Er zijn weinig plaatsen waar men een perfecte Irish coffee kan/wil maken, nochtans is dat héél eenvoudig en superlekker als men er de moeite wil voor doen en de juiste glazen heeft... Op de foto zie je het perfecte resultaat in het juiste glas: namelijk één dat van onder naar boven schuin blijft toelopen tot aan de onderkant van de bovenste laag (room) en dan een beetje toespitst. Dat is zeer belangrijk opdat de 3 lagen (room, koffie, gesuikerde whiskey), na elkaar zouden in de mond komen en elk hun aroma's ontplooien om zich pas daarna tot een geheel te mengen. Die 3 smaken en aroma's afzonderlijk binnen laten komen, de verschillende texturen en de koud-warm verschillen maken de ultieme beleving van het degusteren van een Irish coffee. De koude room die bij het drinken mengt met de hete koffie brengt het geheel in de mond op drinktemperatuur. Bereiding: 1° de whiskey-laag: neem minstens 4cl Ierse whiskey (bv. Jameson) en minstens een afgestreken soeplepel donkere kandijsuiker, doe dat in een pannetje verwarm licht tot alle suiker is opgelost (niet koken) en flambeer. Hoe langer men alles laat branden des te minder alkohol is er in de bereiding en wordt het geheel wat zachter. Schenk dit voorzichtig als eerste laag in het glas. Whiskey, suiker en duurtijd flamberen regelen de uiteindelijke smaak. 2°de koffie-laag: bereid een voldoende straffe, ongesuikerde koffie opdat de room er niet doorzakt en giet deze koffie voorzichtig op de eerste laag (een kromgeplooide lepel met de holle kant naar boven op de onderste laag en laten stijgen met het niveau is een goede truuk om niets te mengen) 3° de room-laag: klop koude, ongesuikerde slagroom lichtjes op (ik schud gewoon 30 seconden hevig met het flesje) en giet die op dezelfde manier als in 2° voorzichtig boven op de koffie Smakelijk!
|