Sommige gerechten bestaan al eeuwen omdat ze zo lekker zijn zodat ze van generatie op generatie overgeleverd worden. En dat is zo in alle culturen over de ganse wereld. Ik zie geen redenen waarom niet iedereen, mits de extreme smaken er uit te filteren (overdreven zout, pikant, bitter, zoet ...), deze gerechten niet zou kunnen appreciëren. Zo leerde ik tijdens een Egyptische cruise op de Nijl, als tijdverdrijf, van de scheepskok baba ganoush maken, een gerecht in de stijl van hummus (basis=kekererwten) maar nu met o.a. in de oven gegaarde aubergine (die in onze contreien nog te veel verwaarloosd wordt). Die baba ganoush is heerlijk bij vleesbereidingen (o.a. BBQ) en ook als dipsaus met groenten, chips, tacos enz. Er zijn veel recepten te vinden op het Internet maar die scheepskok gebruikte in de oven gegaarde aubergine en rode ui, tahin (sesamzaadpasta), geperste verse look, limoensap, olijfolie, peterselie en zeezout. Ik voeg er harissa (uit tube = look, komijn, piment) aan toe en een vleugje suikersiroop om de bitterheid wat te temperen. Hierna het recept zoals ik het voor mezelf heb opgeschreven:
- 1 aubergine, 1 rode ui, 1 teen look geperst, ½ elp limoensoep, 2 elp tahin, 2 elp olijfolie, gesnipperde peterselie, zeezout;
- Zet de aubergine en de ui gedurende een uur in een oven van 180°;
Neem het gare vruchtvlees zonder schil uit de groenten en laat afkoelen en wat uitdrogen.
- Doe ze daarna in een blender samen met de look, het limoensap, de tahin en wat olie en mix tot een gladde puree;
- Smaak af met zout en gebeurlijk nog wat olijfolie en tahin;
- Eventueel wat extra komijnpoeder en/of gerookte paprikapoeder en/of chilipoeder (espelette) of een worstje harissa (=look,komijn, piment).
Een aanrader!
|