Morgen is het de eerste maandag na Driekoningen, de "verloren maandag" en de bakkers in Antwerpen verkopen dan meer dan 1.000.000 worstenbroden en appelbollen. Over wanneer en waarom die gewoonte is ontstaan zijn er meerdere versies te vinden, maar het komt er op neer dat er meer gefeest dan gewerkt moet worden als men de traditie eer wil aandoen én ook worstenbrood en appelbollen moet eten of/en weggeven. Lekker worstenbrood kan je zelf maken met kant-en-klaar bladerdeeg (vers of uit de diepvries) en aangemaakt gemengd gehakt varken-kalf. In 500g gehakt (voor 4 deftige worstenbroden) doe je dan extra een heel ei, een theelepel zwarte peper, een theelepel nootmuskaat en een theelepel marjoleinpoeder. Meng alles goed en laat een half uurtje rusten. Van het mengsel moeten er worstjes kunnen gerold worden, als het te vochtig is kan je er een eetlepel paneermeel of wat broodkruim aan toevoegen. Punt is dat het voldoende hartig is want het bladerdeeg verzacht de smaak. Het deeg dient ongeveer een halve centimeter dik te zijn. Gebruik dus een dubbele laag als het dunner is. Je rolt de worstjes op duimdikte, doet ze in een plak deeg en plakt dit dicht met losgeklopt ei. Besmeer de bovenkant van de broden ook met ei, leg ze op een bakpapier en bak af in een voorverwarmde oven op 180 à 200°C gedurende minstens 20 minuten of tot de juiste kleur is bereikt. Ik heb ze graag dubbel, zoals op de foto, maar zo vind je ze niet dikwijls in de winkel.
|