Meestal
wordt aangenomen dat de weersomstandigheden er voor iets tussen zitten
omdat vooral in de zomer soepen en dergelijke eerder gaan gisten of
zuur worden als in de winter.
Dit is slechts voor een klein gedeelte waar, het zijn de zogenaamde
sferics. Dit zijn langgolvige elektromagnetische impulsen die
bacteriën die zich in de voeding bevinden beïnvloeden en activeren.
Dit betekent gewoon dat in de zomer de lucht vochtig en warm is. De
ideale omstandigheid om bacteriën te kweken. Alleen er ontbreekt nog
voeding. Die vinden ze in jouw pot soep of iets dergelijks...
Het woord is nu gevallen ; bacteriën, maar niet alleen bacteriën,
ook gisten en schimmels, zijn de daders, kort genoemd :
micro-organismen ! ( MO )
Deze MO voelen zich ideaal bij temperaturen tussen ongeveer 10°C en
70°C. Bij deze temperatuur zullen ze zich zeer snel vermenigvuldigen en
daardoor voedingmiddelen doen bederven. Het volledige proces is te
ingewikkeld om dit hier uit te leggen.
Om de aangroei van MO tegen te gaan is het dus de kwestie om voedsel
zo snel mogelijk te koelen tot minder dan 10°C ofwel te verhitten tot
boven de 75°C.
MO komen overal voor, zelfs gewoon in de lucht maar ook op keukenmaterieel , op de handen, eigenlijk overal
Vooral tijdens het koelen loopt het wel eens fout omdat dit afkoelen niet snel genoeg gebeurt.
· Steeds metalen recipiënten gebruiken, plastics of andere
kunststoffen zijn warmte isolatoren en remmen het afkoelen. Plastic is
ook minder goed te onderhouden en bevat daardoor uit zichzelf reeds
diverse MO.
· Snel afkoelen gaat het best in een andere recipiënt met koud water dat regelmatig ververst wordt.
· Onder de recipiënt een voorwerp leggen zodat de koude lucht of het
water er vrij kan onderdoor stromen, dit veroorzaakt een
luchtcirculatie of watercirculatie, die een snellere afkoeling
veroorzaakt.
· De recipiënt niet afdekken ! Afdekken gaat verdamping tegen, waardoor het afkoelen vertraagd wordt !
· Indien er een dikke vetlaag op het voedsel ligt, dit eerst
verwijderen, vet werkt als isolator en gaat het afkoelen tegen.
Hetzelfde als een deksel.
· Af en toe roeren helpt ook maar opgelet ; zuivere spatels of
lepels gebruiken want deze laatste kunnen een bron van verontreiniging
vormen, zeker als het om houten gereedschap gaat !
· De lepel of spatel niet in het voedsel laten staan !
· Niet met de handen in het voedingsmiddel komen, zeker niet proeven tijdens het afkoelen !!!
· Geen producten toevoegen, deze kunnen een bron van verontreiniging
zijn. Bijvoorbeeld, vleesballetjes later aan afgekoelde soep toevoegen
Bij verhitting moet men er voor zorgen dat dit zo snel mogelijk gaat. Daarna voeding bewaren op temperaturen boven de 72°C.
|