Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
03-07-2012
GGG's
Genetisch Gemanipuleerde Gewassen vormen spijtig genoeg nog altijd een controverse terwijl de mens de genen van gewassen eigenlijk al manipuleert sinds hij ze voor het eerst zelf aanplantte en dat is al 10.000-den jaren geleden. Het selekteren van zaden en kruisbestuiven van planten met het oog op "betere" eigenschappen door de telers is een eeuwenoude praktijk en niet altijd een onverdeeld succes, vind ik zelf, want eerder afgestemd op het uitzicht (verkoopbaarheid) dan op de smaak van het product. Vandaag staat in Het Laatste Nieuws een artikel dat, in hun de drang naar mooi rode tomaten, ze de laatste 70 jaar in de meeste rassen, door natuurlijke selektie, het gen vernietigd hebben dat verantwoordelijk is voor de vorming van de aangename smaakstoffen. Het artikel voegt er ook aan toe dat de wetenschappers, nu ze het volledige genoom van de tomaat ontrafeld hebben, in staat zullen zijn die "fout" te herstellen. Toen ik zo'n 15 jaar geleden in Amerika was, waar de drempel naar GGG's veel lager is dan in Europa, was er grote consternatie bij de vegetariërs en veganisten omdat er aardappelen in omloop waarin een kippen-gen werd ingebouwd om die tegen een bepaalde ziekte resistent te maken. Die mensen stelden dat die aardappel nu niet meer vegetarisch was... Dat men uiterst voorzichtig moet tewerkgaan als men onderscheiden "soorten" onderling genetisch manipuleert ben ik genegen, vooral als men het gif-gen van een schorpioenvis in een kool steekt om ze tegen rupsen te beschermen. Daar moeten wetten voor zijn zoals in de farmacie en testen vooraleer zo'n product op de markt te brengen. Er moeten ook de nodige deontologische codes voor gen-wetenschappers zijn. Zonder GGG's zal de wereld echter niet overleven, we komen dan immers met zekerheid eten te kort voor iedereen.