gezocht die gelijkaardig brood kon bakken. Uiteindelijk heb ik er een gevonden op 65 Km. afstand van bij mij thuis. Maandelijks heb ik er gedurende 30 jaar mijn voorraad boerenbroden die ik in de diepvries bewaarde, opgedaan. Nu is die bakkerij gesloten, en is de bakker op rust. Na het brood van minstens een twintigtal omliggende bakkerijen geproefd te hebben, heb ik besloten om een BBM te kopen, en te zoeken om een recept samen te stellen om dat lekkere gebuld boerenbrood te kunnen bakken. Kan iemand me helpen?

    12-09-2008, 10:01 Geschreven door Remi Wicke


    18-11-2006
    thuis even goed als de ambachtelijke bakker
    de dichtsbijzijnde "ouderwetse" bakker , woont nu op 12 km....Alle andere bakkers verkopen eerder "lucht", vinden wij. Natuurlijk is ons Vlaamse brood nog steeds véél lekkerder dan het Hollandse sponsbrood ; maar écht lekker brood , bak ik nu zélf , kneden doet de kenwood ; verschillende meelsoorten koop ik in de Gentse bakkerswinkel. Zo eten wij nu notenbrood ; en dan wordt dat over een paar dagen 10-granenbrood. Hier is wél veel werk aan.....mocht ik dus een échte ouderwetse bakker in mijn buurt leren kennen.....hij zou beslist een klant in mij vinden....

    18-11-2006, 04:59 Geschreven door mia


    07-10-2006
    huisvrouw
    Ik wil brood bakken in de gewone oven, Rita, mag ik het recept en wat bruikbare tips van jou? Ik zou dat erg fijn vinden. Recepten wil ik ook heel graag. Hartelijk dank.

    07-10-2006, 17:04 Geschreven door Erika Stoffer


    01-10-2006
    Niet akkoord (voor een keer) met u, meneer!
    Na de plotse dood van mijn steengoede "ouderwetse" warme bakker, heb ik op zijn minst een twintigtal bakkers uitgetest. Ten zeerse ontgoocheld heb ik dan besloten zelf te bakken in mijn over met heteluchtcirculatie en het resultaat is....uitstekend. Nu en dan (spijtig niet altijd) brengt mijn schoonzon, bloem van de molenaar mee. Het kneden gebeurt manueel, een zalige bezigheid en bovendien uitstekend e oefening voor spieren van vingers en hand. Ik maak allerlei soorten brood, sandwhiches, pistolets en njam njam rozijnenbrood. Bak nu en dan op een terracotta plaat. Gaan wij op bezoek bij kennissen neem ik ipv bloemen of flesje wijn, steevast een of twee broden mee en...altijd geapprecieerd.

    01-10-2006, 01:31 Geschreven door Titipoes


    18-05-2006
    Brood uit BBM
    Enkele maanden geleden heb ik een BBM aangeschaft. Mijn zoon, die bakker is, vond dat maar niks. "Pa, dat is weggegooid geld". Ik gebruik (na enig experimenteren voor het vinden van de juiste verhoudingen) 80% 9-granenmeel van Soubry en 20% wit meel, karnemelk en olijfolie. Toen mijn zoon het resultaat zag was de reactie:"dat valt me alleszins mee". Maar proeven wilde hij nog niet. Een paar weken later kwam hij toevallig tijdens lunchtijd langs. Ik vroeg of hij ook mee at. Hij was vol bewondering voor het resultaat en de smaak. Omdat het brood uit de BBM toch wat te grote vierkante boterhammen geeft, ben ik een week of wat terug begonnen om zelf het brood te bakken in de hete luchtoven. Het kneden tot aan de 2e rijs laat ik de bbm doen. De 2e rijs doe ik bij 40gr in de hete luchtoven (70 min). Daarna zet ik de temperatuur op 200 gr voor 10 minuten en vervolgens 30 minuten op 185 gr. Het resultaat is een perfect en heerlijk 9-granen busbrood, dat de goedkeuring van mijn zoon kan hebben.

    18-05-2006, 21:41 Geschreven door Leendert Smit


    08-04-2006
    brood bakken
    Ik bak om de twee à drie dagen telkens 2 broden , eigenhandig gemaakt en gebakken op een gewone bakplaat in een traditionele oven, dus niet zo'n BBM. En door verschillende bloemsoorten door elkaar te mengen verkrijg ik verschillende smaken. Ik gebruik zowel bloem van Aveve als van de Colruyt en elke keer krijg ik perfect geslaagd en superlekker brood !!! Degenen die het geproefd hebben vragen naar meer, maar ik ben een doodgewone oma en geen bakker.

    08-04-2006, 16:45 Geschreven door Rita Van Asselt


    12-03-2006
    Brood
    Beste Fons,zoals Anne moet ik beamen dat wij met onze BBM zééér lekker brood bakken,van alle soorten bloem,dan water,beetje melk,beetje margarine,gist en weinig zout,géén broodverbeteraars!! 500 gr bloem en 300 gr vloeistof geeft ons een brood van 750 gr,mooi van struktuur en vol,wat ge tegenwoordig van de meeste bakkerijbroden niet meer kunt zeggen.Natuurlijk,smaken en kleuren...geen diskutie. Jan

    12-03-2006, 23:20 Geschreven door Switsers


    03-03-2006
    Brood uit de BBM
    Fons, Ik weet dus inderdaad niet uit welke machine jij het brood geproeft hebt, maar het brood dat wij uit onze machine krijgen is echt wel heel lekker en smakelijk. En behalve dat lelijke gaatje aan de onderkant, is er niets op aan te merken. Wij gebruiken dan ook wel iets meer dan gewoon bloem water gist en zout. Ik doe er standaard een eitje in, en ik gebruik de helft melk, en een lepeltje suiker en een lepeltje boter, en een soeplepel broodverbeteraard (te kroop bij AVEVE) Onze bloem is ook zelden gewoon bloem maar een bloem met maiskorrels of zonnebloempitten of roggebloem. Gewoon lekker degelijk brood dat op mij staat te wachten als ik 's ochtends opsta (jaja ik laat mijn machine voor mij bakken 's nachts. En ik wil zeker niet gaan vergelijken met een lekker brood van een echte bakker, maar het gaat in ieder geval zeker boven brood van de gemiddelde bakker. Is het omdat ik weet wat er juist inzit ? Is het omdat het lekker vers is ?

    03-03-2006, 15:44 Geschreven door Anne


    02-03-2006
    brood
    groot gelijk, ik ben geen bakker,maar weet verdomd goed dat het zeer moeilijk is om aan de grondstoffen aan te komen. verder vindt ik uw blog zeer lezenswaardig,nog veel plezier ermee. petros

    02-03-2006, 14:57 Geschreven door peclai


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!