Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    24-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Latkés

    Daarstraks was ik even aan het rondneuzen op de site van “Chef Simon”. Volgens mij nog steeds een van de beste sites als het over de klassieke keuken gaat.

    Deze Bertrand Simon is eveneens een leraar als ik aan een school waar opleiding gegeven wordt aan toekomstige voedingsspecialisten. Bij de Fransen heet zoiets een “Lycée.”

    Bij mij is dat Syntra.

    Zijn website is enorm groot, gigantisch, met vele fotoreportages en een forum.

    Voor vele Vlamingen een probleem: alleen in ’t Frans.... en zeer professioneel.

    Vandaag staat er een fotomontage in de kijker over “les pommes Darphin”

    Het deed bij mij een belletje rinkelen. Lang geleden dat ik er nog van gehoord had.

    Even in de “Répertoire” gaan kijken en wat vind ik daar?

    Niets !

    Wel “pommes dauphin”...

    Is dit een zetfout? Wie weet. Verander de U van dauphin door R, en dan zijn we er.

    We kunnen het nog moeilijk aan de auteurs vragen. Die hebben al lang geleden het tijdelijke met het eeuwge verwisseld.

    Op het internet hetzelfde. Soms duikt het woord “pommes dauphin” wel op maar steeds bij sites die er niet erg betrouwbaar uitzien. Zoals er zovele zijn, zeker als het over keuken gaat !!!

    Ik ben hier weer verschrikkelijk aan het leuteren. Recepten willen de lezers hier !!!!

    Heb ik reeds dikwijls ondervonden.

    Wel die “Pommes Darphin” is niets anders dan wat wij “rösti” of aardappelpannenkoekjes noemen.

    Ergens heb ik hier ook nog een Joods kookboek liggen en daar heten die dingen : Latkès !

    Prachtig woord vind ik dat : latkès. Als (bijna) Antwerpenaar doet mij dat steeds denken aan : lattekes, allee plankskes hé,...panlatten, of zoiets.

    In een Joodse snackbar zag ik hoe ze hun lattekes maken :

    Neem bloemige aardappelen en rasp ze vrij grof. Niet wassen, het zetmeel van de aardappelen doet de koekjes straks aaneen plakken.

    Persoonlijk nijp ik wat vocht uit de geraspte aardappelen. Je zult er verwonderd van zijn hoeveel water er uit komt.

    Dit aardappelvocht is in de natuurgeneeskunde ook wel goed voor, of is het tegen, iets ...

    Meng de aardappelen met enkele lepels bloem, maar voor mij hoeft dat zelfs niet. Peper en zout en meng alles, liefst met de handen, dat gaat snel en grondig.

    Nu mogen er ook nog gehakte uien en dergelijke toegevoegd worden. Soms worden er ook enkele eieren aan toegevoegd of andere zaken die bij aardappelen passen. Verse of gedroogde kruiden bijvoorbeeld.

    Nu nog de pannenkoekjes bakken in een, liefst, niet kleefpan.... Kom, Tefalpan!

    Het gaat natuurlijk ook in een gewone pan, zo deed men het vroeger ook.

    Doe het voorzichtig op een zacht vuurtje en zorg voor genoeg vetstof,anders bakken de rösti droog en krijgen ze zwarte vlekken.

    Doe dit alles ook redelijk snel. Anders wordt de massa grauw. Dat ziet er niet smakelijk uit.

    Ook is het mogelijk, en dat is een groot voordeel, om de koekjes op voorhand te maken en ze nadien terug op te warmen in de oven.

    In de Joodse snackbaar gebruikte de kok van dienst - zo een met van die pijpenkrullen - een antiek strijkijzer om boven op de bakkende patatjes te zetten. Dus bakken langs boven en onder tegelijkertijd. Mooie platte latkès waren het resultaat.

    Hij bakte ze wel op zo een “hamburgerplaat”. De strijkijzers waren daarop ook eerst voorverwarmd. Je weet wel, zo een gietijzeren strijkijzer met een handvat uit grootmoeders tijd, te verwarmen op de stoof...

    Als ze gemaakt worden zonder uien en peper en zout worden ze zelfs gegeten als een zoet gerecht met suiker.

    Als de pannenkoek of koekje gebakken is kan deze in stukken gesneden worden, een beetje zoals een taart of mooier is om kleine koekjes te maken, eentje per persoon.

    In het Frans noemt men ze dan “paillassons” , ofte “matraskes”.

    De oorsprong van deze aardappelen komt van de “Pommes Anna”.

    Deze bereiding is eerst gemaakt door chef AdolpheDugléré.

    De naam “Pommes Anna” wordt toegeschreven aan Anna Deslions , een courtisane die dikwijls het “Café Anglais” bezocht, dit tijdens het tweede keizerrijk, in Parijs.

    Mijnheer Dugléré was daar de grote chef in de keuken.

    ( Enne, mama, een courtisane, wat is dat ? Zwijg manneke en zuig voort!)

    De “Pommes Anna” worden in schijfjes gesneden en dan gebakken in een speciale kleine pan met dikke bodem, een sauteuse, in zeer veel geklaarde boter. Het resultaat is een mooie bruine dikke koek, zeer krokant aan de buitenkant en boterzacht, smeuïg binnenin...

    Lang geleden dat ik dat nog gezien, laat staan, gegeten heb...

    Dezelfde Chef Simon vernoemt ook nog de naam “Pommes Anette” als het gaat om aardappelen die in julienne gesneden zijn. Onze latkès dus. Waarschijnlijk is dit echter dichterlijke vrijheid.

    Wat hebben we nu :

    Pommes Darphine

    Pommes Dauphin*

    Pommes Annette

    Paillassons

    Pommes Anna

    Rösti

    Aardappelpannenkoekjes

    Matraskes

    Latkès

    De laatste benaming klinkt voor mij het sympathiekst…

    Weten jullie hoe het klinkt als een Franse Jood van de twaalfde verdieping naar beneden valt ?

    Nee? JUIF. Hardop uitspreken op zijn Frans !

    Joden hebben een grote zin voor humor. Geen probleem.

    *** Niet verwarren met “Pommes Dauphine”. Dat is “Pommes Duchesse” met soezendeeg gemengd en gebakken in de frituur.

    *** Ook niet verwarren met “Gratin Dauphinois”. Daar hebben we het hier reeds over gehad.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    09-03-2007
    latkès
    Als dat rösti gedoe etc , weet je welke naam ze er in Munchen en omstreken aan geven ? : Rabbedadchi( weet ik veel of het goed geschreven is ) ! Effe logisch denken : geraspte aardappel chips ? In ieder geval dat was hetgene ons Esther te eten kreeg in Munchen en zij thuis weer content ! Groetjes , ook aan Lief

    09-03-2007, 16:28 Geschreven door Elke


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!