Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
02-01-2009
Teppanyaki, wok en combisteamer
Aan iedere bezoeker van mijn blogje een gelukkig 2009 toegewenst. De formule van geluk is de volgende: Geluk = Voorbereiding x Gelegenheid Die voorbereiding die heb je zelf in de hand en de gelegenheid kan je proberen te scheppen of die overkomt je en dan mag je ze niet laten voorbijgaan. (Spijtig genoeg geldt deze formule ook voor ongeluk en kan je sommige gelegenheden niet ontwijken.) De droom voor mezelf voor 2009 is een nieuwe keuken met een combisteamer van Gaggenau , dewelke stoomt en bakt met waterdamp tot 250°C, een stevige (gas)wokbrander van zo'n 6 kilowatt en een teppanyaki bakplaat tot 250°C, beide laatste van ATAG tot nu toe. Aangevuld met 2 inductiekookplaten moet dat "labo" zowat alle bereidingen tot in de perfectie aankunnen. Wie komt eten zal ervan genieten. Wie mij betere keuzes kan voorstellen, laat het me aub weten! Voor mijn nieuwjaar en mijn verjaardag heb ik aan de familie een financiële bijdrage gevraagd i.p.v. de klassieke (drank)geschenken. Het geld moet dienen voor mijn DNA voetafdruk hetwelk mij meer informatie moet verschaffen over mijn genealogisch verleden en eventuele gezondheidsrisico's. Tegelijk doe ik goed werk voor een wereldwijd DNA onderzoek en een deel van de familie kan delen in de resultaten. De mooiste geschenken zijn de dingen die je graag zou hebben maar die je voor jezelf niet koopt om een of andere reden of die waarvan je anderen mee kan laten genieten.
Ik realiseer mij plots dat het weeral bijna 20 dagen geleden is dat ik nog een blogje pleegde, dat ik inmiddels 2 jaar "rentenier" en dat ik volgend jaar 60 word. Vermoedelijk komt dit omdat ik dia's aan het scannen ben van voor 1980 (zie foto) en dan flitst je eigen geschiedenis beeld per beeld voorbij. Het eigenaardige is dat je dan enkel denkt aan de zeer leuke en de zeer treurige momenten terwijl de gewone gebeurtenissen toch wel het grootste deel van je geschiedenis uitmaken... Van mijn werk, waar ik toch 35 jaar quasi elke dag mee bezig ben geweest zijn er ook omzeggens geen beelden. Is dat alleen bij mij het geval zo vraag ik me af ? De nieuwe eeuw heeft ons reeds vreugde maar ook verdriet gebracht: onze kinderen huwden en gaven ons 2 schatten van kleinkinderen maar enkele dierbare nonkels en tantes gingen heen en het huwelijk van onze jongste zoon was helaas niet bestand tegen het (té) drukke leven dat moderne koppels er op na houden. Kathy verliet hun prachtig nieuwe huis enkele maanden geleden voorgoed. Voor ons blijft ze altijd de moeder van ons kleinkind. Wij trachten te leven zonder rancunes, ze belasten iedereen en ze lossen niets op. P.S. Inmiddels zitten er 10412 personen en 4418 families in de stamboom van onze 2 kleinkinderen.
Cassoulet is een traditionele Franse stoofschotel van bonen en vlees. Het beste recept wordt betwist door 3 steden Castelnaudary, CarcassonneenToulouse. Het originele recept moet uren in de oven en bevat nogal wat varkens- en ganzenvet vandaar dat ik er een aangepaste bereiding op heb uitgedokterd die in een half uurtje klaar is en toch ook wreed genietbaar. Uit eerbied en tegen de heiligschennis zet ik er dan maar "maison" achter, dat doen de meesten die uiteindelijk willen zeggen dat ze er hun goesting mee gedaan hebben. Mijn essentiële ingrediënten zijn spieringkoteletten, mager gezouten spek, ui, verse look, witte bonen uit blik, tomaten verse of blik, kippenkruiden, bonenkruid, wat suiker en gedroogde basilicum. De bonen zijn essentiëel, ze moeten smeuïg zijn en niet melig. Voor mijn cassoulet breng ik steeds een voorraadje "haricots lingots cuisinés à la graisse d'oie" mee uit Frankrijk maar je kan in onze supermarkten vergelijkbare witte bonen in blik vinden als je maar niet de kleinste soort en ook niet de grootste aanschaft. Het recept "maison" voor 4 personen: 500g spiering, 3 sneden gezouten spek 8 mm dik gesneden, 1 groot blik bonen uitgelekt, 4 tomaten of 1 blik tomatenstukjes, 2 teentjes look, 1 dikke ui. De spiering ontbenen, in repen van 2 cm snijden en bestrooien met kippenkruiden (liefst een uurtje op voorhand). Het spek ontzwoerden, in stukken van 3 cm verdelen en aanbakken in weinig vetstof in een grote kookpot. Als het spek zijn vet begint te verliezen er de spieringreepjes bijdoen en rondom laten aankleuren. De versnipperde look en de in stukken gesneden ui toevoegen en omroeren. Als de ui glazig is de ontvelde en in stukken gesneden tomaten (of het blik) er in alsook een flinke koffielepel gedroogde basilicumblaadjes en idem suiker er over. Laten opwarmen tot het geheel begint te pruttelen, dan bestrooien met een koffielepel gedroogd bonenkruid en er de uitgelekte maar niet afgespoelde bonen uit blik bovenop doen zodat alles afgedekt is met de bonen. Deksel er op en het vuur laag draaien. Zonder roeren het geheel in 20 minuutjes laten opwarmen tot de bonen voldoende heet zijn. Dan voorzichtig omscheppen en opdienen met stokbrood, aardappelpuree of een smakelijk vastkokend aardappeltje (zoals een Belle de Fontenay). Smakelijk, ik ga het deze avond maken.
Gisteren werd mijn "kippeke" 58. De traditie wil dan dat we met de ganse familie samenkomen alhoewel er gisteren forfaits waren o.a. door de slechte staat van ons wegennet. We verzamelen dan rond 16h00 voor een lang aperitief waar we de laatste familieweetjes uitwisselen en rond 19h00 wordt er getafeld om rond 22h00 afscheid te nemen, want 's anderdaags werkendag geblazen voor sommigen. We waren met 17. Op vraag van mijn "kippeke" had ik een kippenleverterrine gebakken, dinsdag al want die moet enkele dagen rijpen om op zijn best te zijn. Daarna kippenragoût (kip, weidechampignins en kalfsballetjes in roomsaus) met aardappelpuree en dan een appel in de oven (gevuld met marsepein en bestoven met kaneel). De recepten staan hier. Ria en ik delen al 40 jaar lief en leed en gelukkig meer van het eerste dan van het tweede. We hebben onze verwachtingen op elkaar goed afgestemd en hebben veel wederzijds respect en vertrouwen. Langer dan enkele minuten zijn we nooit boos op elkaar. We gaan trachten dat nog lang zo te houden.
Na 10 dagen heeft hij terug de geest gegeven. Strepen en vlekken op het scherm en dan tijdens de opstart van Windows zwart scherm en ...gedaan! Mijn PC is terug kapot en de miserie bij Acer Nederland begint weer: bellen, alles x keer uitleggen en ... wachten op een e-mail. Gelukkig heb ik nu de mini-notebook, dus deze keer kan ik verder. Gisteravond dineerden we, na een flinke boswandeling in Zoersel, in een nieuw Marokkaans restaurantje (O'Riad - zeer verzorgd en lekker) en enkele vrienden vertelden over hun recente problemen met hun 4 jaar oude computer. Is dat de levensduur van een systeem? Zij hadden gelijkaardige symptomen bij het falen. Een virus ? Of bouwen de fabrikanten een systeempje in dat zo'n PC na een zekere tijd begint te flippen ? In de commerciële wereld van vandaag verwondert mij zulks niet, men is bereid tot alles om geld te verdienen. Als je je vandaag niet zelf eerst grondig voorlicht via onafhankelijke bron dan wordt je opgelicht of het nu een aankoop van goederen is of bankproducten verkopers zijn er niet voor jou maar zien in eerste instantie naar hun eigen profijt, in 2de instantie naar dat van hun baas en pas dan naar wat jij eigenlijk zou nodig hebben. Erg vind ik dat, maar ja het zal weer wel aan mij liggen zeker ? P.S. O'Riad is gelegen op de Turnhoutsebaan 280 in Schilde, heeft als contact nummer 0475 80 23 30 en is zo en ma gesloten. Het zijn ex-medewerkers van restaurant Fez in Antwerpen die een eigen bedrijfje startten. Zina danstte heerlijk.
Eergisteren heeft UPS mijn Acer-ke, na 2 weken ziekte, in goede orde thuis afgeleverd. 331€ heeft het me gekost, bijna zo veel als mijn nieuwe mini-notebook. Het geld is goed besteed. Ik plan en bestel er onze reizen en uitstapjes mee, publiceer op het web, hou de stamboom bij van mijn kleinkinderen (nu 10366 personen in 4398 families), PC banking, tax-on-web, volg onze uitgaven en energie- en waterverbruik op, lees een 10-tal dag- en week-e-zines, plan de verbouwingen aan onze tuin en keuken, bewerk foto's (zie voorbeeld), chat met de kids en vrienden en heb alle info van de wereld binnen handbereik. Als ik niets anders te doen heb (o.a. 3 maaltijden per dag bereiden en daarvoor de aankopen doen) zit ik liever voor dat PC-ke dan voor de TV. Dat betekent toch wel snel meerdere tientallen uren per week. Ik geef geen geld aan andere hobbys dus is het wel besteed.
Vorige week dinsdag gaf mijn trouwe vriend het op: zwart scherm en geen leven meer in te krijgen. Ik heb hem open gevezen maar dan gaf ik het snel op want in zo'n laptop zit alles wreed dicht tegen elkaar. Hoe verder ? Geen PC dus ook geen internet en dus ook geen info waar ik mijn Acer-ke kon laten repareren. Dus rondbellen naar kenissen of ze eens op de website van Acer konden zien waar ik er mee naar toe moest. Ik kocht hem bij Exell maar die zijn er niet meer. Via een 078 nummer kom ik bij een Hollandse stem en via 2 keuzes bij de helpdesk van Acer NL: ze zouden mijn een e-mail sturen met instrukties voor de verzending en de herstelling. Hola! Ik heb geen PC dus kan ik geen e-mails lezen. Ja, maar dat was de procedure!? Je krijgt een "ticket" via e-mail en met dat nummer ga je aan de slag om via UPS de zieke naar Holland te krijgen. Om niet te veel tijd te verspillen heb ik dat vervoer dan maar zelf gedaan: 260km over en weer...en vorige vrijdag mocht ik eens bellen voor het bestek. Vrijdag, na 8 minuten aan de lijn: het bestek was klaar en ze gingen mij een e-mail sturen met de kosten. Hola! Na aandringen kreeg ik telefonisch het bedrag medegedeeld en na veel discussie de zekerheid dat ik zonder e-mail niet aan de bak zou komen. Dan maar bij de buren gaan bedelen of ik een mailtje kon sturen van bij hen. Zo gedaan de zaterdagmorgen met mijn OK voor de reparatie. Maandag gebeld voor de status van de herstelling. Na 8 minuten wachten op mijn beurt: u heeft nog geen goedkeuring gegeven! Ik zegde van wel maar ja... het kon enkel via een "reply" op de e-mail met het bestek !? Ik weer mijn smeekbede, werd vervolgens doorgeschakeld naar een andere dienst en na 8 minuten wachten kreeg ik mondeling de nodige uitleg om de betaling te kunnen doen, eens die binnen zou de herstellling gebeuren. Dus maandagochtend weer bij de buren gaan bellen: nog geen e-mail met bestek te zien, dan maar al betaald via PC-banking. Zonder PC gaat niets meer vlot tegenwoordig.
Gisteren kocht ik mij een mini-notebook bij "den Aldi" voor 369€, een Medion akoya E1210. Daar zit ik nu lustig en tevreden op te tokkelen. Knap machientje! Enig minpunt: de batterij die maar een dikke 2 uur autonomie geeft. Dat stond wijselijk niet in de folder en niet op de doos en ik had geen internet om het eerst allemaal eens op te zoeken...
Ondertussen zijn de e-mails binnen gehaald en "ge-reply-ed' en kan ik on-line de status van mijn herstelling volgen: die is aan de gang, dus ik kan gerust zijn dat ze het geld hebben en dat alles volgens hun procedure is verlopen. Nu moet UPS enkel nog heelhuids mijn trouwe vriend thuis krijgen. Het steekt niet meer op een dag.