In de diepvries lag nog een (zelf ingevroren) eendenborst die niet op tijd aan de beurt kon komen enkele weken geleden. Ik vries die niet graag zelf in (want te veel vet) maar nood breekt wet en ik ben zuinig op het wegwerpen van nog bruikbare etenswaren! Voor wie het nog niet heeft geprobeerd: zo'n op het vel gebakken eendenborst gaat goed samen met gestoofde linzen, een in de lage landen wreed ondergewaardeerde peulvrucht! Deze keer verwerkte ik een blik bruine linzen van het merk Daucy (meegebracht van Auchan in Dunkerque) in een aardappelpuree. Het blik werd uitgelekt en gestoofd in verse boter met blokjes puntpaprika, rode ui, wortel, en Jalapeõ peper en op smaak gebracht met een gedroogd laurierblaadje, redelijk wat verse tijm, flink wat zwarte peper van de molen, een snuif gedroogd bonenkruidpoeder en de helft van een mager kippenbouillonblokje. Dit werd een heerlijke combinatie van geuren en smaken en gemengd onder de gekookte en geplette zachtkokende aardappeltjes een meer dan geslaagd geheel. Dit receptje gaat in mijn archief ter overlevering aan het nageslacht... Het glaasje rode wijn van een (gekregen) flesje Egri Bikaver (Hongaars stierenbloed) uit 2015 was OK maar niet wauw, nu te veel tannines en te veel zuurtjes. Morgen smaakt dat hopelijk beter als dat over nacht wat lucht heeft kunnen happen.
|