Pekelen maakt vlees sappiger maar is een beetje omslachtig. Bij veel restaurants is het wel gebruikelijk, o.a. bij Toque-Tok in Schelle waar men de kippen oppept met zo'n zout kruidenbad. Gisteren kon ik een Mechelse koekoek (figuurlijk) op de kop tikken en heb dat beestje deze nacht gepekeld in een bad met 5% zout, de helft daarvan suiker, verse tijm, 1/2 limoen en 1 elp gebroken zwarte peper. Als die pekel koud was de kip van 1.3kg er 8 uur in laten marineren. Drooggedept en nog een paar uur in de ijskast laten drogen. Daarna met olijfolie, peper en nootmuskaat ingewreven, opgevuld met sjalot, tijm en look en gedurende 1u15 in een voorverwarmde heteluchtoven op 180°C gebakken na eerst langs alle kanten te zijn aangebraden in een pot. Om het half uur even overgoten met het bakvocht. Voor het aansnijden 10 minuutjes laten rusten. Daarbij gesnipperd witloof met een dressing van mosterd, mayonaise, geperste look, gedroogde dragon, azijn, suikersiroop en een scheut water. Frietjes van Mc Cain erbij en het was in orde. Na ons gepeuzel heb ik van de koekoeksbeenderen een lekkere bouillon getrokken en met overschotjes uit de ijskast een minestronesoep gemaakt (gerookte spekblokjes, rode paprika, raap, wortel, princessen, witte selder, ui, look, piment), nog wat verse kruiden uit de tuin (salie, rozemarijn, lavas - niet bevroren deze winter!) tomatenconcentraat en een handvol gedroogde granen en peulvruchten die wij, voorgeselekteerd in een pakje, van Italië hadden meegebracht en typisch zijn voor de Venitiaanse groentensoepen. Het geheel ruikt momenteel heerlijk en dat zal straks met een greepje vers geraspte Parmezaanse kaas de gepaste avondsnack zijn.
|