Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oei, de mayonaise mislukt !

    Reeds lang loop ik rond met het idee om een boek te schrijven over mayonaise.

    De meeste verklaren mij voor zot maar dat ben ik terwijl reeds langer gewoon.

    Niet langer geleden dan vorige maandag heb ik toevallig weer eens les gegeven...en...

    Maar laat mij beginnen bij het begin.

    Voor het boek over mayonaise heb ik ooit vier bladzijden klaar gehad maar heb ze dan maar in de prullenmand gedeponeerd. Nu moet ik ze opnieuw schrijven natuurlijk. Maar ik zal dan niet opnieuw beginnen bij mijn geboorte want daar weet ik echt nog veel te weinig van. Misschien bij de periode van het eerste leerjaar want op zesjarige leeftijd wist ik reeds hoe mayonaise gemaakt wordt.

    Je neemt een diep bord, doet daar een eierdooier in, giet daar enige druppels azijn bij en een snuifje peper en zout en niet te vergeten, een schepje mosterd.

    Dan neem je twee vorken tegelijk in je hand en je begint te roeren. Als alles goed gemengd is giet je er olie bij, druppelsgewijs en als de mayonaise “pakt” mag de olie er vlugger bij gegoten worden.

    Voila, één minuut later hebben we een bord vol mayonaise.

    De olie was toen verpakt in een glazen fles met een kurk er op. In de kurk moesten dan eerst twee gietkanaaltjes gesneden worden. Een groot kanaal en een fijnere gleuf om de lucht door te laten.

    De olie die we toen gebruikten was arachideolie, ondertussen ook gekend als pindaolie of aardnotenolie. Onze tante Roos deed ook “kruidnoot” in de mayonaise, zij vond dat lekker.

    Smaken en goestingen verschillen natuurlijk.

    Veel later nadat ik de hotelschool doorgesparteld was hoorde ik cowboyverhalen over mayonaise die mislukte als hij door vrouwen gemaakt werd. Het bleek alleen maar te gebeuren tijdens de periode dat de vrouwen menstrueerden, hun regels of hun vodden hadden zoals dat ook wel eens genoemd wordt. Zelfs de nabijheid van menstruerende vrouwen was reeds voldoende. Nou, moe !

    Zelf had ik daar niet zo veel last van en die verhaaltjes werden door mij dan ook afgevoerd als zijnde praat voor de vaak.

    Toch bleef het verhaal telkens opnieuw de kop opsteken: vrouwen kunnen of mogen geen mayonaise maken tijdens hun menstruatieperiode. Evenmin kunnen of mogen ze niet meewerken bij de varkensslacht, het wecken van groenten of het confituur maken want alles zou dan hopeloos mislukken. Bokalen geweckte groenten gaan terug open, de pensen worden zuur, het vlees wordt ranzig en de confituur wordt blijft lopend.

    Hier gebeurt het iets minder vaak maar ook in Frankrijk mogen de vrouwen tijdens de periode dat de rode vlag staat niet in de kelders komen waar de wijn gemaakt wordt of opgeslagen ligt. ( Een wijnboer heeft me later verteld dat dit een prachtig excuus is om met de vrienden een goed glas te gaan drinken in de kelder. De vrouw durft dan toch niet komen om te kijken wat ze aan het doen zijn...)

    De periode dat ik dan zelf ging les geven werd daar wel over gepraat met de collega’s en alles werd toen afgedaan als bijgeloof, “wijvenpraat” of flauwe kul.

    Zeer betrouwbare bronnen beaamden onze ideeën. Zever in pakskes....!

    Een leraar aan de hotelschool van Lokeren heeft ooit twintig menstruerende meisjes mayonaise laten maken, nadat hij het voorgedaan had en alle twintig mayonaises waren gelukt. Né !

    Omdat ik dat boek wil schrijven ben ik nu bezig met mij goed te documenteren en proeven allerhande te doen in verband met mayonaise.

    Op mijn blogs is daar hier en daar ook wel iets van terug te vinden.

    Onmiddellijk wil ik nu reeds, het algemeen aanvaarde idee, dat alle ingrediënten bij het maken van mayonaise dezelfde temperatuur moeten hebben, weerleggen. Het is zelfs beter om te werken met de ingrediënten op een redelijk lage temperatuur, dertien graden is ideaal !

    De grote boosdoener van het mislukken van mayonaise is de gebruikte soort olie!

    Destijds tot de jaren zestig werd er allen maar arachideolie of olijfolie gebruikt...

    Wil je het risico lopen dat de mayonaise mislukt ? Gebruik dan arachide of olijfolie...

    Daar zit het probleem!

    Verder ga ik geen uitleg geven want dan krijg ik mijn boek niet meer verkocht!

    Na alle opzoekingen over mayonaise heb ik een heel pak informatie bij mekaar geharkt. Alleen hoe de mayonaise fabrieksmatig gemaakt wordt, daar was ik tot vorige maandag nog niet achter gekomen. Twee jaar heeft het ongeveer geduurd vooraleer het er van gekomen is dat ik een fabriek mocht bezoeken om te kijken hoe het daar in zijn werk gaat.

    Vorige maandag is het dan gelukt. Met de nodige voorspraak en met een schriftelijk garantieformulier op zak, dat ik niet van plan ben een eigen mayonaisefabriek op te starten, mocht ik bij de firma Heinz in Turnhout een kijkje gaan nemen.

    Lekker door de sneeuw naar Turnhout gereden, dat was ook eens wat anders dan gewoonlijk, ook even gekeken of Jan en zijn meute hondjes niet in het bos rondliepen, maar ze waren er niet.

    Naast een machine die ketchup maakte en die een herrie van alle duivels verkocht, stond een glimmende grote ballonvormige inox container, volledig gesloten maar verbonden met allerlei buizen en slangen. De laatste slang was verbonden met een plastic container op wieltjes waarin het eindproduct verzameld werd.

    Het is zeer eenvoudig, de mayonaise werd er gemaakt zoals thuis, alleen waren de hoeveelheden een ietsje groter. Tijdens het half uur dat ik gekeken heb werd er exact duizend kilo mayonaise gemaakt. Dag en nacht zes dagen op zeven werkte de roermachine ...

    Ook werd er behoorlijk wat suiker in de mayonaise gedraaid. Voor de internationale markt naar het schijnt.

    In een confituurketel waar 1800 kilo abrikozen aan het veranderen waren in confituur heb ik ook eens mogen kijken. Maar dit doet hier verder niets ter zake.

    Deze rondleiding werd gegeven door een dame en ondanks alle lawaai in de fabriek hebben we tot een beetje kunnen praten. Onder andere over het productieproces zelf en hoe ik het probeer duidelijk te maken aan de cursisten en dat ik dan telkenmale probeer te weerleggen dat mayonaise niet mislukt omdat de maakster ongesteld is....

    Plotseling kwam er een vermanende blik in haar ogen: mijnheer zegde ze, dat is wel waar !!!

    Godver... stijl achterover ging ik, sloeg bleek uit en was compleet van mijn melk... zoiets in die aard toch ongeveer.

    Nu verwoeste die dame hier in één keer de kennis waar ik vijftig jaar over gedaan heb om die op te bouwen !

    Ja zegde ze, we hebben dat hier verschillende keren geprobeerd. Drie dames, twee ongesteld en één niet, mayonaise maken en twee mislukken. Als zij het enkele dagen later opnieuw proberen, geen probleem meer....

    Als er ook al een god mag bestaan dan zijn die zijn wegen inderdaad ondoorgrondelijk.

    Woensdag denk, heb ik naar de regionale radio van de VRT, Oost Vlaanderen gebeld om te vragen of de uitzending over die twintig meisjes nog ergens op band staat. Ik kreeg een vriendelijk vrouw, weer een vrouw, aan de lijn die zelf zeer graag kookt en die begon met ten stelligste te beweren dat bij haar ook de mayonaise mislukte toen zij vroeger nog haar regels kreeg. Zij was dus eveneens niet meer van de jongste.

    In de hotelschool van Lokeren zijn ze nu ook op zoek naar iemand die zich die uitzending van destijds nog herinnert.

    Vorige maandag, na de mayonaise uitstap in Turnhout, belde mijn goede vriend Harry dat hij dringend nood had aan iemand die kon komen les geven. Hij beloofde hemel op aarde plus enkele flessen wijn, bovenop een hoge gage als ik alstemblieft toch wou komen.

    Twaalf personen waren er aanwezig waarvan minstens de helft vrouwen maar we hebben geen mayonaise gemaakt. Dus geen probleem. Bij navraag wie er van de twaalf, mayonaise kan maken gewoon met de hand geroerd, waren het er juist geteld drie....

    Ik denk dat ik maar vlug aan dat boek ga beginnen.

    Mijn vrouw kan geen poot koken maar zij beweert dat ze mayonaise kan maken. Alleen, ik heb het nog nooit gezien...Bij haar is de periode van de “vapeurkes” ook al enige tijd voorbij.

    Nu een vraag aan de dames lezeressen, willen jullie hier een reactie op geven, hoe was dat bij jullie ? De mannen mogen ook reageren maar hou het wel een beetje deftig ! Die mop over die kerel die een complete vissersuitrusting, plus een auto, plus een aanhangwagentje kocht, ken ik al !

    Doe dit bij de reacties alsjeblieft en zet daar geen prentjes bij, dat is echt niet nodig!

    De beste reacties worden beloond met een potteke zelfgemaakte mayonaise van Heinz!




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (7)

    16-02-2009
    PH mayo
    Sinds ik PH mayonaise heb zien maken en ik nu goed weet hoe ht moet mislukt ze nooit meer. In een smalle rechte pot met een mixer met bolle kop. Menstruatie of niet, na 2 minuten een pot lekkere, geslaagde mayo op tafel!

    16-02-2009, 15:44 Geschreven door Veerle


    12-02-2009
    bos
    je zou beter de afslag nemen en efkes mee komen wandelen ipv telkens maar gehaast over die E34 te crossen...

    12-02-2009, 00:01 Geschreven door Bas_en_Belle


    10-02-2009
    ..
    Hoewel ik -  meer dan me lief is - hoor dat de beste koks mannen zijn, werd in heel mijn familie uitsluitend door de vrouwen gekookt.  Ik denk dat de mannen tijd nodig hadden om na te denken hoe ze het ooit zouden doen


    Maar je vraag ging over mayonaise!
    Grootmoeder leerde me het op de ouderwetse manier maken, maar slechts met één vork en met de goedkoopste olie, maar geen olijfolie, want dat werd hier toen door 'de gewone mens' niet gebruikt. 

    Wat later, toen er grotere hoeveelheden nodig waren, werd het met zo'n handmixer geklopt - ge weet wel hé, ge houdt het van boven vast en draait opzij terwijl iemand anders de olie er zachtjes bijgiet.

    Nog later : idem dito maar met een electrische handmixer - wat een luxe.

    Nog later : men neme een lege glazen bokaal, bv. van grote augurken, uitgewassen natuurlijk!
    Men doet daar een volledig ei in, maw. wit én geel, een flinke kwak mosterd, peper en zout, een eetlepel azijn, en een flinke hoeveelheid olie.
    Men steke daar de soepmixer (staafmixer) in en zet het op den bodem van de bokaal en zet het aan op de kleinste snelheid.
    Men blijve daar beneden staan wachten met de mixer tot het geheel een vaste vorm aanneemt.
    PAS DAN....trekt men uiterst zacht de mixer stapsgewijs naar boven door de olie maar let op : 'NOOIT TE SNEL' en zie ... op enkele minuten tijd heb je een volle pot lekkere, stevige mayonaise.

    Mag ik hier ook vermelden dat noch bij mijn bomma, tantes, nichtjes, moeder, zuster of mezelf ooit de mayonaise schiftte, of de soep zuur werd, of de confituur niet lukte omdat Tante Rosa op bezoek was.
    Indien er iets niet lukte lag het aan een foute werkwijze en zoals iemand hiervoor al zei :
    Is de mayonaise niet gelukt, hou het bij - begin terug met een ei en wat  mosterd en giet de hele santeboetiek er terug bij en dan lukt het wel.


    Tante,  die een zuivelwinkel uitbaatte aan zee maakte zelfs mayonaise met water, melk en bloem... !   Zelf heb ik het nooit zo gemaakt.


    Bij mijn familie in Engeland wordt héél weinig mayonaise gebruikt en diegene die ze hebben bevat inderdaad suiker.


    Voilà Fons, ik hoop dat ik op al uw vragen heb geantwoord.   Laat me weten wanneer uw boek uit is.


    Waarom zet ge opzij op uw blog geen POLL vraag - mensen die geen reactie willen schrijven kunnen dan gewoon het bolleke invullen!

    Lieve groetjes!

     


    10-02-2009, 12:22 Geschreven door bojako


    mayo ?
    Over zo'n saaie saus een boek ? Zou de mosterd (en pickles) niet een interessanter culinair onderwerp zijn? Ik haat mayo en al zijn vormen : zo'n vette rommel !

    10-02-2009, 10:42 Geschreven door Noël


    09-02-2009
    mayonaise
    hiebij denk ik steeds aan mijn eerste jaar huishoudkunde('62/'63)voor mijn examen keuken was de opdracht mayonaise maken op zich geen probleem ik deed dat thuis al jaren maar niet met 1eierdooier maar met twee hele eieren en een hele liter olie meestal maiskiemolie en met een blender, dus nu moest het met de hand en dat kende ik alleen van theorie maar dat was (dacht ik) geen probleem,maar de mayonaise schifte ,voor mij geen probleem dat gebeurde thuis ook wel eens maar toen ik de lerares om een vers ei vroeg antwoorde ze dat is dan nul op je raport en neen je mag geen vers ei die mayonaise gaat zo op tafel en word zo gegeten dat is geen vergif! later heb 'k daar nog dikwijls aan moeten terugdenken ook als men die verhaaltjes verteld van ongesteld zijn ik was dat toen niet en 'k heb nooit een veband kunnen leggen als het later nog verschillende keren misliep volgens mij komt het meer neer op feeling en als het misloopt neem ik gewoon twee verse eieren en begin opnieuw slaagt die aan gebruik ik de geschifte mayonaise in de plaats van olie en er is niets gebeurt alleen heb ik dan wat meer mayonaise dan voorzien. een gouden tip die ik ooit van een kok heb gekregen en die ik ook altijd toepas is, geef het ei en de mosterd de tijd om te binden dus wanneer de mosterd en de eieren gemixt zijn wacht ik enkele minuten en doe er dan de olie bij traag beginnen en vlugger als de mayonaise gevormd is en altijd met een staafmixer. groetjes maria vercammen

    09-02-2009, 12:45 Geschreven door michka


    08-02-2009
    mayonaise
    harold mcgee beschrijft heel duidelijk het chemisch proces en de historie van mayonaise in zijn boek :over eten en koken,isbn90-351-1087-0 , groetjes uit limburg

    08-02-2009, 13:11 Geschreven door van eynde eddy


    07-02-2009
    Mayonaise historie
    Dit kan geen toeval zijn. Deze morgen vroeg mijn echtgenoot mij: "Heb jij enig idee mayonaise van waar dat afkomstig is, en hoe lang dat al bestaat?" Daar weet ik tot mijn spijt niets van. (Wij hebben een frituur moet je weten en verhandelen dagelijks kilo's van het goedje). Wij zitten dus echt wel te wachten op je mayonaiseboek. Over het mislukken van mayonaise en menstruatie, daarvan heb ik altijd gedacht dat het een fabeltje was, en ik heb ook als kind met twee vorken mayonaise leren maken, en sinds die tijd nooit gesnapt waarom mayonaise niet altijd wil lukken.

    07-02-2009, 13:13 Geschreven door Martine De Waele


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!