Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    19-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Messchelpen

    Deze week vond ik per toeval bij de vishandelaar een pakje messchelpen.

    Ik dacht dat ik hier vroeger ook reeds wat over geschreven had maar dat is dan toch al een eeuwigheid geleden.

    Messchelpen zijn zeker geen messen, wel schelpen. Toch noemen de Fransen ze “des couteaux”, messen dus. De schelp doet denken aan het handvat van een antiek mes.

    De Latijnse naam is “ensis ensis”.

    Verder onderzoek levert ook op dat er kleine en grote messchelpen bestaan. De grote heb ik vroeger al eens gezien en gegeten. Nu lagen de kleintjes in de vitrine van de visboer !

    Twaalf euro voor een hele kilo, dat is niet gratis maar gezien de prijzen die tegenwoordig voor alles wat vis is, gevraagd wordt, valt dat nog goed mee.

    Naar het schijnt zouden de vroegere rijkeluisdochters, als ze met papa en mama mee naar de kust op vakantie mochten op het strand papieren bloemen verkocht hebben. Die werden dan verkocht voor “couteau’s” of hoe moet je dat schrijven ?

    Ze bouwden dan op het strand van Oostende bijvoorbeeld, een soortement winkeltje waar de papieren bloemen te koop aangeboden werden. Wie er dan zo onnozel was om die te kopen en te betalen met “couteau’s” is mij niet helemaal duidelijk, maar het zal wel kinderamusement geweest zijn.

    Ikzelf zou er nog niet aan denken om papieren bloemen te maken en, die te gaan verkopen op het strand van Oostende, zelfs niet in Blankenberge.

    Ten eerste kan ik geen papieren bloemen maken.
    Ten tweede, ik ben geen meisje.

    Ten derde, ik ben geen rijkeluisdochter of zoon.

    Ten vierde, ik zou er wel wat anders voor vragen dan couteau’s als betaling…Dollars, bv…

    Maar ik ben weer aan het afdwalen. We gaan de couteaux of messchelpen klaarmaken.

    Mocht je ze per toeval ergens vinden controleer dan of de beesten nog leven, zoniet zijn ze waardeloos. Dit is eenvoudig te testen door even aan de onderkant van het diertje te duwen, er hangt zo een soort zakje aan… raak het aan en het moet onmiddellijk ingetrokken worden…

    Dames, probeer maar…

    Mij eerste poging om ze klaar te maken was enkele jaren geleden. Niet beter wetend heb ik ze toen voor korte tijd gekookt in een “court-bouillon”. Het resultaat geleek meer op een soort Michelin winterbanden. Of Good-year, daar had het ook wat van weg.

    De volgende keer ging het al heel wat beter, ik had toen heel wat inlichtingen ingewonnen en wist dat de “kooktijd” voor de schelpen zo kort mogelijk zou moeten zijn.

    Dus de schelpen, het waren toen de schelpen van het grote type, misschien één minuut hoogstens, in een hete oven geschoven. Een klein klontje boter er in gedaan en een lekje citroensap.

    Dat was het !

    Een lekker stukje vers Frans brood daarbij, heerlijk was dat!

    Zo heb ik het nu ook weer gedaan, alleen in plaats van boter er snel wat olijfolie over uitgegoten, dat duurt niet zo lang als klontjes boter te plaatsen.

    Een beetje gehakte knoflook in die olie kan uiteraard ook wonderen doen.

    Het resultaat is even goed, beter zelfs.

    Soms kan je pech hebben, als er zand in de diertje zit. Veel is daar niet aan te doen vrees ik. Doorspoelen met een flinke slok witte wijn is de enige oplossing denk ik.

    Misschien bestaan er trucjes om de diertjes volledig zandvrij te krijgen. Indien iemand het weet mag hij of zij het altijd melden.

    ’t Schuurt de maag zij ons moeder altijd.

    Ondertussen is “Pascale” de vroegere uitbaatster van de viswinkel terug opgedaagd. We hebben haar ontdekt als verkoopster in een grote supermarkt, aan de visafdeling natuurlijk.

    Gisteravond is ze hier eindelijk komen eten, na tien jaar aandringen, maar dat wordt iets voor volgende week.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (5)

    19-09-2008
    zaag-schelpjes
    het is hierboven al rechtgezet, de schelpjes waarmee de papieren bloemen worden gekocht zijn 'zaagjes' of donax vittatus. (passe-partout editie 38- 2008 uitgave Izegem) Traditie ontstaan in de jaren na WO2.

    19-09-2008, 15:09 Geschreven door marleen huyghe


    21-08-2008
    Schelpen proper krijgen
    Ik zou dezelfde manier gebruiken zoals wij nog steeds me onze mosselen doen (overlevering peins ik, famillie aan moeder hare kant gingen nog vroeger zelf mosselen vangen). Voor een uur ofzo in nen emmer me water en beetje melk, dan gaan die open en zo laten ze ook het vuil los (beestjes "eten" en laten zo nog inwendige viezigheid los ook). Zou er nie van verschieten als dit ook met messchelpen zou werken!

    21-08-2008, 17:56 Geschreven door Jonathan


    26-07-2008
    messchelpen
    Hallo Fons, Je moet die messchelpen eens rauw eten ! Da's pas plezant ! (Vraag dat maar aan onze pa.) Die zijn niet zo gewillig als oesters of mosselen om te verorberen . een beetje citroen en wat peper erop en ze kronkelen alle kanten uit ; werken voor de kost is het dan geblazen ! Van ons vele groetjes en van Irene die nu in Bize -Minervois zit , ook veel liefs .

    26-07-2008, 14:24 Geschreven door Elke


    21-07-2008
    Groetjes uit Knokke-Heist
    beauty



    Groetjes van,

    Mia & Wilbert

    Het wordt zeker een mooie week!!!

    21-07-2008, 10:02 Geschreven door wilbert


    ..
    Papieren bloemen worden nog steeds door kinderen gemaakt op het strand en verkocht achter de toog van hun zandwinkeltjes.
    De kleine schelpjes die gebruikt worden als geld zijn wel niet die lange smalle, maar heel kleine ovalen met gekartelde randjes. Hoe mooier de bloem - hoe meer schelpjes je moet betalen.
    Het is zuiver bezigsheidstherapie voor kinderen tijdens een vakantie aan de Belgische Kust waar het meer regent dan niet.
    Thuis zijn ze uren zoet terwijl ze die papieren bloemen maken. Op het strand moeten ze hun winkel mooi maken. Verder zijn ze naarstig op zoek naar die specifieke kleine schelpjes en dan volgt het gehassel en het bieden van de verkoop.
    Ze leren dus tellen, verkopen, hasselen (ik ken het vlaams woord niet) en aankopen doen! Een heel leerrijke bezigheid en het geeft de ouders of grootouders de tijd om rustig een boekje te lezen inplaats van voortdurend putten te graven en forten te bouwen! Bovendien maakt ondergetekende grootmoeder zelf nog heel graag die papieren bloemen.
    Die lange schelpen heb ik nog nooit gegeten, maar in Bretagne schepte ik wel 'kokkels' met mijn blote hand die ik dan 's avonds klaarmaakte - ik denk toch dat de naam kokkels was. Iedereen zat daar bij laag tij gelijk zot te graven op het strand en een Fransman legde me uit hoe ik ze moest klaarmaken.
    Net zoals je zegt : daar een sneetje frans brood bij en een fris glaasje witte wijn en meer moet het niet zijn hé Fons?
    Toch blij dat je nog even tijd vindt om hier wat bij te komen schrijven.
    Natte, koude, bibberende groeten uit België.

    21-07-2008, 09:54 Geschreven door bojako


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!